Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla
zdroj: Adobe Stock

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto stavy jsou do jisté míry normální, ale rozhodně s nimi lze pracovat. Jak jinak než vhodným stravovacím režimem.

Proč jsme po obědě doslova nepoužitelní?
Míra poobědové únavy závisí jednak na povaze a složení oběda, ale i na tom, jak jste se stravovali od doby, když jste vstali z postele.
Typické stravování, které vede k poobědové únavě vypadá asi takto. Ráno vstanete, snídani odbydete nebo jednoduše přeskočíte, do oběda doplujete na dvou hrnečcích kávy a něčem sladkém a vaše tělo se bude vypořádávat s velkými výkyvy hladiny krevního cukru. Touha po vydatném obědě, plném sacharidů a tuků bude veliká a stejně tak veliký bude i váš hlad. Jenže po velkém a vydatné jídle se tělo bude snažit přijatou energii co nejrychleji zapracovat a vysoké množství glukózy v krvi tak opět snížit. To nezpůsobí nic jiného než v lepším případě chuť na něco sladkého, aby si tělo klesající glukózu v krvi opět vyrovnalo. V horším případě se vám začne stahovat krev do střední, orgánové části těla z důvodu následného rozvodu živin do periférií a jak se tak říká, odkrví se vám mozek. Tělo prostě chce klid na trávení a nezajímá ho, že vy potřebujete počítat excelové tabulky. Čím větší hlad jste měli a čím větší porci si dopřejete, tím méně výkonní po obědě budete. Pokud si navíc k jídlu dopřejete malé pivo či skleničku vína, únava na vás padne o to větší.

Shrňme si to: žádná nebo špatná snídaně, dlouhý odstup oběda od snídaně či svačiny, oběd bohatý na velké množství sacharidů a tuků, který vede k přejedení a případně alkohol.

Jak to tedy udělat, abychom po obědě normálně fungovali?
V prvé řadě je dobré vždy snídat. Snídaně je základ dne a do jisté míry dost určuje, jak bude vypadat váš jídelníček po zbytek dne. Zaměřte se na snídaně bohaté na bílkoviny, které zasytí na delší dobu a vlákninu, která zase umožní pozvolné uvolňování energie ze sacharidů. Vyhýbejte se obědům, které jsou bohaté na všechny tři složky stravy ve velké míře – takové knedlo vepřo zelo, to je pořádná dávka sacharidů, bílkovin i tuků. Tělo musí vynaložit hodně energie na samotné trávení, což je další z faktorů, které se přičítají k celkové únavě. K obědu tedy zvolte vždy pokrm, který bude obsahovat značnou dávku bílkovin, dále zeleninu, spíše menší množství komplexních sacharidů a samozřejmě zdravé tuky. Důležitá je ale také velikost porce. Abyste nebyli unavení, musíte se najíst do polosyta, tedy tak, abyste zhruba za 3-4 hodiny měli chuť a hlad si dát svačinu.

Tipy na obědy, po kterých nebudete unavení

  • Salát z červené čočky se sýrem halloumi a zeleninou
  • Přiměřená porce sushi
  • Caesar salát
  • Steak z lososa s grilovaným lilkem
  • Krůtí steak s květákovou rýží a fazolkami
  • Hummus z cizrny s čerstvou zeleninou
  • Pečené králičí stehno a dušená mrkev

tip redakce ▾
 
Img

Správnou snídaní ovlivníte i to, jestli večer chytnete vlčí hlad nebo se pohádáte s partnerem

Býváte ráno příliš zaneprázdnění na to, abyste si udělali čas na snídani? Nebo prostě jen nemáte hlad, protože jste se minulou noc přejedli? Snídaně, ať už je v šest či v devět hodin...

Čemu se naopak vyhýbat?

  • smetanovým omáčkám
  • samotným těstovinám bez zastoupení bílkovin
  • pokrmům typu kuskus se zeleninou, bez zastoupení bílkovin
  • tříchodovým menu
  • těžkým českým hotovkám typu guláš s pěti knedlíky
  • fast foodovým, smaženým pokrmům

Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, obecně ale platí, že strava s nižším množství sacharidů či mírný pocit diskomfortu hladu prospívá koncentraci a efektivitě práce mnohem více než stav sytosti až přeplněnosti a strava bohatá na sacharidy. Důležitým probouzecím faktorem je kyslík – proto když už nic jiného, tak důkladně větrejte.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...