Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je kysané zelí. Právě teď je ideální doba na jeho konzumaci, jíst bychom ho ale měli celoročně. Zelí navíc nemusíte připravit jen na způsob přílohy k pečenému masu. Možností úprav je opravdu mnoho a jistě si každý najde svou oblíbenou variantu. Leckdo se mu vyhýbá kvůli následnému diskomfortu během trávení. Není ale nutné se ho kvůli tomu vzdávat, stačí ta správná úprava a rozumné množství. Co všechno našemu tělu zelí přináší?
Kysané zelí je fermentovanou neboli kvašenou potravinou, která je velice přínosná nejen pro naše trávení, ale pro celkové zdraví organismu. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, proto je právě na zimu tou nejlepší volbou pro silnou imunitu. Zelí ale dodá tělu také vitamíny B, K a E, z minerálu pak doplníte například draslík, železo nebo vápník. Kaloricky je na tom zelí opravdu dobře, takže se ani nemusíte bát o svou hmotnost.
Kouzlo je ve fermentaci
Tou největší „bombou“ ale je proces fermentace, kterým kysané zelí prošlo. Díky tomu obsahuje zelí probiotika, hlavně bakterie mléčného kvašení, která podporují správné trávení, zdravá střeva, a tím posilují imunitní systém. Kysané zelí je tedy nejen vitamínovou superpotravinou, ale díky fermentaci o něm můžeme bez pochyb říct, že jde o jednu z nejlepších a nejpřínosnějších potravin vůbec.
Zelí je brukvovitá zelenina, která vyniká svou schopností bojovat proti rakovinnému bujení. Důvodem je vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. Zelí obsahuje také látky, které fungují protizánětlivě. Kysané produkty, a tedy i zelí, je ideální konzumovat také po užívání antibiotik. Ta sice dokážou ničit všechny možné bakterie, ale bohužel i ty dobré. Může tak dojít k množení patogenů a při opakovaném užívání antibiotik k jejich nekontrolovatelnému růstu. S tím je pak spojena řada onemocnění a chronických potíží. K obnově příznivých bakterií ve střevech a ke zničení patogenů přispívá právě konzumace kysaných potravin, což je i kysané zelí.
Jak zelí využít v kuchyni
Pokud chcete zařadit kysané zelí do své stravy, není to vůbec nic složitého. Možností, jak zelí v kuchyni využít, je opravdu mnoho. Tradiční přípravou je zelí mírně podušené jako součást klasiky knedlo-zelo-vepřo. Pokud máte rádi tuhle kombinaci, připravte si ji lépe – maso zvolte libové pečené, jako přílohu můžete mít třeba opečené brambory a zelím samozřejmě nešetřete. Červené zelí skvěle doplňuje pokrmy s kachnou. V téhle době jistě oceníte také hřejivou polévku v podobě zelňačky. Kysané zelí ale skvěle poslouží také v podzimních salátech, můžete si připravit zelné placky nebo si jednoduše lžíci až dvě přidejte k jakémukoliv jídlu jako dochucení.
Zkuste různé varianty zelí
Kysané zelí má mnoho výhod, a to nejen pro náš organismus. Pozitivní na této potravině je také jeho příznivá cena, zelí si navíc můžete snadno pěstovat sami a kysané zelí si připravit doma. V obchodech se ale nemusíte omezovat jen na klasiku bílého a červeného zelí. Dobře uděláte také když si dopřejete zelný salát s mrkví, nebo například kysané zelí s křenem, případně s jinou kvašenou zeleninou.
Zdroje: zdravezdravi.cz, vitalweb.cz
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Zažívací potíže po dietních chybách: Jak si rychle pomoci?
Kdo by si občas nedopřál něco, co není úplně v souladu se zdravým jídelníčkem – příliš mastné nebo kořeněné jídlo či sladkosti. Výsledek? Nepříjemné zažívací potíže, jako je nadýmání, pálení žáhy, bolesti...
Čtěte dál
Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?

Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho
