Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto stavy jsou do jisté míry normální, ale rozhodně s nimi lze pracovat. Jak jinak než vhodným stravovacím režimem.
Proč jsme po obědě doslova nepoužitelní?
Míra poobědové únavy závisí jednak na povaze a složení oběda, ale i na tom, jak jste se stravovali od doby, když jste vstali z postele.
Typické stravování, které vede k poobědové únavě vypadá asi takto. Ráno vstanete, snídani odbydete nebo jednoduše přeskočíte, do oběda doplujete na dvou hrnečcích kávy a něčem sladkém a vaše tělo se bude vypořádávat s velkými výkyvy hladiny krevního cukru. Touha po vydatném obědě, plném sacharidů a tuků bude veliká a stejně tak veliký bude i váš hlad. Jenže po velkém a vydatné jídle se tělo bude snažit přijatou energii co nejrychleji zapracovat a vysoké množství glukózy v krvi tak opět snížit. To nezpůsobí nic jiného než v lepším případě chuť na něco sladkého, aby si tělo klesající glukózu v krvi opět vyrovnalo. V horším případě se vám začne stahovat krev do střední, orgánové části těla z důvodu následného rozvodu živin do periférií a jak se tak říká, odkrví se vám mozek. Tělo prostě chce klid na trávení a nezajímá ho, že vy potřebujete počítat excelové tabulky. Čím větší hlad jste měli a čím větší porci si dopřejete, tím méně výkonní po obědě budete. Pokud si navíc k jídlu dopřejete malé pivo či skleničku vína, únava na vás padne o to větší.
Shrňme si to: žádná nebo špatná snídaně, dlouhý odstup oběda od snídaně či svačiny, oběd bohatý na velké množství sacharidů a tuků, který vede k přejedení a případně alkohol.
Jak to tedy udělat, abychom po obědě normálně fungovali?
V prvé řadě je dobré vždy snídat. Snídaně je základ dne a do jisté míry dost určuje, jak bude vypadat váš jídelníček po zbytek dne. Zaměřte se na snídaně bohaté na bílkoviny, které zasytí na delší dobu a vlákninu, která zase umožní pozvolné uvolňování energie ze sacharidů. Vyhýbejte se obědům, které jsou bohaté na všechny tři složky stravy ve velké míře – takové knedlo vepřo zelo, to je pořádná dávka sacharidů, bílkovin i tuků. Tělo musí vynaložit hodně energie na samotné trávení, což je další z faktorů, které se přičítají k celkové únavě. K obědu tedy zvolte vždy pokrm, který bude obsahovat značnou dávku bílkovin, dále zeleninu, spíše menší množství komplexních sacharidů a samozřejmě zdravé tuky. Důležitá je ale také velikost porce. Abyste nebyli unavení, musíte se najíst do polosyta, tedy tak, abyste zhruba za 3-4 hodiny měli chuť a hlad si dát svačinu.
Tipy na obědy, po kterých nebudete unavení
- Salát z červené čočky se sýrem halloumi a zeleninou
- Přiměřená porce sushi
- Caesar salát
- Steak z lososa s grilovaným lilkem
- Krůtí steak s květákovou rýží a fazolkami
- Hummus z cizrny s čerstvou zeleninou
- Pečené králičí stehno a dušená mrkev
Čemu se naopak vyhýbat?
- smetanovým omáčkám
- samotným těstovinám bez zastoupení bílkovin
- pokrmům typu kuskus se zeleninou, bez zastoupení bílkovin
- tříchodovým menu
- těžkým českým hotovkám typu guláš s pěti knedlíky
- fast foodovým, smaženým pokrmům
Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, obecně ale platí, že strava s nižším množství sacharidů či mírný pocit diskomfortu hladu prospívá koncentraci a efektivitě práce mnohem více než stav sytosti až přeplněnosti a strava bohatá na sacharidy. Důležitým probouzecím faktorem je kyslík – proto když už nic jiného, tak důkladně větrejte.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví
Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...
Čtěte dál