Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné jsou i pokrmy, do kterých ho můžete zařadit. Jak chutná mango, jak ho upotřebíte v kuchyni a proč ho vyzkoušet, pokud jste to ještě neudělali?
Mango je tropické peckovité ovoce baculatě oválného tvaru veliké asi jako grapefruit. Na rozdíl od něj však není hořké, ale doslova nebesky sladké. Barva slupky se pohybuje od žluté přes zelenou až červenozelenou, dužnina je měkká a žlutá, ukrývající nepoživatelnou pecku. Pravlastí manga je Asie, dnes se ale pěstuje i na jiných kontinentech a v jiných zemích, včetně USA, Mexika a Karibiku.
Proč mango zařadit do jídelníčku
Jeho chuť je osvěžující a slaďoučká. S přehledem nahradí nezdravý dezert, poslouží jako chutná svačinka a dodá kupu energie. Vedle ní také vodu a mnoho cenných živin. O kterých živinách je řeč a čemu všemu může díky nim konzumace manga prospět?
1. Trávení
Výsledky studie z roku 2018 prokázaly, že lidé s chronickou zácpou, kteří po dobu čtyřech týdnů pravidelně jedli mango, zaznamenali významné zlepšení příznaků. Odborníci se domnívají, že je to nejen díky vysokému obsahu vlákniny, ale také polyfenolům, konkrétně gallotaninům, které mají schopnost harmonizovat střevní mikroflóru. Dalším původcem jsou antioxidanty, které bojují proti zánětům, což se může pozitivně projevit i u stavů jako je ulcerózní kolitida.
2. Pokožce a vlasům
Podporuje tvorbu kolagenu, bílkoviny, která vytváří struktury pokožky a udržuje ji pevnou a pružnou. Kůži i vlasy chrání před oxidačním stresem poškozujícím buňky a spouštějícím předčasné stárnutí, podporuje vstřebávání železa důležitého pro správný růst vlasů, stejně jako produkci kožního mazu hydratujícího pokožku hlavy i celého těla. To vše mango dokáže díky dvěma významným vitaminům, které obsahuje – vitaminu A a vitaminu C.
3. Srdci
Ačkoliv k definitivnímu potvrzení je zapotřebí provést ještě řadu výzkumů, už teď vědci spekulují o tom, že mangiferin, bioaktivní látka nacházející se v mangu, má moc ochránit srdce, posílit jej v boji se záněty a napomoci nastolení rovnováhy v množství dobrého a špatného cholesterolu v krvi.
4. Očím
Díky antioxidantům luteinu a zeaxanthinu, nacházejícím se v dužnině, podporuje mango zdraví očí: chrání sítnici před poškozením slunečním zářením a modrým světlem, jejž vyzařují digitální chytrá zařízení, jimiž se dnes a denně neprozíravě obklopujeme prakticky pořád. Mango může dokonce snížit riziko věkem podmíněného očního onemocnění známého jako makulární degenerace.
Co s mangem v kuchyni
Je chutné samo o sobě, svou sladkou a svěží chutí si získá téměř každého. Můžete ho mlsat jen tak, přidat do vloček s jogurtem nebo do jakékoliv kaše. Skvěle se hodí pro ozdobu různých dezertů, do ovocného salátu nebo přílohy či oblohy, sedne si i se slanými chutěmi, což dokládá jeho účast na pokrmech jako jsou poke bowls nebo buddha bowls. Z manga se dá připravit také chutný kompot, zmrzlina nebo sorbet, poslouží rovněž jako ingredience do smoothie.
Na co si dávat pozor
Pro většinu lidí je mango nezávadné, u některých citlivých jedinců ale může již pouhý kontakt s ním spustit nepříjemnou kontaktní dermatitidu.
Zdroj: healthline.com, everydayhealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Hrušky v kuchyni – podzimní inpirace nasladko i naslano

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
