4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný
zdroj: Adobe Stock

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem organismu. Reguluje nejdůležitější metabolické procesy, přispívá k normální psychické činnosti, snižuje míru únavy a jeho nedostatek může způsobovat svalové křeče. Co dál?

1. Hořčík posiluje naši psychickou odolnost
Dostatečný příjem hořčíku má vliv na naši fyzickou i duševní pohodu. Umí totiž pomoct s oxidačním stresem či dokonce oddálit stárnutí buněk. Kromě toho v těle pomáhá při novotvorbě glutathionu, který patří k nejsilnějším antioxidantům. „Na zmírnění stresu doporučuji vysokoprocentní čokoládu, která je zároveň bohatým zdrojem hořčíku. Pokud si dáte kousek kvalitní 80% čokolády, nejenže to neuškodí vaší linii, ale může to mít i léčivé účinky,“ tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

2. Hořčík je důležitý pro optimální spalování živin
Hořčík se podílí na energetickém metabolismu, což hraje klíčovou roli při hubnutí. „Magnézium je minerální látka nezbytná pro optimální spalování a energii. Když to zjednoduším, tak budete-li mít v těle nedostatek hořčíku, může dojít ke zhoršenému spalování živin a nedostatku energie,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE. Co se týká optimální hladiny hořčíku v těle, obecným doporučením je přijmout 300 mg (ženy) až 350 mg (muži) magnézia za den.

Zajímavost: Potřeba množství hořčíku se může lišit u sportovců, kteří mohou přijmout ještě o 10–20 procent hořčíku více. Vyšší potřeba magnézia bývá i u lidí se zánětlivými onemocněními střev (například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další).

Potřebujete zvýšit příjem hořčíku? Začněte vločkami na snídani
Lidské tělo si hořčík ani další minerály neumí samo vytvořit, a proto jeho hladina úzce souvisí s tím, kolik hořčíku dokážeme do těla přijmout v rámci stravy. „Mezi bohaté zdroje hořčíku patří vysokoprocentní čokoláda (min. 80%), ovesné vločky, černé fazole, arašídové máslo, celozrnné těstoviny, dále pak dýňová semínka, mandle, kešu, špenát a další druhy listové zeleniny,“ vyjmenovává významné zdroje hořčíku Michaela Ryglová.

3. Hořčík zabraňuje křečím i bolestem hlavy
Hořčík hraje klíčovou roli v kontrakci svalu při fyzické námaze. Jeho dostatek v těle je tak výbornou prevencí proti křečím, které mohou trápit (nejen) sportovce, zejména pak vytrvalostní běžce. Kromě nepříjemných křečí dokáže hořčík pomoct také s uvolňováním stěn cév. Díky rozšíření cév dochází ke snížení tlaku krve na jejich stěny, což pomůže ulevit od bolestí hlavy a zároveň těmto bolestem předcházet. „Pro prevenci bolestí hlavy doporučuji dbát také na správný pitný režim. Pijte hodně vody. Krátkodobě můžete přidat do pitného režimu minerální vodu s vysokým obsahem magnézia,“ radí Věra Burešová.

4. Hořčík hraje roli v prevenci a léčbě cukrovky
V neposlední řadě je hořčík důležitým minerálem pro pacienty s diabetem. V případě, že ho má diabetik v těle nedostatek, dochází ke snižování schopnosti inzulinu udržovat hodnoty krevního cukru v normálu. Tělo tak není schopné cukr z krve vstřebávat a vzniklá inzulínová rezistence může být příčinou diabetu II. typu. Pokud je pacientovi s cukrovkou podávaný při léčbě hořčík, může dojít k opačnému jevu a snížení krevního cukru.

Platí, že čím více, tím lépe? V případě hořčíku nikoliv
Na závěr je ještě potřeba zmínit, že nadměrná konzumace hořčíku z doplňků stravy (z potravin byste se předávkovali jen těžko) není žádoucí a nedokáže zlepšit celkový zdravotní stav, sportovní výkonnost a nemá ani žádné jiné pozitivní účinky na tělo. Pokud se hořčíkem předávkujete, mohou vás potrápit například žaludeční potíže a průjmy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Blahodárná Epsomská sůl – připravte si z ní lázeň a dopřejte si její účinky

Blahodárná Epsomská sůl – připravte si z ní lázeň a dopřejte si její účinky

Bílé krystaly připomínající potravinářskou sůl jsou vyhledávané pro mnoho zdravotních i kosmetických výhod. Epsomská sůl, nazývaná...
Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti jako superpotravina: pravidelná konzumace pomůže doplnit jeden velmi rizikový minerál

Vnitřnosti obecně nebývají moc populární, zejména v kruzích těch, co dbají na zdravé stravování. Většinou za to mohou různé názory,...
Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Vyhněte se nedostatku vápníku. Zde jsou způsoby, jak podpořit jeho vstřebávání z potravin

Nedostatku vápníku se bohužel nevyhneme jenom tím, že jej budeme ve stravě dostatečně přijímat. Je totiž třeba myslet na to, že některé...
Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Zdravé mikulášské mlsání: Dobroty, které vaše děti zaručeně potěší

Pokud byly vaše děti hodné, jistě se jako každý rok těší, co jim Mikuláš letos nadělí. Místo mandarinek, neloupaných arašídů nebo nezdravých...
Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Tajemství šafránu – proč je nejdražším kořením na světě?

Šafrán je koření vyráběné od starověku ze sušených čnělek květů této rostliny, které se říká také podzimní krokus. Kvete právě na podzim...
Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Seznam potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce

Rádi byste si doma připravili vždy nějaké dobré a zdravé jídlo, ale stává se vám, že na vás ze spíže kouká jen starý toastový chleba?...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...
Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Svačiny pro školáky – jak by měla vypadat správná svačina?

Příprava školních svačin, to je úkol, který od září znovu padá na bedra maminek nebo tatínků všech malých i větších školáků. Co neustále...
4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

4 jednoduché svačinky pro školáky i rodiče

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné...
Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

Přerušovaný půst: jaká jsou jeho pravidla a pro koho je vhodný?

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)...