O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální kritéria, přesto se i v této době stále těší oblibě klasické fast foody. Jak je to možné? Je pravdou, že i takové řetězce nabízejí zdravější verze rychlého občerstvení, aby dokázaly uspokojit zvyšující se poptávku po těchto jídlech. Přesto v nich stále najdete mnoho lidí, kteří si na tácu odnášejí ke stolu klasická menu.
Rychlé občerstvení je oblíbené hlavně kvůli možnosti dostat do sebe teplé jídlo během pár minut. V dnešní rychlé době je to žádané, proto fast foody mají zatím stále plno. Kdo však alespoň trochu řeší, jak se stravuje, snaží se v takových podnicích zvolit „to nejmenší zlo“. Nebo se snad dá i v rámci rychlého občerstvení najít zdravý a výživný pokrm?
Jisté je, že pokud do takové restaurace zamíříte jednou za čas, nic se vám nestane a žádné zdravotní, ani fyzické důsledky to mít nebude. A to i v případě, že si zde dáte opravdu cokoliv. Pokud ale vaše cesta na jídlo končí ve fast foodu každý týden, nebo snad i několikrát do týdne, je to už problém. A jaký? Přemíra smažených jídel, hodně soli, hodně cukru a nezdravého tuku.
Rizika rychlého občerstvení
Poznávacím znamením běžných jídel z fast foodu je bezesporu jejich příliš vysoká energetická hodnota, proto při opakovaných návštěvách zajistí tělu pravidelný vyšší příjem kalorií, než je běžné denní doporučení, což vede časem k přibírání, obezitě a s tím spojených zdravotních potíží. Nejhorší je takové stravování učit už malé děti, které si na takové jídlo snadno vytvoří návyk a fast foody tak budou nedílnou součástí jejich životů. Ano, možná že dokud jsou malé a aktivní, kalorie tzv. vyběhají. Ale nemění to nic na faktu, že do sebe už od mala cpou nadmíru soli, cukru, nasycených tuků a zadělávají si tak na nebezpečná onemocnění (kardiovaskulární choroby, cukrovka apod.).
Co si můžete ve fast foodech bez obav dopřát?
Abychom ale fast foody jen nekritizovali, ukažme si také to dobré. Nálepka fast food totiž nemusí automaticky znamenat nezdravé jídlo. Vše je o výběru. Běžně dnes řetězce nabízejí nejrůznější verze salátů, některé s obsahem ryb, vajec, šunky nebo kuřecího masa. Můžete tak mít plnohodnotné jídlo, hodně zeleniny a pokud je maso grilované, máte postaráno i o lepší úpravu, než je smažení. Nabídka již bývá dnes široká i co se týče lehčích jídel, vybírejte proto pečlivě a nenechte se zlákat klasikou. Místo velkého burgeru zvolte wrap, vynechte majonézu nebo kalorické těžké zálivky na salát. Je škoda dát si slazený nápoj, zvolte proto raději perlivou vodu, džus s vodou nebo v nejhorším light verze. Pokud zamíříte do bageterie, dejte si celozrnné pečivo, bílkovinu v podobě libového masa, ryby nebo vajíčka a k tomu variace zeleniny. Máte-li rádi rychlá občerstvení čínského nebo indického stylu, zkuste kuřecí směsi s rýží, mohou být i lehce pikantní. Výhodou fast foodů je také podobná nebo úplně stejná nabídka všude po světě, proto se v tom dobře vyznáte a snadněji si vyberete vhodné jídlo, ať už jste kdekoliv.
Myslete na to, že se sice možná chcete najíst rychle, ale také byste byli rádi, kdyby to tělu nějakou dobu stačilo a vy jste mohli dál fungovat. Proto je lepší zvolit takový pokrm, který vašemu tělu dodá energii, živiny, ale nedostanete po něm brzy hlad. Z klasického menu od nejznámějšího fastofoodového řetěžce budete kalorie spalovat dlouho, ale zasycení na delší dobu nečekejte. Jedním takovým menu navíc hravě překročíte denní doporučený příjem cukru, mastných kyselin a razantně také kalorický příjem. A to jen jedním jídlem!
Na co si dát pozor
Jakmile zavítáte pro jídlo do fast foodu, mějte na paměti několik zásad, podle kterých si pak zvolte svůj pokrm. Bohatým zdrojem energie a přepáleného tuku jsou všechny přesmažené kalorické bomby, které vašemu srdečně-cévnímu systému nikdy dobře neudělají. Jako nápoje vždy volte jinou variantu než typické slazené limonády, které žízeň nezaženou, zato do sebe dostanete přemíru cukru. Vybírejte dobře také různé omáčky nebo zálivky. Některé si kaloricky nezadají s celým pokrmem. I zde se tedy vyplatí vědět, čím jídlo doplníte. Jako přílohu pak volte celozrnné verze, tortilly na grilu, pečené brambory ve slupce místo hranolků nebo zeleninu.
Fast foody mohou být tedy vhodnou formou stravy, pokud se jedná o výjimečnou událost jako jsou cesty, nouzový oběd nebo dovolená. Neberte je ale jako běžnou součást životního stylu.
Zdroj: Autor / aktin.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem dát si i sladké dobroty, jako jsou dorty, muffiny, koláčky apod. Co...
Čtěte dál
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Mango a avokádo: Jak poznat zralost plodů a podle čeho tyto druhy ovoce vybírat?

Odbornice radí, jak číst etikety potravin a čeho si na nich primárně všímat

Pravidla sázení rajčat v květnu – kdy je zasadit a jak o ně pečovat?

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Rozhovor s Michaelou Bebovou: zdravý jídelníček pro děti nesmí být nuda, domácí koláč ano, lízátko raději ne
