Vitaminy skupiny B jsou pro celkové zdraví nezbytné. Velmi často bývá v otázkách deficitu zmiňován hlavně B12, který se nachází převážně pouze v živočišných zdrojích. Co všechno o tomto vitaminu (ne)víte?
Nízké hladiny vitaminu B12 dokáží fungování organismu pořádně rozházet. A netýká se to jen veganů, ale třeba i lidí s Crohnovou chorobou či celiakií. Co všechno má vliv na to, kolik vitaminu v těle máte, kdo je jeho nedostatkem nejvíce ohrožen a jak se dá nebo nedá suplementovat?
Jaký je nejčastější příznak
Nedostatek vitaminu B12 se nejčastěji projevuje únavou. Ta ale sama o sobě může být příznakem v podstatě jakéhokoliv jiného stavu, třeba i jen nevyspání. Mezi další projevy nízké hladiny v krvi patří zmatenost, poruchy funkce mozku, necitlivost, brnění nebo chudokrevnost.
Co všechno zvyšuje riziko nedostatku
Pokud stravou nepřijímáte správné živiny nebo pokud je tělo nedokáže vstřebat či máte různé jiné obtíže trávicího systému, můžete být ohroženi nedostatkem vitaminu B12. Riziko je vysoké zejména u veganů, protože většina zdrojů vitaminu B12 je živočišných. Schopnost absorbovat vitamin B12 a další živiny mohou narušit stavy jako je Crohnova choroba, celiakie, operace v rámci střev nebo chronický alkoholismus. S podvýživou a vstřebáváním živin mívají problém zejména senioři.
Co se stane, když má tělo vitaminu málo
Vitamin B12 je cenná mikroživina, která tělu pomáhá vytvářet zdravé červené krvinky. Pokud máte chronický nedostatek B12, tělo si nedokáže vytvořit množství červených krvinek, které potřebuje, což může vést k rozvoji anémie (chudokrevnosti), potížím s krevním oběhem i k oslabení vitality mozku a jeho funkčnosti.
Jak se projevuje extrémně nízká hladina
Většina lidí s nedostatkem vitamínu B12 má jen mírné obtíže, vážné následky nastávají jen ve vzácných případech. Potom ale „stojí za to“: mohou se u vás rozvinout psychické problémy, včetně zmatenosti, ztráty paměti a demence, které mohou být v některých vážných případech nevratné. Nízká hladina B12 může také způsobit poškození nervů, již zmiňovanou anémii a také oslabení kostí.
Které potraviny ho mají nejvíce
Živočišné produkty, jako maso, drůbež a mořské plody, a také mléčné výrobky, jako mléko, vejce, jogurt a sýr jsou nejlepšími zdroji vitamínu B12. V rostlinných zdrojích se tento vitamin v kvalitní a dobře využitelné formě nenachází vůbec, vegani by ho proto měli přijímat prostřednictvím doplňků stravy nebo potravin o něj obohacených. Snad jedinou pro vegany přijatelnou potravinou, která B12 obsahuje přirozeně, jsou kvasnice a lahůdkové droždí (sušené, inaktivované kvasnice). Rostlinné zdroje obsahují často nejrůznější analoga k hlavním formám vitamínu B12 a neměli bychom se na ně spoléhat.
Jak zjistit, jak na tom s B12 jste
Lékař by měl problém rozpoznat, pokud mu dobře popíšete příznaky i způsob stravování, z čehož by měl být schopen vytvořit vaši anamnézu a na jejím základě se rozhodnout. Hlavní slovo ale vždy bude mít krevní test, který odhalí, kolik B12 v sobě skutečně nosíte.
Jaké léky mohou snižovat jeho absorpci
Schopnost přijímat a zpracovávat B12 z potravy mohou snižovat i některé léky. Jedná se o antibiotika, léky na diabetes nebo antacida.
Jak jeho hladinu v krvi srovnat
Někomu pomůže zařazení doplňku stravy s obsahem B12 nebo konzumace vyššího množství potravin, které jej obsahují. Pokud ovšem tělo z nějakého důvodu neumí vitamin přijmout a zpracovat, je třeba jeho nedostatek řešit lékařsky, což lze několika způsoby – lékaři mohou předepsat speciální medikaci s obsahem vitaminu B12, která se dá aplikovat i injekčně.
Zdroj: webmd.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!
