Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné
zdroj: Adobe Stock

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici, ale zároveň jsou vysokoenergetické a hrstka denně bohatě postačí. Naučte se je konzumovat správně. Jedině tak z nich vytěžíte maximum.

To pravé ořechové
Ořechy jsou zárodkem rostliny. Obsahují všechny látky, které dovolují vzniknout novému životu, a vy do sebe všechnu tuto sílu vstřebáváte. Je známo, že ořechy jsou bohatou zásobárnou energie (100 g ořechů tvoří přibližně 3000 kJ), obsahují růstové a minerální látky a v neposlední řadě také důležité vitamíny. Odpověď na otázku, který druh ořechů je pro nás nejprospěšnější, prakticky neexistuje. Každý z nich je něčím výjimečný. Zatímco pistácie obsahují největší množství bílkovin, v lískových ořeších převládá vláknina a pekanové ořechy vás zásobí omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Snažte se zastoupit všechny druhy. Můžete je střídat, nebo je namíchat a přidávat do sladkých i slaných jídel.

TIP
Nezapomínejte na para ořechy! Dopřejte si jeden každý den k snídani a bohatě tak pokryjete denní dávku selenu, který se významně podílí na antioxidační kapacitě organismu.

Ořechy vyžadují správné skladování
Těšíte se z bohaté úrody vlašských ořechů? Pak máte pravděpodobně vystaráno nejenom na Vánoce. Díky správnému skladování vám vydrží i několik let. Čerstvě vyloupané ořechy nechte určitě proschnout. Snížíte tak riziko vzniku plísní, kvůli kterým by vaše úroda mohla skončit v kompostu. Osvědčený způsob je ořechy jednoduše zavařit. Postačí vám nechat je ve sklenicích ponořených v horké vodě přibližně půl hodiny. Přesně tak, jako zavařujete třeba sezónní ovoce.

Všechny ořechy velmi snadnou žluknou, z toho důvodu je dobré je skladovat v chladu a temnu. Parapet na oknu? Tak na ten určitě zapomeňte. Ořechy můžete skladovat v dobře uzavíratelné nádobě v lednici a nebo i v mrazáku, kde se jim nic nestane. Největším nepřítelem ořechů je teplo, přímé světlo a samozřejmě kyslík. Dopřejte jim keramiku, sklo nebo plech, z plastových obalů je ale raději přendejte do jiné nádoby. Stejně tak není dobré je skladovat v obyčejných mikrotenových pytlíčcích za pokojové teploty, kde se mohou snadno zapařit.

Namáčet, namáčet a namáčet
Nejenom u luštěnin platí, že jsou díky poctivému namáčení daleko prospěšnější. Voda aktivuje chemické procesy, díky kterým se stanou stravitelnější. Doba namáčení se liší v závislosti na druhu. Zatímco arašídy se musí namáčet až 12 hodin (ve skutečnosti se jedná o luštěninu, nicméně kvůli chuti si ji mnozí řadí spíše mezi ořechy), kešu ořechům postačí 2-3 hodiny. Zbylé druhy namočte zhruba na 5 hodin. Ptáte se – je to opravdu nutné? Ano i ne. Pokud jste závislí na živinách čistě z rostlinné stravy, pak to nutné je. Pokud se stravujete racionálně, pak to tak nutné není. Někdy se ale bez toho přece jen neobejdete – např. když byste chtěli připravit lahodný kešu krém, ořechy namočit musíte.

TIP
Pokud do vody přidáte špetku soli, výrazně podpoříte rychlost chemických procesů v ořechu a snížíte dobu, po kterou je nutné ořechy namáčet.

tip redakce ▾
 
Img

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví, je třeba, aby byl mozek v kondici. K tomu jsou...

Škodí ořechům tepelná úprava?
Jistě víte, že mnohé druhy ovoce a zeleniny ztrácí tepelnou úpravou některé vitamíny a minerály. Je tomu tak i v případě ořechů? Ořechy mnozí z vás s oblibou přidávají do sladkých jídel, arašídy a vlašské ořechy často i do hlavních chodů. Dobrá zpráva je, že v tomto případě to ořechům vůbec neškodí. Právě naopak! Díky tepelné úpravě je podpořeno vstřebávání živin. Zkrátka, platí tu stejné výhody jako při namáčení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Mléko a mléčné výrobky, zejména ty tučné, bývají spojovány s různými zdravotními problémy, zejména kardiovaskulárního typu. Důkazy založené na výzkumech na toto téma však byly až do této doby poměrně nekonzistentní....

Čtěte dál
Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období...
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...