4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný

4 důvody, proč je hořčík v našem těle nepostradatelný
zdroj: Adobe Stock

Hořčík neboli magnézium je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském těle a je zapojený do více než 300 enzymatických procesů v našem organismu. Reguluje nejdůležitější metabolické procesy, přispívá k normální psychické činnosti, snižuje míru únavy a jeho nedostatek může způsobovat svalové křeče. Co dál?

1. Hořčík posiluje naši psychickou odolnost
Dostatečný příjem hořčíku má vliv na naši fyzickou i duševní pohodu. Umí totiž pomoct s oxidačním stresem či dokonce oddálit stárnutí buněk. Kromě toho v těle pomáhá při novotvorbě glutathionu, který patří k nejsilnějším antioxidantům. „Na zmírnění stresu doporučuji vysokoprocentní čokoládu, která je zároveň bohatým zdrojem hořčíku. Pokud si dáte kousek kvalitní 80% čokolády, nejenže to neuškodí vaší linii, ale může to mít i léčivé účinky,“ tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

2. Hořčík je důležitý pro optimální spalování živin
Hořčík se podílí na energetickém metabolismu, což hraje klíčovou roli při hubnutí. „Magnézium je minerální látka nezbytná pro optimální spalování a energii. Když to zjednoduším, tak budete-li mít v těle nedostatek hořčíku, může dojít ke zhoršenému spalování živin a nedostatku energie,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE. Co se týká optimální hladiny hořčíku v těle, obecným doporučením je přijmout 300 mg (ženy) až 350 mg (muži) magnézia za den.

Zajímavost: Potřeba množství hořčíku se může lišit u sportovců, kteří mohou přijmout ještě o 10–20 procent hořčíku více. Vyšší potřeba magnézia bývá i u lidí se zánětlivými onemocněními střev (například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a další).

Potřebujete zvýšit příjem hořčíku? Začněte vločkami na snídani
Lidské tělo si hořčík ani další minerály neumí samo vytvořit, a proto jeho hladina úzce souvisí s tím, kolik hořčíku dokážeme do těla přijmout v rámci stravy. „Mezi bohaté zdroje hořčíku patří vysokoprocentní čokoláda (min. 80%), ovesné vločky, černé fazole, arašídové máslo, celozrnné těstoviny, dále pak dýňová semínka, mandle, kešu, špenát a další druhy listové zeleniny,“ vyjmenovává významné zdroje hořčíku Michaela Ryglová.

3. Hořčík zabraňuje křečím i bolestem hlavy
Hořčík hraje klíčovou roli v kontrakci svalu při fyzické námaze. Jeho dostatek v těle je tak výbornou prevencí proti křečím, které mohou trápit (nejen) sportovce, zejména pak vytrvalostní běžce. Kromě nepříjemných křečí dokáže hořčík pomoct také s uvolňováním stěn cév. Díky rozšíření cév dochází ke snížení tlaku krve na jejich stěny, což pomůže ulevit od bolestí hlavy a zároveň těmto bolestem předcházet. „Pro prevenci bolestí hlavy doporučuji dbát také na správný pitný režim. Pijte hodně vody. Krátkodobě můžete přidat do pitného režimu minerální vodu s vysokým obsahem magnézia,“ radí Věra Burešová.

4. Hořčík hraje roli v prevenci a léčbě cukrovky
V neposlední řadě je hořčík důležitým minerálem pro pacienty s diabetem. V případě, že ho má diabetik v těle nedostatek, dochází ke snižování schopnosti inzulinu udržovat hodnoty krevního cukru v normálu. Tělo tak není schopné cukr z krve vstřebávat a vzniklá inzulínová rezistence může být příčinou diabetu II. typu. Pokud je pacientovi s cukrovkou podávaný při léčbě hořčík, může dojít k opačnému jevu a snížení krevního cukru.

Platí, že čím více, tím lépe? V případě hořčíku nikoliv
Na závěr je ještě potřeba zmínit, že nadměrná konzumace hořčíku z doplňků stravy (z potravin byste se předávkovali jen těžko) není žádoucí a nedokáže zlepšit celkový zdravotní stav, sportovní výkonnost a nemá ani žádné jiné pozitivní účinky na tělo. Pokud se hořčíkem předávkujete, mohou vás potrápit například žaludeční potíže a průjmy.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Suché rty v zimě – co jim škodí nejvíce a jaká opatření jsou nejúčinnější?

Výskyt popraskaných rtů v zimních měsících je častější. Toto je způsobeno kombinací nízké vlhkosti vzduchu, chladných teplot, větrných podmínek a možného nedostatku hydratace, což může vést k suchu a popraskání...

Čtěte dál
Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Lahůdkové droždí – buchty vám s ním nevykynou, zdraví ale prospěje

Kvasnice, známé také pod pojmem droždí, jsou poměrně běžnou surovinou v naší domácnosti. Mnozí si pod tímto pojmem představí nepříjemně...
Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Krátké antistresové techniky pro všední dny, které vás uvolní během pár minut

Hodit se do klidu je důležité. Ale co dělat, když prostě nemáte moc času? Zkuste naše tipy na časově nenáročné formy zklidnění, které...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje: ideální zdroj pro doplnění tekutin v létě, nebo pouze vyhozené peníze?

Iontové nápoje jsou především v letním období velmi oblíbené mezi sportovci. Obsahují elektrolyty – minerální látky, které jsou důležité...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík v létě potřebujeme mnohem více. V jaké formě ho doplnit a kolik?

Hořčík (magnesium) je důležitý a velmi často také deficitní minerál našeho organismu. Tělo si ho neumí samo vytvořit, a proto musí...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Zinek je synonymum pro zdravou pokožku. V jakých potravinách je ho nejvíce?

Chcete krásnou, zářivou a hydratovanou pleť? Doplňte do těla zinek. Je to totiž výborný spojenec pro zdravou pokožku. Je také důležitý...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Březová voda jako jarní životabudič: V čem všem její popíjení prospívá zdraví?

Jedním z typických symbolů jara je bříza, která má hojné použití ve fytoterapii, lidové medicíně. Byla jedním z magických stromů, vyhledávaných...