Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat
zdroj: Shutterstock

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale jejich čtení rovná procházce španělskou vesnicí. Jak se v nich naučit číst a pohlídat si složení?

Většina výživových odborníků zdůrazňuje, jak důležité je číst etikety na zadních stranách obalů potravin. Při pohledu na ně ale mnohé z nás přepadá panika. Máme pocit, že z té přehršle různých informací nedokážeme vyčíst vůbec nic. To se ale dá snadno změnit. O tom, jak se naučit číst mezi řádky, jsme si povídaly s Míšou Bebovou, biochemičkou a odbornicí na výživu.

Míšo, proč je vlastně tak důležité číst složení potravin?
Nic nám o potravině nepoví více, než její složení. Mimo takové potraviny, které etikety nemají samozřejmě, jako je třeba rajče nebo pomeranč. Lákavé obaly, hesla a velmi často mnoho zavádějících obrázků může nabudit dojem, že se jedná o něco velmi kvalitního. Pokud si ale přečteme složení, teprve tam najdeme pravdu.

Na „zadních stranách“ obalů toho bývá napsáno mnoho. Co bys vypíchla jako nejdůležitější?
V prvé řadě by nás mělo zajímat složení, následně také tabulka výživových hodnot, kde si můžeme ověřit třeba kolik cukru daná potravina na 100 gramů obsahuje. Dalším zajímavým údajem je gramáž, která z obalu výrobku není vždy jasná na první pohled. Velmi důležité je také sledovat výrobce: Zejména u privátních značek díky tomu poznáme, že se jedná o výrobce, kterého známe a který má svůj originální produkt třeba přímo vedle a že se nemusíme obávat nižší kvality. Také by nás mělo zajímat datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti jakožto vodítka pro spotřebu potravin.

Jaký je mezi těmito daty rozdíl?
Datum spotřeby uvádí dobu, po kterou je potravinu bezpečné jíst z legislativního a výrobního hlediska, a najdeme ho obvykle na produktech, které se rychleji kazí. Neznamená to ale, že po uplynutí data už potravinu nemůžeme jíst – často jí nic není, jen je potřeba to ověřit.

Minimální trvanlivost najdeme na pomaleji se kazících potravinách. Označuje dobu, po kterou by si měla potravina zachovat výrobní kvalitu, ovšem pouze v neporušeném balení a pokud je uchovávána v doporučených podmínkách. Opět ji můžeme konzumovat i po tomto datu, nyní ale legislativně, nicméně už není zaručena její dokonalá struktura a chuť.

Vždy platí, že po otevřením obalu se v podstatě ruší udaná trvanlivost i datum spotřeby. Potom se vyplácí na obalu číst, do kolika dní po otevření je produkt nutné spotřebovat.

Ve složení, obecně na obalech, často bývají některé ingredience tučně. Co to znamená?
Ingredience, které jsou vyznačeny tučně, označují alergeny. Máme 14 základních skupin alergenů, které jsou ukotveny v legislativě a všechny složky nebo případné kontaminanty musí být označeny buď tučně, nebo kurzívou. Je to důležitá informace pro alergiky.

Co všechno musí být na obalech potravin uvedeno? Je to jistě složitá problematika. Jmenujme alespoň základní údaje.
Obal musí mít název, tabulku nebo vypsány nutriční hodnoty, gramáž, doporučené skladování, označené alergeny, složení včetně jednotlivých složek ingrediencí, datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti, zemi původu ­– tam se to hodně liší v závislosti na konkrétních potravinách, například u masa je potřeba vypsat všechny státy, kde bylo buď zvíře, nebo maso nějakým způsobem chováno či zpracováno. Pokud je v potravině alkohol, mělo by to tam být označeno.

Říká se, že čím více složek potravina obsahuje, tím víc je průmyslově zpracovaná a tím víc škodí i zdraví. Je to pravda?
To je taková jednoduchá pomůcka, jak na potraviny nahlížet. Pokud vidím pět řádků složení, asi to nebude potravina, která by byla základní či minimálně zpracována. I když žádná složka nemusí být vyloženě škodlivá, obecně se snažme konzumovat ty potraviny, které mají složek co nejméně. Uvedu příklad: Základní chléb si vystačí jen s několika málo ingrediencemi, přibližně s pěti. Rozpečená vícezrnná bulka se semínky už může mít ingrediencí třeba 30. Vypadá zdravě, voní, je tmavá – to ale nemluví v její prospěch, protože to všechno může být zabezpečeno aditivy.

Součástí složení jsou i éčka, aditiva. Jaká bychom měli sledovat? Jak se v nich vyznat?
Sledovat obsah éček je určitě důležité. Na etiketě se mohou objevit jak kódy, tak názvy. Samozřejmě není v lidských silách si pamatovat vše. Do peněženky si však můžeme udělat malý tahák. Za mě je nejdůležitější se vyhýbat hlavně syntetickým barvivům, dále některým konzervantům – benzoanu, sorbanu nebo dusitanům a dusičnanům, které se však nachází v 99 % uzenin. I když jsou všechna éčka legislativně schválena co do povolených koncentrací v potravinách, takzvaný koktejlový efekt je vlastně nepodchytitelný. To, že s ním potravinu s nějakou pochybnou látkou, mi samo o sobě neuškodí. Pokud to však dělám každý den a dalších 40 let, může mi to už uškodit. Obecně bychom se měli snažit konzumovat co nejméně cizorodých látek. Přírodní látky typu karoteny nebo vitamín C nám nevadí. Cizorodé látky ale ano.

Rozhovor vedla Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu a vývoji tělesných orgánů. V jídelníčku nesmí chybět vitamíny, minerální...

Čtěte dál
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Léto a salmonela – na jaké potraviny je potřeba si dát pozor?

Salmonelóza – nemoc, která patří mezi nejčastější průjmová onemocnění u dětí, ale i dospělých, se nám může docela dobře vyhýbat během...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne

Těhotenství je obdobím, kdy si žena začíná uvědomovat, že už nejde jen o její zdraví, ale že svým rozhodováním přímo ovlivňuje prospívání...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...
Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Nevolte mezi chutí a zdravím – zde jsou chutné pokrmy, které si můžete dopřát bez výčitek

Chcete si na jídle pochutnat, zároveň ale hledíte i na zdraví a linii, a tak míváte občas pocit, že musíte volit mezi tím, co byste...