Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?
zdroj: Adobe Stock

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály a rozhodně by v našem jídelníčku neměly chybět. Jak jsou pro nás nejvíce prospěšné a na co si při jejich konzumaci dát pozor?

Loupaná, neloupaná
Slunečnicová semínka jsou technicky v podstatě plody slunečnice s přízvučným latinským názvem Heliathus annuus. Jedna slunečnice může najednou obsahovat až 2000 semínek. Slunečnice se pěstují jednak pro slunečnicový olej a jednak pro přímou konzumaci. Ta pro přímou spotřebu mají charakteristické bílé proužky na černých slupkách, díky kterým je zaručeně rozeznáte. Semínka určená pro zpracování na olej mají slupku plně černou. Tak jako tak se slupka nekonzumuje, pakliže si tedy koupíte semínka neloupaná, při jejich rozkousání byste ji měli vždy vyplivnout.

Nutriční stránka
Semínka a oříšky jsou obecně velmi zdravé. Každý druh má ale jiné přednosti. Slunečnicová semínka vynikají v obsahu vitamínu E, ale také selenu, o kterém se mluví v souvislosti s antioxidační kapacitou. Pro obsah selenu jsou doporučovány para ořechy, nyní ale už víte, že bohatě postačí si pravidelně dopřávat plody slunečnice. Pro svůj obsah flavonoidních látek jsou také dobrou prevencí chronických onemocnění. Hrst semínek (30 g) vám také dodá 30 % denní doporučené dávky hořčíku – jsou tedy výborným stabilizátorem stresu a pracovního vypětí.

Má konzumace semínek nějaká úskalí?
V prvé řadě je to velké množství energie ve vztahu ke gramáži. To je ale společné všem ořechům a semínkám. Co by vás ale mělo zajímat je kvalita, protože je u nich riziko kontaminace kadmiem. Kadmium je těžký kov, který může poškodit vaše ledviny. Slunečnice mají tendenci do sebe kadmium vázat z půdy a ukládat ho právě ve slunečnicových semínkách. Nemusíte se však obávat, museli byste sníst okolo 300 g semínek týdně, aby se na vás chronická expozice nějakým způsobem projevila. Minimálně je ale dobré o tom vědět a nedopřávat si je např. denně v množství 40 g. To už hranici překročíte. Pozor si také dejte na potenciální alergie, které sice nejsou tak časté, ale objevit se rozhodně můžou.

Naklíčená slunečnice nebo ořechový krém
Nejvíce prospěšná jsou semínka ve svém naklíčením stavu – v této podobě jsou totiž živiny nejvíce přístupné. Naklíčit nebo namočit si je můžete doma, lze je ale už i koupit v obchodech se zdravou výživou. Výborné je také ořechové máslo ze slunečnicových semínek. Před jeho přípravou je dobré semínka aktivovat: namočte je na 2 hodiny, poté je rozprostřete na plech a dobře usušte v troubě při nízké teplotě, na závěr je rozmixujte do hladkého krému a skladujte v čisté skleničce. Ořechový krém byste měli do týdne zpracovat. Využít ho můžete i při vánočním pečení.

Proč nám občas semínka zmodrají?
Všimli jste si někdy, že když pečete se semínky, zmodrají vám? A nejenom ony. Modrá barva vzniká reakcí kyseliny chlorogenové a jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného). Jedná se naštěstí o naprosto neškodnou reakci, které se nemusíte obávat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...