Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku
zdroj: Shutterstock

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné jsou i pokrmy, do kterých ho můžete zařadit. Jak chutná mango, jak ho upotřebíte v kuchyni a proč ho vyzkoušet, pokud jste to ještě neudělali?

Mango je tropické peckovité ovoce baculatě oválného tvaru veliké asi jako grapefruit. Na rozdíl od něj však není hořké, ale doslova nebesky sladké. Barva slupky se pohybuje od žluté přes zelenou až červenozelenou, dužnina je měkká a žlutá, ukrývající nepoživatelnou pecku. Pravlastí manga je Asie, dnes se ale pěstuje i na jiných kontinentech a v jiných zemích, včetně USA, Mexika a Karibiku.

Proč mango zařadit do jídelníčku
Jeho chuť je osvěžující a slaďoučká. S přehledem nahradí nezdravý dezert, poslouží jako chutná svačinka a dodá kupu energie. Vedle ní také vodu a mnoho cenných živin. O kterých živinách je řeč a čemu všemu může díky nim konzumace manga prospět?

1. Trávení
Výsledky studie z roku 2018 prokázaly, že lidé s chronickou zácpou, kteří po dobu čtyřech týdnů pravidelně jedli mango, zaznamenali významné zlepšení příznaků. Odborníci se domnívají, že je to nejen díky vysokému obsahu vlákniny, ale také polyfenolům, konkrétně gallotaninům, které mají schopnost harmonizovat střevní mikroflóru. Dalším původcem jsou antioxidanty, které bojují proti zánětům, což se může pozitivně projevit i u stavů jako je ulcerózní kolitida.

2. Pokožce a vlasům
Podporuje tvorbu kolagenu, bílkoviny, která vytváří struktury pokožky a udržuje ji pevnou a pružnou. Kůži i vlasy chrání před oxidačním stresem poškozujícím buňky a spouštějícím předčasné stárnutí, podporuje vstřebávání železa důležitého pro správný růst vlasů, stejně jako produkci kožního mazu hydratujícího pokožku hlavy i celého těla. To vše mango dokáže díky dvěma významným vitaminům, které obsahuje – vitaminu A a vitaminu C.

3. Srdci
Ačkoliv k definitivnímu potvrzení je zapotřebí provést ještě řadu výzkumů, už teď vědci spekulují o tom, že mangiferin, bioaktivní látka nacházející se v mangu, má moc ochránit srdce, posílit jej v boji se záněty a napomoci nastolení rovnováhy v množství dobrého a špatného cholesterolu v krvi.

4. Očím
Díky antioxidantům luteinu a zeaxanthinu, nacházejícím se v dužnině, podporuje mango zdraví očí: chrání sítnici před poškozením slunečním zářením a modrým světlem, jejž vyzařují digitální chytrá zařízení, jimiž se dnes a denně neprozíravě obklopujeme prakticky pořád. Mango může dokonce snížit riziko věkem podmíněného očního onemocnění známého jako makulární degenerace.

Co s mangem v kuchyni
Je chutné samo o sobě, svou sladkou a svěží chutí si získá téměř každého. Můžete ho mlsat jen tak, přidat do vloček s jogurtem nebo do jakékoliv kaše. Skvěle se hodí pro ozdobu různých dezertů, do ovocného salátu nebo přílohy či oblohy, sedne si i se slanými chutěmi, což dokládá jeho účast na pokrmech jako jsou poke bowls nebo buddha bowls. Z manga se dá připravit také chutný kompot, zmrzlina nebo sorbet, poslouží rovněž jako ingredience do smoothie.

Na co si dávat pozor
Pro většinu lidí je mango nezávadné, u některých citlivých jedinců ale může již pouhý kontakt s ním spustit nepříjemnou kontaktní dermatitidu.

Zdroj: healthline.comeverydayhealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro toto období a my mnohdy přemýšlíme, jak úrodu tohoto ovoce ještě zpracovat,...

Čtěte dál
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...