Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné
zdroj: Adobe Stock

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici, ale zároveň jsou vysokoenergetické a hrstka denně bohatě postačí. Naučte se je konzumovat správně. Jedině tak z nich vytěžíte maximum.

To pravé ořechové
Ořechy jsou zárodkem rostliny. Obsahují všechny látky, které dovolují vzniknout novému životu, a vy do sebe všechnu tuto sílu vstřebáváte. Je známo, že ořechy jsou bohatou zásobárnou energie (100 g ořechů tvoří přibližně 3000 kJ), obsahují růstové a minerální látky a v neposlední řadě také důležité vitamíny. Odpověď na otázku, který druh ořechů je pro nás nejprospěšnější, prakticky neexistuje. Každý z nich je něčím výjimečný. Zatímco pistácie obsahují největší množství bílkovin, v lískových ořeších převládá vláknina a pekanové ořechy vás zásobí omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Snažte se zastoupit všechny druhy. Můžete je střídat, nebo je namíchat a přidávat do sladkých i slaných jídel.

TIP
Nezapomínejte na para ořechy! Dopřejte si jeden každý den k snídani a bohatě tak pokryjete denní dávku selenu, který se významně podílí na antioxidační kapacitě organismu.

Ořechy vyžadují správné skladování
Těšíte se z bohaté úrody vlašských ořechů? Pak máte pravděpodobně vystaráno nejenom na Vánoce. Díky správnému skladování vám vydrží i několik let. Čerstvě vyloupané ořechy nechte určitě proschnout. Snížíte tak riziko vzniku plísní, kvůli kterým by vaše úroda mohla skončit v kompostu. Osvědčený způsob je ořechy jednoduše zavařit. Postačí vám nechat je ve sklenicích ponořených v horké vodě přibližně půl hodiny. Přesně tak, jako zavařujete třeba sezónní ovoce.

Všechny ořechy velmi snadnou žluknou, z toho důvodu je dobré je skladovat v chladu a temnu. Parapet na oknu? Tak na ten určitě zapomeňte. Ořechy můžete skladovat v dobře uzavíratelné nádobě v lednici a nebo i v mrazáku, kde se jim nic nestane. Největším nepřítelem ořechů je teplo, přímé světlo a samozřejmě kyslík. Dopřejte jim keramiku, sklo nebo plech, z plastových obalů je ale raději přendejte do jiné nádoby. Stejně tak není dobré je skladovat v obyčejných mikrotenových pytlíčcích za pokojové teploty, kde se mohou snadno zapařit.

Namáčet, namáčet a namáčet
Nejenom u luštěnin platí, že jsou díky poctivému namáčení daleko prospěšnější. Voda aktivuje chemické procesy, díky kterým se stanou stravitelnější. Doba namáčení se liší v závislosti na druhu. Zatímco arašídy se musí namáčet až 12 hodin (ve skutečnosti se jedná o luštěninu, nicméně kvůli chuti si ji mnozí řadí spíše mezi ořechy), kešu ořechům postačí 2-3 hodiny. Zbylé druhy namočte zhruba na 5 hodin. Ptáte se – je to opravdu nutné? Ano i ne. Pokud jste závislí na živinách čistě z rostlinné stravy, pak to nutné je. Pokud se stravujete racionálně, pak to tak nutné není. Někdy se ale bez toho přece jen neobejdete – např. když byste chtěli připravit lahodný kešu krém, ořechy namočit musíte.

TIP
Pokud do vody přidáte špetku soli, výrazně podpoříte rychlost chemických procesů v ořechu a snížíte dobu, po kterou je nutné ořechy namáčet.

tip redakce ▾
 
Img

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví, je třeba, aby byl mozek v kondici. K tomu jsou...

Škodí ořechům tepelná úprava?
Jistě víte, že mnohé druhy ovoce a zeleniny ztrácí tepelnou úpravou některé vitamíny a minerály. Je tomu tak i v případě ořechů? Ořechy mnozí z vás s oblibou přidávají do sladkých jídel, arašídy a vlašské ořechy často i do hlavních chodů. Dobrá zpráva je, že v tomto případě to ořechům vůbec neškodí. Právě naopak! Díky tepelné úpravě je podpořeno vstřebávání živin. Zkrátka, platí tu stejné výhody jako při namáčení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky...

Čtěte dál
Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše...
Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které...
Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní...
Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....