I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy
zdroj: Adobe Stock

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem. Dnešní společnost konzumuje masa a živočišných produktů až příliš. Zkuste do svého jídelníčku zařadit více rostlinných zdrojů.

Proč se snažit zařazovat více rostlinné stravy?
Pro převahu rostlinné stravy až vegetariánství existuje mnoho důvodů. Vyjmenovává je třeba profesor Campbell ve velmi poučné knize Čínská studie, která pojednává o benefitech rostlinné stravy pro tělo. Název knihy je poněkud zavádějící, protože se nejedná o čínskou medicínu. Autor pouze prováděl mnohaletý výzkum na lidech v Číně, protože se příliš nestěhují a dlouhodobě se stravují stejně, převážně rostlinnou stravou. Autor zjistil, že to je také důvod jejich tuhého kořínku a neutuchajícího zdraví.

I babičky věděly, že maso je sváteční...
Nemusíte se stát hned vegetariány, ale jedná se o jakýsi zdravý selský rozum, který aplikovaly již naše babičky. Maso tehdy bylo vzácné a bylo k mání pouze párkrát do týdne. Dnes jej většinou máme na talíři denně, a to ještě několikrát. Výjimkou není kombinace na snídani šunku, k obědu steak a k večeři chleba s paštikou. Podle profesora Campbella takový přístup nesvědčí nejen přírodě, ale ani lidskému zažívání a trávení.

Bez bílkovin se tělo neobejde
Bílkoviny jsou nezbytné pro budování a udržování svalové hmoty a správnou funkci buněk celého těla. Rostlinná strava to všechno dokáže, ale jen pokud je velmi pečlivě skládána. Lidé, kteří jedí více rostlinných bílkovin, mají obvykle nižší hmotnost, nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky než ti, kteří jedí hodně masa.

Když už se rozhodnete maso omezit
Pokud jste se rozhodli, že svůj jídelníček odlehčíte od časté konzumace živočišných výrobků, měli byste mít představu o tom, jaké potraviny rostlinného původu můžete pro svůj vyšší obsah zařazovat.

Tempeh – 20 g/100 g
Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů. Díky tomu, že je fermentovaný, je lépe stravitelný a více prospěšný pro tělo. Vybírat můžete klasický, uzený nebo marinovaný. Výborné, ale také kaloričtější, jsou zejména poslední dva. Tempehu se pro ušlechtilou plíseň říká někdy také rostlinný hermelín, i když chutí připomíná spíše uzené maso.

Tofu natural – 14 g/100 g
Tofu je stálice mezi rostlinnými „náhražkami“ masa. Spousta příchutí, spousta možností přípravy. Lze ho jíst na studeno i použít v teplé kuchyni. Vybírejte kvalitní tofu, jehož složení nezačíná vodou a vyhýbejte se geneticky modifikované sóje.

tip redakce ▾
 
Img

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny měly mít stálé místo. Umíte je ale správně připravit...

Červená čočka – 24 g/100 g
Málo kalorií, spousta vlákniny a bílkovin. To jsou hlavní přednosti červené čočky, kterou navíc nemusíte před vlastní přípravou namáčet. Můžete z ní udělat salát, kaši nebo i hummus. Je výborná a navíc bylo prokázáno, že při pravidelné konzumaci snižuje hladinu cholesterolu i riziko srdečních onemocnění.

Arašídy nebo arašídové máslo – 25 g/100 g
Tuto luštěninu můžete použít jak na slano, tak na sladko, všude. Arašídové máslo dokonce můžete použít místo vejce do pečení. Odměnou bude svěží konzistence, lahodná chuť, vysoká sytivost i obsah bílkovin a zdravých tuků. Pozor na složení, pravé arašídové máslo by kromě arašídů mělo obsahovat maximálně jen sůl, ideálně nic navíc.

Divoká rýže – 15 g/100 g
Zrnka divoké rýže jsou bohatá na bílkoviny, chutnají lehce po oříšcích a mají příjemnou, lehce žvýkavou strukturu. Dejte jí šanci, zamíchejte ji třeba s brokolicí, zmíněným arašídovým máslem a lahůdkovým droždím.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...