Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí
zdroj: Shutterstock

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních hodinách. Patříte mezi jedince, kteří věří, že se po obědě cukry z ovoce nespálí a uloží se ve formě tuku? Může ovoce konzumované po dvanácté polední opravdu přispívat k tloustnutí? Nejen na to jsme se zeptali Michaely Bebové.

Vedle vody, vlákniny, vitaminů a minerálů, tedy důležitých a pro tělo nepostradatelných živin, obsahuje ovoce poměrně hojné množství další složky, která už tak dobrou pověst nemá. Jedná se o cukr, bez něhož se organismus sice rovněž neobejde, jehož nadbytek ale stejně dobře způsobuje celou řadu problémů – nadváhou a obezitou počínaje a cukrovkou konče.

Právě kvůli vysokému obsahu cukru dokonce některé druhy ovoce nebývají doporučovány ke konzumaci v určitých redukčních dietách. A najdou se i tací, kteří tvrdí, že by se ovoce jako takové mělo úderem poledne přestat jíst, protože tělo už nestihne do večera přijatý cukr zpracovat a ten se uloží ve formě tuku. Jiní výživáři ale ovoce běžně doporučují třeba na druhou večeři. Jak to tedy je? Problém nám pomohla rozklíčovat Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu.

Míšo, mnoho lidí věří, že odpoledne a večer by se ovoce už jíst nemělo, protože se po něm přibírá. Jak to je? Můžeme si ovoce v klidu dopřát i po poledni?
Já jsem upřímně toto doporučení nikdy nepochopila a stále se snažím tento zažitý mýtus vyvracet. Proč by si člověk odpoledne nemohl dát jablko, když má před sebou ještě minimálně třetinu dne a navíc ovoce je rychle stravitelné, cukry rychle využitelné a nejedná se o těžký pokrm. I když člověk hubne, nemusí se ovoce v přiměřeném množství obávat, pokud se vejde do kalorického příjmu.

Někteří výživáři doporučují ovoce na druhou večeři. Jak se k tomu stavíš ty? Není lepší druhou večeří kus zeleniny?
Cukr obsažený v ovoci je lehce stimulující a vzhledem k tomu, že se blíží doba usínání není dobré ovoce směřovat přímo na druhou večeři cíleně. Cukry před spaním se také už nemusí využít jako zdroj energie. Ovoce jako druhou večeři cíleně nedoporučuji, ale pokud to někomu takto vyhovuje, nepřibírá a nenarušuje mu to spánek, není to problém. Jako příklad uvedu sebe. Velmi ráda si dávám jako druhou večeři jedno či dvě jablka. Mám to ráda a nevidím v tom problém :)

Spousta lidí si odpoledne na svačinu nebo na večeři dá jen ovoce: honí je mlsná, nechtějí jíst sladké, tak se nacpou ovocem, ale zase si pak nedají bílkoviny, zeleninu apod., zdravé tuky, mají jich málo, proto možná ta chuť na sladké a touha po ovoci, které ale v tomhle případě nepomůže. Je to tak?
Ovoce je bohaté na vlákninu, ale je pravda, že je trochu hladové. Pakliže chceme jen malou svačinu, není problém si dát jablko či banán. Pokud je ale žádoucí si dát plnohodnotnou svačinu, je lepší zvolit ovoce například s jogurtem a třeba hrstí ořechů či vloček. Není dobré přistupovat k ovoci jako k neomezeně povolenému zdroji sladké chuti. Na druhou stranu, když někdo mlsá ovoce a nemlsá průmyslově zpracované sladkosti, je to jedině dobře a nemusí to měnit. Ovoce můžeme v této době dostat celoročně čerstvé, sušené ale i lyofilizované, a právě to může být dobrou svačinou například i pro děti.

A je moudré svačit jen ovoce? Není lepší dát si nějaký zdravý dezert, který i přiměřeně zasytí a nebude nás nutit k další a další konzumaci?
Tohle záleží na každém, jak to vnímá. Někomu stačí ovoce, někdo má po něm hlad. Pokud držíme nějakou redukční dietu a hlídáme se, nemusí být větší zdravý dezert kaloricky žádoucí. Myslím, že to je hodně individuální, ale za mě není na škodu ovoce s něčím spojit.

