Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné
zdroj: Adobe Stock

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici, ale zároveň jsou vysokoenergetické a hrstka denně bohatě postačí. Naučte se je konzumovat správně. Jedině tak z nich vytěžíte maximum.

To pravé ořechové
Ořechy jsou zárodkem rostliny. Obsahují všechny látky, které dovolují vzniknout novému životu, a vy do sebe všechnu tuto sílu vstřebáváte. Je známo, že ořechy jsou bohatou zásobárnou energie (100 g ořechů tvoří přibližně 3000 kJ), obsahují růstové a minerální látky a v neposlední řadě také důležité vitamíny. Odpověď na otázku, který druh ořechů je pro nás nejprospěšnější, prakticky neexistuje. Každý z nich je něčím výjimečný. Zatímco pistácie obsahují největší množství bílkovin, v lískových ořeších převládá vláknina a pekanové ořechy vás zásobí omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Snažte se zastoupit všechny druhy. Můžete je střídat, nebo je namíchat a přidávat do sladkých i slaných jídel.

TIP
Nezapomínejte na para ořechy! Dopřejte si jeden každý den k snídani a bohatě tak pokryjete denní dávku selenu, který se významně podílí na antioxidační kapacitě organismu.

Ořechy vyžadují správné skladování
Těšíte se z bohaté úrody vlašských ořechů? Pak máte pravděpodobně vystaráno nejenom na Vánoce. Díky správnému skladování vám vydrží i několik let. Čerstvě vyloupané ořechy nechte určitě proschnout. Snížíte tak riziko vzniku plísní, kvůli kterým by vaše úroda mohla skončit v kompostu. Osvědčený způsob je ořechy jednoduše zavařit. Postačí vám nechat je ve sklenicích ponořených v horké vodě přibližně půl hodiny. Přesně tak, jako zavařujete třeba sezónní ovoce.

Všechny ořechy velmi snadnou žluknou, z toho důvodu je dobré je skladovat v chladu a temnu. Parapet na oknu? Tak na ten určitě zapomeňte. Ořechy můžete skladovat v dobře uzavíratelné nádobě v lednici a nebo i v mrazáku, kde se jim nic nestane. Největším nepřítelem ořechů je teplo, přímé světlo a samozřejmě kyslík. Dopřejte jim keramiku, sklo nebo plech, z plastových obalů je ale raději přendejte do jiné nádoby. Stejně tak není dobré je skladovat v obyčejných mikrotenových pytlíčcích za pokojové teploty, kde se mohou snadno zapařit.

Namáčet, namáčet a namáčet
Nejenom u luštěnin platí, že jsou díky poctivému namáčení daleko prospěšnější. Voda aktivuje chemické procesy, díky kterým se stanou stravitelnější. Doba namáčení se liší v závislosti na druhu. Zatímco arašídy se musí namáčet až 12 hodin (ve skutečnosti se jedná o luštěninu, nicméně kvůli chuti si ji mnozí řadí spíše mezi ořechy), kešu ořechům postačí 2-3 hodiny. Zbylé druhy namočte zhruba na 5 hodin. Ptáte se – je to opravdu nutné? Ano i ne. Pokud jste závislí na živinách čistě z rostlinné stravy, pak to nutné je. Pokud se stravujete racionálně, pak to tak nutné není. Někdy se ale bez toho přece jen neobejdete – např. když byste chtěli připravit lahodný kešu krém, ořechy namočit musíte.

TIP
Pokud do vody přidáte špetku soli, výrazně podpoříte rychlost chemických procesů v ořechu a snížíte dobu, po kterou je nutné ořechy namáčet.

Škodí ořechům tepelná úprava?
Jistě víte, že mnohé druhy ovoce a zeleniny ztrácí tepelnou úpravou některé vitamíny a minerály. Je tomu tak i v případě ořechů? Ořechy mnozí z vás s oblibou přidávají do sladkých jídel, arašídy a vlašské ořechy často i do hlavních chodů. Dobrá zpráva je, že v tomto případě to ořechům vůbec neškodí. Právě naopak! Díky tepelné úpravě je podpořeno vstřebávání živin. Zkrátka, platí tu stejné výhody jako při namáčení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...