Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?
zdroj: Adobe Stock

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní prostředí, ale i faktory jako je kouření, alkohol a výživa. Příroda nám ale nabízí účinnou obranu, kterou by bylo škoda nevyužít.

Výživa má unikátní postavení – pokud je nezdravá, dokáže procesy karcinogeneze podpořit. Pokud je ale zdravá, plná ovoce a zeleniny, dokáže být mocným nástrojem pro udržení si zdravého těla. Rakovina není onemocnění, které získáte ze dne na den, je to mnohastupňový proces. Proto je důležitou součástí prevence, v tomto případě mluvíme o chemoprevenci, zamezení vzniku nebo blokace již rozjetých procesů v těle.

Flavonoidy
Jedny ze sloučenin, které toto dokáží, jsou i flavonoidní látky. Ty tvoří významnou skupinu přírodních sloučenin, které denně přijímáme v potravě. Z chemického pohledu se jedná o sekundární metabolity rostlin, které jsou přítomny v zelenině, ovoci, nápojích jako je káva či čaj, bylinách a houbách. V rámci rostlinného organismu tyto látky zodpovídají za zcela přirozené procesy jako je pigmentace nebo ochrana před napadením cizími organismy. Pro své široké spektrum biologických účinků na člověka jsou předmětem intenzivních výzkumů. Flavonoidní látky jsou významnými antioxidanty a jsou také schopny snižovat míru zánětu v těle.

Jaké potraviny tedy do jídelníčku zařadit?

Kvercetin
Kvercetin patří k nejběžnějším látkám této skupiny. Má výrazné antioxidační a protirakovinné účinky a působí také protizánětlivě.

Kde ho najdeme?
V hojné míře se nachází ve víně, cibuli, jablkách, borůvkách, čaji nebo kapustě.

Katechiny
Katechiny mají typicky trpkou, hořkou chuť, a tak je hledejte všude tam, kde tyto chutě cítíte. Mají pozitivní vliv na naše cévy. Nejznámějším zástupcem je epigalokatechin galát (EGCG), o kterém jste již určitě slyšeli.

Kde je najdeme?
Nejvýznamnějším zdrojem je zelený čaj, ve kterém jsou katechiny zastoupeny až ve 30 % sušiny. Dopřávejte si pravidelně 2 šálky pravého zeleného čaje a můžete si být jistí, že tím podpoříte antioxidační kapacitu organismu.

Rutin
Rutin je flavonoid, který má podpůrný vliv pro náš cévní systém – pomáhá zpevnit žilní stěnu. Jeho zvýšená konzumace se doporučuje hlavně osobám, které trpí na křečové žíly či hemeroidy. V posledních letech si ale získává oblibu i v oblasti kosmetiky, kde se začíná používat do různých krémů proti vráskám. Dle studií opravdu pomáhá jeho pravidelná aplikace v rámci krému snížit výskyt vrásek.

Kde ho najdeme?
Jedním z nejbohatších zdrojů je pohanka, dále jsou to ale například i jablka, chřest a v menší míře další ovoce a zelenina.

Genistein
Genistein má vliv na fungování naší hormonální soustavy a jeho účinky ocení zejména ženy, bylo totiž prokázáno jeho pozitivní působení proti rakovině prsu. V těle se chová podobně jako ženské pohlavní hormony, estrogeny, jen s mnohem nižší aktivitou. Má tedy protirakovinné účinky, avšak jeho role v organismu je mnohem složitější, protože ne vždy je pro-hormonální aktivita prospěšná.

tip redakce ▾
 
Img

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát týdně dopřávat brokolici, levný a dostupný...

Kde ho najdeme?
Genistein se ve větším množství nachází hlavně v sóje a fermentovaných sójových výrobcích. Pozor, sójové výrobky typu salámů, rohlíků či náhražek masa nejsou fermentované, tudíž se nejedná o prokazatelně prospěšné potraviny. Sója jako taková je potravinou s různorodými účinky, proto je potřeba se zaměřit pouze na kvalitní zdroje jako je tempeh, tofu, shoyu či natto.

Dopřávejte si pravidelně co nejširší škálu zeleniny a ovoce a využijte toho, co nám příroda nabízí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky...

Čtěte dál
Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše...
Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které...
Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní...
Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici,...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....