Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla
zdroj: Adobe Stock

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto stavy jsou do jisté míry normální, ale rozhodně s nimi lze pracovat. Jak jinak než vhodným stravovacím režimem.

Proč jsme po obědě doslova nepoužitelní?
Míra poobědové únavy závisí jednak na povaze a složení oběda, ale i na tom, jak jste se stravovali od doby, když jste vstali z postele.
Typické stravování, které vede k poobědové únavě vypadá asi takto. Ráno vstanete, snídani odbydete nebo jednoduše přeskočíte, do oběda doplujete na dvou hrnečcích kávy a něčem sladkém a vaše tělo se bude vypořádávat s velkými výkyvy hladiny krevního cukru. Touha po vydatném obědě, plném sacharidů a tuků bude veliká a stejně tak veliký bude i váš hlad. Jenže po velkém a vydatné jídle se tělo bude snažit přijatou energii co nejrychleji zapracovat a vysoké množství glukózy v krvi tak opět snížit. To nezpůsobí nic jiného než v lepším případě chuť na něco sladkého, aby si tělo klesající glukózu v krvi opět vyrovnalo. V horším případě se vám začne stahovat krev do střední, orgánové části těla z důvodu následného rozvodu živin do periférií a jak se tak říká, odkrví se vám mozek. Tělo prostě chce klid na trávení a nezajímá ho, že vy potřebujete počítat excelové tabulky. Čím větší hlad jste měli a čím větší porci si dopřejete, tím méně výkonní po obědě budete. Pokud si navíc k jídlu dopřejete malé pivo či skleničku vína, únava na vás padne o to větší.

Shrňme si to: žádná nebo špatná snídaně, dlouhý odstup oběda od snídaně či svačiny, oběd bohatý na velké množství sacharidů a tuků, který vede k přejedení a případně alkohol.

Jak to tedy udělat, abychom po obědě normálně fungovali?
V prvé řadě je dobré vždy snídat. Snídaně je základ dne a do jisté míry dost určuje, jak bude vypadat váš jídelníček po zbytek dne. Zaměřte se na snídaně bohaté na bílkoviny, které zasytí na delší dobu a vlákninu, která zase umožní pozvolné uvolňování energie ze sacharidů. Vyhýbejte se obědům, které jsou bohaté na všechny tři složky stravy ve velké míře – takové knedlo vepřo zelo, to je pořádná dávka sacharidů, bílkovin i tuků. Tělo musí vynaložit hodně energie na samotné trávení, což je další z faktorů, které se přičítají k celkové únavě. K obědu tedy zvolte vždy pokrm, který bude obsahovat značnou dávku bílkovin, dále zeleninu, spíše menší množství komplexních sacharidů a samozřejmě zdravé tuky. Důležitá je ale také velikost porce. Abyste nebyli unavení, musíte se najíst do polosyta, tedy tak, abyste zhruba za 3-4 hodiny měli chuť a hlad si dát svačinu.

Tipy na obědy, po kterých nebudete unavení

  • Salát z červené čočky se sýrem halloumi a zeleninou
  • Přiměřená porce sushi
  • Caesar salát
  • Steak z lososa s grilovaným lilkem
  • Krůtí steak s květákovou rýží a fazolkami
  • Hummus z cizrny s čerstvou zeleninou
  • Pečené králičí stehno a dušená mrkev

tip redakce ▾
 
Img

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc přejedli? Snídaně, ať už je v šest či v devět hodin...

Čemu se naopak vyhýbat?

  • smetanovým omáčkám
  • samotným těstovinám bez zastoupení bílkovin
  • pokrmům typu kuskus se zeleninou, bez zastoupení bílkovin
  • tříchodovým menu
  • těžkým českým hotovkám typu guláš s pěti knedlíky
  • fast foodovým, smaženým pokrmům

Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, obecně ale platí, že strava s nižším množství sacharidů či mírný pocit diskomfortu hladu prospívá koncentraci a efektivitě práce mnohem více než stav sytosti až přeplněnosti a strava bohatá na sacharidy. Důležitým probouzecím faktorem je kyslík – proto když už nic jiného, tak důkladně větrejte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...