Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku
zdroj: Shutterstock

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné jsou i pokrmy, do kterých ho můžete zařadit. Jak chutná mango, jak ho upotřebíte v kuchyni a proč ho vyzkoušet, pokud jste to ještě neudělali?

Mango je tropické peckovité ovoce baculatě oválného tvaru veliké asi jako grapefruit. Na rozdíl od něj však není hořké, ale doslova nebesky sladké. Barva slupky se pohybuje od žluté přes zelenou až červenozelenou, dužnina je měkká a žlutá, ukrývající nepoživatelnou pecku. Pravlastí manga je Asie, dnes se ale pěstuje i na jiných kontinentech a v jiných zemích, včetně USA, Mexika a Karibiku.

Proč mango zařadit do jídelníčku
Jeho chuť je osvěžující a slaďoučká. S přehledem nahradí nezdravý dezert, poslouží jako chutná svačinka a dodá kupu energie. Vedle ní také vodu a mnoho cenných živin. O kterých živinách je řeč a čemu všemu může díky nim konzumace manga prospět?

1. Trávení
Výsledky studie z roku 2018 prokázaly, že lidé s chronickou zácpou, kteří po dobu čtyřech týdnů pravidelně jedli mango, zaznamenali významné zlepšení příznaků. Odborníci se domnívají, že je to nejen díky vysokému obsahu vlákniny, ale také polyfenolům, konkrétně gallotaninům, které mají schopnost harmonizovat střevní mikroflóru. Dalším původcem jsou antioxidanty, které bojují proti zánětům, což se může pozitivně projevit i u stavů jako je ulcerózní kolitida.

2. Pokožce a vlasům
Podporuje tvorbu kolagenu, bílkoviny, která vytváří struktury pokožky a udržuje ji pevnou a pružnou. Kůži i vlasy chrání před oxidačním stresem poškozujícím buňky a spouštějícím předčasné stárnutí, podporuje vstřebávání železa důležitého pro správný růst vlasů, stejně jako produkci kožního mazu hydratujícího pokožku hlavy i celého těla. To vše mango dokáže díky dvěma významným vitaminům, které obsahuje – vitaminu A a vitaminu C.

3. Srdci
Ačkoliv k definitivnímu potvrzení je zapotřebí provést ještě řadu výzkumů, už teď vědci spekulují o tom, že mangiferin, bioaktivní látka nacházející se v mangu, má moc ochránit srdce, posílit jej v boji se záněty a napomoci nastolení rovnováhy v množství dobrého a špatného cholesterolu v krvi.

4. Očím
Díky antioxidantům luteinu a zeaxanthinu, nacházejícím se v dužnině, podporuje mango zdraví očí: chrání sítnici před poškozením slunečním zářením a modrým světlem, jejž vyzařují digitální chytrá zařízení, jimiž se dnes a denně neprozíravě obklopujeme prakticky pořád. Mango může dokonce snížit riziko věkem podmíněného očního onemocnění známého jako makulární degenerace.

Co s mangem v kuchyni
Je chutné samo o sobě, svou sladkou a svěží chutí si získá téměř každého. Můžete ho mlsat jen tak, přidat do vloček s jogurtem nebo do jakékoliv kaše. Skvěle se hodí pro ozdobu různých dezertů, do ovocného salátu nebo přílohy či oblohy, sedne si i se slanými chutěmi, což dokládá jeho účast na pokrmech jako jsou poke bowls nebo buddha bowls. Z manga se dá připravit také chutný kompot, zmrzlina nebo sorbet, poslouží rovněž jako ingredience do smoothie.

Na co si dávat pozor
Pro většinu lidí je mango nezávadné, u některých citlivých jedinců ale může již pouhý kontakt s ním spustit nepříjemnou kontaktní dermatitidu.

Zdroj: healthline.comeverydayhealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit...

Čtěte dál
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...
Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

Krabičkové stravování: úspora času bez nutnosti trávit hodiny u plotny

S přicházejícím jarem stoupá touha po vysněných křivkách, což je, vzhledem k odhazování vrstev zimního oblečení, poměrně logické. Stejně...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...