I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy
zdroj: Adobe Stock

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem. Dnešní společnost konzumuje masa a živočišných produktů až příliš. Zkuste do svého jídelníčku zařadit více rostlinných zdrojů.

Proč se snažit zařazovat více rostlinné stravy?
Pro převahu rostlinné stravy až vegetariánství existuje mnoho důvodů. Vyjmenovává je třeba profesor Campbell ve velmi poučné knize Čínská studie, která pojednává o benefitech rostlinné stravy pro tělo. Název knihy je poněkud zavádějící, protože se nejedná o čínskou medicínu. Autor pouze prováděl mnohaletý výzkum na lidech v Číně, protože se příliš nestěhují a dlouhodobě se stravují stejně, převážně rostlinnou stravou. Autor zjistil, že to je také důvod jejich tuhého kořínku a neutuchajícího zdraví.

I babičky věděly, že maso je sváteční...
Nemusíte se stát hned vegetariány, ale jedná se o jakýsi zdravý selský rozum, který aplikovaly již naše babičky. Maso tehdy bylo vzácné a bylo k mání pouze párkrát do týdne. Dnes jej většinou máme na talíři denně, a to ještě několikrát. Výjimkou není kombinace na snídani šunku, k obědu steak a k večeři chleba s paštikou. Podle profesora Campbella takový přístup nesvědčí nejen přírodě, ale ani lidskému zažívání a trávení.

Bez bílkovin se tělo neobejde
Bílkoviny jsou nezbytné pro budování a udržování svalové hmoty a správnou funkci buněk celého těla. Rostlinná strava to všechno dokáže, ale jen pokud je velmi pečlivě skládána. Lidé, kteří jedí více rostlinných bílkovin, mají obvykle nižší hmotnost, nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky než ti, kteří jedí hodně masa.

Když už se rozhodnete maso omezit
Pokud jste se rozhodli, že svůj jídelníček odlehčíte od časté konzumace živočišných výrobků, měli byste mít představu o tom, jaké potraviny rostlinného původu můžete pro svůj vyšší obsah zařazovat.

Tempeh – 20 g/100 g
Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů. Díky tomu, že je fermentovaný, je lépe stravitelný a více prospěšný pro tělo. Vybírat můžete klasický, uzený nebo marinovaný. Výborné, ale také kaloričtější, jsou zejména poslední dva. Tempehu se pro ušlechtilou plíseň říká někdy také rostlinný hermelín, i když chutí připomíná spíše uzené maso.

Tofu natural – 14 g/100 g
Tofu je stálice mezi rostlinnými „náhražkami“ masa. Spousta příchutí, spousta možností přípravy. Lze ho jíst na studeno i použít v teplé kuchyni. Vybírejte kvalitní tofu, jehož složení nezačíná vodou a vyhýbejte se geneticky modifikované sóje.

tip redakce ▾
 
Img

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny měly mít stálé místo. Umíte je ale správně připravit...

Červená čočka – 24 g/100 g
Málo kalorií, spousta vlákniny a bílkovin. To jsou hlavní přednosti červené čočky, kterou navíc nemusíte před vlastní přípravou namáčet. Můžete z ní udělat salát, kaši nebo i hummus. Je výborná a navíc bylo prokázáno, že při pravidelné konzumaci snižuje hladinu cholesterolu i riziko srdečních onemocnění.

Arašídy nebo arašídové máslo – 25 g/100 g
Tuto luštěninu můžete použít jak na slano, tak na sladko, všude. Arašídové máslo dokonce můžete použít místo vejce do pečení. Odměnou bude svěží konzistence, lahodná chuť, vysoká sytivost i obsah bílkovin a zdravých tuků. Pozor na složení, pravé arašídové máslo by kromě arašídů mělo obsahovat maximálně jen sůl, ideálně nic navíc.

Divoká rýže – 15 g/100 g
Zrnka divoké rýže jsou bohatá na bílkoviny, chutnají lehce po oříšcích a mají příjemnou, lehce žvýkavou strukturu. Dejte jí šanci, zamíchejte ji třeba s brokolicí, zmíněným arašídovým máslem a lahůdkovým droždím.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály...

Čtěte dál
Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické,...
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...