Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit

Kdy se šetřit nevyplácí aneb proč plod s plísní neokrajovat, ale raději hned vyhodit
zdroj: Shutterstock

Konzumace potravin s plísní na povrchu může vést k těžké otravě jídlem. Proto je lepší daný kus raději rovnou vyhodit v případě, že máte nějaké pochybnosti. Jak správně postupovat a co by se vám mohlo stát, kdybyste plíseň jen odkrojili?

Chystáte se vychutnat si výbornou svačinku, když tu vás nemile překvapí bílý, nebo už dokonce zelený povlak pokrývající v menší nebo větší míře její povrch… Plíseň dokáže v nestřežených okamžicích velmi nepříjemně překvapit. To ovšem nemění nic na faktu, že naplesnivělý kus patří do koše celý a nikoliv jen jeho část, která je plísní přímo zasažena. Toxiny již totiž s největší pravděpodobností napadly celou potravinu, jen se projevily na jednom viditelném místě.

Čím plíseň škodí
Přítomnost plísní, pokud se nejedná o plísně ušlechtilé jako například u sýrů typu hermelínu či nivy, naznačuje růst mikroorganismů, které mohou lidskému zdraví nepěkně uškodit. Ve skutečnosti může konzumace bakterií, plísní, vést až k otravě jídlem. Patogeny mohou po požití kolonizovat trávicí trakt, případně způsobit usazování zdraví škodlivých látek.

Co může způsobit
Situace se obvykle projevuje střevními potížemi a zvracením. V závislosti na původci může otrava způsobit i mnohem horší věci, třeba poškodit játra. Zrádné je, že tento stav se vyvíjí bez symptomů a první obtíže o sobě dají vědět až v případě, že hladiny toxických látek v organismu jsou dostatečně vysoké na to, aby způsobily skutečně vážné poškození.

Kdy plíseň (ne)odstranit
V některých výjimečných případech může být odstranění plísně bezpečné, platí to pro suché potraviny nebo pro potraviny s nízkou vlhkostí. U masitých a vlhkých pokrmů se totiž plísně mohou rozšířit do vnitřku produktu a infikovat jej. Proto je vždy lepší plesnivou potravinu rovnou vyhodit a nemudrovat nad tím, zda je suchá nebo málo vlhká. Můžete se tak ušetřit nepříjemných zdravotních problémů.

Proč dbát na správnou hygienu potravin
Abyste minimalizovali riziko vzniku plísní, je nutné potraviny uchovávat při správné teplotě a vlhkosti. Pro vyhnutí se křížové kontaminaci je třeba potraviny oddělovat, nemanipulovat s různými potravinami stejným náčiním, zejména v případě potravin tepelně upravených a čerstvých nebo syrových. Důležité je také správně rozmrazovat a místo při pokojové teplotě to provádět raději v lednici.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost: Nevyhazujete některé potraviny zbytečně?

Obvykle se na obalech nejrůznějších potravin setkáváme s daty, která nám určují, do kdy bychom měli daný výrobek spotřebovat. Může to být dáno souslovím „spotřebujte do“ nebo „datum minimální trvanlivosti“....

Čtěte dál
Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Správné dýchání = více energie a méně stresu. Umíte to?

Dýchání je přirozený proces organismu, na kterém, řečeno bez nadsázky, závisí náš život. Ačkoli je dýchání samovolné, lze jej alespoň...
Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Horko a akné? Zjistěte, jak ochránit pleť před zhoršením!

Léto je pro mnoho z nás oblíbeným ročním obdobím, ale pro ty, kteří mají pleť náchylnou k akné, mů-že být velmi obtížné. Protože horko,...
Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Rodiče pozor: Tohle jsou svačiny, se kterými u dětí nejen vyhrajete, ale uděláte i něco pro jejich zdraví

Nový školní rok klepe na dveře a s ním se blíží i čas spousty povinností. Rodiče si kromě jiného budou po dvouměsíční přestávce zase...
Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Nadměrné pocení: Kdy je to ještě normální a kdy už jde o nemoc?

Všichni se občas potíme, protože pocení je zcela přirozená funkce našeho organismu. Pokud je ale pocení nadměrné a nelze jej regulovat,...
Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Zářivá pleť bez mastnoty: Jak si vybrat správný opalovací krém pro mastnou pleť?

Pokud máte mastnou pleť, víte, že sluneční záření může problém zhoršit stimulací produkce kožního mazu. Navíc příliš mnoho opalovacích...
Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Hormony vzhůru nohama? Jak zvládnout návaly horka a další potíže po čtyřicítce!

Po čtyřicítce začíná tělo pociťovat účinky hormonálních změn. Mohou být narušené cykly, objevit se silná nebo nepravidelná menstruace,...
Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešně jako silný zdroj antioxidantů a anti-agingový prostředek

Třešňová sezóna je v plném proudu. Krásně rudé, šťavnaté plody jsou učiněným pokladem pro tělo i pokožku. V naturopatii jsou oblíbené...
NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

NMN (nikotinamidmononukleotid): látka slibující dlouhověkost

V poslední době směřuje velká pozornost na látku nesoucí označení NMN, což je zkratka pro nikotinamidmononukleotid. Přestože si naše...
Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Mikroplasty v těle: Skrytá hrozba, které se (ne)vyhneme?

Plasty se staly neoddělitelným znakem moderního života. Usnadňují každodenní činnosti, prodlužují trvanlivost potravin a nacházejí...
Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

Bosá chůze: Přínosy, rizika a pohled odborníků

V posledních letech se stále častěji mluví o chůzi naboso jako o způsobu, jak se vrátit k přirozenému pohybu. Téma bosé chůze, nebo...
Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita – výhoda vašeho těla nebo handicap?

Hypermobilita je nadměrná pohyblivost kloubů, kdy dochází k jejich uvolnění nad fyziologickou (přirozenou) mez. Pohyblivost kloubů...
Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Pomalý a rychlý dopamin: Klíč k rovnováze štěstí a motivace

Dopamin je často označován jako „hormon štěstí“, ale ve skutečnosti je mnohem víc než jen zdroj radosti. Tento neurotransmiter hraje...