Jaro je obdobím nových začátků a očist. Aby ty měly smysl, je třeba je řešit racionálně a zejména úpravou jídelníčku. Takové odlehčení může velmi prospět játrům, která v těle odvádějí medvědí práci a navíc je zatěžuje velké množství různých vlivů. Na co si dávat pozor a v čem játrům ulevit, aby fungovala tak, jak má?
Nadýmání, bolesti břicha, pocity těžkostí po jídle a nutkání zvracet, potíže s vyprazdňováním jako je průjem nebo zácpa, bolesti v pravém podžebří, případně malátnost, poruchy vědomí a žlutá kůže. Tak o sobě dává vědět problém známý jako ztučnění jater neboli steatóza, která nemusí být jen následkem zvýšené konzumace alkoholu.
Co kromě alkoholu játrům škodí
I když nejčastější příčinou hromadění tuku v játrech bývá nadužívání alkoholu, na vině může být i zvýšená hladina cholesterolu v krvi, neléčená nebo nesprávně léčená cukrovka druhého typu či léky jako kortikoidy. Z dalších poživatin játrům škodí nadměrná konzumace přidaného cukru, zejména z cukrovinek typu bonbónů, sušenek a slazených nápojů. Nebezpečí zvyšuje i konzumace nezdravých tuků (hlavně trans mastných kyselin) a soli. Vyhýbejte se proto hlavně smaženým pokrmům, vysoce technologicky zpracovaným produktům, uzeninám a obecně masným výrobkům, brambůrkám, tyčinkám nebo třeba trvanlivému sladkému pečivu.
Proč se před ztučňováním jater chránit
Výše uvedené potraviny nemusíte z jídelníčku vysadit až ve chvíli, kdy máte s játry problém, výhodné je vyhýbat se jim i v rámci prevence a celkového zdravého životního stylu. Nemusíte abstinovat a uzeniny vysadit zcela, je ovšem rozumné to s jejich příjmem nepřehánět a dávat přednost zdravějším verzím a původním potravinám. Ukládání tuku v játrech totiž může způsobit nejen narušení jejich funkce, ale i je nenávratně poškodit. To znamená, že nastanou problémy s vylučováním škodlivin a odpadních látek a také s produkcí žluči.
Strava, která játrům prospívá
Vedle vysazení uvedených nápojů a potravin játrům prospěje zařazení a preferování jiných jejich skupin a druhů. Riziko onemocnění jater obecně snižuje strava s nízkým obsahem nezdravých tuků a jednoduchých cukrů, která vedle toho pomůže zhubnout a dosáhnout ideální hmotnosti, což samo o sobě játrům udělá dobře. Ve správně nastaveném jídelníčku je potom zásadní čerstvost, kvalita a dostatek vlákniny.
Které potraviny zařadit
Vysoký podíl by mělo zastupovat ovoce a zelenina, zejména zelené druhy, které pomáhají zabraňovat ukládání tuku v játrech. Vedle brokolice jde třeba o kapustu, růžičkovou kapustu a špenát. Vlákninu dodají celozrnné obiloviny a luštěniny, prospěšné omega-3 mastné kyseliny zase tučné mořské ryby jako je losos, sardinky, tuňák nebo makrela nebo třeba vlašské ořechy a dýňová semínka. Prospět může také avokádo bohaté na omega-9 mastné kyseliny; sójová bílkovina, jejímž zdrojem je třeba tofu nebo tempeh; syrovátka, kterou obsahují mléčné výrobky, a v neposlední řadě např. zelený čaj.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Nový trend: orgánová výživa. V čem jsou hovězí játra jedinečná?
Orgánová výživa nabírá na síle. Je to jeden z trendů, který uchvátil nejen nutriční terapeuty, naturopaty, ale i širokou veřejnost. I když mnoho lidí nemůže pozřít vnitřnosti ve vařeném stavu, protože...
Čtěte dál