Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že máte nějaké pochybnosti. Jak správně postupovat a co by se vám mohlo stát, kdybyste plíseň jen odkrojili?
Chystáte se vychutnat si výbornou svačinku, když tu vás nemile překvapí bílý, nebo už dokonce zelený povlak pokrývající v menší nebo větší míře její povrch… Plíseň dokáže v nestřežených okamžicích velmi nepříjemně překvapit. To ovšem nemění nic na faktu, že naplesnivělý kus patří do koše celý a nikoliv jen jeho část, která je plísní přímo zasažena. Toxiny již totiž s největší pravděpodobností napadly celou potravinu, jen se projevily na jednom viditelném místě.
Čím plíseň škodí
Přítomnost plísní, pokud se nejedná o plísně ušlechtilé jako například u sýrů typu hermelínu či nivy, naznačuje růst mikroorganismů, které mohou lidskému zdraví nepěkně uškodit. Ve skutečnosti může konzumace bakterií, plísní, vést až k otravě jídlem. Patogeny mohou po požití kolonizovat trávicí trakt, případně způsobit usazování zdraví škodlivých látek.
Co může způsobit
Situace se obvykle projevuje střevními potížemi a zvracením. V závislosti na původci může otrava způsobit i mnohem horší věci, třeba poškodit játra. Zrádné je, že tento stav se vyvíjí bez symptomů a první obtíže o sobě dají vědět až v případě, že hladiny toxických látek v organismu jsou dostatečně vysoké na to, aby způsobily skutečně vážné poškození.
Kdy plíseň (ne)odstranit
V některých výjimečných případech může být odstranění plísně bezpečné, platí to pro suché potraviny nebo pro potraviny s nízkou vlhkostí. U masitých a vlhkých pokrmů se totiž plísně mohou rozšířit do vnitřku produktu a infikovat jej. Proto je vždy lepší plesnivou potravinu rovnou vyhodit a nemudrovat nad tím, zda je suchá nebo málo vlhká. Můžete se tak ušetřit nepříjemných zdravotních problémů.
Proč dbát na správnou hygienu potravin
Abyste minimalizovali riziko vzniku plísní, je nutné potraviny uchovávat při správné teplotě a vlhkosti. Pro vyhnutí se křížové kontaminaci je třeba potraviny oddělovat, nemanipulovat s různými potravinami stejným náčiním, zejména v případě potravin tepelně upravených a čerstvých nebo syrových. Důležité je také správně rozmrazovat a místo při pokojové teplotě to provádět raději v lednici.
Zdroj: steptohealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Zdravotní rizika umělých dochucovadel a aromat v potravinách
V našem neustálém hledání stále chutnějších a lákavějších potravin a zároveň při otázce jejich výrobců ohledně ekonomické návratnosti v rámci snižování výrobní ceny produktu jsme postaveni tváří v tvář...
Čtěte dál