Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla
zdroj: Adobe Stock

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto stavy jsou do jisté míry normální, ale rozhodně s nimi lze pracovat. Jak jinak než vhodným stravovacím režimem.

Proč jsme po obědě doslova nepoužitelní?
Míra poobědové únavy závisí jednak na povaze a složení oběda, ale i na tom, jak jste se stravovali od doby, když jste vstali z postele.
Typické stravování, které vede k poobědové únavě vypadá asi takto. Ráno vstanete, snídani odbydete nebo jednoduše přeskočíte, do oběda doplujete na dvou hrnečcích kávy a něčem sladkém a vaše tělo se bude vypořádávat s velkými výkyvy hladiny krevního cukru. Touha po vydatném obědě, plném sacharidů a tuků bude veliká a stejně tak veliký bude i váš hlad. Jenže po velkém a vydatné jídle se tělo bude snažit přijatou energii co nejrychleji zapracovat a vysoké množství glukózy v krvi tak opět snížit. To nezpůsobí nic jiného než v lepším případě chuť na něco sladkého, aby si tělo klesající glukózu v krvi opět vyrovnalo. V horším případě se vám začne stahovat krev do střední, orgánové části těla z důvodu následného rozvodu živin do periférií a jak se tak říká, odkrví se vám mozek. Tělo prostě chce klid na trávení a nezajímá ho, že vy potřebujete počítat excelové tabulky. Čím větší hlad jste měli a čím větší porci si dopřejete, tím méně výkonní po obědě budete. Pokud si navíc k jídlu dopřejete malé pivo či skleničku vína, únava na vás padne o to větší.

Shrňme si to: žádná nebo špatná snídaně, dlouhý odstup oběda od snídaně či svačiny, oběd bohatý na velké množství sacharidů a tuků, který vede k přejedení a případně alkohol.

Jak to tedy udělat, abychom po obědě normálně fungovali?
V prvé řadě je dobré vždy snídat. Snídaně je základ dne a do jisté míry dost určuje, jak bude vypadat váš jídelníček po zbytek dne. Zaměřte se na snídaně bohaté na bílkoviny, které zasytí na delší dobu a vlákninu, která zase umožní pozvolné uvolňování energie ze sacharidů. Vyhýbejte se obědům, které jsou bohaté na všechny tři složky stravy ve velké míře – takové knedlo vepřo zelo, to je pořádná dávka sacharidů, bílkovin i tuků. Tělo musí vynaložit hodně energie na samotné trávení, což je další z faktorů, které se přičítají k celkové únavě. K obědu tedy zvolte vždy pokrm, který bude obsahovat značnou dávku bílkovin, dále zeleninu, spíše menší množství komplexních sacharidů a samozřejmě zdravé tuky. Důležitá je ale také velikost porce. Abyste nebyli unavení, musíte se najíst do polosyta, tedy tak, abyste zhruba za 3-4 hodiny měli chuť a hlad si dát svačinu.

Tipy na obědy, po kterých nebudete unavení

  • Salát z červené čočky se sýrem halloumi a zeleninou
  • Přiměřená porce sushi
  • Caesar salát
  • Steak z lososa s grilovaným lilkem
  • Krůtí steak s květákovou rýží a fazolkami
  • Hummus z cizrny s čerstvou zeleninou
  • Pečené králičí stehno a dušená mrkev

Čemu se naopak vyhýbat?

  • smetanovým omáčkám
  • samotným těstovinám bez zastoupení bílkovin
  • pokrmům typu kuskus se zeleninou, bez zastoupení bílkovin
  • tříchodovým menu
  • těžkým českým hotovkám typu guláš s pěti knedlíky
  • fast foodovým, smaženým pokrmům

Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, obecně ale platí, že strava s nižším množství sacharidů či mírný pocit diskomfortu hladu prospívá koncentraci a efektivitě práce mnohem více než stav sytosti až přeplněnosti a strava bohatá na sacharidy. Důležitým probouzecím faktorem je kyslík – proto když už nic jiného, tak důkladně větrejte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...