Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?
zdroj: Shutterstock

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek, kombinujeme a hledáme konkrétní suroviny, abychom s jejich pomocí určité živiny tělu dodali. Není to ale tak jednoduché. To, že potraviny obsahují určité živiny, ještě neznamená, že je naše tělo využije plnohodnotně. Záleží totiž, co přesně volíme, s čím potraviny kombinujeme i jak je upravíme.

Na vině jsou antinutriční látky
Tyto látky se vyskytují zcela přirozeně například v obilovinách, luštěninách, v zelenině nebo třeba oříškách. Antinutriční látky už podle názvu napovídají svůj účinek – snižují využitelnost a vstřebatelnost některých látek, typicky jde o vitamíny a minerální látky. Také mohou snižovat účinnost některých enzymů a zhoršovat využitelnost živin, výjimkou nejsou ani trávicí potíže. Antinutriční látky mají ale i své kladné vlastnosti a mohou být pro nás prospěšné. Dobré je vědět, jak s těmito látkami pracovat, některé z nich odstraníme tepelnou či jinou úpravou, jiné jsou stabilní.

Jak je na tom vláknina
O vláknině všichni víme, že je hojně doporučována jako jedna z důležitých složek zdravé stravy. I ona ale může působit antinutričně. Vláknina může zhoršovat vstřebávání některých minerálů, na druhou stranu ale má řadu jiných prospěšných účinků a je tedy důležité, aby se v našem jídelníčku objevovala, a to ideálně v množství 25–30 g za den. Výrazné negativní účinky se pak projeví zejména pokud budete vlákniny dlouhodobě přijímat nadbytek.

Pozor na vápník a železo z rostlinných zdrojů
Rozdíl je také v tom, jaké zdroje upřednostníte. Například některé rostlinné zdroje obsahují poměrně dost železa, ale tělo ho nedokáže využít tak dobře jako z živočišné varianty. Využitelnost železa z rostlinného zdroje se pohybuje okolo 5 %, z živočišného pak kolem 20 %, přičemž nejlépe je na tom železo obsažené v mase. A podobně je to také například s vápníkem. Jsou látky, které jeho vstřebávání brání. Jedná se třeba o kyselinu fosforečnou, která se vyskytuje v oblíbených kolových nápojích. Vápník rovněž blokují oxaláty neboli šťavelany a kyselina fytová, kterých je v rostlinné stravě hodně. Proto nevstřebáte vápník tak snadno jako když zařazujete do stravy třeba mléčné výrobky.

Když máte nedostatek jódu…
Problém může nastat také v případě, že máte nedostatek jódu. Tento prvek mohou blokovat tzv. strumigeny, které jsou obsaženy v sójových výrobcích nebo v brukvovité zelenině, což je třeba brokolice, květák, zelí apod. To ale neznamená, že takové potraviny máte ze svého jídelníčku vyřadit. Máte-li optimální hladinu jódu, nedochází v těle k jeho ovlivnění. Vždy je potřeba brát v potaz, zda se stravujete pouze rostlinnými zdroji, nebo přidáte do jídelníčku také ryby, mořské plody, různé druhy olejů atd. Pozor by si měli dát lidé s poruchou funkce štítné žlázy, kterým se nedoporučuje přijímat často luštěniny nebo právě zmíněnou brukvovitou zeleninu.

Bílkoviny z rostlinné nebo z živočišné říše
Zásadní problém může nastat, pokud dlouhodobě nepřijímáte dostatek makroživin. Například bílkoviny nezbytné pro fungování našeho organismu, jsou z rostlinných zdrojů neplnohodnotné, a tedy neobsahují všechny esenciální aminokyseliny v optimálním poměru nebo vůbec. Nelze tedy přijmout dostatek bílkovin v tom správném složení například jen z luštěnin. Pokud se vyhýbáte masu, je potřeba zdroje bílkovin různě kombinovat, a nemusí to být nutně v rámci jednoho jídla. Stačí, když bude pestrý váš celodenní jídelníček.

