Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti

Moringa – strom života a superpotravina budoucnosti
zdroj: Shutterstock

Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude ve světě. Důvodem je jeho vysoký obsah rostlinných bioaktivních látek a také vysoká využitelnost – jedlé jsou kořeny, kůra, listy, květy i semena. Pojďme se podívat, jakými způsoby můžeme moringu využít a jaké účinky má na náš organismus.

Unikátní složení
Moringa patří mezi nenáročné rostliny. Jde o stálezelený strom a jeho velkou výhodou je, že se snadno přizpůsobí klimatickým podmínkám a listy mohou pěstitelé sbírat po celý rok. Jedlé jsou listy, květy, plody i semena s kořeny. Aktuální výzkumy naznačují, že jde o nejvýživnější rostlinu na světě. Listy obsahují veškeré potřebné živiny ve vysoké koncentraci. Složení minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek najdete pouze v této rostlině ve zcela unikátní kombinaci. Díky obsahu živin a rychlému růstu je také moringa považována za strom budoucnosti. Příjem vitamínů a minerálů je v běžné stravě silně nedostatečný, navíc je tu problém také s kvalitou potravin, proto naše tělo nemusí být dostatečně vyživené. Aktuální životní styl přitom zvyšuje potřebu příjmu mikroživin. Pokud například berete léky, kouříte, trpíte chronickým stresem a trávíte čas ve znečištěném prostředí, máte také zvýšenou potřebu příjmu vitamínů. A právě vše potřebné vám může zajistit moringa.

Jak můžete moringu využít
Moringu můžete používat například ve formě čaje, také jsou k sehnání kapsle, tablety nebo olejové kapky. Sypkou směs můžete přidat i do krmiva domácím mazlíčkům či s ní hnojit rostliny. Při nákupu se ale zaměřte na kvalitu, ideálně bio a od seriózních výrobců. Ke konzumaci je v EU schválena pouze moringa oleifera (tedy ta olejodárná). Pokud si pořídíte sypkou směs, doporučené denní množství se pohybuje od jedné do tří čajových lžiček (2–7 gramů). Chuťově vám může trochu připomínat zelený čaj nebo matchu. Moringový prášek můžete přidat opravdu do čehokoliv. Zkuste s ní smoothie, lívance, kaše nebo jogurt. Poprašte jím třeba oblíbený dezert. Je to přírodní zelené barvivo, můžete s ním tak krásně ozdobit vlastně cokoliv.

Listy z moringy jsou oblíbeným zpestřením jídelníčku, hlavně v Indii a v Africe. Místní je jedí jako součást salátů, vaří je v omáčkách, polévkách nebo je suší. Plody pak v podobě zelených nezralých zelených lusků jsou rovněž velice oblíbenou pochoutkou. Používají se v kuchyni obdobně jako fazolové lusky. Když plody dozrají, semena z nich se například praží a konzumují se podobně jako ořechy. Kořeny se pak používají jako náhrada křenu, ale s ním se to nesmí přehánět. Ve větším množství je jedovatý. Moringu najdete již běžně také v kosmetice.

Účinky moringy na náš organismus
A co můžete po užívání moringy očekávat? Určitě příliv energie, lepší imunitu či vyladěné trávení (například úleva od zácpy). Pokud trpíte na různá nachlazení a sezónní chřipky, pak se jich díky této rostlině můžete nadobro zbavit. Očekávat můžete také lepší kvalitu vlasů, méně vrásek, odstranění akné, celkově lepší pokožku a také vyšší psychickou odolnost. Moringa snižuje hladinu cholesterolu, hladinu cukru v krvi, dobře funguje proti osteoporóze nebo na posílení zraku. Podporuje mozkové funkce a brání tělo před záněty.

V této rostlině najdete až 46 antioxidantů. Obsahuje vitamíny skupiny B, A, D, K i C, z minerálů hlavně vápník, železo, hořčík, draslík nebo zinek. Moringa obsahuje také vlákninu, aminokyseliny včetně esenciálních i nenasycené mastné kyseliny. Semena moringy jsou totiž bohatá na tuky, často se také můžete setkat s moringovým olejem.

Kterou formu moringy si vyzkoušíte? Jisté je, že ať už si zvolíte jakoukoliv podobu této zázračné rostliny, chybu určitě neuděláte.

Zdroje: mojemoringa.czcelostnimedicina.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí pyl jako superpotravina – jak využít dar včel pro své zdraví?

Včelí produkty jsou obecně oblíbenými společníky v domácích lékárničkách a na kosmetických poličkách. Zlato z úlů v mnohých podobách...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Pomalé vaření – pohodlné, úsporné a navíc velmi chutné. Jak začít ještě dnes?

Co je pomalé vaření a proč nad touhle metodou začít vážně uvažovat? Důvodů můžeme najít víc. Ušetří nejen čas, ale i elektrickou energii,...