Určitě se vám někdy stalo, že jste v nadšení nakoupili tolik jídla, že jste ve finále hodně potravin museli vyhodit. Výjimkou není ani špatné skladování potravin, které se pak díky tomu zkazí dříve. Je tedy dobré znát několik základních pravidel, například jaké jídlo je dobré do lednice dávat (a kam) a které do chladu nepatří. Opravdu i něco tak obyčejného jako je nesprávné skladování potravin umí velmi ovlivnit jejich kvalitu, a to nejen ve smyslu, že se mohou zkazit.
Základní chyby ve skladování a pravidla umístění
Největší chybou je skladovat v lednici jakékoliv pečivo nebo chléb. Zde totiž rychle vlhne, tvrdne a ztrácí chuť. Pozor tedy na názor, že pokud pečivo dáváme do mrazáku, můžeme ho skladovat i v lednici. Tak to rozhodně není. Mrazák je jiná kapitola, po rozmražení bude pečivo tomu čerstvému mnohem blíže. Hodně sporů se vede také kolem ovoce a zeleniny. Mnohé druhy vyžadují teplotu od 5 do 14 °C a takové místo je těžké najít, pokud jste například v bytě bez spíže nebo sklepa. Podobně jsou na tom také třeba sušené šunky nebo tvrdé sýry jako je například parmazán. Takové potraviny by nutně neměly být v ledničce, ale přesto je tam dáváme. Zkrátka jinde se pro ně ideální chladné místo nenajde.
Hodně se také řeší rozmístění potravin v rámci jedné lednice. Udělejte si v té své pořádek a skladujte potraviny na vhodném místě, vyplatí se to! Pamatujte, že teplota se mírně liší podle místa v lednici. Čím výše je police, tím nižší je v ní vlhkost. Blíže ke dveřím ledničky očekávejte díky častému otevírání průvan a proudění vzduchu. I proto vznikla pravidla, jak jednotlivé potraviny v rámci ledničky skladovat.
Co patří do lednice a co ne
Do chladničky jednoznačně patří z ovoce a zeleniny například bobulové ovoce a listová či košťálová zelenina, ale třeba banány, cibule, brambory i česnek do lednice nedávejte. Nepatří tam ani další exotické ovoce, jako je mango, ananas, citrusy apod. V lednici musí ale vždy být maso, mléčné výrobky a také hotová jídla. Ve spíži či skříňce uchovávejte neotevřené konzervy a zavařeniny, dále pečivo, kávu, mouky a sypké sušené potraviny. Dobré je nakupovat tak, aby lednice nebyla přeplněná. Chladný vzduch by totiž měl kolem potravin cirkulovat. I to má na jejich kvalitu vliv.
Jak potraviny v lednici rozmístit
Do spodních přihrádek a šuplíků vložte neumyté ovoce a zeleninu. Nad tuto polici (na sklo) patří syrové maso nebo ryby. Mějte ho ale vždy v obalu, aby nekontaminovalo ostatní potraviny. Nad maso dávejte potraviny určené k brzké spotřebě, což jsou masné výrobky (šunky apod.), mléčné výrobky, ale také třeba nedojedené zbytky či zákusky z oslavy. Také dveře lednice mají svá pravidla. Nejníže dávejte džusy, mléko a podobné nápoje, do středu dveří vložte dresinky, pomazánky a másla. Nahoru pak vyskládejte vajíčka. V jejich případě mějte na paměti, že skořápka je jakási „konzerva“ samotného vejce, proto ji neomývejte ani neotírejte. Neskladujte vejce také v kartonovém platu, ne nadarmo mají vajíčka své místo připravené ve dveřích v podobě speciální poličky. A pokud kupujete tvrdé sýry, nenechávejte je ve fólii, takto rychle zplesniví. Skladujte je pod poklopem nebo ve voskovaném papíře.
Znáte metodu FIFO?
Skvělým způsobem, jak zabránit vyhazování zkažených či prošlých potravin, je metoda FIFO. Doslova se jedná o sousloví First In, First Out. Je to velice jednoduché pravidlo používané běžně v restauracích a podobných zařízeních. A jak to funguje? Vše nové, co nakoupíte, vložíte do zadní části lednice, a ty starší potraviny, které zde již byly, posouváte dopředu. Tak se vám už nestane, že v rohu ledničky na vás po čase vykoukne ztracený prošlý jogurt.
Jak poznáte, zda jsou potraviny ještě v pořádku
V první řadě je důležité vědět datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti. Pokud na obale máte nápis „spotřebujte do…“, pak byste neměli tuto dobu překračovat, protože hrozí, že daná potravina již není nezávadná. V případě označení „minimální trvanlivost do…“ je možné produkty jíst i po tomto datu, ovšem v případě, že jsou správně skladovány a nenesou žádné známky „únavy“ (zápach, vzhled, struktura). Zrovna v případě zapomenutého jogurtu platí, že jej můžete zkonzumovat i po datu spotřeby, ale vždy dejte na své smysly. Pokud nemá vypouklé víčko, není cítit, není nahořklý a nezměnil konzistenci, neměli byste se konzumace obávat. Pokud však dodržujete v lednici metodu FIFO, tato situace vás již nepotká. Některé potraviny mohou ale být zkažené ještě před spotřebou. To hrozí právě v případě špatného skladování nebo při narušení obalu.
Kromě všech těchto pravidel stačí ale použít i selský rozum. Například že olíznutá lžička do marmelády nepatří nebo že čerstvé vejce ve studené vodě nikdy neplave.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?
Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...
Čtěte dál