Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát
zdroj: Pixabay

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je kysané zelí. Právě teď je ideální doba na jeho konzumaci, jíst bychom ho ale měli celoročně. Zelí navíc nemusíte připravit jen na způsob přílohy k pečenému masu. Možností úprav je opravdu mnoho a jistě si každý najde svou oblíbenou variantu. Leckdo se mu vyhýbá kvůli následnému diskomfortu během trávení. Není ale nutné se ho kvůli tomu vzdávat, stačí ta správná úprava a rozumné množství. Co všechno našemu tělu zelí přináší?

Kysané zelí je fermentovanou neboli kvašenou potravinou, která je velice přínosná nejen pro naše trávení, ale pro celkové zdraví organismu. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, proto je právě na zimu tou nejlepší volbou pro silnou imunitu. Zelí ale dodá tělu také vitamíny B, K a E, z minerálu pak doplníte například draslík, železo nebo vápník. Kaloricky je na tom zelí opravdu dobře, takže se ani nemusíte bát o svou hmotnost.

Kouzlo je ve fermentaci
Tou největší „bombou“ ale je proces fermentace, kterým kysané zelí prošlo. Díky tomu obsahuje zelí probiotika, hlavně bakterie mléčného kvašení, která podporují správné trávení, zdravá střeva, a tím posilují imunitní systém. Kysané zelí je tedy nejen vitamínovou superpotravinou, ale díky fermentaci o něm můžeme bez pochyb říct, že jde o jednu z nejlepších a nejpřínosnějších potravin vůbec.

Zelí je brukvovitá zelenina, která vyniká svou schopností bojovat proti rakovinnému bujení. Důvodem je vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. Zelí obsahuje také látky, které fungují protizánětlivě. Kysané produkty, a tedy i zelí, je ideální konzumovat také po užívání antibiotik. Ta sice dokážou ničit všechny možné bakterie, ale bohužel i ty dobré. Může tak dojít k množení patogenů a při opakovaném užívání antibiotik k jejich nekontrolovatelnému růstu. S tím je pak spojena řada onemocnění a chronických potíží. K obnově příznivých bakterií ve střevech a ke zničení patogenů přispívá právě konzumace kysaných potravin, což je i kysané zelí.

Jak zelí využít v kuchyni
Pokud chcete zařadit kysané zelí do své stravy, není to vůbec nic složitého. Možností, jak zelí v kuchyni využít, je opravdu mnoho. Tradiční přípravou je zelí mírně podušené jako součást klasiky knedlo-zelo-vepřo. Pokud máte rádi tuhle kombinaci, připravte si ji lépe – maso zvolte libové pečené, jako přílohu můžete mít třeba opečené brambory a zelím samozřejmě nešetřete. Červené zelí skvěle doplňuje pokrmy s kachnou. V téhle době jistě oceníte také hřejivou polévku v podobě zelňačky. Kysané zelí ale skvěle poslouží také v podzimních salátech, můžete si připravit zelné placky nebo si jednoduše lžíci až dvě přidejte k jakémukoliv jídlu jako dochucení.

Zkuste různé varianty zelí
Kysané zelí má mnoho výhod, a to nejen pro náš organismus. Pozitivní na této potravině je také jeho příznivá cena, zelí si navíc můžete snadno pěstovat sami a kysané zelí si připravit doma. V obchodech se ale nemusíte omezovat jen na klasiku bílého a červeného zelí. Dobře uděláte také když si dopřejete zelný salát s mrkví, nebo například kysané zelí s křenem, případně s jinou kvašenou zeleninou.

Zdroje: zdravezdravi.czvitalweb.cz

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak měli co nejpřesněji definovat či popsat, jedná se o tlak v břišní...

Čtěte dál
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme...
Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám...
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...