Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát
zdroj: Pixabay

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je kysané zelí. Právě teď je ideální doba na jeho konzumaci, jíst bychom ho ale měli celoročně. Zelí navíc nemusíte připravit jen na způsob přílohy k pečenému masu. Možností úprav je opravdu mnoho a jistě si každý najde svou oblíbenou variantu. Leckdo se mu vyhýbá kvůli následnému diskomfortu během trávení. Není ale nutné se ho kvůli tomu vzdávat, stačí ta správná úprava a rozumné množství. Co všechno našemu tělu zelí přináší?

Kysané zelí je fermentovanou neboli kvašenou potravinou, která je velice přínosná nejen pro naše trávení, ale pro celkové zdraví organismu. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, proto je právě na zimu tou nejlepší volbou pro silnou imunitu. Zelí ale dodá tělu také vitamíny B, K a E, z minerálu pak doplníte například draslík, železo nebo vápník. Kaloricky je na tom zelí opravdu dobře, takže se ani nemusíte bát o svou hmotnost.

Kouzlo je ve fermentaci
Tou největší „bombou“ ale je proces fermentace, kterým kysané zelí prošlo. Díky tomu obsahuje zelí probiotika, hlavně bakterie mléčného kvašení, která podporují správné trávení, zdravá střeva, a tím posilují imunitní systém. Kysané zelí je tedy nejen vitamínovou superpotravinou, ale díky fermentaci o něm můžeme bez pochyb říct, že jde o jednu z nejlepších a nejpřínosnějších potravin vůbec.

Zelí je brukvovitá zelenina, která vyniká svou schopností bojovat proti rakovinnému bujení. Důvodem je vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. Zelí obsahuje také látky, které fungují protizánětlivě. Kysané produkty, a tedy i zelí, je ideální konzumovat také po užívání antibiotik. Ta sice dokážou ničit všechny možné bakterie, ale bohužel i ty dobré. Může tak dojít k množení patogenů a při opakovaném užívání antibiotik k jejich nekontrolovatelnému růstu. S tím je pak spojena řada onemocnění a chronických potíží. K obnově příznivých bakterií ve střevech a ke zničení patogenů přispívá právě konzumace kysaných potravin, což je i kysané zelí.

Jak zelí využít v kuchyni
Pokud chcete zařadit kysané zelí do své stravy, není to vůbec nic složitého. Možností, jak zelí v kuchyni využít, je opravdu mnoho. Tradiční přípravou je zelí mírně podušené jako součást klasiky knedlo-zelo-vepřo. Pokud máte rádi tuhle kombinaci, připravte si ji lépe – maso zvolte libové pečené, jako přílohu můžete mít třeba opečené brambory a zelím samozřejmě nešetřete. Červené zelí skvěle doplňuje pokrmy s kachnou. V téhle době jistě oceníte také hřejivou polévku v podobě zelňačky. Kysané zelí ale skvěle poslouží také v podzimních salátech, můžete si připravit zelné placky nebo si jednoduše lžíci až dvě přidejte k jakémukoliv jídlu jako dochucení.

Zkuste různé varianty zelí
Kysané zelí má mnoho výhod, a to nejen pro náš organismus. Pozitivní na této potravině je také jeho příznivá cena, zelí si navíc můžete snadno pěstovat sami a kysané zelí si připravit doma. V obchodech se ale nemusíte omezovat jen na klasiku bílého a červeného zelí. Dobře uděláte také když si dopřejete zelný salát s mrkví, nebo například kysané zelí s křenem, případně s jinou kvašenou zeleninou.

Zdroje: zdravezdravi.czvitalweb.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a železa. Kysané...

Čtěte dál
Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Zdravé vyprazdňování je klíčové pro naši pohodu a celkové zdraví. Mnoho lidí se však potýká s problémem zácpy, která může být nejen...
Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Bohatá zásoba domácích zavařenin je obvykle chloubou každé hospodyně. Ať už se rozhodnete zavařit první letní úrodu nebo guláš, co...
Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Fenykl pochází ze Středozemí, ale dnes se v různých odrůdách pěstuje po celém světě. Pro plod fenyklu je typický éterický olej, bohatá...
Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Fermentované nápoje jsou ústředním prvkem mnoha kultur po celém světě. Nabízí rozmanitost chutí a textur, které nelze napodobit jinými...
Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Jarní období je časem, kdy příroda ožívá a nabízí bohatství čerstvých a lahodných potravin, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu....
Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Už se vám stalo, že jste byli (nebo jste) pravidelně v jistou denní dobu unavení, podáváte menší fyzický výkon nebo se špatně soustředíte?...
Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré...
Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku

Je před námi jedno z nejkrásnějších období v roce a s ním i spojené přetékající stoly dobrého jídla, cukroví a spousty dalších pochoutek...
Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Rostlinné trávicí enzymy papain a bromelain – v čem nám mohou pomoci?

Trávicí enzymy najdete v mnohých spalovačích tuků. Pokud jste ale vegetariáni či vegani nebo prostě nechcete užívat jejich živočišnou...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Péče o pleť v létě má svá úskalí. Vhodně zvolený jídelníček pomůže dodat nekonečnou hydrataci a zásobí pokožku potřebnými vitamíny...
Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Rostlinné pigmenty karotenoidy jsou mocnými spojenci krásné pokožky i celého vašeho organismu. Nenajdete je jen v mrkvi, ale v celé...