Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují
zdroj: Shutterstock

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají tento chod úplně. Vyváženou večeři ale naše tělo potřebuje, a to pro kvalitní spánek i dobře fungující metabolismus. Rádi byste v klidu povečeřeli, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám, jak se správně večer najíst, jaké suroviny zvolit a jak je kombinovat, aby to tělo ocenilo.

O večeři koluje mnoho mýtů, pojďme si je tedy vyvrátit. Nejčastěji se říká, že bychom si měli poslední jídlo dát v pět hodin a pak už nic nejíst. A pokud nebudeme jíst později večer, rozhodně nemůžeme přibrat. Jenže to bychom museli jít spát v osm hodin, což dělá asi málokdo. Najíst byste se měli přibližně tři hodiny před spaním, takže pro každého bude doba večeře jiná. Správné načasování je základ. Příliš brzká večeře způsobí, že poté půjdete spát hladoví, v opačném případě si půjdete lehnout s plným břichem. Ani jedno není dobré a odrazí se to na kvalitě spánku. Pokud večeříte dříve a chodíte spát pozdě, můžete si dopřát i druhou (menší) večeři.

Co by nemělo u večeře chybět
Je důležité dbát na skladbu vaší večeře. Složením by měla připomínat oběd, ale v menší podobě a lépe stravitelný. I zde by se měly potkat veškeré makroživiny, a také zelenina jako zdroj vlákniny. Večeři si můžete připravit studenou i teplou, to záleží na vašich preferencích. Většinou tíhneme k teplé verzi během zimy a v létě naopak preferujeme více čerstvých surovin a zeleniny. Základem jsou bílkoviny, které si tělo neumí ukládat do zásoby, proto je důležité je přijímat ve stravě, a to včetně večerního jídla. Bílkoviny mají sytící efekt a pomáhají regenerovat svalové tkáně. Dobré jsou luštěniny, vejce, sýry, ryby nebo bílé maso a mléčné výrobky.

Sacharidů se nebojte
K večeři byste neměli vynechávat ani sacharidy, přestože trend jejich omezování velí je ve večerních hodinách vůbec nekonzumovat. Vybírejte si ale sacharidy komplexní, které vás lépe zasytí díky vláknině. Volte celozrnný nebo žitný chléb, celozrnnou rýži, těstoviny, bulgur nebo pohanku. Co ale vynechte, jsou sladkosti. V takovém případě bude docházet k ukládání energie v podobě tuků a může vám to způsobit i noční buzení. Pokud večer musíte mít něco sladkého, vsaďte třeba na tvaroh s méně sladkým ovocem (maliny, borůvky,..). Stejné je to i v případě slazených nápojů či alkoholu.

Vynechávat není nutné ani zdroje tuků. Jsou nezbytné pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, mají vliv na konzistenci jídla a jsou samozřejmě také nositelem chuti. Během večeře bychom měli dát přednost nenasyceným tukům, což představují různé rostlinné oleje. Také je vhodný rybí tuk, fajn jsou i ořechy, semínka nebo třeba avokádo. K večeři si určitě nedávejte tučné maso nebo tučné sýry, přesolené uzeniny a smažené pokrmy.

Co si tedy dát k večeři?
Skvělou volbou mohou být polévky. Například masový vývar s dostatečným množstvím zeleniny a s trochou zavářky. Použít můžete třeba jáhly, celozrnnou rýži, kroupy nebo pohanku. Pokud zvolíte zeleninový krém, zjemněte ho zakysanou smetanou či jogurtem. Pro dostatek bílkovin můžete přidat také vejce, luštěninu, šunku nebo sýr. Základem by měla být vždy zelenina. V zimě volte tepelně upravenou, během teplého období čerstvou. Skvělá je grilovaná zelenina nebo ratatouille. K ní si můžete dopřát pečenou rybu, krůtí nebo kuřecí plátek, dobré je i vejce nebo luštěnina. K salátu se nebojte přidat také kousek avokáda a plátek chleba, zkuste třeba jeho nízkosacharidovou verzi.

A pokud máte rádi spíše rychlé a studené večeře, vsaďte na pomazánky. Mohou být připravené z luštěnin, tvarohu nebo třeba z rybiček ve vlastní šťávě. Přidejte kvalitní žitné nebo celozrnné pečivo, zeleninu a chybu rozhodně neuděláte.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Trápí vás nafouklé břicho? Příčinu hledejte ve svém jídelníčku

Pocit nafouklého břicha známe asi všichni. Podle odborníků není nadýmání samotná diagnóza, ale spíše příznak. Pokud bychom tento příznak měli co nejpřesněji definovat či popsat, jedná se o tlak v břišní...

Čtěte dál
Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Plný žaludek, pusa by jedla. Naučte se vnímat jídlo, trávení začíná v hlavě

Schválně, odpovězte si na dvě otázky: Co právě teď děláte? Jasně, čtete tento článek. Ale na co při tom myslíte? To už tak jednoznačné...
Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Jak zkrotit chutě, roztažený žaludek a neposlušný inzulín

Pokud se řekne slovo závislost, jistě vás napadne závislost na drogách, případně na sladkém. Možná to mnohé překvapí, ale dle mnoha...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...
Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Jde o potravinu levnou, lokální, chutnou a hlavně zdravou. Koncentrovaný zdroj živin a vitamínů, včetně důležitých probiotik. To je...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Podzim – ideální čas pro to, věnovat se sami sobě

Letos jsme si mohli po delší době opět užít léto naplno. Možná jste cestovali, užili jste si mnoho letních akcí, festivalů nebo grilovaček....
Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc...
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...