Strom s neskutečným složením živin, který se využívá nejen v tradiční ájurvédské medicíně v Indii, ale své místo už si získává i všude ve světě. Důvodem je jeho vysoký obsah rostlinných bioaktivních látek a také vysoká využitelnost – jedlé jsou kořeny, kůra, listy, květy i semena. Pojďme se podívat, jakými způsoby můžeme moringu využít a jaké účinky má na náš organismus.
Unikátní složení
Moringa patří mezi nenáročné rostliny. Jde o stálezelený strom a jeho velkou výhodou je, že se snadno přizpůsobí klimatickým podmínkám a listy mohou pěstitelé sbírat po celý rok. Jedlé jsou listy, květy, plody i semena s kořeny. Aktuální výzkumy naznačují, že jde o nejvýživnější rostlinu na světě. Listy obsahují veškeré potřebné živiny ve vysoké koncentraci. Složení minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek najdete pouze v této rostlině ve zcela unikátní kombinaci. Díky obsahu živin a rychlému růstu je také moringa považována za strom budoucnosti. Příjem vitamínů a minerálů je v běžné stravě silně nedostatečný, navíc je tu problém také s kvalitou potravin, proto naše tělo nemusí být dostatečně vyživené. Aktuální životní styl přitom zvyšuje potřebu příjmu mikroživin. Pokud například berete léky, kouříte, trpíte chronickým stresem a trávíte čas ve znečištěném prostředí, máte také zvýšenou potřebu příjmu vitamínů. A právě vše potřebné vám může zajistit moringa.
Jak můžete moringu využít
Moringu můžete používat například ve formě čaje, také jsou k sehnání kapsle, tablety nebo olejové kapky. Sypkou směs můžete přidat i do krmiva domácím mazlíčkům či s ní hnojit rostliny. Při nákupu se ale zaměřte na kvalitu, ideálně bio a od seriózních výrobců. Ke konzumaci je v EU schválena pouze moringa oleifera (tedy ta olejodárná). Pokud si pořídíte sypkou směs, doporučené denní množství se pohybuje od jedné do tří čajových lžiček (2–7 gramů). Chuťově vám může trochu připomínat zelený čaj nebo matchu. Moringový prášek můžete přidat opravdu do čehokoliv. Zkuste s ní smoothie, lívance, kaše nebo jogurt. Poprašte jím třeba oblíbený dezert. Je to přírodní zelené barvivo, můžete s ním tak krásně ozdobit vlastně cokoliv.
Listy z moringy jsou oblíbeným zpestřením jídelníčku, hlavně v Indii a v Africe. Místní je jedí jako součást salátů, vaří je v omáčkách, polévkách nebo je suší. Plody pak v podobě zelených nezralých zelených lusků jsou rovněž velice oblíbenou pochoutkou. Používají se v kuchyni obdobně jako fazolové lusky. Když plody dozrají, semena z nich se například praží a konzumují se podobně jako ořechy. Kořeny se pak používají jako náhrada křenu, ale s ním se to nesmí přehánět. Ve větším množství je jedovatý. Moringu najdete již běžně také v kosmetice.
Účinky moringy na náš organismus
A co můžete po užívání moringy očekávat? Určitě příliv energie, lepší imunitu či vyladěné trávení (například úleva od zácpy). Pokud trpíte na různá nachlazení a sezónní chřipky, pak se jich díky této rostlině můžete nadobro zbavit. Očekávat můžete také lepší kvalitu vlasů, méně vrásek, odstranění akné, celkově lepší pokožku a také vyšší psychickou odolnost. Moringa snižuje hladinu cholesterolu, hladinu cukru v krvi, dobře funguje proti osteoporóze nebo na posílení zraku. Podporuje mozkové funkce a brání tělo před záněty.
V této rostlině najdete až 46 antioxidantů. Obsahuje vitamíny skupiny B, A, D, K i C, z minerálů hlavně vápník, železo, hořčík, draslík nebo zinek. Moringa obsahuje také vlákninu, aminokyseliny včetně esenciálních i nenasycené mastné kyseliny. Semena moringy jsou totiž bohatá na tuky, často se také můžete setkat s moringovým olejem.
Kterou formu moringy si vyzkoušíte? Jisté je, že ať už si zvolíte jakoukoliv podobu této zázračné rostliny, chybu určitě neuděláte.
Zdroje: mojemoringa.cz, celostnimedicina.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá
Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...
Čtěte dál