Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně
zdroj: Adobe Stock

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro celý den. Aby tomu tak bylo, potřebujete dostatečné množství bílkovin. Podívejte se na naše tipy na proteinové snídaně, které nejen zasytí, ale i maximálně uspokojí chuťové buňky. Můžete je střídat podle libosti.

Pokud hubnete, snažíte si udržet ideální váhu, sportujete, nebo zkrátka jen žijete zdravě, určitě jste už slyšeli o důležitosti bílkovin. Pro většinu z nás je snadné dostat je na talíř v poledne či večer. Ráno to ale občas bývá problém, zkrátka na ně tolik nemyslíme. Snídaním totiž až moc často vládnou sacharidy, což je chyba. Pečivo, sušenky a obiloviny neobsahují tolik proteinů. A pokud ráno jídlo vynecháváte úplně, musíte pak pomyslnou denní dávku pěkně dohánět.

Kdo správně snídá, jí přes den i večer méně
Opomíjení či dokonce vynechávání snídaní je velká chyba, což potvrzuje řada odborníků i studií. Podle nich je návyk na snídani s vysokým množstvím bílkovin spojen s udržením nebo ztrátou hmotnosti. Bílkoviny totiž příjemně sytí a spouštějí uvolňování hormonů omezujících chuť k jídlu. Co to znamená v praxi? Že když se pořádně nasnídáte, budete během dne jíst rozumně. Což platí i pro večerní hodiny. Proteiny také zvyšují bdělost, tedy i produktivitu, a pomáhají stabilizovat hladinu cukru a inzulinu v krvi. Máte tedy stále dostatek energie.

Ne více než 30 g na porci
Přesně 30 g je údajně dávka bílkovin, kterou tělo dokáže jednorázově beze zbytku zpracovat. Vše nadbytečné bez využití vyloučí. Podle odborníků na výživu ráno bohatě postačí 15-20 g bílkovin. Abychom vás zbavili zdlouhavého počítání a urychlili vaši cestu za zdravými ranními návyky, přinášíme vám snídaňové tipy, kde tuto doporučenou dávku najdete.

Základ: Sýr cottage
Lahodný sýr s typickou strukturou představuje ideální start do nového dne. Ve 100 gramech najdete přibližně 12 g bílkovin a asi jen okolo 90-120 kcal, v závislosti na obsahu tuku a na konkrétním výrobci. Přitom jedna porce klidně může být 150-200 g sýru. Existuje tolik způsobů, jak jej ráno začlenit do jídelníčku! Smíchejte ho se sladkou paprikou, šalotkou, solí a pepřem a natřete na celozrnný chléb jako zdravou pomazánku. Vynechte koření a zeleninu, místo toho přidejte med a skořici a rázem máte pomazánku na sladko. Přidejte ovoce, datlový sirup a hrst ořechů a vychutnejte si cottage cheese kaši.

Základ: Quinoa
Už vás nebaví stále dokola ovesná kaše? Zaměňte ji za stále oblíbenější pseudoobilovinu quinou, která má zajímavý nutriční potenciál. Obsahuje 12 g bílkovin na 100 g a s přehledem zvládnete polovinu množství ve své kaši. Když ji doplníte semínky, ořechy a sójovým mlékem, dostanete se rázem na doporučovaných 15-20 g. Uvařená je velmi rychle, takže se nemusíte obávat, že vám příprava takové snídaně spolkne moc času. Kaši z quinoi můžete připravit i den předem.

Základ: Tvaroh
Odtučněný či polotučný tvaroh obsahuje okolo 12 g bílkovin na 100 g a to už je slušný základ pro nejrůznější variace. Naučte se si vystačit se základní neochucenou verzí a raději si sami doplnit chuť pomocí ořechů, semínek a ovoce či jiných pochutin jako je skořice, kakaové boby, strouhaný kokos nebo adaptogen MACA. Fantazii se meze nekladou. Když si vaničku rozdělíte na dvakrát, máte skvělý základ pro dvě snídaně.

tip redakce ▾
 
Img

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu rostoucí v peruánských Andách ve vysoké nadmořské...

TIP: Avokádový toast s vejcem
Také jste propadli avokádu a dopřáváte si ho rádi a často, ideálně na chlebu? Jenže celozrnný chléb a avokádo obsahují spíše značnou dávku sacharidů a tuků, bílkoviny ale mezi nimi v dostatečné míře nejsou. Jednoduché řešení – uvařte jedno/dvě vejce naměkko nebo natvrdo, rozkrojte je a přidejte navrch. Dochuťte oblíbeným kořením, přidejte kus zeleniny a pochutnejte si na zdravé a výživné snídani.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...