Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo

Na co vsadit v roce 2022: trendy, které vám pomohou zachovat pevné zdraví a štíhlé tělo
zdroj: Shutterstock

Velké změny začínají drobnými krůčky, které často mohou mít podobu posílení něčeho, čemu se už nějakou dobu věnujeme. Základem je dávat pozornost dobrému, protože to, čemu věnujeme pozornost, roste. Čemu věnovat pozornost v roce 2022, abychom maximálně prospívali?

Předsevzetí formulovaná ve stylu direktivních příkazů bývají předem odsouzena k nezdaru a důvodem je právě onen přespříliš přísný bič, který na sebe jejich prostřednictvím vztahujeme. To, co neděláme rádi, v sobě nenese ani ten nejmenší potenciál úspěchu. Co to letos zkusit jinak, laskavěji a místo předsevzetí zakomponovat do každodenního života pár drobných (ne)změn, které se inspirují trendy, jež v roce 2021 celosvětově nabíraly na síle?

1. Pít více vody
Voda prospívá celému tělu mnoha způsoby. Proto byste ji měli pít denně a pravidelně, minimálně 35 ml na kg tělesné hmotnosti. Voda pomáhá stabilizovat krevní tlak, srdeční tep, přenášet živiny a kyslík do buněk, trávit i zlepšovat stav kloubů a kostí. Začněte den tím, že vypijete sklenici vody, abyste doplnili tekutiny, které organismus před noc spotřeboval. Noste vodu při sobě, abyste nezapomínali pít.

2. Lépe spát
Spánek je pro fungování organismu stejně důležitý jako voda. Jeho kvalita může posílit nebo naopak oslabit imunitu, změnit chuť k jídlu, náladu, vzhled a zdraví pokožky a mnohé další podobné jevy. Nevyspalý člověk je náchylnější k různým onemocněním, z nichž je covid-19 jen jediným. Choďte každý den spát přibližně ve stejnou dobu, zrovna tak ráno vstávejte a hlídejte si, abyste nespali méně než 6–7 hodin, pokud je to možné.

3. Dříve vstávat
I když se ráno vstávat nechce, pokud prolomíte prvotní nechuť, jistě brzy potvrdíte, že přivstání třeba jen o hodinku nastartuje vaši produktivitu způsobem, o němž se vám možná ani nesnilo. Studie vytrvale prokazují, že časnější vstávání nás činí koncentrovanějšími a bdělejšími i že se významně podílí na zlepšování duševního zdraví. V souladu s výše uvedeným bodem o důležitosti spánku se ovšem vyplatí jít také o hodinu dříve spát, abyste se neobírali o hodiny cenného spánku.

4. Trávit více času venku
Čerstvý vzduch okysličuje mozek, podporuje soustředěnost a produktivitu, zlepšuje náladu. Každodenním pobytem venku posilujete imunitu, protože se učíte být odolnými vůči každému počasí. Ideálním parťákem je v tomto směru pes, který vás donutí ven jít stůj co stůj.

5. Hýbat se denně alespoň 30 minut
Pravidelná fyzická aktivita prokrvuje tělo, posiluje svalstvo i kondici a vytrvalost. Kromě toho všeho také pozitivně působí na psychiku. Nesejde na tom, zda se půjdete projít, vyrazíte si zaběhat nebo doma sednete na trenažér či si zatancujete nebo zacvičíte jógu podle oblíbeného lektora. Myslete ale na to, že byste se každý den měli hýbat minimálně půl hodinky. Vaše tělo i psychika se vám za to odvděčí.

6. Každý den sníst něco zeleného
Spíše než o ubírání se v rámci lednového odlehčení zamyslete nad tím, co byste do jídelníčku přidali. Začněte tím, že si každý den dáte něco zeleného – potraviny jako špenát, okurka, brokolice, polníček nebo kiwi jsou plné vitaminů a živin potencionálně snižujících riziko rakoviny, srdečních onemocnění i cukrovky typu 2. Můžete je zobat jen tak na svačinu, přidávat do salátů, jako oblohu či přílohu nebo rozmixovat do podoby smoothie.

