Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor
zdroj: Adobe Stock

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý. S trochou cviku a toho správného know how budete ale mile překvapeni, jak rychle si jde bezlepkové pečení osvojit.

Mouka se vyrábí mletím zrn, luštěnin, ořechů nebo semen. Klasická pšeničná mouka obsahuje lepek, který však celiaci či lidé s alergií/intolerancí na lepek nemohou. I někoho, kdo je ale zcela zdravý, může lepek např. nadýmat. Tato bílkovina je ale zodpovědná za pružnost těsta a napomáhá celkové typické struktuře těst. Různé druhy pšeničné mouky pak obsahují různé množství lepku podle účelu užití výsledného produktu. Koláče by měly být měkčí, než třeba chleba. U chleba je zase žádoucí křupavost. Lepek tak hraje při pečení mnoho rolí. Abyste je všechny pokryli, budete muset při náhradě lepku smíchat několik typů bezlepkové mouky a nebo použít speciální bezlepkové směsi, které jsou již namíchané.

Čtyři kategorie mouk bez lepku
Bezlepkové mouky se dělí do čtyřech kategorií. Jedná se o bezlepkové škroby, nízkobílkovinné mouky neutrální chuti, nízkobílkovinné mouky s výraznou chutí a vysokobílkovinné mouky. Mezi první patří škrob kukuřičný, tapiokový a bramborový. Jsou chuťově nepříliš výrazné a jejich úkolem je zahustit tekutinu a přidat objem a strukturu. Lze je ale užít i k vytvoření omáčky či zahuštění polévek. Mnoho bezlepkových směsí na pečení je právě na bázi škrobů a setkáte se s nimi asi nejčastěji. Do druhé kategorie se řadí rýže, proso, kukuřice a další. Obecně platí, že nemají dobrou soudržnost, proto je dobré je kombinovat s dalšími druhy mouk. Hodí se pro vytváření bešamelů a obalování před smažením. Třetí kategorie je díky výrazné chuti vhodná pouze pro některé recepty. Jedná se o amarant, quinou, čirok, teff a pohanku. Hodí se třeba na pečení chleba a dále na kombinaci s vysokobílkovinnými moukami. Ty sestávají z luštěnin, jako jsou fazole, cizrna nebo sójové boby, jsou velmi husté a mají výraznou chuť. Z toho důvodu je vhodné neužívat je příliš o samotě, ale spíše kombinovat s dalšími druhy bezlepkových mouk.

Na co si dávat pozor
Začínejte postupně a inspirujte se na internetu, kde najdete spoustu zajímavých a snadných i složitějších receptů. Abyste docílili kýžené struktury, kombinujte několik druhů mouk podle toho, čeho chcete dosáhnout. Bezlepkovou mouku uchovávejte v lednici, bezlepkové výrobky pečte v nádobách se stěnami, které pomohou držet tvar. „Lepivého“ efektu lze docílit např. přidáním guarové nebo xanthanové gumy, které se však ve většině bezlepkových mouk již vyskytují, nebo nahraďte půl šálku vody v receptu jedním vejcem. Pro veganskou verzi můžete použít chia vejce, pro lepší soudržnost a pospolitost. A v neposlední řadě se ujistěte, zejména pokud skutečně pečete pro celiaka, aby mouka, kterou kupujete, byla skutečně bezlepková a abyste z ní pekli na prostoru nedotčeném lepkem nebo zcela od lepku vyčištěném. Některé volně prodejné mouky totiž mohou svým názvem zavádět, ale lepek obsahují. Jedná se o mouku univerzální, chlebovou, celozrnnou, krupici (pokud není pohankové, kukuřičná, quinoová apod.), grahamová nebo kamutová.

tip redakce ▾
 
Img

Trápí vás nafouklé břicho? Pojďte s námi odhalit příčinu a zbavte se ho

Nafouklé břicho způsobené nadýmáním trápí nejednoho z nás. Je to postrach všech, kteří touží po plochém a štíhlém bříšku. Zhubnout se sice nedá, odhalit důvod a problém vyřešit ale...

Náročné, ale ne nemožné
Pšenice tvoří základní složku velkého množství receptů. Může být proto náročné ji nahradit. Proto na to jděte pomalu a chytře. Nebojte se experimentovat a nahrazujte pšeničnou mouku zpočátku třeba jen způli. A postupně si přidávejte. Zkoušejte, co se dá, dokud nenajdete ideální kombinaci pro vaše oblíbené recepty. Vytvářejte jejich bezlepkové verze. A až se vám to jednou podaří hned napoprvé, budete vědět, že jste to zvládli.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...