Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit
zdroj: Shutterstock

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že máte nějaké pochybnosti. Jak správně postupovat a co by se vám mohlo stát, kdybyste plíseň jen odkrojili?

Chystáte se vychutnat si výbornou svačinku, když tu vás nemile překvapí bílý, nebo už dokonce zelený povlak pokrývající v menší nebo větší míře její povrch… Plíseň dokáže v nestřežených okamžicích velmi nepříjemně překvapit. To ovšem nemění nic na faktu, že naplesnivělý kus patří do koše celý a nikoliv jen jeho část, která je plísní přímo zasažena. Toxiny již totiž s největší pravděpodobností napadly celou potravinu, jen se projevily na jednom viditelném místě.

Čím plíseň škodí
Přítomnost plísní, pokud se nejedná o plísně ušlechtilé jako například u sýrů typu hermelínu či nivy, naznačuje růst mikroorganismů, které mohou lidskému zdraví nepěkně uškodit. Ve skutečnosti může konzumace bakterií, plísní, vést až k otravě jídlem. Patogeny mohou po požití kolonizovat trávicí trakt, případně způsobit usazování zdraví škodlivých látek.

Co může způsobit
Situace se obvykle projevuje střevními potížemi a zvracením. V závislosti na původci může otrava způsobit i mnohem horší věci, třeba poškodit játra. Zrádné je, že tento stav se vyvíjí bez symptomů a první obtíže o sobě dají vědět až v případě, že hladiny toxických látek v organismu jsou dostatečně vysoké na to, aby způsobily skutečně vážné poškození.

Kdy plíseň (ne)odstranit
V některých výjimečných případech může být odstranění plísně bezpečné, platí to pro suché potraviny nebo pro potraviny s nízkou vlhkostí. U masitých a vlhkých pokrmů se totiž plísně mohou rozšířit do vnitřku produktu a infikovat jej. Proto je vždy lepší plesnivou potravinu rovnou vyhodit a nemudrovat nad tím, zda je suchá nebo málo vlhká. Můžete se tak ušetřit nepříjemných zdravotních problémů.

Proč dbát na správnou hygienu potravin
Abyste minimalizovali riziko vzniku plísní, je nutné potraviny uchovávat při správné teplotě a vlhkosti. Pro vyhnutí se křížové kontaminaci je třeba potraviny oddělovat, nemanipulovat s různými potravinami stejným náčiním, zejména v případě potravin tepelně upravených a čerstvých nebo syrových. Důležité je také správně rozmrazovat a místo při pokojové teplotě to provádět raději v lednici.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Přírodní repelenty proti hmyzu – bez zbytečné chemie, zato stejně účinné

Obliba přírodních repelentů roste přímo závratnou rychlostí. Letní tábory, pobyty u vody nebo v kempu si o ně přímo říkají. Stejně tak je ocení houbaři. Můžete jim věřit, že spolehlivě fungují?

Čtěte dál
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Strašák těhotných: orální glukózový toleranční test oGTT. Jak jej zvládnout v klidu a v pohodě?

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství dostane každá budoucí maminka od svého lékaře žádanku na vyšetření s krkolomným názvem oGTT. Ohledně...
Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Bolest hlavy – přehled spouštěčů, které vás třeba ještě nenapadly

Snad každého někdy v životě bolela hlava. Lidé bolest hlavy nejčastěji popisují jako jednu z nejnepříjemnějších bolestí vůbec. Jde...
Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Základní péče o kolena, aby vás podržela i po padesátce

Kolena nesou velkou váhu a kromě ní také velkou zodpovědnost za to, že se celkově efektivně pohybujete. Proto je dobré jim věnovat...
Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení jako moderní metoda hojení ran. Jaké jsou jeho výhody?

Vlhké hojení ran spočívá v tom, že je rána udržována v optimálně vlhkém prostředí, což má podpořit rychlejší hojení. Výsledky výzkumů...
Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Online jídelníčky mohou být zrádnou pastí. Můžete zhubnout, ale nezdravě

Na internetu dnes již najdete opravdu cokoliv. Platí to i o nejrůznějších online jídelníčcích. Leckoho láká jednoduchost a rychlost...
Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Upnuté kostýmky a krátká trička nad pupík. V čem neustálé zatahování bříška škodí zdraví?

Běžně se během focení narovnáváte a zatahujete břicho? V takovém případě budiž, jde přece jen o pár minut. Možná ale, ať už vědomě...
Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Křeče a tiky: Proč vznikají, jak je řešit a jak jejich výskytu předcházet?

Jsou nepříjemné, mohou být bolestivé a postihují každého bez výjimky. Za výskytem protivných tiků a nepříjemných křečí může stát celá...
Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Gely na intimní hygienu: v čem může přehnaná péče škodit?

Mnoho žen má tendenci řešit očistu intimních oblastí podobným způsobem jako hygienu ostatních částí těla. Řada gynekologů však upozorňuje...
Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Květen je sice čas lásky a procházek pod Petřínem, zároveň je to však doba velkého jarního kvetení. Období alergií na jarní pyly v...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Rady pro začínající běžce: intervaly, tempo, regenerace nebo volba kroků

Rady pro začínající běžce: intervaly, tempo, regenerace nebo volba kroků

Letní počasí každý rok vyláká ven běžce zkušené i ty, kteří s tímto sportem teprve začínají. Protože se jedná o velmi komplexní trénink...