Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?
zdroj: Adobe Stock

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní prostředí, ale i faktory jako je kouření, alkohol a výživa. Příroda nám ale nabízí účinnou obranu, kterou by bylo škoda nevyužít.

Výživa má unikátní postavení – pokud je nezdravá, dokáže procesy karcinogeneze podpořit. Pokud je ale zdravá, plná ovoce a zeleniny, dokáže být mocným nástrojem pro udržení si zdravého těla. Rakovina není onemocnění, které získáte ze dne na den, je to mnohastupňový proces. Proto je důležitou součástí prevence, v tomto případě mluvíme o chemoprevenci, zamezení vzniku nebo blokace již rozjetých procesů v těle.

Flavonoidy
Jedny ze sloučenin, které toto dokáží, jsou i flavonoidní látky. Ty tvoří významnou skupinu přírodních sloučenin, které denně přijímáme v potravě. Z chemického pohledu se jedná o sekundární metabolity rostlin, které jsou přítomny v zelenině, ovoci, nápojích jako je káva či čaj, bylinách a houbách. V rámci rostlinného organismu tyto látky zodpovídají za zcela přirozené procesy jako je pigmentace nebo ochrana před napadením cizími organismy. Pro své široké spektrum biologických účinků na člověka jsou předmětem intenzivních výzkumů. Flavonoidní látky jsou významnými antioxidanty a jsou také schopny snižovat míru zánětu v těle.

Jaké potraviny tedy do jídelníčku zařadit?

Kvercetin
Kvercetin patří k nejběžnějším látkám této skupiny. Má výrazné antioxidační a protirakovinné účinky a působí také protizánětlivě.

Kde ho najdeme?
V hojné míře se nachází ve víně, cibuli, jablkách, borůvkách, čaji nebo kapustě.

Katechiny
Katechiny mají typicky trpkou, hořkou chuť, a tak je hledejte všude tam, kde tyto chutě cítíte. Mají pozitivní vliv na naše cévy. Nejznámějším zástupcem je epigalokatechin galát (EGCG), o kterém jste již určitě slyšeli.

Kde je najdeme?
Nejvýznamnějším zdrojem je zelený čaj, ve kterém jsou katechiny zastoupeny až ve 30 % sušiny. Dopřávejte si pravidelně 2 šálky pravého zeleného čaje a můžete si být jistí, že tím podpoříte antioxidační kapacitu organismu.

Rutin
Rutin je flavonoid, který má podpůrný vliv pro náš cévní systém – pomáhá zpevnit žilní stěnu. Jeho zvýšená konzumace se doporučuje hlavně osobám, které trpí na křečové žíly či hemeroidy. V posledních letech si ale získává oblibu i v oblasti kosmetiky, kde se začíná používat do různých krémů proti vráskám. Dle studií opravdu pomáhá jeho pravidelná aplikace v rámci krému snížit výskyt vrásek.

Kde ho najdeme?
Jedním z nejbohatších zdrojů je pohanka, dále jsou to ale například i jablka, chřest a v menší míře další ovoce a zelenina.

Genistein
Genistein má vliv na fungování naší hormonální soustavy a jeho účinky ocení zejména ženy, bylo totiž prokázáno jeho pozitivní působení proti rakovině prsu. V těle se chová podobně jako ženské pohlavní hormony, estrogeny, jen s mnohem nižší aktivitou. Má tedy protirakovinné účinky, avšak jeho role v organismu je mnohem složitější, protože ne vždy je pro-hormonální aktivita prospěšná.

Kde ho najdeme?
Genistein se ve větším množství nachází hlavně v sóje a fermentovaných sójových výrobcích. Pozor, sójové výrobky typu salámů, rohlíků či náhražek masa nejsou fermentované, tudíž se nejedná o prokazatelně prospěšné potraviny. Sója jako taková je potravinou s různorodými účinky, proto je potřeba se zaměřit pouze na kvalitní zdroje jako je tempeh, tofu, shoyu či natto.

Dopřávejte si pravidelně co nejširší škálu zeleniny a ovoce a využijte toho, co nám příroda nabízí.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!