Mnoho lidí se snaží jíst každý den ovoce, protože je zdravé, ale na zeleninu zapomínají. Neměla by ale konzumace zeleniny být ještě větší samozřejmostí než konzumace ovoce? Protože zelenina obsahuje v podstatě všechno, co ovoce, jen není sladká. Jak to je?
Já vždycky říkám, že zelenina je důležitější než ovoce. Její výhodou je nízké množství kalorií a cukrů ve vztahu k ovoci, které je bohatší na sacharidy a cukry, mimo všemi oblíbeného avokáda. Zelenina by tedy měla být základ a to alespoň ve 3 porcích a k tomu ovoce v 1–2 porcích.

Proč je důležité mít ke každé denní porci ovoce nebo zeleninu?
Není to nutné ke každé, ale řekněme, že určitě oběd i večeře by měly pokud možno zeleninu vždy obsahovat. Někdo dohání zeleninu tak, že si ji nakrájí do krabičky na odpolední svačinu a zobe papriku nebo mrkev u počítače. To je za mě jedna z velkých chyb. K zelenině je velmi žádoucí konzumovat tuky, aby se vitamíny rozpustné v tucích mohly správně strávit. Před tímto zvykem varuji, to je lepší si do krabičky nakrájet ono ovoce. Ovoce je ideální na snídani či svačinu. Cukry jsou po ránu dobře využitelné.

Mohli bychom konzumovat jen ovoce nebo jen zeleninu? Nebo je důležité konzumovat obě potraviny? Ne ve smyslu nejíst nic jiného než ovoce nebo zeleninu, ale zařadit do stravy jen jednu z nich.V ideálním případě vždy obojí. Každý druh ovoce a zeleniny obsahuje nějaké spektrum vitamínů, minerálních látek a bioaktivních látek typu flavonoidy apod. Čím širší spektrum zeleniny a ovoce přijímáme, tím lépe. Kdybych ale měla vybrat, zelenina bude z výživového hlediska důležitější než ovoce.

Rozhovor vedla Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje stravování právě podle ročního období, a tedy podle toho, co v...

Čtěte dál
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Mykózy: nepříjemné svědění, které trápí mnoho žen, má známé příčiny

Vaginální mykóza je nepříjemná záležitost, se kterou se někdy setkala většina z nás. Jde o kvasinkovou infekci, které nemusí být tak...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Jak jednoduše snížit množství cukru v jídelníčku

Je známo, že nadbytečný příjem cukru člověku po všech stránkách škodí. Jenže někdy prostě nevíme, jak ho z jídelníčku vysadit. Nebo...
Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy: Jejich sezóna právě vrcholí, avšak odborníci na výživu je příliš nedoporučují. Proč?

Citrusy jsou velmi oblíbenýn ovocem, které máme spojené především se zimním období – do čaje s medem kapeme citronovou šťávu, k Mikuláši...
Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Cukroví nemusí být jen cukr a mouka! Jak nahradit tyto dvě ingredience a nenapálit se?

Vánoce už jsou za dveřmi a blíží se doba, kdy začneme řešit tradiční pečení vánočního cukroví. Začali jste letos hubnout a jíst zdravěji...
Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon: účinky na zdraví této mimořádně chutné bylinky

Estragon nachází uplatnění v přírodní medicíně, pomáhá s řadou nemocí a dokáže pomoci i s nespavostí. Jaké účinky na naše zdraví nabízí...
Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Máte pořád hlad? Mohou za tím stát tyto dietetické chyby a příčiny

Neustálý hlad je otravný, rušivý, způsobuje podrážděnost a zhoršuje koncentraci. Když jste hladoví, myslíte jen na to, abyste se najedli,...
Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Potraviny, které pomáhají udržovat zdravý úsměv

Většina z nás velice dobře zná nejběžnější potíže se zuby. Nejčastěji jde o zubní kazy, problémy s dásněmi nebo barevné skvrny na zubní...
Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

Zvolte správnou stravu a suplementaci pro váš mozek a učení půjde samo

S příchodem září nastává také doba, kdy se studenti vracejí k učení a pracující lidé ke svým povinnostem. Je tedy o to více důležité...
Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Pochoutka, která pomůže od zácpy a zasytí – zařaďte do jídelníčku fíky!

Odpradávna jsou dávány do souvislosti se zdravím a prosperitou, antičtí Řekové je spojovali s bohyní plodnosti a zemědělství Demeter...