Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat
zdroj: Adobe Stock

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty mohou být ale příčinou vážných onemocnění, jako je třeba artritida (zánět kloubů), onemocnění srdce, Alzheimerova choroba, cukrovka aj. Z toho důvodu je potřeba jim věnovat pozornost. Jakým potravinám je lepší se vyhnout?

Jídlo je pro tělo palivo a když volíte správně, tak i lék. Stejně jako může používání paliva špatné kvality negativně ovlivnit chod vozidla, může výběr nevhodných potravin poškodit vaše tělo. Zánět je přirozenou obranou těla, která může být velmi žádoucí, často ale vzniká naprosto nepatřičně a zbytečně. Pokud tělo prodělá akutní zánět, který odezní, pak je vše relativně v pořádku. Pokud v těle převládá zánět chronický, tedy dlouhodobý, pak je tento stav pro tělo škodlivý. Některé potraviny doslova podporují tvorbu zánětu. U některých je to zřejmější, jiné vás možná překvapí. Vybrali jsme pro vás 5, před nimiž byste se měli mít na pozoru. Snížením konzumace těchto potravin tělu rozhodně prospějete.

1. Cukr
glukózový, fruktózový a glukózo-fruktózový sirup; sacharóza, fruktóza
Cukr, jedna z nejznámějších prozánětlivých složek stravy. Může být těžké se mu vyhnout, respektive sladké chuti odolávat, ale jde to. Cukr v jeho výše zmíněných podobách, v nadměrném množství, představuje jednu z hlavních příčin chronického zánětu. Vyvarujte se konzumaci potravin, které obsahují uměle přidaný cukr.

2. Transmastné kyseliny
Transmastné kyseliny patří mezi nezdravé tuky. Jsou více škodlivé než palmový olej či obyčejný bůček.  Proto od nás dostávají druhé místo. Trans tuky vznikají ve velké míře při procesu ztužování nenasycených tuků a najdeme je hlavně v levných margarínech a cukrovinkách. Přirozeně se však v mnohem nenší míře vyskytují i v mase nebo mléčných výrobcích. Pokud si jejich příjem chcete hlídat, dívejte se i pod pokličku a vyhýbejte se potravinám s obsahem „částečně ztužených tuků“. Je dobré vědět, že ani smažené potraviny v této problematice nejsou nevinně. Pokud se jim budete vyhýbat, vaše srdce a cévy vám určitě poděkují.

3. Rafinované sacharidy
Třetí místo od nás dostávají rafinované sacharidy. Co si pod nimi představit? Zdroje sacharidů mohou být celozrnné a plné vlákniny, ale pak takové, které mají vysoký glykemický index a jsou vysoce zpracované. Mezi ty patří např. bílé pečivo nebo bílá rýže, obecně pšeničná mouka a výrobky z ní – sladké pečivo, trvanlivé sladké pečivo, výrobky z bílé mouky. Snažte se tedy příjem obyčejného pečiva bez vlákniny a prospěšných látek navíc eliminovat. Ušetříte slinivku a prospějete i vašim střevům.

4. Aditiva a umělá sladidla
Aditiva se často vyskytují ve zpracovaných potravinách. Tělo je neumí efektivně a účelně zpracovat, jsou pro něj často, ne vždy, cizorodé látky. Je to něco „navíc“. Jmenujme např. aspartam, umělé sladilo, běžně se vyskytuje v nealkoholických nápojích, zejména ve zdravějších „light“ verzích. O aspartamu se neustále vedou diskuze, nicméně  co do škodlivosti mu stejně přísluší číslo 5. Dalším černým koněm je zvýrazňovač chuti glutamát sodný, známý zejména z čínské kuchyně. Obsahuje ho ale i velké množství konzervovaných a podobně předpřipravených potravin, pokrmy rychlého občerstvení a masné výrobky. Jeho škodlivost pro naše tělo nebyla jednoznačně prokázána, nicméně, mnoho jedinců jsou na něj citliví.

5. Lepek
Páté místo má lepek, protože ten může být problematický jen pro někoho. Jedna z nejčastějších potravinových alergií a intolerancí je právě na lepek. Intolerance lepku či autoimunitní onemocnění, celiakie, může totiž při nezdravé odezvě těla způsobovat zánět ve střevech. Symptomy a reakce se mezi jednotlivci mohou lišit. Jedná nová studie spojuje pšeničné bílkoviny (inhibitory amylázy, trypsinu nebo ATI) se střevní zánětem. Důkazy naznačují, že ATI mohou způsobit zánět v lymfatických uzlinách, ledvinách, slezině i mozku. Dále prý mohou zhoršit příznaky revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, astmatu, lupénky a ztučnění jater.

tip redakce ▾
 
Img

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu, jednoduché cukry, které v nadbytku představují...

Mléčné výrobky taky?
V souvislosti se záněty se stále diskutuje o vlivu mléka a výrobků z něj na náš organismus. Mnoho odborníků doporučuje vyhýbat se konzumaci mléčných výrobků kvůli zvýšené citlivosti a alergiím. Studie ale ukazují, že zatím neexistují dostatečné důkazy pro podporu a obhajobu těchto tvrzení. Nicméně vždy je důležité respektovat svou odezvu těla na dané potraviny a řídit se i jeho signály, než doporučením cizích lidí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...