Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit
zdroj: Adobe Stock

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z rychlého úbytku je ale třeba si dávat pozor na některá úskalí, která tento režim přináší.

Keto dieta je, jak název napovídá, založena na stavu tzv. „ketózy“, kdy si tělo vyrábí energii primárně z tuků a ne z glukózy. Toho se docílí radikálním snížením množství sacharidů ve stravě. Nízký příjem sacharidů zpravidla přináší výsledky. Není to ale jen tak. V rámci ketózy se můžete dopouštět chyb, díky kterým se ketóza sice stane režimem, ve kterém zhubnete, ale také režimem, prostřednictvím kterého si můžete ublížit.

Zde je 6 věcí, na které byste si opravdu měli dát pozor

1. Nadbytek nasycených tuků
Keto dieta omezuje příjem sacharidů na pouhých 20-50 g denně ve prospěch bílkovin a tuků. Což ale bohužel často vede i ke zvýšenému příjmu nasycených tuků, které mohou negativně ovlivnit zdraví kardiovaskulárního systému. Byla by chyba si myslet, že při ketóze si můžete dopřávat slaninu, bůček, jitrnice a uzeniny v neomezeném množství jen proto, že jsou složeny hlavně z bílkovin a tuků. Dbejte na to, aby se příjem nasycených tuků pohyboval jen do 1/3 všech přijatých tuků během dne.

2. Vynechávání důležitých živin
Pro keto dietu je charakteristické vynechávání celých skupin potravin jako jsou např. celozrnné obiloviny. To může vést k nedostatkům některých mikroživin. V případě obilovin některých vitamínů skupiny B. Keto dieta se tak velmi snadno může stát mikroprvkově deficitním režimem, z toho důvodu je doporučeno, pakliže držíte čistě pytlíčkovou dietu, doplňovat i spektrum vitamínů a minerálů. Často jsou vitamíny a minerální látky už přímo doplněny do jednotlivých porcí. V tom případě si ale dejte pozor na formu, v jaké jsou přidány.

3. Nedostatek vody
Při jakékoliv stravě je třeba dodržovat pitný režim. A při keto dietě to platí dvojnásob. Tělo potřebuje vodu, aby ledviny dokázaly zpracovat velké množství bílkovin. Velká část hmotnosti, kterou lidé v prvních týdnech ketózy ztratí, pochází z vody, která byla navázána ve svalovém a jaterním glykogenu. Jedná se o úvodní fázi hubnutí.  Při redukci tukové tkáně se také vyplavují uložené toxické látky, které tělo musí zpracovat a odvést z těla. I z toho důvodu je potřeba držet metabolismus v obrátkách. Pokud pijete málo, může dojít k zácpě nebo stavu zvaném „keto chřipka“, který se nápadně podobá klasické chřipce.

4. Zbytečně moc umělých sladidel
Pozor na pochutiny s „extra nízkým obsahem sacharidů“ nebo s mixem umělých sladidel. Je to stejné jako se známými „light“ výrobky. To, že je něco „light“ ještě neznamená, že je to zdravé. Umělá sladidla mohou v těle povzbuzovat chutě na sladké, protože po jejich konzumaci se tělu očekávaná dávka energie a glukózy nedostává. Proto pokud už se rozhodnete pro keto dietu, vybírejte si „skutečné“ potraviny a vyhýbejte se těm zpracovaným.

5. Více sacharidů, než je třeba
Vynechání sacharidů? Zní to poměrně jednoduše, že? Stačí přestat jíst chléb a těstoviny. Tak jednoduché to ale není. Existuje totiž spousta dalších potravin, které obsahují sacharidy. Včetně takových, které jsou tradičně považovány spíše za bílkovinné či tukové. Třeba zrovna takové mléko. Obsahuje mléčný cukr, laktózu. Takové latté bez cukru je tedy neškodné jen zdánlivě. Podobných chytáků existuje na keto dietě ještě spoustu.

Mějte na paměti, že co je pro tělo opravdu zdravotně nepříznivé, je vystupování z ketózy a znovu do ketózy. Švindlování tedy není jen o zpomalení hubnutí, ale také o tom, že si vyloženě škodíte. Pokud se rozhodnete do ketózy vstoupit a během měsíce ji vědomě několikrát porušíte a posléze se do ní zase dostáváte, je to v podstatě to nejhorší.

6. Mylné domněnky o dlouhodobých přínosech pro zdraví
Na keto dietě rychle zhubnete. I kdyby to byla jen voda. Zkrátka to tak je. Jakmile se ale vrátíte zpět k obvyklému způsobu stravování, stejně rychle (nebo mnohdy mnohem rychleji), ztracené kilogramy získáte zpět. Mnohdy i s bonusem navíc. Ještě horší ale je, že zpravidla to, co zhubnete, nejsou jen tuky, ale také svaly. Naproti tomu kilogramy, které v rámci jojo efektu naberete, jsou většinou tvořeny tuky. Svaly totiž bez správné výživy a cvičení jen tak nenaberete. Proto pokud se chcete skutečně do keto diety pustit, měli byste vše zkonzultovat s odborníkem.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...