Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor
zdroj: Adobe Stock

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý. S trochou cviku a toho správného know how budete ale mile překvapeni, jak rychle si jde bezlepkové pečení osvojit.

Mouka se vyrábí mletím zrn, luštěnin, ořechů nebo semen. Klasická pšeničná mouka obsahuje lepek, který však celiaci či lidé s alergií/intolerancí na lepek nemohou. I někoho, kdo je ale zcela zdravý, může lepek např. nadýmat. Tato bílkovina je ale zodpovědná za pružnost těsta a napomáhá celkové typické struktuře těst. Různé druhy pšeničné mouky pak obsahují různé množství lepku podle účelu užití výsledného produktu. Koláče by měly být měkčí, než třeba chleba. U chleba je zase žádoucí křupavost. Lepek tak hraje při pečení mnoho rolí. Abyste je všechny pokryli, budete muset při náhradě lepku smíchat několik typů bezlepkové mouky a nebo použít speciální bezlepkové směsi, které jsou již namíchané.

Čtyři kategorie mouk bez lepku
Bezlepkové mouky se dělí do čtyřech kategorií. Jedná se o bezlepkové škroby, nízkobílkovinné mouky neutrální chuti, nízkobílkovinné mouky s výraznou chutí a vysokobílkovinné mouky. Mezi první patří škrob kukuřičný, tapiokový a bramborový. Jsou chuťově nepříliš výrazné a jejich úkolem je zahustit tekutinu a přidat objem a strukturu. Lze je ale užít i k vytvoření omáčky či zahuštění polévek. Mnoho bezlepkových směsí na pečení je právě na bázi škrobů a setkáte se s nimi asi nejčastěji. Do druhé kategorie se řadí rýže, proso, kukuřice a další. Obecně platí, že nemají dobrou soudržnost, proto je dobré je kombinovat s dalšími druhy mouk. Hodí se pro vytváření bešamelů a obalování před smažením. Třetí kategorie je díky výrazné chuti vhodná pouze pro některé recepty. Jedná se o amarant, quinou, čirok, teff a pohanku. Hodí se třeba na pečení chleba a dále na kombinaci s vysokobílkovinnými moukami. Ty sestávají z luštěnin, jako jsou fazole, cizrna nebo sójové boby, jsou velmi husté a mají výraznou chuť. Z toho důvodu je vhodné neužívat je příliš o samotě, ale spíše kombinovat s dalšími druhy bezlepkových mouk.

Na co si dávat pozor
Začínejte postupně a inspirujte se na internetu, kde najdete spoustu zajímavých a snadných i složitějších receptů. Abyste docílili kýžené struktury, kombinujte několik druhů mouk podle toho, čeho chcete dosáhnout. Bezlepkovou mouku uchovávejte v lednici, bezlepkové výrobky pečte v nádobách se stěnami, které pomohou držet tvar. „Lepivého“ efektu lze docílit např. přidáním guarové nebo xanthanové gumy, které se však ve většině bezlepkových mouk již vyskytují, nebo nahraďte půl šálku vody v receptu jedním vejcem. Pro veganskou verzi můžete použít chia vejce, pro lepší soudržnost a pospolitost. A v neposlední řadě se ujistěte, zejména pokud skutečně pečete pro celiaka, aby mouka, kterou kupujete, byla skutečně bezlepková a abyste z ní pekli na prostoru nedotčeném lepkem nebo zcela od lepku vyčištěném. Některé volně prodejné mouky totiž mohou svým názvem zavádět, ale lepek obsahují. Jedná se o mouku univerzální, chlebovou, celozrnnou, krupici (pokud není pohankové, kukuřičná, quinoová apod.), grahamová nebo kamutová.

tip redakce ▾
 
Img

Trápí vás nafouklé břicho? Pojďte s námi odhalit příčinu a zbavte se ho

Nafouklé břicho způsobené nadýmáním trápí nejednoho z nás. Je to postrach všech, kteří touží po plochém a štíhlém bříšku. Zhubnout se sice nedá, odhalit důvod a problém vyřešit ale...

Náročné, ale ne nemožné
Pšenice tvoří základní složku velkého množství receptů. Může být proto náročné ji nahradit. Proto na to jděte pomalu a chytře. Nebojte se experimentovat a nahrazujte pšeničnou mouku zpočátku třeba jen způli. A postupně si přidávejte. Zkoušejte, co se dá, dokud nenajdete ideální kombinaci pro vaše oblíbené recepty. Vytvářejte jejich bezlepkové verze. A až se vám to jednou podaří hned napoprvé, budete vědět, že jste to zvládli.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...