Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?
zdroj: Adobe Stock

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní prostředí, ale i faktory jako je kouření, alkohol a výživa. Příroda nám ale nabízí účinnou obranu, kterou by bylo škoda nevyužít.

Výživa má unikátní postavení – pokud je nezdravá, dokáže procesy karcinogeneze podpořit. Pokud je ale zdravá, plná ovoce a zeleniny, dokáže být mocným nástrojem pro udržení si zdravého těla. Rakovina není onemocnění, které získáte ze dne na den, je to mnohastupňový proces. Proto je důležitou součástí prevence, v tomto případě mluvíme o chemoprevenci, zamezení vzniku nebo blokace již rozjetých procesů v těle.

Flavonoidy
Jedny ze sloučenin, které toto dokáží, jsou i flavonoidní látky. Ty tvoří významnou skupinu přírodních sloučenin, které denně přijímáme v potravě. Z chemického pohledu se jedná o sekundární metabolity rostlin, které jsou přítomny v zelenině, ovoci, nápojích jako je káva či čaj, bylinách a houbách. V rámci rostlinného organismu tyto látky zodpovídají za zcela přirozené procesy jako je pigmentace nebo ochrana před napadením cizími organismy. Pro své široké spektrum biologických účinků na člověka jsou předmětem intenzivních výzkumů. Flavonoidní látky jsou významnými antioxidanty a jsou také schopny snižovat míru zánětu v těle.

Jaké potraviny tedy do jídelníčku zařadit?

Kvercetin
Kvercetin patří k nejběžnějším látkám této skupiny. Má výrazné antioxidační a protirakovinné účinky a působí také protizánětlivě.

Kde ho najdeme?
V hojné míře se nachází ve víně, cibuli, jablkách, borůvkách, čaji nebo kapustě.

Katechiny
Katechiny mají typicky trpkou, hořkou chuť, a tak je hledejte všude tam, kde tyto chutě cítíte. Mají pozitivní vliv na naše cévy. Nejznámějším zástupcem je epigalokatechin galát (EGCG), o kterém jste již určitě slyšeli.

Kde je najdeme?
Nejvýznamnějším zdrojem je zelený čaj, ve kterém jsou katechiny zastoupeny až ve 30 % sušiny. Dopřávejte si pravidelně 2 šálky pravého zeleného čaje a můžete si být jistí, že tím podpoříte antioxidační kapacitu organismu.

Rutin
Rutin je flavonoid, který má podpůrný vliv pro náš cévní systém – pomáhá zpevnit žilní stěnu. Jeho zvýšená konzumace se doporučuje hlavně osobám, které trpí na křečové žíly či hemeroidy. V posledních letech si ale získává oblibu i v oblasti kosmetiky, kde se začíná používat do různých krémů proti vráskám. Dle studií opravdu pomáhá jeho pravidelná aplikace v rámci krému snížit výskyt vrásek.

Kde ho najdeme?
Jedním z nejbohatších zdrojů je pohanka, dále jsou to ale například i jablka, chřest a v menší míře další ovoce a zelenina.

Genistein
Genistein má vliv na fungování naší hormonální soustavy a jeho účinky ocení zejména ženy, bylo totiž prokázáno jeho pozitivní působení proti rakovině prsu. V těle se chová podobně jako ženské pohlavní hormony, estrogeny, jen s mnohem nižší aktivitou. Má tedy protirakovinné účinky, avšak jeho role v organismu je mnohem složitější, protože ne vždy je pro-hormonální aktivita prospěšná.

tip redakce ▾
 
Img

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát týdně dopřávat brokolici, levný a dostupný...

Kde ho najdeme?
Genistein se ve větším množství nachází hlavně v sóje a fermentovaných sójových výrobcích. Pozor, sójové výrobky typu salámů, rohlíků či náhražek masa nejsou fermentované, tudíž se nejedná o prokazatelně prospěšné potraviny. Sója jako taková je potravinou s různorodými účinky, proto je potřeba se zaměřit pouze na kvalitní zdroje jako je tempeh, tofu, shoyu či natto.

Dopřávejte si pravidelně co nejširší škálu zeleniny a ovoce a využijte toho, co nám příroda nabízí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...