Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici, ale zároveň jsou vysokoenergetické a hrstka denně bohatě postačí. Naučte se je konzumovat správně. Jedině tak z nich vytěžíte maximum.
To pravé ořechové
Ořechy jsou zárodkem rostliny. Obsahují všechny látky, které dovolují vzniknout novému životu, a vy do sebe všechnu tuto sílu vstřebáváte. Je známo, že ořechy jsou bohatou zásobárnou energie (100 g ořechů tvoří přibližně 3000 kJ), obsahují růstové a minerální látky a v neposlední řadě také důležité vitamíny. Odpověď na otázku, který druh ořechů je pro nás nejprospěšnější, prakticky neexistuje. Každý z nich je něčím výjimečný. Zatímco pistácie obsahují největší množství bílkovin, v lískových ořeších převládá vláknina a pekanové ořechy vás zásobí omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Snažte se zastoupit všechny druhy. Můžete je střídat, nebo je namíchat a přidávat do sladkých i slaných jídel.
TIP
Nezapomínejte na para ořechy! Dopřejte si jeden každý den k snídani a bohatě tak pokryjete denní dávku selenu, který se významně podílí na antioxidační kapacitě organismu.
Ořechy vyžadují správné skladování
Těšíte se z bohaté úrody vlašských ořechů? Pak máte pravděpodobně vystaráno nejenom na Vánoce. Díky správnému skladování vám vydrží i několik let. Čerstvě vyloupané ořechy nechte určitě proschnout. Snížíte tak riziko vzniku plísní, kvůli kterým by vaše úroda mohla skončit v kompostu. Osvědčený způsob je ořechy jednoduše zavařit. Postačí vám nechat je ve sklenicích ponořených v horké vodě přibližně půl hodiny. Přesně tak, jako zavařujete třeba sezónní ovoce.
Všechny ořechy velmi snadnou žluknou, z toho důvodu je dobré je skladovat v chladu a temnu. Parapet na oknu? Tak na ten určitě zapomeňte. Ořechy můžete skladovat v dobře uzavíratelné nádobě v lednici a nebo i v mrazáku, kde se jim nic nestane. Největším nepřítelem ořechů je teplo, přímé světlo a samozřejmě kyslík. Dopřejte jim keramiku, sklo nebo plech, z plastových obalů je ale raději přendejte do jiné nádoby. Stejně tak není dobré je skladovat v obyčejných mikrotenových pytlíčcích za pokojové teploty, kde se mohou snadno zapařit.
Namáčet, namáčet a namáčet
Nejenom u luštěnin platí, že jsou díky poctivému namáčení daleko prospěšnější. Voda aktivuje chemické procesy, díky kterým se stanou stravitelnější. Doba namáčení se liší v závislosti na druhu. Zatímco arašídy se musí namáčet až 12 hodin (ve skutečnosti se jedná o luštěninu, nicméně kvůli chuti si ji mnozí řadí spíše mezi ořechy), kešu ořechům postačí 2-3 hodiny. Zbylé druhy namočte zhruba na 5 hodin. Ptáte se – je to opravdu nutné? Ano i ne. Pokud jste závislí na živinách čistě z rostlinné stravy, pak to nutné je. Pokud se stravujete racionálně, pak to tak nutné není. Někdy se ale bez toho přece jen neobejdete – např. když byste chtěli připravit lahodný kešu krém, ořechy namočit musíte.
TIP
Pokud do vody přidáte špetku soli, výrazně podpoříte rychlost chemických procesů v ořechu a snížíte dobu, po kterou je nutné ořechy namáčet.
Škodí ořechům tepelná úprava?
Jistě víte, že mnohé druhy ovoce a zeleniny ztrácí tepelnou úpravou některé vitamíny a minerály. Je tomu tak i v případě ořechů? Ořechy mnozí z vás s oblibou přidávají do sladkých jídel, arašídy a vlašské ořechy často i do hlavních chodů. Dobrá zpráva je, že v tomto případě to ořechům vůbec neškodí. Právě naopak! Díky tepelné úpravě je podpořeno vstřebávání živin. Zkrátka, platí tu stejné výhody jako při namáčení.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?
Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...
Čtěte dál