Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě omáček, marinád, dresinků či zálivek. Octová ulička v obchodě ale může být poněkud matoucí: tolik různých druhů! Jak se v nich vyznat?

Používá ho každý, ale ne každý dokáže ocenit jeho výjimečný charakter i jemné nuance chutí a kyselinek. Ocet známe pro jeho nakyslou chuť zvýrazňující pokrmy a sloužící jako vyrovnávací složka v omáčkách a marinádách. Co ale ukrývají druhy jako je balsamiko, vinný ocet, jablečný nebo rýžový? Společně nahlédneme do složitého světa octů a pokusíme se rozklíčovat kde, kdy a proč daný druh použít.

V čem se jednotlivé druhy octa liší
Obecně vzato se druh octa liší podle toho, z čeho se vyrábí a jak se následně zušlechťuje. Jaké druhy octa jsou nejoblíbenější a jaké mají využití?

1. Balsamikový
S jeho pomocí vykouzlíte lahodné dresinky, glazury nebo marinády či redukce. Je králem italské kuchyně a vyrábí se z lisované hroznové šťávy, což mu dodává jemný a ovocný chuťový profil. Tradiční je tmavě fialová barva, ta se může lišit v závislosti na přidání dalších druhů ovoce. Balzamico je oblíbený pro pověstnou sladkost a sirupovitou konzistenci.

2. Destilovaný bílý
Hodí se pro nakládání, přípravu vajec nebo pečení, využijete ho i jako čisticí prostředek v domácnosti. Vzniká destilací klasického octa teplem páry, která v podstatě převaří tekutinu na čistou kyselinu octovou.

3. Z bílého vína
Využijete ho místo koření, při nakládání, přípravě dresinků, dochucování omáček, polévek či náplní, při vytváření marinád. Jak název napovídá, vyrábí se z bílého vína: to fermentuje a oxiduje na kyselinu a poté se destiluje. Vyniká jemně ovocným chuťovým profilem, díky čemuž je oblíbeným pomocníkem při dochucování i nakládání, je také základem mnoha klasických omáček, třeba holandské.

4. Z červeného vína
Je skvělý do dresinků, omáček, marinád i pro nakládání. Vyrábí se v podstatě stejně jako ocet z vína bílého, s tím rozdílem, že vstupní surovinu tvoří víno červené. V kuchyni nachází podobné využití jako jeho bílý bratr, jen je třeba pamatovat na to, že může obarvit jídlo, což není vždycky žádoucí. Oproti bílému vinnému octu má také poněkud plnější, výraznější, jaksi buclatější nebo těžší aroma.

5. Šampaňský
Pro slavnostní příležitosti se, stejně jako šampaňské, hodí ocet vyrábějící se z kvašených (i dvakrát) bílých hroznů, případně doplněných jiným ovocem pro hlubší chuťový profil (například pomeranče). Je jemnější než jiné druhy octa, proto je ideální pro použití do slavnostních dresinků a marinád, skvěle se hodí i pro oživení koktejlů.

6. Sherry
Španělská a baskická základní surovina vyráběná kvašením fortifikovaného vína v dubových sudech, což dává sherry octu komplexní chuťový profil. Použít ho můžete všude tam, kde byste použili balzamiko, jen je třeba vzít v úvahu jeho o něco jemnější, tedy řekněme středně plnou, chuť.

7. Jablečný
Kvašením jablečného cukru vzniká kyselina octová typická štiplavou, ovocnou a kyselou chutí. Takto vytvořený jablečný ocet výtečně prospívá zdraví: výsledky studií hovoří o jeho schopnostech snižovat hladinu glukózy v krvi, podporovat hubnutí i zdraví pokožky. V kuchyni jej využijete při přípravě marinád, dresinků i omáček.

8. Rýžový
Hojně se užívá v Japonsku, Koreji, Číně a Vietnamu. Vyrábí se z rýžového vína a běžně se používá pro přípravu omáček, marinád, dresinků, smažené rýže a dalších pokrmů jako je poke bowl nebo sushi. Vyniká jemnou, sladkou chutí a velmi mírnou kyselostí, díky čemuž může posloužit i jako všestranná možnost dochutit cokoliv bez obav o přílišnou výslednou říznost pokrmu.

9. Sladový
Získává se sladováním ječmene, při němž dochází k přeměně škrobu v jeho zrnech na maltózu. Má světle hnědou barvu a ořechovo-toastovo-citrusový chuťový profil, což z něj činí skvělou volbu pro přípravu dipů, ozdobu obloh nebo dochucování polévek či tradičních anglických jídel typu fish and chips nebo různých druhů sendvičů.

10. Černý
Druh rýžového octa vyrábějící se z lepkavé rýže. Je typický dřevitou, sladovou a kouřovou chutí a používá se jako příměs do lahodných omáček na knedlíky či při dušení vepřové plece nebo žebírek.

Zdroj: brightland.co

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc obávat zhoršené nálady a únavy. Málo koho však napadne, že příznaky...

Čtěte dál
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Užívat si porcelánovou mísu místo krás prázdninové destinace, to zní jako noční můra. Přesto v některých situacích se tento příběh...
Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...