Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku
zdroj: Shutterstock

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné jsou i pokrmy, do kterých ho můžete zařadit. Jak chutná mango, jak ho upotřebíte v kuchyni a proč ho vyzkoušet, pokud jste to ještě neudělali?

Mango je tropické peckovité ovoce baculatě oválného tvaru veliké asi jako grapefruit. Na rozdíl od něj však není hořké, ale doslova nebesky sladké. Barva slupky se pohybuje od žluté přes zelenou až červenozelenou, dužnina je měkká a žlutá, ukrývající nepoživatelnou pecku. Pravlastí manga je Asie, dnes se ale pěstuje i na jiných kontinentech a v jiných zemích, včetně USA, Mexika a Karibiku.

Proč mango zařadit do jídelníčku
Jeho chuť je osvěžující a slaďoučká. S přehledem nahradí nezdravý dezert, poslouží jako chutná svačinka a dodá kupu energie. Vedle ní také vodu a mnoho cenných živin. O kterých živinách je řeč a čemu všemu může díky nim konzumace manga prospět?

1. Trávení
Výsledky studie z roku 2018 prokázaly, že lidé s chronickou zácpou, kteří po dobu čtyřech týdnů pravidelně jedli mango, zaznamenali významné zlepšení příznaků. Odborníci se domnívají, že je to nejen díky vysokému obsahu vlákniny, ale také polyfenolům, konkrétně gallotaninům, které mají schopnost harmonizovat střevní mikroflóru. Dalším původcem jsou antioxidanty, které bojují proti zánětům, což se může pozitivně projevit i u stavů jako je ulcerózní kolitida.

2. Pokožce a vlasům
Podporuje tvorbu kolagenu, bílkoviny, která vytváří struktury pokožky a udržuje ji pevnou a pružnou. Kůži i vlasy chrání před oxidačním stresem poškozujícím buňky a spouštějícím předčasné stárnutí, podporuje vstřebávání železa důležitého pro správný růst vlasů, stejně jako produkci kožního mazu hydratujícího pokožku hlavy i celého těla. To vše mango dokáže díky dvěma významným vitaminům, které obsahuje – vitaminu A a vitaminu C.

3. Srdci
Ačkoliv k definitivnímu potvrzení je zapotřebí provést ještě řadu výzkumů, už teď vědci spekulují o tom, že mangiferin, bioaktivní látka nacházející se v mangu, má moc ochránit srdce, posílit jej v boji se záněty a napomoci nastolení rovnováhy v množství dobrého a špatného cholesterolu v krvi.

4. Očím
Díky antioxidantům luteinu a zeaxanthinu, nacházejícím se v dužnině, podporuje mango zdraví očí: chrání sítnici před poškozením slunečním zářením a modrým světlem, jejž vyzařují digitální chytrá zařízení, jimiž se dnes a denně neprozíravě obklopujeme prakticky pořád. Mango může dokonce snížit riziko věkem podmíněného očního onemocnění známého jako makulární degenerace.

Co s mangem v kuchyni
Je chutné samo o sobě, svou sladkou a svěží chutí si získá téměř každého. Můžete ho mlsat jen tak, přidat do vloček s jogurtem nebo do jakékoliv kaše. Skvěle se hodí pro ozdobu různých dezertů, do ovocného salátu nebo přílohy či oblohy, sedne si i se slanými chutěmi, což dokládá jeho účast na pokrmech jako jsou poke bowls nebo buddha bowls. Z manga se dá připravit také chutný kompot, zmrzlina nebo sorbet, poslouží rovněž jako ingredience do smoothie.

Na co si dávat pozor
Pro většinu lidí je mango nezávadné, u některých citlivých jedinců ale může již pouhý kontakt s ním spustit nepříjemnou kontaktní dermatitidu.

Zdroj: healthline.comeverydayhealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu a vývoji tělesných orgánů. V jídelníčku nesmí chybět vitamíny, minerální...

Čtěte dál
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...