Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?
zdroj: Shutterstock

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího. Je velmi těžké poznat, kdy nastal vhodný čas ke konzumaci. Jak poznat jejich zralost?

Avokádo a mango jsou potraviny exotické, přesto se dá říci, že díky jejich stále rostoucí oblibě v českých kuchyních již téměř zdomácněly. A není divu. Jsou chutné, výživné, zdravé a v kuchyni se dají využít na stovky způsobů. Nějaký ten škraloup na kráse ale přeci jen mají, protože je velmi těžké poznat, kdy se do nich můžete pustit. O tom vypovídá celá řada faktorů. Čeho si všímat a podle čeho plody vybírat?

Jak poznat zralé mango
Mango se vyskytuje asi ve dvou a půl tisících odrůdách. U všech můžete někdy u stopky zpozorovat výtok lepkavé tekutiny. Tím se nemusíte zneklidňovat, jedná se o latex a je zdravotně nezávadný. Jeho vytékání je přirozeným jevem po odtržení plodu ze stromu.

Zrádné je, že zralost manga nepoznáte podle slupky. Barva závisí na odrůdě a také na tom, jak moc na plod svítilo sluníčko, když ještě rostl na stromě. Znamená to, že plod může být zvenku celý zelený, přesto může mít zralou dužinu. Zralost tak závisí především na odrůdě a na tom, kdy plod chcete sníst. Mango dozrává od středu, takže u pecky může být dužina vodnatější a tmavší než u okrajů.

Pokud si chcete pochutnat v den nákupu nebo maximálně den potom, zvolte druh ready to eat. Zde máte na výběr z velikosti xxl nebo malé. Výhodnější je koupit větší kus, protože obsahuje více jedlé dužiny. Mango „k dozrání“ je ideální konzumovat tak tři dny po zakoupení. Mango vždy skladujte při pokojové teplotě, do ledničky patří jen naporcovaná dužina, kterou je nutné snít do 24 hodin od zpracování.

Podle čeho vybrat avokádo
V sortimentu najdete hned dvě možnosti – haas a fuerta.

Začněme tím jednodušším. Haas je dostupné ve více druzích. Ready to eat je určeno k přímé konzumaci, spotřebovat by se mělo do druhého dne nebo maximálně do dvou dnů. Skladovat by se mělo při těplotě ideálně 10­–12 °C, čili nejlépe mu bude ve sklepě. K dostání jsou dvě varianty – velké a menší. Jak poznat zralost? Stopka by měla jít snadno odloupnout, někdy už odloupnutá je, což není na závadu, znamená to jen, že se to stalo už při přepravě. Slupka může být tmavá, zelená, slabší nebo tenčí, podle ní zkrátka nepoznáte zralost, důležité je, co je uvnitř. Hnědé žilkování není na závadu. Dužina je měkká, poddajná, dá se oloupat vidličkou.

Odrůdu fuerte je třeba spotřebovat nejpozději do dvou dnů od nákupu, skladovat by se měla, podobně jako haas, při pokojové teplotě. Tento druh avokáda má lesklou zelenou slupku, která je vždycky tvrdá, podobně jako dužina, kterou vidličkou nezpracujete, byť se budete snažit sebevíc. Chuťově není tak výrazné jako haas, výhodou je, že dužina lépe drží, proto se hodí na obložené chleby, mísy nebo zkrátka všude tam, kde je potřeba, aby avokádo drželo tvar.

Avokádo k dozrání je konzumovatelné asi tři dny od nákupu, skladujte jej v papírovém pytlíku při pokojové teplotě. Pokud spotřebujete jen polovinu avokáda, vyberte tu bez pecky. U té s peckou potřete dužinu limetkovou nebo citronovou šťávou či olivovým olejem, zabalte do potravinové folie tak, aby k dužině přišlo co nejméně vzduchu, a uložte do lednice. Spotřebujte do 24 hodin.

Zdroj: www.rohlik.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně potřebují. Vždy je zásadní naslouchat svému tělu a podle toho denní jídla...

Čtěte dál
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Horská túra nebo výlet k vodě. Zde jsou tipy na vhodné svačinky do batohu

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení dovolené, výletů a nejrůznějších cest například do přírody. Vždy je ale důležité současně...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Božské avokádo – zdravé, neekologické, kontroverzní a navíc je to ovoce!

Jedná se snad o jednu z nejspornějších potravin vůbec, figuruje dokonce i v aféře známé jako Megxit. Co je na avokádu vlastně tak kontroverzního...
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pořád se mluví o kvalitě potravin, ta ale nemusí být vždycky zjevná na první pohled. Významně mohou pomoci etikety, pro mnohé se ale...
Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Rajčata patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším druhům zeleniny a na jejich vlastnoruční pěstování a sklízení se mnozí z nás těší...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...