Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?
zdroj: Shutterstock

Jsou exotická, lahodná a dají se využít v množství pokrmů studené i teplé kuchyně. Mango i avokádo mají ale společného ještě něco dalšího. Je velmi těžké poznat, kdy nastal vhodný čas ke konzumaci. Jak poznat jejich zralost?

Avokádo a mango jsou potraviny exotické, přesto se dá říci, že díky jejich stále rostoucí oblibě v českých kuchyních již téměř zdomácněly. A není divu. Jsou chutné, výživné, zdravé a v kuchyni se dají využít na stovky způsobů. Nějaký ten škraloup na kráse ale přeci jen mají, protože je velmi těžké poznat, kdy se do nich můžete pustit. O tom vypovídá celá řada faktorů. Čeho si všímat a podle čeho plody vybírat?

Jak poznat zralé mango
Mango se vyskytuje asi ve dvou a půl tisících odrůdách. U všech můžete někdy u stopky zpozorovat výtok lepkavé tekutiny. Tím se nemusíte zneklidňovat, jedná se o latex a je zdravotně nezávadný. Jeho vytékání je přirozeným jevem po odtržení plodu ze stromu.

Zrádné je, že zralost manga nepoznáte podle slupky. Barva závisí na odrůdě a také na tom, jak moc na plod svítilo sluníčko, když ještě rostl na stromě. Znamená to, že plod může být zvenku celý zelený, přesto může mít zralou dužinu. Zralost tak závisí především na odrůdě a na tom, kdy plod chcete sníst. Mango dozrává od středu, takže u pecky může být dužina vodnatější a tmavší než u okrajů.

Pokud si chcete pochutnat v den nákupu nebo maximálně den potom, zvolte druh ready to eat. Zde máte na výběr z velikosti xxl nebo malé. Výhodnější je koupit větší kus, protože obsahuje více jedlé dužiny. Mango „k dozrání“ je ideální konzumovat tak tři dny po zakoupení. Mango vždy skladujte při pokojové teplotě, do ledničky patří jen naporcovaná dužina, kterou je nutné snít do 24 hodin od zpracování.

Podle čeho vybrat avokádo
V sortimentu najdete hned dvě možnosti – haas a fuerta.

Začněme tím jednodušším. Haas je dostupné ve více druzích. Ready to eat je určeno k přímé konzumaci, spotřebovat by se mělo do druhého dne nebo maximálně do dvou dnů. Skladovat by se mělo při těplotě ideálně 10­–12 °C, čili nejlépe mu bude ve sklepě. K dostání jsou dvě varianty – velké a menší. Jak poznat zralost? Stopka by měla jít snadno odloupnout, někdy už odloupnutá je, což není na závadu, znamená to jen, že se to stalo už při přepravě. Slupka může být tmavá, zelená, slabší nebo tenčí, podle ní zkrátka nepoznáte zralost, důležité je, co je uvnitř. Hnědé žilkování není na závadu. Dužina je měkká, poddajná, dá se oloupat vidličkou.

Odrůdu fuerte je třeba spotřebovat nejpozději do dvou dnů od nákupu, skladovat by se měla, podobně jako haas, při pokojové teplotě. Tento druh avokáda má lesklou zelenou slupku, která je vždycky tvrdá, podobně jako dužina, kterou vidličkou nezpracujete, byť se budete snažit sebevíc. Chuťově není tak výrazné jako haas, výhodou je, že dužina lépe drží, proto se hodí na obložené chleby, mísy nebo zkrátka všude tam, kde je potřeba, aby avokádo drželo tvar.

Avokádo k dozrání je konzumovatelné asi tři dny od nákupu, skladujte jej v papírovém pytlíku při pokojové teplotě. Pokud spotřebujete jen polovinu avokáda, vyberte tu bez pecky. U té s peckou potřete dužinu limetkovou nebo citronovou šťávou či olivovým olejem, zabalte do potravinové folie tak, aby k dužině přišlo co nejméně vzduchu, a uložte do lednice. Spotřebujte do 24 hodin.

Zdroj: www.rohlik.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který začíná už mnohem dříve, protože vhodné návyky získané ve středním...

Čtěte dál
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Jablka a hrušky jako symboly podzimu, rozebrané do detailu

Čas podzimu je doba, kdy příroda hraje krásnými barvami. Patří k němu i neodlučitelně sezóna jablek a hrušek, které jsou typické pro...
Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Sezóna švestek je v plném proudu – jaké jsou jejich přínosy pro zdraví?

Švestky se nám obvykle urodí jednou za dva roky, úroda pak ale mnohdy bývá velmi bohatá, a tak často už ani nevíme, co s nimi. Oblíbené...
Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Sezóna českých borůvek je v plném proudu. Jak se lehce a přírodně zbavit fialových rukou?

Mít v létě celou pusu modrou od borůvek by měla být doslova povinnost. Jde o jedno z nejzdravějších druhů bobulovin v našich lesích,...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Třešně a višně – jaký je mezi nimi rozdíl a proč se nemají zapíjet větším množstvím tekutin?

Konec jara a první dny léta patří třešním a višním. Nastává doba, kdy se plody stromů zbarvují do červených odstínů a jen málokdo jim...
Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Zajímavosti o jahodách: Jak správně mýt jahody nebo jaký význam mají semínka?

Po roce si znovu užíváme krásnou sezónu jahod, pojďme si tedy o těchto skvělých plodech s příchutí léta něco zajímavého povědět. Jahody...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...