7. Jíst probiotika a prebiotika
Stav střev se podílí na celkové imunitě, proto se vyplácí o ně pečovat a máloco s tím pomůže více než probiotika. Jedná se o mikroorganismy nacházející se ve fermentovaných (kvašených) potravinách, jako jsou zakysané mléční výrobky nebo kvašená zelenina. Podobně důležitá jsou i prebiotika, rozpustná vláknina, která slouží jako potrava pro střevní bakterie. Najdete ji v široké škále druhů zeleniny a ovoce. Tyto potraviny by proto na vašem jídelníčku neměly chybět.

8. Rostlinné bílkoviny
Není náhodou, že stále více lidí přechází na částečně nebo ryze rostlinnou stravu. Při vhodném kombinování totiž nabízí plnohodnotné bílkoviny jako strava živočišná, kromě toho je lépe stravitelná a šetrnější k přírodě – jak ke zvířatům, tak k půdě. Základem je zařadit luštěniny a obiloviny, kterých existuje spousta druhů. Chutné a zdraví prospěšné jsou i rostlinné sýry známé jako tofu, bílkoviny poskytnou i robi nebo seitan vyrábějící se z pšenice.

Zdroj: eatingwell.comessence.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední léta změnil přístup tak výrazně, jako k sóji. Jednu dobu byla oslavovaná,...

Čtěte dál
Vědci už mají jasno, jak úplněk ovlivňuje spánek

Vědci už mají jasno, jak úplněk ovlivňuje spánek

Výsledky nové studie přinesly zajímavé zjištění. V noci před úplňkem prý spíme méně, vědci ale nechápou, proč k tomu dochází. Za možnou...
Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Přednosti indické kuchyně: Proč nám indická jídla tak chutnají a prospívají zároveň?

Je aromatické a velmi chutné, není nám po něm těžko, nemáme po něm hodiny hlad a jakmile dojíme jedno, cítíme nutkavou potřebu dát...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Skřivani a sovy: jaké výhody přináší si přivstat?

Skřivani a sovy: jaké výhody přináší si přivstat?

Co se doby usínání týče, pak lze říci, že existují dva druhy lidí – noční sovy a ranní skřivani. Říká se sice, že ranní ptáče dál doskáče,...
Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Pastinák: Co byste o něm měli vědět a proč by měl mít místo ve vašem jídelníčku?

Dá se jíst syrový i vařený, i když ve srovnání s mrkví má trochu dřevitou strukturu. Pozor si musíte dávat při jeho sklízení – listy...
Kocovina – co se při ní děje v těle a jak se ji co nejrychleji zbavit?

Kocovina – co se při ní děje v těle a jak se ji co nejrychleji zbavit?

Alkohol k oslavám na konci roku prostě patří, a i když mu jindy neholdujeme, v těchto dnech se můžeme snadno nechat strhnout i k nadměrnému...
Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Rooibos: nápoj, který se pije jako čaj, ale neobsahuje kofein. Připravte si z něj sváteční nápoj!

Pokud si dáte ve své oblíbené kavárně nebo doma šálek rooibosu, můžete si odškrtnout jeden dobrý skutek pro své zdraví. Rooibos totiž...
První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

První pomoc pro oteklé kotníky. Co vám poskytne rychlou úlevu?

Už jste se někdy podívali dolů na svá chodidla a skoro jste je neviděli kvůli otoku, který hyzdil vaše kotníky? Na vině může být mnoho...
Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Dnes je mezinárodní den veganství: Seznamte se s rostlinnými alternativami masa

Veganství neboli stravování založené čistě na rostlinných zdrojích je stále oblíbenější a na tuto cestu nastupuje stále více jedinců....
Kdy se letos mění čas a bude doba, kdy se letní a zimní čas přestane střídat?

Kdy se letos mění čas a bude doba, kdy se letní a zimní čas přestane střídat?

V neděli 31. října se změní čas z letního na zimní. Dostaneme hodinu k dobru, jak se říká. Někdo se na změnu času a režimu, kterou...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Zelené fazole mungo: výborný zdroj vlákniny, bílkovin a kyseliny listové

Slyšeli jste o mungo fazolích? Pro jejich nepatrnou velikost na ně spíše sedí pojmenování „fazolky“. Ale navzdory tomu, že jsou maličké,...