Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci ostrého koření, chilli papriček a bohatých dávek pepře v jídle, bývají považováni za labužníky. Jak je to ale s vlivy takto pálivých a kořeněných jídel na naše zdraví?
Ve výše jmenovaných a některých dalších zemích jsou ostrá a pálivá jídla tradicí, místní lidé jsou na ně zvyklí a náležitě pyšní. Při návštěvě těchto zemí či ochutnávce jejich tradičních jídel můžete zjistit, že pálivá jídla jsou přesně to, co vašemu dosavadnímu jídelníčku chybělo, nebo naopak. Pálivá a ostrá jídla rozhodně nejsou pro každého a jsou také skupiny lidí, kteří by se jim měli vyhnout.
Pálivá koření a výrazné kořenící směsi v české kuchyni
V české kuchyni nemají silně pálivá či kořeněná jídla velkou tradici, ruku na srdce, kdo z vás je zvyklý dochucovat své pokrmy především solí a nanejvýš trochou pepře? Přesto i tady roste jejich obliba. Někteří lidé se dokonce snaží postupně si vytrénovat svou chuťovou odolnost k tomu, aby snesli co nejpálivější jídla a mohli je tak konzumovat častěji. Proč? No třeba pro celou tu dlouhou řadu zdraví prospěšných účinků, které tyto pálivé delikatesy přináší. V naší kuchyni zajišťujeme pikantnost jídel především větší dávkou pepře, pálivé papriky, česnekem, chilli či kari kořením. Takto okořeněné podáváme nejčastěji nejrůznější druhy masových či zeleninových směsí a samozřejmě naše tradiční guláše. Je ověřeným faktem, že lidem ze zemí s dlouhou tradicí silně kořeněných jídel může naše kuchyně připadat mdlá a chuťově nevýrazná. Kdo se však nebojí přípravy jídel s bohatým využitím koření, může potvrdit, že při ní není například potřeba tolik solit, což je samo o sobě pro zdraví přínosné. Pozor však na balení kořenících směsí s velmi vysokým obsahem soli, na které u nás narazíte velmi často!
Vliv koření na naše zdraví a zažívání
Ájurvédské učení mluví o pálivém koření jako o zprostředkovateli energie. Pálivé a kořeněné jídlo je tak považováno za vysoce energické, ale zároveň agresivní, proto musí být dalšími potravinami opačného složení vyrovnáváno. Kořeněné jídlo zvedá náladu a povzbuzuje apetit. Česnek podporuje trávení tuků, zázvor působí jako prevence proti ateroskleróze, srdečním onemocněním a podporuje trávicí procesy. Kari, které je u nás oproti své asijské verzi daleko méně agresivní, působí preventivně proti jaterním neduhům a taktéž prospívá trávení. Chilli a v nich obsažený kapsaicin napomáhá správnému prokrvení, snižuje krevní tlak a předchází arytmiím, je známé a často diskutované i preventivní působení proti rakovině. I náš dobře známý pepř má spoustu pozitivních vlastností, podporuje zažívání a má mimo jiné močopudné účinky.
Pro koho nejsou kořeněná jídla vhodná?
Takto agresivní a dráždivá by rozhodně neměla být strava těhotných a kojících žen, ostrá jídla pak mají vliv i na nenarozené dítě, kdy mohou mít negativní vliv na utváření jeho chuťového vnímání. Pozor by si pak měli dávat také alergici, některé druhy koření mohou povzbuzovat podněty k vyvolání alergické reakce. Dále pak například lidé s přecitlivělostí žaludku či žlučníku, s problémy s jícnem či se sklony k refluxu.
Pálivá jídla a jejich vliv na hubnutí
Chilli papričky a pálivé pokrmy zvyšují výdej energie po jídle. Zmíněný kapsaicin pak podle odborníků vyvolává přechodné zvýšení tělesné teploty a může dokonce tělo „přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků“. Nejen kapsaicin, ale například i gingerol obsažený v zázvoru nebo piperin v pepři mají schopnost pomáhat s urychlováním procesů metabolismu a tím účinně napomáhat hubnutí.
Nejpálivější jídla světa
Tak například proslulé indické Vindaloo – tradiční pokrm z vepřového masa, kari, octa a jistého druhu chilli papriček, který patří k nejpálivějším. Dále pak Jjambbong – korejská pikantní nudlová polévka s mořskými plody a opět s příměsí několika druhů chilli papriček, které vám sotva dovolí se nadechnout. Tom Yum – nejznámější thajská polévka s chilli, limetkami a plody moře, indický Phal – jehněčí maso s rajčaty, zázvorem a nejostřejším druhem indického kari, a samozřejmě také známé Chilli con carne původem z texaské kuchyně, dušený kořeněný masový pokrm s fazolemi podávaný v mnoha verzích, včetně vegetariánské.
Zdroj: vitalia.cz, bezhladoveni.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
![Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_main_img/uploads/article_images/f0ee6dcd258a4ffbc77ced66600d100f.jpeg)
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení
Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá směs terpenů či významné flavonoidy. Fenykl působí příznivě na dýchací...
Čtěte dál![Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/63948168063edf8a5cc06fcc2627f7dc.jpeg)
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?
![Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/bd9c8aa8f7536aeaf4891fa95d1547b6.jpeg)
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho
![Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/da71da73b9b193d40ba9615afa14e8a8.jpeg)
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?
![Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3774b2f01ced79832cf6fabbe71a9eb9.jpeg)
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku
![Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3ec5bc2a9d6276add364d37771302e33.jpeg)
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?
![MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/c077a7dd129ae7834cd9fa8a48e2dc29.jpeg)
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?
![Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/1fb2f46b5a6ca80da4d4aeeda4e26e9c.jpeg)
Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku
![Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/5b84c855185e5f33eba17d902d3ce8f7.jpeg)
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě
![Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/25748de36c7ab18d959e376cf7f97d12.jpeg)
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín
![Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/df4c875c687b1b74e17e7f43b14b0725.jpeg)
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže
![Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/3922c5dcf692801fd038c3e0bf642168.jpeg)
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát
![Potraviny a chutě, které se hodí na podzim a zimu. Dopřejte si kyselá, ostrá i slaná jídla!](https://vitalweb.cz/media/cache/articles_thumb_img/uploads/article_images/cda01934a2fe247071ac6369f6b7653f.jpeg)