Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?
zdroj: Adobe Stock

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní prostředí, ale i faktory jako je kouření, alkohol a výživa. Příroda nám ale nabízí účinnou obranu, kterou by bylo škoda nevyužít.

Výživa má unikátní postavení – pokud je nezdravá, dokáže procesy karcinogeneze podpořit. Pokud je ale zdravá, plná ovoce a zeleniny, dokáže být mocným nástrojem pro udržení si zdravého těla. Rakovina není onemocnění, které získáte ze dne na den, je to mnohastupňový proces. Proto je důležitou součástí prevence, v tomto případě mluvíme o chemoprevenci, zamezení vzniku nebo blokace již rozjetých procesů v těle.

Flavonoidy
Jedny ze sloučenin, které toto dokáží, jsou i flavonoidní látky. Ty tvoří významnou skupinu přírodních sloučenin, které denně přijímáme v potravě. Z chemického pohledu se jedná o sekundární metabolity rostlin, které jsou přítomny v zelenině, ovoci, nápojích jako je káva či čaj, bylinách a houbách. V rámci rostlinného organismu tyto látky zodpovídají za zcela přirozené procesy jako je pigmentace nebo ochrana před napadením cizími organismy. Pro své široké spektrum biologických účinků na člověka jsou předmětem intenzivních výzkumů. Flavonoidní látky jsou významnými antioxidanty a jsou také schopny snižovat míru zánětu v těle.

Jaké potraviny tedy do jídelníčku zařadit?

Kvercetin
Kvercetin patří k nejběžnějším látkám této skupiny. Má výrazné antioxidační a protirakovinné účinky a působí také protizánětlivě.

Kde ho najdeme?
V hojné míře se nachází ve víně, cibuli, jablkách, borůvkách, čaji nebo kapustě.

Katechiny
Katechiny mají typicky trpkou, hořkou chuť, a tak je hledejte všude tam, kde tyto chutě cítíte. Mají pozitivní vliv na naše cévy. Nejznámějším zástupcem je epigalokatechin galát (EGCG), o kterém jste již určitě slyšeli.

Kde je najdeme?
Nejvýznamnějším zdrojem je zelený čaj, ve kterém jsou katechiny zastoupeny až ve 30 % sušiny. Dopřávejte si pravidelně 2 šálky pravého zeleného čaje a můžete si být jistí, že tím podpoříte antioxidační kapacitu organismu.

Rutin
Rutin je flavonoid, který má podpůrný vliv pro náš cévní systém – pomáhá zpevnit žilní stěnu. Jeho zvýšená konzumace se doporučuje hlavně osobám, které trpí na křečové žíly či hemeroidy. V posledních letech si ale získává oblibu i v oblasti kosmetiky, kde se začíná používat do různých krémů proti vráskám. Dle studií opravdu pomáhá jeho pravidelná aplikace v rámci krému snížit výskyt vrásek.

Kde ho najdeme?
Jedním z nejbohatších zdrojů je pohanka, dále jsou to ale například i jablka, chřest a v menší míře další ovoce a zelenina.

Genistein
Genistein má vliv na fungování naší hormonální soustavy a jeho účinky ocení zejména ženy, bylo totiž prokázáno jeho pozitivní působení proti rakovině prsu. V těle se chová podobně jako ženské pohlavní hormony, estrogeny, jen s mnohem nižší aktivitou. Má tedy protirakovinné účinky, avšak jeho role v organismu je mnohem složitější, protože ne vždy je pro-hormonální aktivita prospěšná.

Kde ho najdeme?
Genistein se ve větším množství nachází hlavně v sóje a fermentovaných sójových výrobcích. Pozor, sójové výrobky typu salámů, rohlíků či náhražek masa nejsou fermentované, tudíž se nejedná o prokazatelně prospěšné potraviny. Sója jako taková je potravinou s různorodými účinky, proto je potřeba se zaměřit pouze na kvalitní zdroje jako je tempeh, tofu, shoyu či natto.

Dopřávejte si pravidelně co nejširší škálu zeleniny a ovoce a využijte toho, co nám příroda nabízí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...