Na jaro se většina z nás těší dlouho dopředu. Když ovšem teploty skutečně začnou stoupat a sluníčko na obloze získává stále větší a větší sílu, připadáme si najednou příliš unavení na to, abychom si to mohli naplno užívat. Jarní únava umí pořádně podtrhnout nohy, naštěstí se s ní dá docela dobře bojovat.
Lidský organismus se po dlouhé zimě na jaře rozkoukává podobně jako zvířata probouzející se ze zimního spánku. Ty ale, na rozdíl od nás, lidí, příliš nepřemýšlejí nad tím, proč se cítí, jak se cítí, a jednoduše svému stavu uzpůsobují svůj režim. V tom bychom si z nich měli vzít příklad a nesnažit se nic lámat přes koleno. Takový přístup je základem boje s letargií a apatií, která se nás s příchodem jara může zmocňovat. Co dalšího pomůže?
1. Naslouchejte si
Člověk si život mnohdy dělá zbytečně složitějším. Když se po šedé a mrazivé zimě konečně objeví první dny zavánějící teplem a čerstvým jarním vzduchem, automaticky předpokládáme, že by to v nás mělo evokovat nadšení a chuť vyrazit ven. Když potom naše pocity neodráží naše očekávání a představy, přichází zklamání a frustrace. Přemýšlíme nad tím, proč se cítíme jinak, než bychom podle vlastního uvážení měli, a místo toho, abychom si dopřáli odpočinku, se ženeme do aktivit, na něž se třeba vůbec necítíme.
Není potom divu, že jsme stále unavení – k únavě fyzické se přidává ta psychická. Zde je řešení jednoduché – přijměme se, jací jsme a naslouchejme signálům, které z těla vycházejí. Spánek je někdy to nejlepší, co si můžeme darovat. Jsme-li unavení, nežeňme se do zdolávání kopců, ale vyspěme se, nebo si lehněme s knihou či oblíbeným filmem nebo hudbou a dočerpejme energii, kterou potom budeme moci naplno využít.
První slunečné dny nejsou jediné, přijdou další. Odpočiňme si, abychom si je mohli užít naplno.
2. Obměňte jídelníček
V zimě obecně preferujeme spíše jídla hutnější a teplá, na jaře dostává přednost vše čerstvé a především zelené. Proberme tělo i ducha ze spavého zimního období a začněme zase zařazovat čerstvé ovoce a zeleninu – přidejme výhonky, klíčky, křoupejme čerstvou zeleninu k hlavnímu chodu, připravme si špenát, zajděme na kopřivy a udělejme si kopřivovou polévku, z hrášku vytvořme chutný krém, připravme si smoothie nebo brokolici. Dejme prostor zelené barvě a čerstvosti i vitalitě, jež prezentuje.
3. Hlídejte si pitný režim
Stejně jako rostliny potřebují vláhu, aby mohly růst, potřebuje i naše tělo vodu, aby celkově prospívalo. Když budete dostatečně pít, budete se celkově lépe cítit, udržíte lepší pozornost, budete se lépe koncentrovat, dokonce vám to bude lépe myslet. Vypijte sklenku vody hned po ránu a dále si hlídejte, abyste za den vypili alespoň 35 ml na kilogram vaší tělesné hmotnosti.
4. Vstávejte dříve
Říká se, že jaké je ráno, takový je den. A je na tom docela dost pravdy. Pokud začnete den aktivně, existuje vysoká pravděpodobnost, že si zvýšenou hladinu energie udržíte až do večera. Na to je ale třeba myslet už den dopředu a jít dříve spát, abyste mohli i dříve vstát. Protože není řešením ochudit se o spánek, abyste mohli vstávat o hodinu dříve – tím byste jen prohloubili celkovou únavu. S odcházející zimou se také zkracují noci a prodlužují dny, takže vás k dřívějšímu vstávání přirozeně pudí i dřívější světlo. Využijte toho a naučte se vstávat dříve.
5. Začněte den aktivně
Když už se vám podaří ráno dříve vstát, začnete den aktivně. Hned jak vstanete, se protáhněte a aktivujte tělo i mysl. Ideální je jóga nebo jemný strečink. Skvělé je také provětrat se na čerstvém vzduchu. Pokud máte pejska, vyrazte s ním na časnou procházku, jinak se můžete jít projít sami, jít si zaběhat nebo se alespoň vydat po svých do práce.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?
Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší každý rok. Jejich chuť a vůně, to je zkrátka chuť a vůně léta, které...
Čtěte dál
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?
Polévka s medvědím česnekem, špenátem a smetanou

Máte dost serotoninu, hormonu dobré nálady? Nyní je ideální čas na jeho doplnění

Jaro patří játrům: naučte se, co jim škodí a co jim prospívá

Jarní detoxikace: Skvělý nápad, nebo nefunkční mýtus?

Venku se otepluje, je čas vyrazit ven za sportem. Jaké máte možnosti?

Kozinec blanitý: silný adaptogen, který podpoří vaši vitalitu a odolnost

Povánoční úklid: Jak se na začátku nového roku zase vrátit do běžného koloběhu dění
