Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude ve světě. Důvodem je jeho vysoký obsah rostlinných bioaktivních látek a také vysoká využitelnost – jedlé jsou kořeny, kůra, listy, květy i semena. Pojďme se podívat, jakými způsoby můžeme moringu využít a jaké účinky má na náš organismus.
Unikátní složení
Moringa patří mezi nenáročné rostliny. Jde o stálezelený strom a jeho velkou výhodou je, že se snadno přizpůsobí klimatickým podmínkám a listy mohou pěstitelé sbírat po celý rok. Jedlé jsou listy, květy, plody i semena s kořeny. Aktuální výzkumy naznačují, že jde o nejvýživnější rostlinu na světě. Listy obsahují veškeré potřebné živiny ve vysoké koncentraci. Složení minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek najdete pouze v této rostlině ve zcela unikátní kombinaci. Díky obsahu živin a rychlému růstu je také moringa považována za strom budoucnosti. Příjem vitamínů a minerálů je v běžné stravě silně nedostatečný, navíc je tu problém také s kvalitou potravin, proto naše tělo nemusí být dostatečně vyživené. Aktuální životní styl přitom zvyšuje potřebu příjmu mikroživin. Pokud například berete léky, kouříte, trpíte chronickým stresem a trávíte čas ve znečištěném prostředí, máte také zvýšenou potřebu příjmu vitamínů. A právě vše potřebné vám může zajistit moringa.
Jak můžete moringu využít
Moringu můžete používat například ve formě čaje, také jsou k sehnání kapsle, tablety nebo olejové kapky. Sypkou směs můžete přidat i do krmiva domácím mazlíčkům či s ní hnojit rostliny. Při nákupu se ale zaměřte na kvalitu, ideálně bio a od seriózních výrobců. Ke konzumaci je v EU schválena pouze moringa oleifera (tedy ta olejodárná). Pokud si pořídíte sypkou směs, doporučené denní množství se pohybuje od jedné do tří čajových lžiček (2–7 gramů). Chuťově vám může trochu připomínat zelený čaj nebo matchu. Moringový prášek můžete přidat opravdu do čehokoliv. Zkuste s ní smoothie, lívance, kaše nebo jogurt. Poprašte jím třeba oblíbený dezert. Je to přírodní zelené barvivo, můžete s ním tak krásně ozdobit vlastně cokoliv.
Listy z moringy jsou oblíbeným zpestřením jídelníčku, hlavně v Indii a v Africe. Místní je jedí jako součást salátů, vaří je v omáčkách, polévkách nebo je suší. Plody pak v podobě zelených nezralých zelených lusků jsou rovněž velice oblíbenou pochoutkou. Používají se v kuchyni obdobně jako fazolové lusky. Když plody dozrají, semena z nich se například praží a konzumují se podobně jako ořechy. Kořeny se pak používají jako náhrada křenu, ale s ním se to nesmí přehánět. Ve větším množství je jedovatý. Moringu najdete již běžně také v kosmetice.
Účinky moringy na náš organismus
A co můžete po užívání moringy očekávat? Určitě příliv energie, lepší imunitu či vyladěné trávení (například úleva od zácpy). Pokud trpíte na různá nachlazení a sezónní chřipky, pak se jich díky této rostlině můžete nadobro zbavit. Očekávat můžete také lepší kvalitu vlasů, méně vrásek, odstranění akné, celkově lepší pokožku a také vyšší psychickou odolnost. Moringa snižuje hladinu cholesterolu, hladinu cukru v krvi, dobře funguje proti osteoporóze nebo na posílení zraku. Podporuje mozkové funkce a brání tělo před záněty.
V této rostlině najdete až 46 antioxidantů. Obsahuje vitamíny skupiny B, A, D, K i C, z minerálů hlavně vápník, železo, hořčík, draslík nebo zinek. Moringa obsahuje také vlákninu, aminokyseliny včetně esenciálních i nenasycené mastné kyseliny. Semena moringy jsou totiž bohatá na tuky, často se také můžete setkat s moringovým olejem.
Kterou formu moringy si vyzkoušíte? Jisté je, že ať už si zvolíte jakoukoliv podobu této zázračné rostliny, chybu určitě neuděláte.
Zdroje: mojemoringa.cz, celostnimedicina.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

První jarní bylinky aneb jak nabrat sílu po zimě
Jaro je konečně tady a s ním i silnější sluneční paprsky a první jarní květy, kterými se můžeme potěšit po zimě. Teplejší počasí a probouzející se příroda také obvykle mění naše chutě, a my zatoužíme po...
Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?
