Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO
zdroj: Shutterstock

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to může být nebezpečné a jak nástupu takového stavu předejít?

Už se vám stalo, že jste snědli něco, co vám chutnalo, ale druhý den jste se potýkali s bolestmi hlavy, nevolností nebo výsevem svědivé vyrážky? Taková situace mohla být zapříčiněna nedostatkem enzymu diaminoxidázy, známé pod zkratkou DAO, který je zodpovědný za metabolismus histaminu, neurotransmiteru, který funguje v rámci imunitního systému a nejvíce při alergických reakcích.

Jak DAO souvisí s histaminem
Trávicí enzymy, k nimž patří i DAO, jsou zodpovědné za rozklad živin a jejich přípravu na vstřebávání ve střevech. Konkrétně DAO má na starosti udržování rovnováhy mezi požitým a uvolněným histaminem a když ho ve střevech není dost, histamin se nerozkládá, přechází do krve a v ní se hromadí. To s sebou nese řadu nežádoucích účinků jako jsou bolesti hlavy, nevolnosti, průjem nebo kopřivka. K těm dochází po požití potravin bohatých na histamin.

Které potraviny histamin obsahují
Obecně je přítomnost histaminu v potravinách připisována některým bakteriím, které degradují bílkoviny, může se jednat třeba o bakterie mléčného kvašení používané k získávání fermentovaných pochutin jak jsou zrající sýry či kvašená zelenina. Histamin se dále objevuje v uzeninách, rybách (čerstvých, uzených, konzervovaných), mořských plodech, v citrusech, jahodách, ananasu, kiwi, čokoládě a rajčatových omáčkách. Uvolňování histaminu z buněk stimuluje vepřové maso, vaječné bílky a houby, dále přísady jakou jsou siřičitany, dusitany, glutamát sodný, benzoát a žlutá potravinářská barviva, také nápoje typu vína nebo cideru.

Jaké má nedostatek DAO příčiny
Na vině může být genetika nebo léky blokující aktivitu enzymu, jedná se o běžnou medikaci typu analgetik, antihistaminik, antidepresiv, diuretik, antibiotik a léků na vysoký krevní tlak. Za nedostatkem DAO mohou stát i zánětlivá onemocnění střev jako je Crohnova choroba, celiakie nebo ulcerózní kolitida, dále je to konzumace potravin s histaminem. Tolerance histaminu je u každého jiná, k otravě dochází při hladině vyšší než 600 mg, u netolerantních osob s nedostatkem DAO však může příznaky vyvolat i mnohem nižší množství, od 50 do 75 mg.

Jaké jsou důsledky hromadění histaminu a nedostatku DAO
Dotýkají se celého těla a mnoha systémů. Zasažen je centrální nervový systém, což se projevuje bolestmi hlavy, únavou a závratěmi; kardiovaskulární systém, kdy může vlivem rozšíření cév a nízkého krevního tlaku bolet hlava a zčervenat obličej; trávicí systém v jehož rámci dochází k podráždění tlustého střeva a výsledkem toho k průjmu, zácpě, nevolnosti nebo zvracení; dýchací systém, s čímž souvisí astma. Dopady se objevují i na kůži v podobě ekzému, dermatitidy či kopřivky, může se dostavit akutní bolest svalstva nebo kostí.

Jak se při nedostatku DAO stravovat
Jídelníček určený k léčbě DAO nedostatku by měl být založen jak na výběru potravin s nízkým obsahem histaminu, tak na úpravě kombinace určitých potravin a vyvarování se takových, které mohou uvolňování histaminu nebezpečně spustit. Ze stravy by měly zmizet fermentované potraviny, klobásy, salámy, zrající sýry, rybí konzervy nebo čerstvé ryby s tmavým masem. Týká se to i fermentovaných nebo destilovaných alkoholických nápojů. Přítomnost histaminu v potravinách typu rajčat, oliv, luštěnin a obilovin je minimální a není tedy třeba se jim vyhýbat, totéž ale nelze říci o špenátu.

Zdroj: steptohealth.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc obávat zhoršené nálady a únavy. Málo koho však napadne, že příznaky...

Čtěte dál
Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Užívat si porcelánovou mísu místo krás prázdninové destinace, to zní jako noční můra. Přesto v některých situacích se tento příběh...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Milujete indickou, thajskou, mexickou či korejskou kuchyni? Pak jste bezpochyby milovníky silně kořeněných a pálivých jídel. Milovníci...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Je sice pravda, že ve střevech narušují vstřebávání některých prvků a mají tedy v zásadě negativní konotaci. I tak ale antinutrienty...
Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Svět výživy je plný nepravd a mýtů. Je dnes opravdu těžké zorientovat se na poli stravování, když neustále roste počet různých výživových...
Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi pak i konec roku a obojí vypadá ve většině našich domácností podobně – nejen chvíle s rodinou,...
Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Potíže se žlučníkem jsou ve skutečnosti jedněmi z nejčastějších důvodů, proč lidé trpí chronickými gastrointestinálními příznaky, které...