Proslýchá se, že některé luštěniny obsahují stejné množství bílkovin jako živočišné zdroje. Je to sice pravda, ale jedná se o syrový stav. Luštěniny vařením nabydou až třikrát a po uvaření je ve 100 gramech luštěniny obsaženo pouze okolo 9 gramů bílkovin, navíc jejich využitelnost je v tomto případě oproti masu výrazně nižší. Pro porovnání, k získání zhruba jedné porce bílkovin (okolo 20 gramů) nám stačí sníst 100 gramů masa (naváženo v syrovém stavu). Jak je vidět, je tedy snazší a pro tělo lépe využitelné dodat bílkoviny z jedné malé porce masa než z obrovského talíře luštěnin. Plnohodnotný jídelníček se dá poskládat i bez masa, ale je to již trochu složitější.

Kombinujte živiny správně
Pokud se nechcete okrádat o živiny, vybírejte v první řadě kvalitní zdroje a určité látky spolu kombinujte. Zdroje železa například kombinujte s vitamínem C, který zvyšuje jeho vstřebávání. Pro snížení účinků oxalátů, které na sebe vážou vápník, je dobré do pokrmu či vaření přidat zdroj mléčného výrobku. Během konzumace zeleniny je dobré přidat také určité množství tuku, což může být ideálně olej. Tím podpoříte vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích i některých antioxidantů. Rajčata obsahující důležitý antioxidant lykopen je lepší tepelně upravit pro zvýšení jeho účinku. Obiloviny a luštěniny je obecně dobré předem namáčet, klíčit nebo dlouho vařit.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Víno, mošt, burčák nebo ocet – jaký požitek nám přinášejí nápoje z hroznů?

Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Neznáme přesný věk vinné révy, ale určitě je starší než samotné lidstvo. Vinná réva je vzácná a lidstvu prospěšná rostlina, jakými způsoby však můžeme...

Čtěte dál
Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Kysané zelí můžete, nebo vůbec nemusíte mít rádi. V každém případě patří zcela oprávněně mezi naše superpotraviny, a řadí se mezi ně...
Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Domácí kvasový chléb: pečení doma je stále oblíbenější. Složení cena jasně vedou

Nechutná vám kupovaný chléb? Nelíbí se vám jeho konzistence či vzhled a máte pochybnosti o jeho složení? Milujete chuť a vůni čerstvého,...
Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Šípek – jak ho zpracovávat, a přitom v něm uchovat co nejvíce vitamínů?

Podzim se začíná hlásit i změnou počasí a chřipky, či jiná nepříjemná nachlazení na sebe nenechají dlouho čekat. Jak je na tom vaše...
Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Domácí limonády jako hit mezi letními nápoji. Proč jsou tak oblíbené?

Osvěžující domácí limonády z čerstvých surovin jsou v posledních letech doslova fenoménem. Trend domácích limonád přišel před několika...
Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Angrešt – opomíjený poklad našich zahrádek

Když se řekne angrešt, mnozí si vybaví jen kyselou chuť nedozrálých plodů a nepříjemné, ostré trny. Pro mnohé z nás však chuť angreštu...
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Zdravá strava a aktivní životní styl jsou klíčovými prvky pro udržení našeho fyzického a duševního zdraví. V dnešním světě jsme často...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Zahřívající efekt: jaké rostliny a koření vás na podzim prohřejí zevnitř?

Pomalu se krátící dny, které se vyznačují již začínajícím nepříjemným chladem je dobré strávit tak, abyste zůstali v teple. A nejen...
Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Tipy a zásady pro zdravé svačiny pro školáky

Zavděčit se malým školákům a vymýšlet každý den nové, lákavé a zároveň zdravé svačiny, které je uspokojí, nemusí být vůbec snadné....
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...