Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají tento chod úplně. Vyváženou večeři ale naše tělo potřebuje, a to pro kvalitní spánek i dobře fungující metabolismus. Rádi byste v klidu povečeřeli, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám, jak se správně večer najíst, jaké suroviny zvolit a jak je kombinovat, aby to tělo ocenilo.
O večeři koluje mnoho mýtů, pojďme si je tedy vyvrátit. Nejčastěji se říká, že bychom si měli poslední jídlo dát v pět hodin a pak už nic nejíst. A pokud nebudeme jíst později večer, rozhodně nemůžeme přibrat. Jenže to bychom museli jít spát v osm hodin, což dělá asi málokdo. Najíst byste se měli přibližně tři hodiny před spaním, takže pro každého bude doba večeře jiná. Správné načasování je základ. Příliš brzká večeře způsobí, že poté půjdete spát hladoví, v opačném případě si půjdete lehnout s plným břichem. Ani jedno není dobré a odrazí se to na kvalitě spánku. Pokud večeříte dříve a chodíte spát pozdě, můžete si dopřát i druhou (menší) večeři.
Co by nemělo u večeře chybět
Je důležité dbát na skladbu vaší večeře. Složením by měla připomínat oběd, ale v menší podobě a lépe stravitelný. I zde by se měly potkat veškeré makroživiny, a také zelenina jako zdroj vlákniny. Večeři si můžete připravit studenou i teplou, to záleží na vašich preferencích. Většinou tíhneme k teplé verzi během zimy a v létě naopak preferujeme více čerstvých surovin a zeleniny. Základem jsou bílkoviny, které si tělo neumí ukládat do zásoby, proto je důležité je přijímat ve stravě, a to včetně večerního jídla. Bílkoviny mají sytící efekt a pomáhají regenerovat svalové tkáně. Dobré jsou luštěniny, vejce, sýry, ryby nebo bílé maso a mléčné výrobky.
Sacharidů se nebojte
K večeři byste neměli vynechávat ani sacharidy, přestože trend jejich omezování velí je ve večerních hodinách vůbec nekonzumovat. Vybírejte si ale sacharidy komplexní, které vás lépe zasytí díky vláknině. Volte celozrnný nebo žitný chléb, celozrnnou rýži, těstoviny, bulgur nebo pohanku. Co ale vynechte, jsou sladkosti. V takovém případě bude docházet k ukládání energie v podobě tuků a může vám to způsobit i noční buzení. Pokud večer musíte mít něco sladkého, vsaďte třeba na tvaroh s méně sladkým ovocem (maliny, borůvky,..). Stejné je to i v případě slazených nápojů či alkoholu.
Vynechávat není nutné ani zdroje tuků. Jsou nezbytné pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, mají vliv na konzistenci jídla a jsou samozřejmě také nositelem chuti. Během večeře bychom měli dát přednost nenasyceným tukům, což představují různé rostlinné oleje. Také je vhodný rybí tuk, fajn jsou i ořechy, semínka nebo třeba avokádo. K večeři si určitě nedávejte tučné maso nebo tučné sýry, přesolené uzeniny a smažené pokrmy.
Co si tedy dát k večeři?
Skvělou volbou mohou být polévky. Například masový vývar s dostatečným množstvím zeleniny a s trochou zavářky. Použít můžete třeba jáhly, celozrnnou rýži, kroupy nebo pohanku. Pokud zvolíte zeleninový krém, zjemněte ho zakysanou smetanou či jogurtem. Pro dostatek bílkovin můžete přidat také vejce, luštěninu, šunku nebo sýr. Základem by měla být vždy zelenina. V zimě volte tepelně upravenou, během teplého období čerstvou. Skvělá je grilovaná zelenina nebo ratatouille. K ní si můžete dopřát pečenou rybu, krůtí nebo kuřecí plátek, dobré je i vejce nebo luštěnina. K salátu se nebojte přidat také kousek avokáda a plátek chleba, zkuste třeba jeho nízkosacharidovou verzi.
A pokud máte rádi spíše rychlé a studené večeře, vsaďte na pomazánky. Mohou být připravené z luštěnin, tvarohu nebo třeba z rybiček ve vlastní šťávě. Přidejte kvalitní žitné nebo celozrnné pečivo, zeleninu a chybu rozhodně neuděláte.
Zdroj: autor
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Bezlaktózové výrobky – pro koho jsou vhodné, pro koho zbytečné a v čem jsou jiné?

První pomoc při dušení rybí kostí nebo záchvatu žlučníku – umíte reagovat správně?

Kysané zelí – domácí je nejkvalitnější a jeho výroba je jednoduchá

Ranní rutina pro zdravé vyprazdňování bez zácpy

Fenykl, fenyklové semínko či fenyklový čaj – pro zdraví a dobré trávení

Kombucha, cider, kefír nebo lassi. Fermentované nápoje zažívají boom. V čem jsou pro nás tak zdravé?

Čekankový sirup – benefity a úskalí populárního sladidla

Naučte se naslouchat svým orgánům: orgánové hodiny vám prozradí o zdraví mnoho

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Jak předejít nepříjemným pocitům plnosti a první pomoc proti nadýmání a bolestem žaludku
