Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat
zdroj: Shutterstock

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit číst a pohlídat si složení?

Většina výživových odborníků zdůrazňuje, jak důležité je číst etikety na zadních stranách obalů potravin. Při pohledu na ně ale mnohé z nás přepadá panika. Máme pocit, že z té přehršle různých informací nedokážeme vyčíst vůbec nic. To se ale dá snadno změnit. O tom, jak se naučit číst mezi řádky, jsme si povídaly s Míšou Bebovou, biochemičkou a odbornicí na výživu.

Míšo, proč je vlastně tak důležité číst složení potravin?
Nic nám o potravině nepoví více, než její složení. Mimo takové potraviny, které etikety nemají samozřejmě, jako je třeba rajče nebo pomeranč. Lákavé obaly, hesla a velmi často mnoho zavádějících obrázků může nabudit dojem, že se jedná o něco velmi kvalitního. Pokud si ale přečteme složení, teprve tam najdeme pravdu.

Na „zadních stranách“ obalů toho bývá napsáno mnoho. Co bys vypíchla jako nejdůležitější?
V prvé řadě by nás mělo zajímat složení, následně také tabulka výživových hodnot, kde si můžeme ověřit třeba kolik cukru daná potravina na 100 gramů obsahuje. Dalším zajímavým údajem je gramáž, která z obalu výrobku není vždy jasná na první pohled. Velmi důležité je také sledovat výrobce: Zejména u privátních značek díky tomu poznáme, že se jedná o výrobce, kterého známe a který má svůj originální produkt třeba přímo vedle a že se nemusíme obávat nižší kvality. Také by nás mělo zajímat datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti jakožto vodítka pro spotřebu potravin.

Jaký je mezi těmito daty rozdíl?
Datum spotřeby uvádí dobu, po kterou je potravinu bezpečné jíst z legislativního a výrobního hlediska, a najdeme ho obvykle na produktech, které se rychleji kazí. Neznamená to ale, že po uplynutí data už potravinu nemůžeme jíst – často jí nic není, jen je potřeba to ověřit.

Minimální trvanlivost najdeme na pomaleji se kazících potravinách. Označuje dobu, po kterou by si měla potravina zachovat výrobní kvalitu, ovšem pouze v neporušeném balení a pokud je uchovávána v doporučených podmínkách. Opět ji můžeme konzumovat i po tomto datu, nyní ale legislativně, nicméně už není zaručena její dokonalá struktura a chuť.

Vždy platí, že po otevřením obalu se v podstatě ruší udaná trvanlivost i datum spotřeby. Potom se vyplácí na obalu číst, do kolika dní po otevření je produkt nutné spotřebovat.

Ve složení, obecně na obalech, často bývají některé ingredience tučně. Co to znamená?
Ingredience, které jsou vyznačeny tučně, označují alergeny. Máme 14 základních skupin alergenů, které jsou ukotveny v legislativě a všechny složky nebo případné kontaminanty musí být označeny buď tučně, nebo kurzívou. Je to důležitá informace pro alergiky.

Co všechno musí být na obalech potravin uvedeno? Je to jistě složitá problematika. Jmenujme alespoň základní údaje.
Obal musí mít název, tabulku nebo vypsány nutriční hodnoty, gramáž, doporučené skladování, označené alergeny, složení včetně jednotlivých složek ingrediencí, datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti, zemi původu ­– tam se to hodně liší v závislosti na konkrétních potravinách, například u masa je potřeba vypsat všechny státy, kde bylo buď zvíře, nebo maso nějakým způsobem chováno či zpracováno. Pokud je v potravině alkohol, mělo by to tam být označeno.

Říká se, že čím více složek potravina obsahuje, tím víc je průmyslově zpracovaná a tím víc škodí i zdraví. Je to pravda?
To je taková jednoduchá pomůcka, jak na potraviny nahlížet. Pokud vidím pět řádků složení, asi to nebude potravina, která by byla základní či minimálně zpracována. I když žádná složka nemusí být vyloženě škodlivá, obecně se snažme konzumovat ty potraviny, které mají složek co nejméně. Uvedu příklad: Základní chléb si vystačí jen s několika málo ingrediencemi, přibližně s pěti. Rozpečená vícezrnná bulka se semínky už může mít ingrediencí třeba 30. Vypadá zdravě, voní, je tmavá – to ale nemluví v její prospěch, protože to všechno může být zabezpečeno aditivy.

Součástí složení jsou i éčka, aditiva. Jaká bychom měli sledovat? Jak se v nich vyznat?
Sledovat obsah éček je určitě důležité. Na etiketě se mohou objevit jak kódy, tak názvy. Samozřejmě není v lidských silách si pamatovat vše. Do peněženky si však můžeme udělat malý tahák. Za mě je nejdůležitější se vyhýbat hlavně syntetickým barvivům, dále některým konzervantům – benzoanu, sorbanu nebo dusitanům a dusičnanům, které se však nachází v 99 % uzenin. I když jsou všechna éčka legislativně schválena co do povolených koncentrací v potravinách, takzvaný koktejlový efekt je vlastně nepodchytitelný. To, že s ním potravinu s nějakou pochybnou látkou, mi samo o sobě neuškodí. Pokud to však dělám každý den a dalších 40 let, může mi to už uškodit. Obecně bychom se měli snažit konzumovat co nejméně cizorodých látek. Přírodní látky typu karoteny nebo vitamín C nám nevadí. Cizorodé látky ale ano.

Rozhovor vedla Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Září jako měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

S nadcházejícím podzimem je tu i letos osvětová a informační kampaň na podporu ekozemědělství a biopotravin, která se koná již podevatenácté....
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...