Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?
zdroj: Shutterstock

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci ostrého koření, chilli papriček a bohatých dávek pepře v jídle, bývají považováni za labužníky. Jak je to ale s vlivy takto pálivých a kořeněných jídel na naše zdraví?

Ve výše jmenovaných a některých dalších zemích jsou ostrá a pálivá jídla tradicí, místní lidé jsou na ně zvyklí a náležitě pyšní. Při návštěvě těchto zemí či ochutnávce jejich tradičních jídel můžete zjistit, že pálivá jídla jsou přesně to, co vašemu dosavadnímu jídelníčku chybělo, nebo naopak. Pálivá a ostrá jídla rozhodně nejsou pro každého a jsou také skupiny lidí, kteří by se jim měli vyhnout.

Pálivá koření a výrazné kořenící směsi v české kuchyni
V české kuchyni nemají silně pálivá či kořeněná jídla velkou tradici, ruku na srdce, kdo z vás je zvyklý dochucovat své pokrmy především solí a nanejvýš trochou pepře? Přesto i tady roste jejich obliba. Někteří lidé se dokonce snaží postupně si vytrénovat svou chuťovou odolnost k tomu, aby snesli co nejpálivější jídla a mohli je tak konzumovat častěji. Proč? No třeba pro celou tu dlouhou řadu zdraví prospěšných účinků, které tyto pálivé delikatesy přináší. V naší kuchyni zajišťujeme pikantnost jídel především větší dávkou pepře, pálivé papriky, česnekem, chilli či kari kořením. Takto okořeněné podáváme nejčastěji nejrůznější druhy masových či zeleninových směsí a samozřejmě naše tradiční guláše. Je ověřeným faktem, že lidem ze zemí s dlouhou tradicí silně kořeněných jídel může naše kuchyně připadat mdlá a chuťově nevýrazná. Kdo se však nebojí přípravy jídel s bohatým využitím koření, může potvrdit, že při ní není například potřeba tolik solit, což je samo o sobě pro zdraví přínosné. Pozor však na balení kořenících směsí s velmi vysokým obsahem soli, na které u nás narazíte velmi často!

Vliv koření na naše zdraví a zažívání
Ájurvédské učení mluví o pálivém koření jako o zprostředkovateli energie. Pálivé a kořeněné jídlo je tak považováno za vysoce energické, ale zároveň agresivní, proto musí být dalšími potravinami opačného složení vyrovnáváno. Kořeněné jídlo zvedá náladu a povzbuzuje apetit. Česnek podporuje trávení tuků, zázvor působí jako prevence proti ateroskleróze, srdečním onemocněním a podporuje trávicí procesy.  Kari, které je u nás oproti své asijské verzi daleko méně agresivní, působí preventivně proti jaterním neduhům a taktéž prospívá trávení. Chilli a v nich obsažený kapsaicin napomáhá správnému prokrvení, snižuje krevní tlak a předchází arytmiím, je známé a často diskutované i preventivní působení proti rakovině. I náš dobře známý pepř má spoustu pozitivních vlastností, podporuje zažívání a má mimo jiné močopudné účinky.

Pro koho nejsou kořeněná jídla vhodná?
Takto agresivní a dráždivá by rozhodně neměla být strava těhotných a kojících žen, ostrá jídla pak mají vliv i na nenarozené dítě, kdy mohou mít negativní vliv na utváření jeho chuťového vnímání. Pozor by si pak měli dávat také alergici, některé druhy koření mohou povzbuzovat podněty k vyvolání alergické reakce. Dále pak například lidé s přecitlivělostí žaludku či žlučníku, s problémy s jícnem či se sklony k refluxu.

Pálivá jídla a jejich vliv na hubnutí
Chilli papričky a pálivé pokrmy zvyšují výdej energie po jídle. Zmíněný kapsaicin pak podle odborníků vyvolává přechodné zvýšení tělesné teploty a může dokonce tělo „přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků“. Nejen kapsaicin, ale například i gingerol obsažený v zázvoru nebo piperin v pepři mají schopnost pomáhat s urychlováním procesů metabolismu a tím účinně napomáhat hubnutí.

Nejpálivější jídla světa
Tak například proslulé indické Vindaloo – tradiční pokrm z vepřového masa, kari, octa a jistého druhu chilli papriček, který patří k nejpálivějším. Dále pak Jjambbong – korejská pikantní nudlová polévka s mořskými plody a opět s příměsí několika druhů chilli papriček, které vám sotva dovolí se nadechnout. Tom Yum – nejznámější thajská polévka s chilli, limetkami a plody moře, indický Phal – jehněčí maso s rajčaty, zázvorem a nejostřejším druhem indického kari, a samozřejmě také známé Chilli con carne původem z texaské kuchyně, dušený kořeněný masový pokrm s fazolemi podávaný v mnoha verzích, včetně vegetariánské.

Zdroj:  vitalia.czbezhladoveni.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to...

Čtěte dál
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Vánoce jsou mnohými vnímány jako nejkrásnější svátky v roce a tak je jasné, že si je chceme užít se vším všudy. Což pro nás mnohdy...
Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

Zahřejte se zevnitř – tyto potraviny vás prohřejí i během zimních mrazíků

V chladných až mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném než po zahřátí. Proti zimě můžeme bojovat teplými oblečením a topením. Ale...
KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

KARDAMOM: exotické vánoční koření a také vyhledávané afrodiziakum

O kardamomu se říká, že je králem koření. Jeho přínos pro naše zdraví je dobře znám už od nepaměti. Používá se pro lékařské účely,...
Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Zácpa občas potrápí každého. Bývá způsobena nárazovým nevhodným jídelníčkem, nebo třeba léky, které po nějaký čas užíváme. Až čtvrtina...
Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Míchání různých potravin je v podstatě běžnou praxí. Všichni běžně jíme ovoce s jogurtem nebo si sýrem sypeme masové jídlo. Jedná se...