Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?
zdroj: Adobe Stock

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů. Obsahují významný podíl zdraví prospěšných tuků, vitamíny a minerály a rozhodně by v našem jídelníčku neměly chybět. Jak jsou pro nás nejvíce prospěšné a na co si při jejich konzumaci dát pozor?

Loupaná, neloupaná
Slunečnicová semínka jsou technicky v podstatě plody slunečnice s přízvučným latinským názvem Heliathus annuus. Jedna slunečnice může najednou obsahovat až 2000 semínek. Slunečnice se pěstují jednak pro slunečnicový olej a jednak pro přímou konzumaci. Ta pro přímou spotřebu mají charakteristické bílé proužky na černých slupkách, díky kterým je zaručeně rozeznáte. Semínka určená pro zpracování na olej mají slupku plně černou. Tak jako tak se slupka nekonzumuje, pakliže si tedy koupíte semínka neloupaná, při jejich rozkousání byste ji měli vždy vyplivnout.

Nutriční stránka
Semínka a oříšky jsou obecně velmi zdravé. Každý druh má ale jiné přednosti. Slunečnicová semínka vynikají v obsahu vitamínu E, ale také selenu, o kterém se mluví v souvislosti s antioxidační kapacitou. Pro obsah selenu jsou doporučovány para ořechy, nyní ale už víte, že bohatě postačí si pravidelně dopřávat plody slunečnice. Pro svůj obsah flavonoidních látek jsou také dobrou prevencí chronických onemocnění. Hrst semínek (30 g) vám také dodá 30 % denní doporučené dávky hořčíku – jsou tedy výborným stabilizátorem stresu a pracovního vypětí.

Má konzumace semínek nějaká úskalí?
V prvé řadě je to velké množství energie ve vztahu ke gramáži. To je ale společné všem ořechům a semínkám. Co by vás ale mělo zajímat je kvalita, protože je u nich riziko kontaminace kadmiem. Kadmium je těžký kov, který může poškodit vaše ledviny. Slunečnice mají tendenci do sebe kadmium vázat z půdy a ukládat ho právě ve slunečnicových semínkách. Nemusíte se však obávat, museli byste sníst okolo 300 g semínek týdně, aby se na vás chronická expozice nějakým způsobem projevila. Minimálně je ale dobré o tom vědět a nedopřávat si je např. denně v množství 40 g. To už hranici překročíte. Pozor si také dejte na potenciální alergie, které sice nejsou tak časté, ale objevit se rozhodně můžou.

Naklíčená slunečnice nebo ořechový krém
Nejvíce prospěšná jsou semínka ve svém naklíčením stavu – v této podobě jsou totiž živiny nejvíce přístupné. Naklíčit nebo namočit si je můžete doma, lze je ale už i koupit v obchodech se zdravou výživou. Výborné je také ořechové máslo ze slunečnicových semínek. Před jeho přípravou je dobré semínka aktivovat: namočte je na 2 hodiny, poté je rozprostřete na plech a dobře usušte v troubě při nízké teplotě, na závěr je rozmixujte do hladkého krému a skladujte v čisté skleničce. Ořechový krém byste měli do týdne zpracovat. Využít ho můžete i při vánočním pečení.

tip redakce ▾
 
Img

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny měly mít stálé místo. Umíte je ale správně připravit...

Proč nám občas semínka zmodrají?
Všimli jste si někdy, že když pečete se semínky, zmodrají vám? A nejenom ony. Modrá barva vzniká reakcí kyseliny chlorogenové a jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného). Jedná se naštěstí o naprosto neškodnou reakci, které se nemusíte obávat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické, indické, asijské nebo africké. Je to také druhé nejoblíbenější dochucovadlo...

Čtěte dál
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...