Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně
zdroj: Adobe Stock

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro celý den. Aby tomu tak bylo, potřebujete dostatečné množství bílkovin. Podívejte se na naše tipy na proteinové snídaně, které nejen zasytí, ale i maximálně uspokojí chuťové buňky. Můžete je střídat podle libosti.

Pokud hubnete, snažíte si udržet ideální váhu, sportujete, nebo zkrátka jen žijete zdravě, určitě jste už slyšeli o důležitosti bílkovin. Pro většinu z nás je snadné dostat je na talíř v poledne či večer. Ráno to ale občas bývá problém, zkrátka na ně tolik nemyslíme. Snídaním totiž až moc často vládnou sacharidy, což je chyba. Pečivo, sušenky a obiloviny neobsahují tolik proteinů. A pokud ráno jídlo vynecháváte úplně, musíte pak pomyslnou denní dávku pěkně dohánět.

Kdo správně snídá, jí přes den i večer méně
Opomíjení či dokonce vynechávání snídaní je velká chyba, což potvrzuje řada odborníků i studií. Podle nich je návyk na snídani s vysokým množstvím bílkovin spojen s udržením nebo ztrátou hmotnosti. Bílkoviny totiž příjemně sytí a spouštějí uvolňování hormonů omezujících chuť k jídlu. Co to znamená v praxi? Že když se pořádně nasnídáte, budete během dne jíst rozumně. Což platí i pro večerní hodiny. Proteiny také zvyšují bdělost, tedy i produktivitu, a pomáhají stabilizovat hladinu cukru a inzulinu v krvi. Máte tedy stále dostatek energie.

Ne více než 30 g na porci
Přesně 30 g je údajně dávka bílkovin, kterou tělo dokáže jednorázově beze zbytku zpracovat. Vše nadbytečné bez využití vyloučí. Podle odborníků na výživu ráno bohatě postačí 15-20 g bílkovin. Abychom vás zbavili zdlouhavého počítání a urychlili vaši cestu za zdravými ranními návyky, přinášíme vám snídaňové tipy, kde tuto doporučenou dávku najdete.

Základ: Sýr cottage
Lahodný sýr s typickou strukturou představuje ideální start do nového dne. Ve 100 gramech najdete přibližně 12 g bílkovin a asi jen okolo 90-120 kcal, v závislosti na obsahu tuku a na konkrétním výrobci. Přitom jedna porce klidně může být 150-200 g sýru. Existuje tolik způsobů, jak jej ráno začlenit do jídelníčku! Smíchejte ho se sladkou paprikou, šalotkou, solí a pepřem a natřete na celozrnný chléb jako zdravou pomazánku. Vynechte koření a zeleninu, místo toho přidejte med a skořici a rázem máte pomazánku na sladko. Přidejte ovoce, datlový sirup a hrst ořechů a vychutnejte si cottage cheese kaši.

Základ: Quinoa
Už vás nebaví stále dokola ovesná kaše? Zaměňte ji za stále oblíbenější pseudoobilovinu quinou, která má zajímavý nutriční potenciál. Obsahuje 12 g bílkovin na 100 g a s přehledem zvládnete polovinu množství ve své kaši. Když ji doplníte semínky, ořechy a sójovým mlékem, dostanete se rázem na doporučovaných 15-20 g. Uvařená je velmi rychle, takže se nemusíte obávat, že vám příprava takové snídaně spolkne moc času. Kaši z quinoi můžete připravit i den předem.

Základ: Tvaroh
Odtučněný či polotučný tvaroh obsahuje okolo 12 g bílkovin na 100 g a to už je slušný základ pro nejrůznější variace. Naučte se si vystačit se základní neochucenou verzí a raději si sami doplnit chuť pomocí ořechů, semínek a ovoce či jiných pochutin jako je skořice, kakaové boby, strouhaný kokos nebo adaptogen MACA. Fantazii se meze nekladou. Když si vaničku rozdělíte na dvakrát, máte skvělý základ pro dvě snídaně.

tip redakce ▾
 
Img

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu rostoucí v peruánských Andách ve vysoké nadmořské...

TIP: Avokádový toast s vejcem
Také jste propadli avokádu a dopřáváte si ho rádi a často, ideálně na chlebu? Jenže celozrnný chléb a avokádo obsahují spíše značnou dávku sacharidů a tuků, bílkoviny ale mezi nimi v dostatečné míře nejsou. Jednoduché řešení – uvařte jedno/dvě vejce naměkko nebo natvrdo, rozkrojte je a přidejte navrch. Dochuťte oblíbeným kořením, přidejte kus zeleniny a pochutnejte si na zdravé a výživné snídani.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...