Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně

Co v dietách (ne)funguje? Některé kroky stále mnoho lidí dělá špatně
zdroj: Shutterstock

Možná i vy sami patříte mezi ty, kteří končí s jídlem v pět hodin odpoledne nebo například cvičíte jen nalačno. Případně jste podlehli trendu omezování sacharidů? Nebo vyřazujete některé jiné skupiny potravin? Takových doporučení je nespočet, ale ne všechna jsou úplně správná. Některými si dost možná příliš nepomůžete. A jiné rady vás mohou stát paradoxně i další kila navíc. Které dietní tipy (ne)fungují?

Když budete jíst tuk, budete tlustí
Obecně léta rozšířený názor, díky kterému řada lidí úplně vyřadí ze svého jídelníčku všechny zdroje tuků. To je ovšem chyba. Záleží totiž na tom, jaké tuky konzumujete. Takové, které jsou v chipsech, sušenkách, tučných sýrech nebo v uzeninách, jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny a ve velké míře vám opravdu mohou zdravotně ublížit a přidat kila. Existují ale i hodné tuky, které je naopak velmi žádoucí jíst pravidelně. Jde v první řadě o rostlinné zdroje tuků, jako jsou ořechy, semínka nebo třeba avokádo. Z živočišných řad mají velký přínos tučné ryby, jako je losos, makrela nebo tuňák. Takové potraviny vašemu tělu naopak prospívají. Proto se těmto pokrmům rozhodně kvůli hubnutí nevyhýbejte.

Žádné sacharidy, a hlavně hodně bílkovin
Je pravda, že nadměrný příjem sacharidových pokrmů (chléb, bílé pečivo, bílá rýže, sladkosti apod.) může způsobit přibírání na váze. Jenže úplně bez sacharidů to také nejde. Bez nich tělo správně nefunguje. Mozek potřebuje glukózu a v momentě, kdy mu ji nedáme, dochází k výpadkům koncentrace, nevolnostem, slabosti apod. Člověk, který se úplně vzdá nebo razantně omezí sacharidy, nemá dostatek energie, hůře zvládá stres a má to negativní psychické dopady. Sacharidy proto nevyřazujte, jen volte ty správné. Ideální jsou druhy s nízkým glykemickým indexem, mezi které patří celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, tmavá rýže nebo luštěniny.

A u makroživin ještě zůstaneme. Ruku v ruce s omezováním tuků a sacharidů jde totiž také doporučení jíst co nejvíce bílkovin. Skutečně byste měli mít zdroj bílkoviny ideálně v každé porci, ale přehánět to nemusíte. Znamená to pak jen zvýšenou zátěž na játra a ledviny a riziko vzniku některých onemocnění. Dbejte na to, abyste měli zdroj bílkovin jak z rostlinného, tak z živočišného zdroje a doplňte je vždy kvalitním tukem i sacharidem. Nezapomínejte ani na dostatek vlákniny, například v podobě zeleniny. Naše tělo potřebuje všechny makroživiny, proto nedávejte výrazně přednost jen jedné z nich.

Lepek jako ničitel hubnutí
Opravdu neexistuje žádná vědecká studie, která by potvrzovala, že lepek patří mezi složky způsobující přibírání na váze. Sice není úplně vhodné přejídat se lepkovými potravinami, ovšem lepek samotný za nic nemůže. Problém je spíše v tom, že lidé obecně konzumují mnoho rafinovaných obilných pokrmů, které jsou nekvalitní a průmyslově zpracované. Jde zejména o potraviny s bílou moukou. Pokud jste zhubli díky vyřazení či omezení lepkových produktů, pak je to proto, že jste celkově omezili příjem těchto nekvalitních jídel, nikoliv omezením lepku jako takového. Pokud tedy nemáte na lepek alergii či netrpíte intolerancí, klidně si lepkové potraviny bez obav dopřejte i během hubnutí. Vyhledávejte ale celozrnné potraviny a kvalitní zdroje, například zkoušejte celozrnnou pšeničnou mouku, žitnou apod.

Jezte každé dvě hodiny
Další trochu zavádějící rada. Na pravidelném doplnění energie nemusí být nic špatného, protože vám takto nehrozí nával hladu a vy tak snadněji odoláte nejrůznějším sladkým pokušením. Pokud ale budete opravdu jíst každé dvě hodiny, musíte si také hlídat velikost porcí a váš celkový denní příjem. Jinak se můžete za den dostat i celkem na vysoké číslo. Není ale striktně stanoveno, že pokud budete jíst co dvě hodiny, automaticky zhubnete. Každému nemusí vyhovovat jíst takhle často a raději se nají ve větších porcích jen dvakrát třikrát denně. Důležité je pouze hlídat celkový energetický příjem. Vše ostatní je silně individuální.

Jednou provždy přestaňte jíst ….
Rozhodli jste něco udělat se svou postavou, a tak jste se zařekli, že se už nikdy ani nepodíváte na chipsy, zmrzlinu, dort nebo čokoládu? Chyba. Takové pokrmy sice nepatří do zdravého jídelníčku, ale pokud jíte vyváženě a dostatečně se hýbete, není důvod se úplně zříkat jakékoliv dobroty. Když se jimi „necpete“ obden a všemi najednou, opravdu si je odpírat nemusíte. Občas si dejte to, co máte rádi. Podstatné je hlídat množství a jak často si takto dopřejete. Ale něco si úplně zakázat? To vede jen k tomu, že po takových potravinách budete prahnout ještě více a hrozí, že se jimi ve slabé chvilce přejíte.

Zařaďte pravidelnou očistu
Myslíte si, že pokud chcete zhubnout, je potřeba projít nějakým detoxem? Nebo tělu „dopřát“ týdenní či dvoutýdenní kúru postavenou jen na šťávách? Tudy cesta opravdu nevede. Vůbec není nutné kvůli hubnutí zařazovat speciální očistné kúry. Zažívací systém, ledviny nebo játra jsou pro tyto účely skvělými pomocníky a dokážou tělo pravidelně detoxikovat a čistit. Dbejte tedy spíše na to, abyste těmto procesům díky špatným návykům nebránili nebo abyste očistné procesy tělu neztěžovali. To znamená jíst co nejvíce kvalitních a čerstvých potravin. Dopřejte si také bio kvalitu, plody z místní produkce a jezte hlavně takové potraviny, které jsou skutečné a neobsahují zbytečná aditiva. Za takových podmínek není žádný detox potřeba. A zejména je to nesmysl v zimním období, kdy je tělu potřeba dodávat mnoho živin v podobě sytých a teplých jídel a nenechat ho hladovět. Na přirozenou očistu a odlehčení se tělo totiž chystá až s příchodem jara.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Chyby chronických dietářek, kterých byste se měly vyvarovat

Chyby chronických dietářek, kterých byste se měly vyvarovat

Pustíte se do hubnutí, kila jdou dolů, ale pak je opět naberete i s úroky? Pokud se vaše hmotnost podobá jojo hračce, nejspíš opakujete...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Pár týdnu do léta – dostaňte se do kondice pohodově a efektivně

Příznivější počasí a stoupající teploty vybízejí k tomu trávit více času venku a věnovat se něčemu, co v zimě možná vědomě opomíjíme,...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...