Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že máte nějaké pochybnosti. Jak správně postupovat a co by se vám mohlo stát, kdybyste plíseň jen odkrojili?
Chystáte se vychutnat si výbornou svačinku, když tu vás nemile překvapí bílý, nebo už dokonce zelený povlak pokrývající v menší nebo větší míře její povrch… Plíseň dokáže v nestřežených okamžicích velmi nepříjemně překvapit. To ovšem nemění nic na faktu, že naplesnivělý kus patří do koše celý a nikoliv jen jeho část, která je plísní přímo zasažena. Toxiny již totiž s největší pravděpodobností napadly celou potravinu, jen se projevily na jednom viditelném místě.
Čím plíseň škodí
Přítomnost plísní, pokud se nejedná o plísně ušlechtilé jako například u sýrů typu hermelínu či nivy, naznačuje růst mikroorganismů, které mohou lidskému zdraví nepěkně uškodit. Ve skutečnosti může konzumace bakterií, plísní, vést až k otravě jídlem. Patogeny mohou po požití kolonizovat trávicí trakt, případně způsobit usazování zdraví škodlivých látek.
Co může způsobit
Situace se obvykle projevuje střevními potížemi a zvracením. V závislosti na původci může otrava způsobit i mnohem horší věci, třeba poškodit játra. Zrádné je, že tento stav se vyvíjí bez symptomů a první obtíže o sobě dají vědět až v případě, že hladiny toxických látek v organismu jsou dostatečně vysoké na to, aby způsobily skutečně vážné poškození.
Kdy plíseň (ne)odstranit
V některých výjimečných případech může být odstranění plísně bezpečné, platí to pro suché potraviny nebo pro potraviny s nízkou vlhkostí. U masitých a vlhkých pokrmů se totiž plísně mohou rozšířit do vnitřku produktu a infikovat jej. Proto je vždy lepší plesnivou potravinu rovnou vyhodit a nemudrovat nad tím, zda je suchá nebo málo vlhká. Můžete se tak ušetřit nepříjemných zdravotních problémů.
Proč dbát na správnou hygienu potravin
Abyste minimalizovali riziko vzniku plísní, je nutné potraviny uchovávat při správné teplotě a vlhkosti. Pro vyhnutí se křížové kontaminaci je třeba potraviny oddělovat, nemanipulovat s různými potravinami stejným náčiním, zejména v případě potravin tepelně upravených a čerstvých nebo syrových. Důležité je také správně rozmrazovat a místo při pokojové teplotě to provádět raději v lednici.
Zdroj: steptohealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/3d929e819ec29891e9bd1662cfcae657.jpeg)
Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně
Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech stále nedochází ke zlepšení? Nabízí se otázka, kterou bychom si...
Čtěte dál![Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/b870f2ec78db0bde25e40e0915f8ebdb.jpeg)
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?
![Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/15a14e4dbded45512acf06971d1b2aae.jpeg)
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii
![Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/d459db36671a50ddd2d3e122db5cca91.jpeg)
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?
![Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/a78684a1d1fb6e348d663eb8c5281bc2.jpeg)
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?
![Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/f7924e64da57e2061d5b056de9de0205.jpeg)
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?
![Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/52c98af1bdf76e3f0f689765637606b0.jpeg)
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou
![Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/f23a9bde66400dbc16c14f7bb8dec048.jpeg)
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?
![Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/09da96a6dc4dfbe848f9d54e359fcb9a.jpeg)
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu
![Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3e655fbc36b55690120dadc44f728cf8.jpeg)
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?
![Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3043e971ce3864e16621148a4b272638.jpeg)
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života
![Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/1260fcbb87c539b358ddd9accd931fed.jpeg)
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období
![Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/252ba4017950f1fc9e23111078649f43.jpeg)