Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí
zdroj: Shutterstock

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních hodinách. Patříte mezi jedince, kteří věří, že se po obědě cukry z ovoce nespálí a uloží se ve formě tuku? Může ovoce konzumované po dvanácté polední opravdu přispívat k tloustnutí? Nejen na to jsme se zeptali Michaely Bebové.

Vedle vody, vlákniny, vitaminů a minerálů, tedy důležitých a pro tělo nepostradatelných živin, obsahuje ovoce poměrně hojné množství další složky, která už tak dobrou pověst nemá. Jedná se o cukr, bez něhož se organismus sice rovněž neobejde, jehož nadbytek ale stejně dobře způsobuje celou řadu problémů – nadváhou a obezitou počínaje a cukrovkou konče.

Právě kvůli vysokému obsahu cukru dokonce některé druhy ovoce nebývají doporučovány ke konzumaci v určitých redukčních dietách. A najdou se i tací, kteří tvrdí, že by se ovoce jako takové mělo úderem poledne přestat jíst, protože tělo už nestihne do večera přijatý cukr zpracovat a ten se uloží ve formě tuku. Jiní výživáři ale ovoce běžně doporučují třeba na druhou večeři. Jak to tedy je? Problém nám pomohla rozklíčovat Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Míšo, mnoho lidí věří, že odpoledne a večer by se ovoce už jíst nemělo, protože se po něm přibírá. Jak to je? Můžeme si ovoce v klidu dopřát i po poledni?
Já jsem upřímně toto doporučení nikdy nepochopila a stále se snažím tento zažitý mýtus vyvracet. Proč by si člověk odpoledne nemohl dát jablko, když má před sebou ještě minimálně třetinu dne a navíc ovoce je rychle stravitelné, cukry rychle využitelné a nejedná se o těžký pokrm. I když člověk hubne, nemusí se ovoce v přiměřeném množství obávat, pokud se vejde do kalorického příjmu.

Někteří výživáři doporučují ovoce na druhou večeři. Jak se k tomu stavíš ty? Není lepší druhou večeří kus zeleniny?
Cukr obsažený v ovoci je lehce stimulující a vzhledem k tomu, že se blíží doba usínání není dobré ovoce směřovat přímo na druhou večeři cíleně. Cukry před spaním se také už nemusí využít jako zdroj energie. Ovoce jako druhou večeři cíleně nedoporučuji, ale pokud to někomu takto vyhovuje, nepřibírá a nenarušuje mu to spánek, není to problém. Jako příklad uvedu sebe. Velmi ráda si dávám jako druhou večeři jedno či dvě jablka. Mám to ráda a nevidím v tom problém :)

Spousta lidí si odpoledne na svačinu nebo na večeři dá jen ovoce: honí je mlsná, nechtějí jíst sladké, tak se nacpou ovocem, ale zase si pak nedají bílkoviny, zeleninu apod., zdravé tuky, mají jich málo, proto možná ta chuť na sladké a touha po ovoci, které ale v tomhle případě nepomůže. Je to tak?
Ovoce je bohaté na vlákninu, ale je pravda, že je trochu hladové. Pakliže chceme jen malou svačinu, není problém si dát jablko či banán. Pokud je ale žádoucí si dát plnohodnotnou svačinu, je lepší zvolit ovoce například s jogurtem a třeba hrstí ořechů či vloček. Není dobré přistupovat k ovoci jako k neomezeně povolenému zdroji sladké chuti. Na druhou stranu, když někdo mlsá ovoce a nemlsá průmyslově zpracované sladkosti, je to jedině dobře a nemusí to měnit. Ovoce můžeme v této době dostat celoročně čerstvé, sušené ale i lyofilizované, a právě to může být dobrou svačinou například i pro děti.

A je moudré svačit jen ovoce? Není lepší dát si nějaký zdravý dezert, který i přiměřeně zasytí a nebude nás nutit k další a další konzumaci?
Tohle záleží na každém, jak to vnímá. Někomu stačí ovoce, někdo má po něm hlad. Pokud držíme nějakou redukční dietu a hlídáme se, nemusí být větší zdravý dezert kaloricky žádoucí. Myslím, že to je hodně individuální, ale za mě není na škodu ovoce s něčím spojit.

Mnoho lidí se snaží jíst každý den ovoce, protože je zdravé, ale na zeleninu zapomínají. Neměla by ale konzumace zeleniny být ještě větší samozřejmostí než konzumace ovoce? Protože zelenina obsahuje v podstatě všechno, co ovoce, jen není sladká. Jak to je?
Já vždycky říkám, že zelenina je důležitější než ovoce. Její výhodou je nízké množství kalorií a cukrů ve vztahu k ovoci, které je bohatší na sacharidy a cukry, mimo všemi oblíbeného avokáda. Zelenina by tedy měla být základ a to alespoň ve 3 porcích a k tomu ovoce v 1–2 porcích.

Proč je důležité mít ke každé denní porci ovoce nebo zeleninu?
Není to nutné ke každé, ale řekněme, že určitě oběd i večeře by měly pokud možno zeleninu vždy obsahovat. Někdo dohání zeleninu tak, že si ji nakrájí do krabičky na odpolední svačinu a zobe papriku nebo mrkev u počítače. To je za mě jedna z velkých chyb. K zelenině je velmi žádoucí konzumovat tuky, aby se vitamíny rozpustné v tucích mohly správně strávit. Před tímto zvykem varuji, to je lepší si do krabičky nakrájet ono ovoce. Ovoce je ideální na snídani či svačinu. Cukry jsou po ránu dobře využitelné.

Mohli bychom konzumovat jen ovoce nebo jen zeleninu? Nebo je důležité konzumovat obě potraviny? Ne ve smyslu nejíst nic jiného než ovoce nebo zeleninu, ale zařadit do stravy jen jednu z nich.V ideálním případě vždy obojí. Každý druh ovoce a zeleniny obsahuje nějaké spektrum vitamínů, minerálních látek a bioaktivních látek typu flavonoidy apod. Čím širší spektrum zeleniny a ovoce přijímáme, tím lépe. Kdybych ale měla vybrat, zelenina bude z výživového hlediska důležitější než ovoce.

Rozhovor vedla Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

Mikulášská nadílka: dopřejte dětem kvalitní mlsání. Na co se zaměřit na etiketách?

A je to tu. Dlouho očekávaná událost, především pro mladší děti. Během roku je „strašíme“, že si je odnesou čerti a teď nastal ten den, kdy to má opět celé vyvrcholit. Někteří zlobivci najednou dělají,...

Čtěte dál
Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin ve sportovní výživě – co to vlastně je a jakou má funkci?

Maltodextrin je látkou široce používanou v potravinářském průmyslu, která si získává stále větší pozornost v oblasti zdravé výživy...
14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

14. listopad – Světový den diabetu, onemocnění, kterým trpí téměř desetina populace

Pojem diabetes neboli cukrovka, není určitě nikomu cizím slovem. Nicméně znalost bližších informací, jako je vznik, projevy a možné...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

Aspartam, acesulfam K a sukralosa: jak působí na náš organismus a jsou opravdu bezpečná?

V potravinách a nápojích se objevují dnes velmi hojně. Nám se nabízí otázka, zda jsou tyto složky v naší výživě opravdu bezpečné nebo...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Extrakt z grepových jadérek zatočí s viry, plísněmi a pomůže při nachlazení

Grapefruit patří mezi méně oblíbené druhy citrusového ovoce. Jeho nahořklou chuť mnoho lidí špatně snáší, někteří jej dokonce nejsou...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...