Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?
zdroj: Shutterstock

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci ostrého koření, chilli papriček a bohatých dávek pepře v jídle, bývají považováni za labužníky. Jak je to ale s vlivy takto pálivých a kořeněných jídel na naše zdraví?

Ve výše jmenovaných a některých dalších zemích jsou ostrá a pálivá jídla tradicí, místní lidé jsou na ně zvyklí a náležitě pyšní. Při návštěvě těchto zemí či ochutnávce jejich tradičních jídel můžete zjistit, že pálivá jídla jsou přesně to, co vašemu dosavadnímu jídelníčku chybělo, nebo naopak. Pálivá a ostrá jídla rozhodně nejsou pro každého a jsou také skupiny lidí, kteří by se jim měli vyhnout.

Pálivá koření a výrazné kořenící směsi v české kuchyni
V české kuchyni nemají silně pálivá či kořeněná jídla velkou tradici, ruku na srdce, kdo z vás je zvyklý dochucovat své pokrmy především solí a nanejvýš trochou pepře? Přesto i tady roste jejich obliba. Někteří lidé se dokonce snaží postupně si vytrénovat svou chuťovou odolnost k tomu, aby snesli co nejpálivější jídla a mohli je tak konzumovat častěji. Proč? No třeba pro celou tu dlouhou řadu zdraví prospěšných účinků, které tyto pálivé delikatesy přináší. V naší kuchyni zajišťujeme pikantnost jídel především větší dávkou pepře, pálivé papriky, česnekem, chilli či kari kořením. Takto okořeněné podáváme nejčastěji nejrůznější druhy masových či zeleninových směsí a samozřejmě naše tradiční guláše. Je ověřeným faktem, že lidem ze zemí s dlouhou tradicí silně kořeněných jídel může naše kuchyně připadat mdlá a chuťově nevýrazná. Kdo se však nebojí přípravy jídel s bohatým využitím koření, může potvrdit, že při ní není například potřeba tolik solit, což je samo o sobě pro zdraví přínosné. Pozor však na balení kořenících směsí s velmi vysokým obsahem soli, na které u nás narazíte velmi často!

Vliv koření na naše zdraví a zažívání
Ájurvédské učení mluví o pálivém koření jako o zprostředkovateli energie. Pálivé a kořeněné jídlo je tak považováno za vysoce energické, ale zároveň agresivní, proto musí být dalšími potravinami opačného složení vyrovnáváno. Kořeněné jídlo zvedá náladu a povzbuzuje apetit. Česnek podporuje trávení tuků, zázvor působí jako prevence proti ateroskleróze, srdečním onemocněním a podporuje trávicí procesy.  Kari, které je u nás oproti své asijské verzi daleko méně agresivní, působí preventivně proti jaterním neduhům a taktéž prospívá trávení. Chilli a v nich obsažený kapsaicin napomáhá správnému prokrvení, snižuje krevní tlak a předchází arytmiím, je známé a často diskutované i preventivní působení proti rakovině. I náš dobře známý pepř má spoustu pozitivních vlastností, podporuje zažívání a má mimo jiné močopudné účinky.

Pro koho nejsou kořeněná jídla vhodná?
Takto agresivní a dráždivá by rozhodně neměla být strava těhotných a kojících žen, ostrá jídla pak mají vliv i na nenarozené dítě, kdy mohou mít negativní vliv na utváření jeho chuťového vnímání. Pozor by si pak měli dávat také alergici, některé druhy koření mohou povzbuzovat podněty k vyvolání alergické reakce. Dále pak například lidé s přecitlivělostí žaludku či žlučníku, s problémy s jícnem či se sklony k refluxu.

Pálivá jídla a jejich vliv na hubnutí
Chilli papričky a pálivé pokrmy zvyšují výdej energie po jídle. Zmíněný kapsaicin pak podle odborníků vyvolává přechodné zvýšení tělesné teploty a může dokonce tělo „přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků“. Nejen kapsaicin, ale například i gingerol obsažený v zázvoru nebo piperin v pepři mají schopnost pomáhat s urychlováním procesů metabolismu a tím účinně napomáhat hubnutí.

Nejpálivější jídla světa
Tak například proslulé indické Vindaloo – tradiční pokrm z vepřového masa, kari, octa a jistého druhu chilli papriček, který patří k nejpálivějším. Dále pak Jjambbong – korejská pikantní nudlová polévka s mořskými plody a opět s příměsí několika druhů chilli papriček, které vám sotva dovolí se nadechnout. Tom Yum – nejznámější thajská polévka s chilli, limetkami a plody moře, indický Phal – jehněčí maso s rajčaty, zázvorem a nejostřejším druhem indického kari, a samozřejmě také známé Chilli con carne původem z texaské kuchyně, dušený kořeněný masový pokrm s fazolemi podávaný v mnoha verzích, včetně vegetariánské.

Zdroj:  vitalia.czbezhladoveni.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte? Budíte se v noci opakovaně v podobnou hodinu a říkáte si, jaká...

Čtěte dál
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak...
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!

Příroda se pomalu chystá na zimní spánek, zpomaluje tempo, přičemž bychom se tím měli řídit také my lidé. Kromě toho, že budeme více...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....