Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?
zdroj: Shutterstock

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových směrů a mění se názory na jednotlivé potraviny. Mezi lidmi léta letoucí kolují často opravdu nesmyslné mýty, které se s chutí předávají dále. Stačí přitom zapojit také selský rozum – ano, přesně ten, který mnohým z nás v uspěchaném světě chybí. Bohužel existuje opravdu mnoho názorů a mýtů, které vymýšlí různí nadšenci a rádoby odborníci, a ostatní lidé je následně uznávají jako fakta. Pojďme si tedy ujasnit alespoň to nejzákladnější.

NE č.1 – Maso hnije ve střevech
Naprostý nesmysl, ale bohužel velmi rozšířený názor, zejména mezi vegetariány. Kvůli tomuto mýtu se také řada lidí rozhodne z ničeho nic vyřadit maso bez dalších informací nebo prověření. Lidské tělo je přitom plně vybavené k tomu, aby z masa strávilo a vstřebalo všechny důležité živiny. Bílkovina je trávena v žaludku pomocí žaludečních šťáv a trávení pokračuje v tenkém střevě pomocí silných trávicích enzymů. Aminokyseliny pak skrze střevní stěnu procházejí dále do těla. Ve střevě tak už opravdu nezbude nic, co by zde „hnilo“. Pokud tedy váháte a hrajete si s myšlenkou, zda nejíst maso z tohoto důvodu, můžete být úplně v klidu. Není-li váš důvod k vegetariánství jiný, maso si bez obav dopřejte. Maso se sice tráví o něco déle než jiné potraviny, to se však týká bílkovin obecně. Zanesených střev se tedy nebojte.

NE č.2 – Vejce jsou jedny z nejnezdravějších potravin
Poslední dobou tento názor naštěstí již ustupuje. Přesto se ještě stále najde řada lidí, kteří vejce nepovažují za zdravou potravinu, protože žloutek obsahuje hodně cholesterolu. Tento cholesterol však u většiny lidí nezvyšuje jeho hladinu v krvi. Vejce tak nemají žádný vliv na onemocnění srdce u jinak zdravých jedinců. Naopak je pravdou, že vejce patří mezi nejzdravější a nejvýživnější potraviny. Téměř všechny živiny jsou navíc obsaženy ve žloutku, proto je naprosto mylné doporučovat svému okolí žloutku se vyhýbat. Případně aby vejce nejedli vůbec. To je jedna z největších chyb v oblasti stravování.

NE č.3 – cholesterol je nepřítel
Téma cholesterolu jsme již nakousli, tak se na něj podívejme podrobněji. Ohledně tohoto tématu totiž mnoho lidí má zcela zkreslené představy. V první řadě to, čemu lidé většinou říkají cholesterol, není ve skutečnosti cholesterol. Když už bývá rozdělován na tzv. dobrý a špatný, řeč je vlastně o bílkovinách (lipoproteinech), které cholesterol transportují. Zkratky pro tato rozdělení jsou LDL a HDL. A co dané zkratky znamenají? LDL je zkratka anglického názvu „low density lipoprotein“ neboli lipoprotein s nízkou hustotou, HDL pak znamená „high density lipoprotein“, tedy lipoprotein s vysokou hustotou. Pravda je taková, že samotný cholesterol nepřítelem pro nás není. Riziko srdečního onemocnění představuje lipoprotein transportující cholesterol do orgánů potažmo cév, nikoliv cholesterol samotný. HDL jsou tedy lipoproteiny „dobré“, které cholesterol z orgánů odnáší, ten „špatný“ LDL má funkci opačnou. Z dlouhodobého hlediska je tedy správné konzumovat potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, které snižují LDL a současně mírně navyšují HDL. Řeč je například o cibuli, česneku, citrusovém ovoci, olivovém oleji, zeleném čaji, avokádu nebo rybách.

NE č.4 – Když hubnu, musím zapomenout na tuky i sacharidy
Dnes již ani nevíme, kdo je větší nepřítel hubnutí. Jednou to byly tuky, později zase sacharidy. Jak to tedy je? Tuk byl často obviňován ze vzniku nadváhy, protože obsahuje více kalorií na gram než bílkoviny a sacharidy. Ve skutečnosti však tohle nemá v praxi žádný význam. Lidé, kteří přijímají stravu bohatou na tuky, zato menší množství sacharidů, snědí ve finále méně kalorií než ti, kteří konzumují nízkotučnou stravu, ale bohatou na sacharidy. Tento trend vedl lidi postupně k odsouzení sacharidů. Jenže i tato cesta je chybná a názor je to špatný. Klasický princip stravování je postaven na vysokosacharidovém režimu, v populaci mnoho lidí přijímá stravu bohatou na sacharidy a stále zůstávají štíhlí a zdraví. K nadváze totiž mohou vést jak tuky, tak sacharidy. Vše je o poměru a o tom, jaké máte v jídelníčku ostatní potraviny. Celkový životní styl hraje největší roli. Je to jen o správném výběru zdrojů tuků, kvalitních sacharidů, a především dostatku bílkovin. Máte ve stravě rovněž dostatek vlákniny? Jíte zeleninu a ovoce? Dopřejete si pravidelný pohyb? To všechno s vaší hmotností a celkovým zdravím souvisí.

NE č.5 – Když chci zhubnout, musím počítat kalorie
Rádi byste shodili pár kil, a tak se logicky uchýlíte k počítání kalorií v rámci každého jídla, které sníte. Dříve nebo později vás to ale otráví, začnete hřešit, přestanete se kontrolovat a výsledek se nedostaví. Jak to tedy je s tím počítáním? Všude se přece uvádí, že bychom v první řadě měli hlídat kalorický příjem, a když bude nižší než výdej, automaticky půjde hmotnost dolů. Opravdu? Obezita je případem přebytečné energie uložené ve formě nahromaděného tělesného tuku. Ovšem to neznamená, že lidé musejí počítat a zaznamenávat všechno, co pozřou. Je to otročina, u které se nedá dlouhodobě vydržet, pouze vás to odradí od další snahy něco dělat. Život zkrátka není o počítání, přestože u mnoho lidí tento styl funguje. Existuje řada jiných možností, které můžete zvolit pro úpravu hmotnosti, aniž byste počítali kalorie. Chcete příklad? Jednoduše může jít třeba o přijímání více bílkovin, což automaticky povede ke ztrátě hmotnosti, aniž bychom nějak omezovali kalorie.

Zdroj: materiály autora

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...
Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Pití teplé vody: fakta a mýty kolem tohoto doporučení

Nepijte vodu studenou, ale teplou, podpoříte své zdraví i hubnutí – určitě jste takové tvrzení už slyšeli. Poslední dobou je pití teplé...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Populární a kontroverzní náhražky masa: jedná se opravdu o zdravější volbu?

Kdekdo asi již zaznamenal, že jíst hamburger bez masa je teď celkem v kurzu. Výrobky napodobující maso jsou sice průmyslově zpracované,...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Snažíte se omezit těžká tučná jídla? Pak si připravte chutný a dietní pokrm Buddha bowl

Veganské jídlo, které si v poslední době získává velkou oblibu, je velmi snadné na přípravu a získá si vás svou originalitou, chutí...
Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli...
Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója je bohatá na fytoestrogeny, její konzumace ale není vhodná pro každého

Sója a sójové výrobky patří dnes již ke standardním potravinám bez alternativní nálepky. Jen k málokteré potravině se však za poslední...