Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte
zdroj: Adobe Stock

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické, indické, asijské nebo africké. Je to také druhé nejoblíbenější dochucovadlo hned po černém pepři.

V některých zemích jihovýchodní Asie je dokonce užíván i k pomoci s trávením, kašlem, pro redukci bolesti a podporu zdraví jater. V Íránu jej lidé používají k léčbě záchvatů, v Tunisku pro boj s infekcemi a snížení krevního tlaku. Přínosy římského kmínu pro zdraví dnes podporuje i řada výzkumů.

5 věcí, s nimiž vám kmín pomůže

Redukce hmotnosti
Nedávné studie naznačují, že kmín může pomoci se snižováním hladiny cholesterolu v krvi a spolu s tím i s úbytkem hmotnosti. Může tak být užitečný pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Jedna studie přišla s informací, že ženy s nadváhou a obezitou, které po dobu 3 měsíců konzumovaly 3 gramy kmínového prášku v jogurtu každý den, zaznamenaly nejen výrazné snížení tělesné hmotnosti, ale také velikosti pasu a úbytek tělesného tuku. Takové počínání mělo vliv i na snížení špatného LDL cholesterolu a hladiny triglyceridů a zvýšení hladiny dobrého HDL cholesterolu.

Snížení rizika cukrovky
Jedna ze studií se zaměřila na účinky podávání kmínového esenciálního oleje na krevní cukr u dospělých trpících cukrovkou druhého typu. Účastníci studie konzumovali buď 100 mg nebo 50 mg kmínového oleje denně nebo placebo. Po osmi týdnech zaznamenali lidé konzumující kmínový olej významné snížení hladiny cukru v krvi, inzulínu i hladiny hemoglobinu A1c. Kromě toho došlo i ke snížení inzulínové rezistence a zánětu. Jiné studie ale ukázaly smíšené výsledky.

Pomoc se syndromem dráždivého střeva
Malá pilotní studie monitorovala účinek kmínu na příznaky syndromu dráždivého střeva. Po 4 týdnech se ukázalo zlepšení mnoha příznaků, mezi něž patří třeba bolesti žaludku a nadýmání. Na konci studie došlo u pacientů se zácpou k výrazné podpoře peristaltiky, a naopak u těch, kteří trpěli průjmem, k jeho redukci.

Zmírnění stresu
Podle další studie může kmín pomoci tělu lépe zvládat stres. V těle totiž působí jako antioxidant. Stejná studie tvrdí, že je dokonce silnějším antioxidantem než pověstná jednička v podobě vitaminu C.

Ochrana paměti
Napadlo by vás, že vás kmín ochrání před ztrátou paměti? Další studie se zabývala dopadem pravidelného podávání kmínového extraktu zvířecím modelům na paměť. Zjistili, že má údajně zajistit pohotovější reakce a ochránit před ztrátou paměti.

Pokud ho ještě nemáte v kořence, vyzkoušejte s ním uvařit nový pokrm a ještě uděláte něco pro své zdraví.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...