Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci ostrého koření, chilli papriček a bohatých dávek pepře v jídle, bývají považováni za labužníky. Jak je to ale s vlivy takto pálivých a kořeněných jídel na naše zdraví?
Ve výše jmenovaných a některých dalších zemích jsou ostrá a pálivá jídla tradicí, místní lidé jsou na ně zvyklí a náležitě pyšní. Při návštěvě těchto zemí či ochutnávce jejich tradičních jídel můžete zjistit, že pálivá jídla jsou přesně to, co vašemu dosavadnímu jídelníčku chybělo, nebo naopak. Pálivá a ostrá jídla rozhodně nejsou pro každého a jsou také skupiny lidí, kteří by se jim měli vyhnout.
Pálivá koření a výrazné kořenící směsi v české kuchyni
V české kuchyni nemají silně pálivá či kořeněná jídla velkou tradici, ruku na srdce, kdo z vás je zvyklý dochucovat své pokrmy především solí a nanejvýš trochou pepře? Přesto i tady roste jejich obliba. Někteří lidé se dokonce snaží postupně si vytrénovat svou chuťovou odolnost k tomu, aby snesli co nejpálivější jídla a mohli je tak konzumovat častěji. Proč? No třeba pro celou tu dlouhou řadu zdraví prospěšných účinků, které tyto pálivé delikatesy přináší. V naší kuchyni zajišťujeme pikantnost jídel především větší dávkou pepře, pálivé papriky, česnekem, chilli či kari kořením. Takto okořeněné podáváme nejčastěji nejrůznější druhy masových či zeleninových směsí a samozřejmě naše tradiční guláše. Je ověřeným faktem, že lidem ze zemí s dlouhou tradicí silně kořeněných jídel může naše kuchyně připadat mdlá a chuťově nevýrazná. Kdo se však nebojí přípravy jídel s bohatým využitím koření, může potvrdit, že při ní není například potřeba tolik solit, což je samo o sobě pro zdraví přínosné. Pozor však na balení kořenících směsí s velmi vysokým obsahem soli, na které u nás narazíte velmi často!
Vliv koření na naše zdraví a zažívání
Ájurvédské učení mluví o pálivém koření jako o zprostředkovateli energie. Pálivé a kořeněné jídlo je tak považováno za vysoce energické, ale zároveň agresivní, proto musí být dalšími potravinami opačného složení vyrovnáváno. Kořeněné jídlo zvedá náladu a povzbuzuje apetit. Česnek podporuje trávení tuků, zázvor působí jako prevence proti ateroskleróze, srdečním onemocněním a podporuje trávicí procesy. Kari, které je u nás oproti své asijské verzi daleko méně agresivní, působí preventivně proti jaterním neduhům a taktéž prospívá trávení. Chilli a v nich obsažený kapsaicin napomáhá správnému prokrvení, snižuje krevní tlak a předchází arytmiím, je známé a často diskutované i preventivní působení proti rakovině. I náš dobře známý pepř má spoustu pozitivních vlastností, podporuje zažívání a má mimo jiné močopudné účinky.
Pro koho nejsou kořeněná jídla vhodná?
Takto agresivní a dráždivá by rozhodně neměla být strava těhotných a kojících žen, ostrá jídla pak mají vliv i na nenarozené dítě, kdy mohou mít negativní vliv na utváření jeho chuťového vnímání. Pozor by si pak měli dávat také alergici, některé druhy koření mohou povzbuzovat podněty k vyvolání alergické reakce. Dále pak například lidé s přecitlivělostí žaludku či žlučníku, s problémy s jícnem či se sklony k refluxu.
Pálivá jídla a jejich vliv na hubnutí
Chilli papričky a pálivé pokrmy zvyšují výdej energie po jídle. Zmíněný kapsaicin pak podle odborníků vyvolává přechodné zvýšení tělesné teploty a může dokonce tělo „přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků“. Nejen kapsaicin, ale například i gingerol obsažený v zázvoru nebo piperin v pepři mají schopnost pomáhat s urychlováním procesů metabolismu a tím účinně napomáhat hubnutí.
Nejpálivější jídla světa
Tak například proslulé indické Vindaloo – tradiční pokrm z vepřového masa, kari, octa a jistého druhu chilli papriček, který patří k nejpálivějším. Dále pak Jjambbong – korejská pikantní nudlová polévka s mořskými plody a opět s příměsí několika druhů chilli papriček, které vám sotva dovolí se nadechnout. Tom Yum – nejznámější thajská polévka s chilli, limetkami a plody moře, indický Phal – jehněčí maso s rajčaty, zázvorem a nejostřejším druhem indického kari, a samozřejmě také známé Chilli con carne původem z texaské kuchyně, dušený kořeněný masový pokrm s fazolemi podávaný v mnoha verzích, včetně vegetariánské.
Zdroj: vitalia.cz, bezhladoveni.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál