I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy
zdroj: Adobe Stock

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem. Dnešní společnost konzumuje masa a živočišných produktů až příliš. Zkuste do svého jídelníčku zařadit více rostlinných zdrojů.

Proč se snažit zařazovat více rostlinné stravy?
Pro převahu rostlinné stravy až vegetariánství existuje mnoho důvodů. Vyjmenovává je třeba profesor Campbell ve velmi poučné knize Čínská studie, která pojednává o benefitech rostlinné stravy pro tělo. Název knihy je poněkud zavádějící, protože se nejedná o čínskou medicínu. Autor pouze prováděl mnohaletý výzkum na lidech v Číně, protože se příliš nestěhují a dlouhodobě se stravují stejně, převážně rostlinnou stravou. Autor zjistil, že to je také důvod jejich tuhého kořínku a neutuchajícího zdraví.

I babičky věděly, že maso je sváteční...
Nemusíte se stát hned vegetariány, ale jedná se o jakýsi zdravý selský rozum, který aplikovaly již naše babičky. Maso tehdy bylo vzácné a bylo k mání pouze párkrát do týdne. Dnes jej většinou máme na talíři denně, a to ještě několikrát. Výjimkou není kombinace na snídani šunku, k obědu steak a k večeři chleba s paštikou. Podle profesora Campbella takový přístup nesvědčí nejen přírodě, ale ani lidskému zažívání a trávení.

Bez bílkovin se tělo neobejde
Bílkoviny jsou nezbytné pro budování a udržování svalové hmoty a správnou funkci buněk celého těla. Rostlinná strava to všechno dokáže, ale jen pokud je velmi pečlivě skládána. Lidé, kteří jedí více rostlinných bílkovin, mají obvykle nižší hmotnost, nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky než ti, kteří jedí hodně masa.

Když už se rozhodnete maso omezit
Pokud jste se rozhodli, že svůj jídelníček odlehčíte od časté konzumace živočišných výrobků, měli byste mít představu o tom, jaké potraviny rostlinného původu můžete pro svůj vyšší obsah zařazovat.

Tempeh – 20 g/100 g
Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů. Díky tomu, že je fermentovaný, je lépe stravitelný a více prospěšný pro tělo. Vybírat můžete klasický, uzený nebo marinovaný. Výborné, ale také kaloričtější, jsou zejména poslední dva. Tempehu se pro ušlechtilou plíseň říká někdy také rostlinný hermelín, i když chutí připomíná spíše uzené maso.

Tofu natural – 14 g/100 g
Tofu je stálice mezi rostlinnými „náhražkami“ masa. Spousta příchutí, spousta možností přípravy. Lze ho jíst na studeno i použít v teplé kuchyni. Vybírejte kvalitní tofu, jehož složení nezačíná vodou a vyhýbejte se geneticky modifikované sóje.

Červená čočka – 24 g/100 g
Málo kalorií, spousta vlákniny a bílkovin. To jsou hlavní přednosti červené čočky, kterou navíc nemusíte před vlastní přípravou namáčet. Můžete z ní udělat salát, kaši nebo i hummus. Je výborná a navíc bylo prokázáno, že při pravidelné konzumaci snižuje hladinu cholesterolu i riziko srdečních onemocnění.

Arašídy nebo arašídové máslo – 25 g/100 g
Tuto luštěninu můžete použít jak na slano, tak na sladko, všude. Arašídové máslo dokonce můžete použít místo vejce do pečení. Odměnou bude svěží konzistence, lahodná chuť, vysoká sytivost i obsah bílkovin a zdravých tuků. Pozor na složení, pravé arašídové máslo by kromě arašídů mělo obsahovat maximálně jen sůl, ideálně nic navíc.

Divoká rýže – 15 g/100 g
Zrnka divoké rýže jsou bohatá na bílkoviny, chutnají lehce po oříšcích a mají příjemnou, lehce žvýkavou strukturu. Dejte jí šanci, zamíchejte ji třeba s brokolicí, zmíněným arašídovým máslem a lahůdkovým droždím.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...