Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!
zdroj: Shutterstock

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního a jakou roli hrálo v odchodu Meghan a Harryho z královské rodiny?

Když bývalá herečka Meghan Markleová a současná vévodkyně Meghan poskytla třaskavé interview americké zpovídací hvězdě Oprah Winfreyové, mluvily obě ženy mimo mnohých dalších věcí také o avokádu. Zmínila ho Oprah, když demonstrovala, jak nespravedlivě se k Meghan choval tisk: zatímco těhotnou vévodkyni Kate novináři pochválili, že si dopřává avokádo a dodává jeho prostřednictvím dítěti zdravé tuky, Meghan ze stejného důvodu osočili, že je jí lhostejný osud deštných pralesů. „To bylo pořádně tučné sousto,“ zasmála se v reakci na sdělení Meghan.

Meghan, Harry a avokádo
Odchod „Sussexů“ z královské rodiny se jeví přinejmenším stejně kontroverzně jako avokádo, které v celé aféře sehrálo svou malou osobní roličku. Je totiž fakt, že svým složením je mimořádně prospěšné a zdraví podporující, na druhou stranu odpůrci jeho konzumace zdůrazňují, že se kvůli němu kácí deštné pralesy a jeho rozvoz do zemí po celém světě představuje vzhledem k množství emisí, jež padnou na dopravu, ohromnou zátěž pro planetu. Kvůli jeho nutričnímu bohatství je tak avokádo milováno, pro jeho dostupnost na úkor životního prostředí na druhé straně nenáviděno.

Ovoce co nemá cukry, za to je plné tuků
Ať tak či tak, nikdo mu nemůže upřít jeho cenné výživové vlastnosti. Nejprve ale pár slov k jeho kontroverznímu složení – tedy další kontroverzi, kterou na avokádu nacházíme. Málokdo by do něj totiž řekl, že se jedná o ovoce. Ale je tomu tak. Jde o jedlý plod rostliny obsahující semena, čili se, z botanického hlediska, skutečně jedná o ovoce. Od ostatních bratří a sester svého druhu se však výživovou hodnotou avokádo liší, jak jen je to možné. Není vůbec sladké a nedodá téměř žádné cukry, zato je, podobně jako ořechy nebo semena, mimořádně bohaté na zdravé tuky.

Co je součástí nutričního bohatství avokáda
Avokádová dužina je bohatá na zdravé tuky, včetně kyseliny olejové a dalších esenciálních mastných kyselin. Ty fungují jako prevence cukrovky, vysokého cholesterolu i vysoké hladiny krevních tuků (triglyceridů). Mononenasycené tuky obsažené v avokádu mohou mít také příznivý účinek na snižování krevního tlaku, a tudíž i na zdraví srdce, pokud jsou ovšem konzumovány s mírou a pokud jsou ve stravě používány jako náhrada nasycených tuků a trans-tuků. Kromě zdravých tuků dodá avokádo i další cenné živiny, třeba vitaminy E a A, také thiamin i riboflavin.

Proč patří mezi pět nejzdravějších
Toto cenné složení vysloužilo avokádu čestné místo na seznamu GAPS, což je stravovací plán navržený k léčbě zažívacích chorob, neurologických potíží, autoimunitních stavů a ​​ke snižování zánětů. Patří také mezi pět nejzdravějších potravin světa. Podle studie z roku 2019 publikované v časopise Antioxidants má dokonce potenciál pomoci při prevenci a léčbě rakoviny a mikrobiálních, zánětlivých, cukrovkových a kardiovaskulárních onemocnění. Velkou zodpovědnost za tyto pozitivní efekty nese jeho vysoká antioxidační aktivita podporující celkové zdraví a vitalitu z mnoha různých stran a úhlů.

Zdroj: draxe.com

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned. Pro takové chvíle je tu zavařování, metoda, která pomůže plody zužitkovat...

Čtěte dál
Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Muži – Jak pečovat o svou prostatu a čemu věnovat pravidelnou pozornost?

Nádorovým onemocněním, kterým v Česku trpí muži nejvíce, je rakovina prostaty. Zrádné je, že první stádia probíhají asymptomaticky,...
Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Jak a proč se počítají kalorie aneb věda, která stojí za jídlem i sportem

Celá řada lidí se při kontrole hmotnosti spoléhá na kalorie, správněji kilokalorie, řada sportovců a cvičenců si jich všímá i během...
Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Exotické ovoce zpestří váš jídelníček – jaké druhy jsou nyní dostupné v obchodě?

Jistě jste si všimli, že během chladných dnů se do obchodů více dostanou i nejrůznější druhy exotického ovoce. Přestože pochází z dalekých...
Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Rozhovor s odbornicí: Mýty a fakta o konzumaci ovoce při hubnutí

Ohledně konzumace ovoce se vede hodně debat. Jedním z témat je i otázka, zda je vhodné jej konzumovat v odpoledních či dokonce večerních...
4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

4 způsoby, jak do jídelníčku zakomponovat více zeleniny a ovoce

Od většiny výživových poradců i lékařů slýcháme, že máme jíst hodně ovoce a zeleniny. Jak to ale udělat a kam zeleninu zařadit, aby...
Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Slaďoučké mango: důvody proč ho mít pravidelně v jídelníčku

Je osvěžující, šťavnaté a lahodné. Jako většina rostlinných potravin přináší i mnohé zdravotní výhody. Jeho název zní exoticky a stejné...
Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Chcete snížit riziko nejrůznějších onemocnění? Tak nahraďte nasycené tuky olivovým olejem, tvrdí vědci

Harvardští vědci zjistili, že užívání olivového oleje místo margarínu, másla nebo jiných zdrojů nasycených tuků může chránit před úmrtím...
Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

Na čem byste nikdy neměli smažit kapra ani řízky

České tradiční vánoční pokrmy se vyznačují smažením – kapra i řízky tradičně obalujeme do trojobalu, abychom je pak v rozpáleném tuku...