Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat
zdroj: Adobe Stock

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty mohou být ale příčinou vážných onemocnění, jako je třeba artritida (zánět kloubů), onemocnění srdce, Alzheimerova choroba, cukrovka aj. Z toho důvodu je potřeba jim věnovat pozornost. Jakým potravinám je lepší se vyhnout?

Jídlo je pro tělo palivo a když volíte správně, tak i lék. Stejně jako může používání paliva špatné kvality negativně ovlivnit chod vozidla, může výběr nevhodných potravin poškodit vaše tělo. Zánět je přirozenou obranou těla, která může být velmi žádoucí, často ale vzniká naprosto nepatřičně a zbytečně. Pokud tělo prodělá akutní zánět, který odezní, pak je vše relativně v pořádku. Pokud v těle převládá zánět chronický, tedy dlouhodobý, pak je tento stav pro tělo škodlivý. Některé potraviny doslova podporují tvorbu zánětu. U některých je to zřejmější, jiné vás možná překvapí. Vybrali jsme pro vás 5, před nimiž byste se měli mít na pozoru. Snížením konzumace těchto potravin tělu rozhodně prospějete.

1. Cukr
glukózový, fruktózový a glukózo-fruktózový sirup; sacharóza, fruktóza
Cukr, jedna z nejznámějších prozánětlivých složek stravy. Může být těžké se mu vyhnout, respektive sladké chuti odolávat, ale jde to. Cukr v jeho výše zmíněných podobách, v nadměrném množství, představuje jednu z hlavních příčin chronického zánětu. Vyvarujte se konzumaci potravin, které obsahují uměle přidaný cukr.

2. Transmastné kyseliny
Transmastné kyseliny patří mezi nezdravé tuky. Jsou více škodlivé než palmový olej či obyčejný bůček.  Proto od nás dostávají druhé místo. Trans tuky vznikají ve velké míře při procesu ztužování nenasycených tuků a najdeme je hlavně v levných margarínech a cukrovinkách. Přirozeně se však v mnohem nenší míře vyskytují i v mase nebo mléčných výrobcích. Pokud si jejich příjem chcete hlídat, dívejte se i pod pokličku a vyhýbejte se potravinám s obsahem „částečně ztužených tuků“. Je dobré vědět, že ani smažené potraviny v této problematice nejsou nevinně. Pokud se jim budete vyhýbat, vaše srdce a cévy vám určitě poděkují.

3. Rafinované sacharidy
Třetí místo od nás dostávají rafinované sacharidy. Co si pod nimi představit? Zdroje sacharidů mohou být celozrnné a plné vlákniny, ale pak takové, které mají vysoký glykemický index a jsou vysoce zpracované. Mezi ty patří např. bílé pečivo nebo bílá rýže, obecně pšeničná mouka a výrobky z ní – sladké pečivo, trvanlivé sladké pečivo, výrobky z bílé mouky. Snažte se tedy příjem obyčejného pečiva bez vlákniny a prospěšných látek navíc eliminovat. Ušetříte slinivku a prospějete i vašim střevům.

4. Aditiva a umělá sladidla
Aditiva se často vyskytují ve zpracovaných potravinách. Tělo je neumí efektivně a účelně zpracovat, jsou pro něj často, ne vždy, cizorodé látky. Je to něco „navíc“. Jmenujme např. aspartam, umělé sladilo, běžně se vyskytuje v nealkoholických nápojích, zejména ve zdravějších „light“ verzích. O aspartamu se neustále vedou diskuze, nicméně  co do škodlivosti mu stejně přísluší číslo 5. Dalším černým koněm je zvýrazňovač chuti glutamát sodný, známý zejména z čínské kuchyně. Obsahuje ho ale i velké množství konzervovaných a podobně předpřipravených potravin, pokrmy rychlého občerstvení a masné výrobky. Jeho škodlivost pro naše tělo nebyla jednoznačně prokázána, nicméně, mnoho jedinců jsou na něj citliví.

5. Lepek
Páté místo má lepek, protože ten může být problematický jen pro někoho. Jedna z nejčastějších potravinových alergií a intolerancí je právě na lepek. Intolerance lepku či autoimunitní onemocnění, celiakie, může totiž při nezdravé odezvě těla způsobovat zánět ve střevech. Symptomy a reakce se mezi jednotlivci mohou lišit. Jedná nová studie spojuje pšeničné bílkoviny (inhibitory amylázy, trypsinu nebo ATI) se střevní zánětem. Důkazy naznačují, že ATI mohou způsobit zánět v lymfatických uzlinách, ledvinách, slezině i mozku. Dále prý mohou zhoršit příznaky revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, astmatu, lupénky a ztučnění jater.

tip redakce ▾
 
Img

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu, jednoduché cukry, které v nadbytku představují...

Mléčné výrobky taky?
V souvislosti se záněty se stále diskutuje o vlivu mléka a výrobků z něj na náš organismus. Mnoho odborníků doporučuje vyhýbat se konzumaci mléčných výrobků kvůli zvýšené citlivosti a alergiím. Studie ale ukazují, že zatím neexistují dostatečné důkazy pro podporu a obhajobu těchto tvrzení. Nicméně vždy je důležité respektovat svou odezvu těla na dané potraviny a řídit se i jeho signály, než doporučením cizích lidí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...