Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání a vitalitě organismu. Jak poznáte, že vám DAO schází, v čem to může být nebezpečné a jak nástupu takového stavu předejít?
Už se vám stalo, že jste snědli něco, co vám chutnalo, ale druhý den jste se potýkali s bolestmi hlavy, nevolností nebo výsevem svědivé vyrážky? Taková situace mohla být zapříčiněna nedostatkem enzymu diaminoxidázy, známé pod zkratkou DAO, který je zodpovědný za metabolismus histaminu, neurotransmiteru, který funguje v rámci imunitního systému a nejvíce při alergických reakcích.
Jak DAO souvisí s histaminem
Trávicí enzymy, k nimž patří i DAO, jsou zodpovědné za rozklad živin a jejich přípravu na vstřebávání ve střevech. Konkrétně DAO má na starosti udržování rovnováhy mezi požitým a uvolněným histaminem a když ho ve střevech není dost, histamin se nerozkládá, přechází do krve a v ní se hromadí. To s sebou nese řadu nežádoucích účinků jako jsou bolesti hlavy, nevolnosti, průjem nebo kopřivka. K těm dochází po požití potravin bohatých na histamin.
Které potraviny histamin obsahují
Obecně je přítomnost histaminu v potravinách připisována některým bakteriím, které degradují bílkoviny, může se jednat třeba o bakterie mléčného kvašení používané k získávání fermentovaných pochutin jak jsou zrající sýry či kvašená zelenina. Histamin se dále objevuje v uzeninách, rybách (čerstvých, uzených, konzervovaných), mořských plodech, v citrusech, jahodách, ananasu, kiwi, čokoládě a rajčatových omáčkách. Uvolňování histaminu z buněk stimuluje vepřové maso, vaječné bílky a houby, dále přísady jakou jsou siřičitany, dusitany, glutamát sodný, benzoát a žlutá potravinářská barviva, také nápoje typu vína nebo cideru.
Jaké má nedostatek DAO příčiny
Na vině může být genetika nebo léky blokující aktivitu enzymu, jedná se o běžnou medikaci typu analgetik, antihistaminik, antidepresiv, diuretik, antibiotik a léků na vysoký krevní tlak. Za nedostatkem DAO mohou stát i zánětlivá onemocnění střev jako je Crohnova choroba, celiakie nebo ulcerózní kolitida, dále je to konzumace potravin s histaminem. Tolerance histaminu je u každého jiná, k otravě dochází při hladině vyšší než 600 mg, u netolerantních osob s nedostatkem DAO však může příznaky vyvolat i mnohem nižší množství, od 50 do 75 mg.
Jaké jsou důsledky hromadění histaminu a nedostatku DAO
Dotýkají se celého těla a mnoha systémů. Zasažen je centrální nervový systém, což se projevuje bolestmi hlavy, únavou a závratěmi; kardiovaskulární systém, kdy může vlivem rozšíření cév a nízkého krevního tlaku bolet hlava a zčervenat obličej; trávicí systém v jehož rámci dochází k podráždění tlustého střeva a výsledkem toho k průjmu, zácpě, nevolnosti nebo zvracení; dýchací systém, s čímž souvisí astma. Dopady se objevují i na kůži v podobě ekzému, dermatitidy či kopřivky, může se dostavit akutní bolest svalstva nebo kostí.
Jak se při nedostatku DAO stravovat
Jídelníček určený k léčbě DAO nedostatku by měl být založen jak na výběru potravin s nízkým obsahem histaminu, tak na úpravě kombinace určitých potravin a vyvarování se takových, které mohou uvolňování histaminu nebezpečně spustit. Ze stravy by měly zmizet fermentované potraviny, klobásy, salámy, zrající sýry, rybí konzervy nebo čerstvé ryby s tmavým masem. Týká se to i fermentovaných nebo destilovaných alkoholických nápojů. Přítomnost histaminu v potravinách typu rajčat, oliv, luštěnin a obilovin je minimální a není tedy třeba se jim vyhýbat, totéž ale nelze říci o špenátu.
Zdroj: steptohealth.com
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky
Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši náladu, výkonnost, ale hlavně celkové zdraví, jsou síla a pravidelnost...
Čtěte dál
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Pálivá jídla a koření – jak prospívají našemu zdraví a opravdu pomáhají s hubnutím?

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Antinutriční látky ve stravě: kde je najdeme a jak mohou ovlivnit vstřebávání minerálů?

Maso v nás hnije a cholesterol nesmíme – jaké další mýty o výživě kolují naší společností?

Vánoční svátky aneb první pomoc při akutním přejedení

Žlučník a vánoční svátky: Co dělat, aby netrpěl a vy s ním?

Rozhovor s Michaelou Bebovou: Jak přečkat Vánoce ve zdraví a pohodě z pohledu odborníka na výživu?

Stravou proti zácpě – které potraviny pomohou zlepšit peristaltiku střev?

Kombinace jídel, které nesvědčí zažívání: Co byste neměli jíst společně?

Máta – bylinka, která uklidní žaludek, osvěží dech a pozvedne náladu
