Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?
zdroj: Adobe Stock

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály a rozhodně by v našem jídelníčku neměly chybět. Jak jsou pro nás nejvíce prospěšné a na co si při jejich konzumaci dát pozor?

Loupaná, neloupaná
Slunečnicová semínka jsou technicky v podstatě plody slunečnice s přízvučným latinským názvem Heliathus annuus. Jedna slunečnice může najednou obsahovat až 2000 semínek. Slunečnice se pěstují jednak pro slunečnicový olej a jednak pro přímou konzumaci. Ta pro přímou spotřebu mají charakteristické bílé proužky na černých slupkách, díky kterým je zaručeně rozeznáte. Semínka určená pro zpracování na olej mají slupku plně černou. Tak jako tak se slupka nekonzumuje, pakliže si tedy koupíte semínka neloupaná, při jejich rozkousání byste ji měli vždy vyplivnout.

Nutriční stránka
Semínka a oříšky jsou obecně velmi zdravé. Každý druh má ale jiné přednosti. Slunečnicová semínka vynikají v obsahu vitamínu E, ale také selenu, o kterém se mluví v souvislosti s antioxidační kapacitou. Pro obsah selenu jsou doporučovány para ořechy, nyní ale už víte, že bohatě postačí si pravidelně dopřávat plody slunečnice. Pro svůj obsah flavonoidních látek jsou také dobrou prevencí chronických onemocnění. Hrst semínek (30 g) vám také dodá 30 % denní doporučené dávky hořčíku – jsou tedy výborným stabilizátorem stresu a pracovního vypětí.

Má konzumace semínek nějaká úskalí?
V prvé řadě je to velké množství energie ve vztahu ke gramáži. To je ale společné všem ořechům a semínkám. Co by vás ale mělo zajímat je kvalita, protože je u nich riziko kontaminace kadmiem. Kadmium je těžký kov, který může poškodit vaše ledviny. Slunečnice mají tendenci do sebe kadmium vázat z půdy a ukládat ho právě ve slunečnicových semínkách. Nemusíte se však obávat, museli byste sníst okolo 300 g semínek týdně, aby se na vás chronická expozice nějakým způsobem projevila. Minimálně je ale dobré o tom vědět a nedopřávat si je např. denně v množství 40 g. To už hranici překročíte. Pozor si také dejte na potenciální alergie, které sice nejsou tak časté, ale objevit se rozhodně můžou.

Naklíčená slunečnice nebo ořechový krém
Nejvíce prospěšná jsou semínka ve svém naklíčením stavu – v této podobě jsou totiž živiny nejvíce přístupné. Naklíčit nebo namočit si je můžete doma, lze je ale už i koupit v obchodech se zdravou výživou. Výborné je také ořechové máslo ze slunečnicových semínek. Před jeho přípravou je dobré semínka aktivovat: namočte je na 2 hodiny, poté je rozprostřete na plech a dobře usušte v troubě při nízké teplotě, na závěr je rozmixujte do hladkého krému a skladujte v čisté skleničce. Ořechový krém byste měli do týdne zpracovat. Využít ho můžete i při vánočním pečení.

tip redakce ▾
 
Img

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny měly mít stálé místo. Umíte je ale správně připravit...

Proč nám občas semínka zmodrají?
Všimli jste si někdy, že když pečete se semínky, zmodrají vám? A nejenom ony. Modrá barva vzniká reakcí kyseliny chlorogenové a jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného). Jedná se naštěstí o naprosto neškodnou reakci, které se nemusíte obávat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...