Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?

Zajímavosti o chřestu: Věděli jste například, jak se říká jednotlivým stonkům?
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv si jej mnozí stále zařazují do škatulky exotické zeleniny, která se na jejich stolech neobjevuje příliš často z důvodu, že nevědí, jak s ním v kuchyni nakládat, může se chřest stát skutečně cenným pomocníkem při vaření i inspiraci a nositelem chuti i vitality.

Sezóna chřestu neboli šparglu trvá přibližně od dubna do června a ačkoliv u nás zdomácněl až na přelomu 18. a 19. století, historie jeho užívání je skutečně velmi dlouhá. Její kořeny sahají až do starověkého Egypta a první konzumenty si tak získal již před více než dvěma tisíci lety před naším letopočtem. První evropskou zemí, která tuto lahůdku představila světu, se stala Francie a to zejména díky králi Ludvíku XIV., který se zasloužil o založení prvních chřestových plantáží.

Co jsou pazochy
Možná jste přemýšleli nad tím, jak chřest vlastně jmenovat – nikdy si totiž nekoupíte jen jeden kus, chřest se vždy prodává ve svazku tvořeném několika… Čím vlastně? Pravdou je, že chřestovým částem, dílům nebo kusům, chcete-li, se říká zvláštním názvem pazochy. V obchodě tedy kupujete svazky jednotlivých pazochů neboli oddenků. A ty nabízejí celou řadu prospěšných vlastností, které podporují zdraví a vitalitu.

V čem mohou chřestové oddenky prospět
Je všeobecně známo, že chřest je považován za poměrně účinné přírodní afrodiziakum podněcující libido, to se ale týká jen druhu bílého a navíc to není jediné pozitivum, které má chřest na svém kontě. Kromě toho je bohatý na vodu, kyselinu listovou a fytochemikálie, především steroly chránící před vlivem volných kyslíkových radikálů a podílející se na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Kromě toho dodají pazochy také rutin, nezbytný pro zdraví cév, jeho dalším známým zdrojem je třeba pohanka. Zelený chřest navíc obsahuje solidní množství vitaminu C, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a posiluje imunitu.

Jaké druhy chřestu existují
Zmínili jsme, že bílý chřest údajně působí jako afrodiziakum nebo že zelený je bohatý na vitamin C. Pravdou totiž je, že neexistuje jen jeden druh chřestu, ale na trhu je jich k dostání hned několik – tedy konkrétně tři. Nejlahodnější, ale také s nejvyššími nároky na pěstování, je právě onen „afrodiziacký“ bílý chřest. Zelený špargl je oproti bílému poněkud tužší a více blanitý, zato nabízí výraznější chuť a méně náročné pěstování, při němž nevyžaduje žádné speciální podmínky. Posledním druhem je chřest fialový, který se chutí i vlastnostmi blíží tomu bílému, setkáte se s ním ale jen velmi vzácně, protože k mání bývá zřídka.

Jak špargl zpracovat a upravit
Před vlastní úpravou je nutné jej pořádně očistit a následně okrájet konce. Bílý chřest musíte oloupat, zelený ne, ovšem pouze v případě, že je čerstvý a ještě nezačal dřevnatět, k čemuž má sklony. Ideální úpravou chřestu je takzvané blanšírování spočívající v krátkém spaření a následném ochlazení. Tato šetrná úprava se postará o to, že v chřestu zůstane zachováno jeho významné nutriční bohatství, které bude moci, vedle chuti a aromatu, vašemu tělu taktéž předat.

S čím ho podávat
Blanšírovaný chřest skvěle chutná v kombinaci s česnekem a různými druhy krémových a sýrových omáček, podávat jej ale můžete i v mnohem jednodušším provedení a nepochutnáte si o nic méně. Špargl je lahodný i po přelití máslem nebo posypání sýrem, podávaný s vařenými brambory, poslouží také jako přísada pro zapékání nebo ingredience do polévky.

Zdroj: jogadnes.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit sacharidy, ale přece jen váháte a obáváte se, že se budete muset vzdát...

Čtěte dál
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Žlutý pyl nepochází jen z řepky, ale ze silnějších alergenů. Jaké pyly jsou ve vzduchu?

Květen je sice čas lásky a procházek pod Petřínem, zároveň je to však doba velkého jarního kvetení. Období alergií na jarní pyly v...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Typicky jarní potraviny, které obohatí váš jídelníček

Jaro už je nějakou dobu s námi a my si tak užíváme delší dny, více slunce a také stoupající teploty. Společně s tím přichází na řadu...
Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Klíšťata a prevence: postupy na výrobu přírodních repelentů, které si připravíte doma

Jak už dnes víme, klíšťata nepotřebují ke své aktivitě nijak velké oteplení, stačí už pár stupňů nad nulou. Dnes si připomeneme pár...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...