Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?

Nedostatek vitaminu B12: kdo je nejvíce ohrožen a jak mu předcházet?
zdroj: Shutterstock

Vitaminy skupiny B jsou pro celkové zdraví nezbytné. Velmi často bývá v otázkách deficitu zmiňován hlavně B12, který se nachází převážně pouze v živočišných zdrojích. Co všechno o tomto vitaminu (ne)víte?

Nízké hladiny vitaminu B12 dokáží fungování organismu pořádně rozházet. A netýká se to jen veganů, ale třeba i lidí s Crohnovou chorobou či celiakií. Co všechno má vliv na to, kolik vitaminu v těle máte, kdo je jeho nedostatkem nejvíce ohrožen a jak se dá nebo nedá suplementovat?

Jaký je nejčastější příznak
Nedostatek vitaminu B12 se nejčastěji projevuje únavou. Ta ale sama o sobě může být příznakem v podstatě jakéhokoliv jiného stavu, třeba i jen nevyspání. Mezi další projevy nízké hladiny v krvi patří zmatenost, poruchy funkce mozku, necitlivost, brnění nebo chudokrevnost.

Co všechno zvyšuje riziko nedostatku
Pokud stravou nepřijímáte správné živiny nebo pokud je tělo nedokáže vstřebat či máte různé jiné obtíže trávicího systému, můžete být ohroženi nedostatkem vitaminu B12. Riziko je vysoké zejména u veganů, protože většina zdrojů vitaminu B12 je živočišných. Schopnost absorbovat vitamin B12 a další živiny mohou narušit stavy jako je Crohnova choroba, celiakie, operace v rámci střev nebo chronický alkoholismus. S podvýživou a vstřebáváním živin mívají problém zejména senioři.

Co se stane, když má tělo vitaminu málo
Vitamin B12 je cenná mikroživina, která tělu pomáhá vytvářet zdravé červené krvinky. Pokud máte chronický nedostatek B12, tělo si nedokáže vytvořit množství červených krvinek, které potřebuje, což může vést k rozvoji anémie (chudokrevnosti), potížím s krevním oběhem i k oslabení vitality mozku a jeho funkčnosti.

Jak se projevuje extrémně nízká hladina
Většina lidí s nedostatkem vitamínu B12 má jen mírné obtíže, vážné následky nastávají jen ve vzácných případech. Potom ale „stojí za to“: mohou se u vás rozvinout psychické problémy, včetně zmatenosti, ztráty paměti a demence, které mohou být v některých vážných případech nevratné. Nízká hladina B12 může také způsobit poškození nervů, již zmiňovanou anémii a také oslabení kostí.

Které potraviny ho mají nejvíce
Živočišné produkty, jako maso, drůbež a mořské plody, a také mléčné výrobky, jako mléko, vejce, jogurt a sýr jsou nejlepšími zdroji vitamínu B12. V rostlinných zdrojích se tento vitamin v kvalitní a  dobře využitelné formě nenachází vůbec, vegani by ho proto měli přijímat prostřednictvím doplňků stravy nebo potravin o něj obohacených. Snad jedinou pro vegany přijatelnou potravinou, která B12 obsahuje přirozeně, jsou kvasnice a lahůdkové droždí (sušené, inaktivované kvasnice). Rostlinné zdroje obsahují často nejrůznější analoga k hlavním formám vitamínu B12 a neměli bychom se na ně spoléhat.

Jak zjistit, jak na tom s B12 jste
Lékař by měl problém rozpoznat, pokud mu dobře popíšete příznaky i způsob stravování, z čehož by měl být schopen vytvořit vaši anamnézu a na jejím základě se rozhodnout. Hlavní slovo ale vždy bude mít krevní test, který odhalí, kolik B12 v sobě skutečně nosíte.

Jaké léky mohou snižovat jeho absorpci
Schopnost přijímat a zpracovávat B12 z potravy mohou snižovat i některé léky. Jedná se o antibiotika, léky na diabetes nebo antacida.

Jak jeho hladinu v krvi srovnat
Někomu pomůže zařazení doplňku stravy s obsahem B12 nebo konzumace vyššího množství potravin, které jej obsahují. Pokud ovšem tělo z nějakého důvodu neumí vitamin přijmout a zpracovat, je třeba jeho nedostatek řešit lékařsky, což lze několika způsoby – lékaři mohou předepsat speciální medikaci s obsahem vitaminu B12, která se dá aplikovat i injekčně.

Zdroj: webmd.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...
Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...