Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně
zdroj: Adobe Stock

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro celý den. Aby tomu tak bylo, potřebujete dostatečné množství bílkovin. Podívejte se na naše tipy na proteinové snídaně, které nejen zasytí, ale i maximálně uspokojí chuťové buňky. Můžete je střídat podle libosti.

Pokud hubnete, snažíte si udržet ideální váhu, sportujete, nebo zkrátka jen žijete zdravě, určitě jste už slyšeli o důležitosti bílkovin. Pro většinu z nás je snadné dostat je na talíř v poledne či večer. Ráno to ale občas bývá problém, zkrátka na ně tolik nemyslíme. Snídaním totiž až moc často vládnou sacharidy, což je chyba. Pečivo, sušenky a obiloviny neobsahují tolik proteinů. A pokud ráno jídlo vynecháváte úplně, musíte pak pomyslnou denní dávku pěkně dohánět.

Kdo správně snídá, jí přes den i večer méně
Opomíjení či dokonce vynechávání snídaní je velká chyba, což potvrzuje řada odborníků i studií. Podle nich je návyk na snídani s vysokým množstvím bílkovin spojen s udržením nebo ztrátou hmotnosti. Bílkoviny totiž příjemně sytí a spouštějí uvolňování hormonů omezujících chuť k jídlu. Co to znamená v praxi? Že když se pořádně nasnídáte, budete během dne jíst rozumně. Což platí i pro večerní hodiny. Proteiny také zvyšují bdělost, tedy i produktivitu, a pomáhají stabilizovat hladinu cukru a inzulinu v krvi. Máte tedy stále dostatek energie.

Ne více než 30 g na porci
Přesně 30 g je údajně dávka bílkovin, kterou tělo dokáže jednorázově beze zbytku zpracovat. Vše nadbytečné bez využití vyloučí. Podle odborníků na výživu ráno bohatě postačí 15-20 g bílkovin. Abychom vás zbavili zdlouhavého počítání a urychlili vaši cestu za zdravými ranními návyky, přinášíme vám snídaňové tipy, kde tuto doporučenou dávku najdete.

Základ: Sýr cottage
Lahodný sýr s typickou strukturou představuje ideální start do nového dne. Ve 100 gramech najdete přibližně 12 g bílkovin a asi jen okolo 90-120 kcal, v závislosti na obsahu tuku a na konkrétním výrobci. Přitom jedna porce klidně může být 150-200 g sýru. Existuje tolik způsobů, jak jej ráno začlenit do jídelníčku! Smíchejte ho se sladkou paprikou, šalotkou, solí a pepřem a natřete na celozrnný chléb jako zdravou pomazánku. Vynechte koření a zeleninu, místo toho přidejte med a skořici a rázem máte pomazánku na sladko. Přidejte ovoce, datlový sirup a hrst ořechů a vychutnejte si cottage cheese kaši.

Základ: Quinoa
Už vás nebaví stále dokola ovesná kaše? Zaměňte ji za stále oblíbenější pseudoobilovinu quinou, která má zajímavý nutriční potenciál. Obsahuje 12 g bílkovin na 100 g a s přehledem zvládnete polovinu množství ve své kaši. Když ji doplníte semínky, ořechy a sójovým mlékem, dostanete se rázem na doporučovaných 15-20 g. Uvařená je velmi rychle, takže se nemusíte obávat, že vám příprava takové snídaně spolkne moc času. Kaši z quinoi můžete připravit i den předem.

Základ: Tvaroh
Odtučněný či polotučný tvaroh obsahuje okolo 12 g bílkovin na 100 g a to už je slušný základ pro nejrůznější variace. Naučte se si vystačit se základní neochucenou verzí a raději si sami doplnit chuť pomocí ořechů, semínek a ovoce či jiných pochutin jako je skořice, kakaové boby, strouhaný kokos nebo adaptogen MACA. Fantazii se meze nekladou. Když si vaničku rozdělíte na dvakrát, máte skvělý základ pro dvě snídaně.

TIP: Avokádový toast s vejcem
Také jste propadli avokádu a dopřáváte si ho rádi a často, ideálně na chlebu? Jenže celozrnný chléb a avokádo obsahují spíše značnou dávku sacharidů a tuků, bílkoviny ale mezi nimi v dostatečné míře nejsou. Jednoduché řešení – uvařte jedno/dvě vejce naměkko nebo natvrdo, rozkrojte je a přidejte navrch. Dochuťte oblíbeným kořením, přidejte kus zeleniny a pochutnejte si na zdravé a výživné snídani.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...