Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují

Večeře pod lupou – vyvracíme mýty, které o večeřích panují
zdroj: Shutterstock

Stává se, že večeře mají lidé sklon šidit. Někteří mají obavy z přibírání, proto pojmou večeři velice lehce, jiní raději vynechají tento chod úplně. Vyváženou večeři ale naše tělo potřebuje, a to pro kvalitní spánek i dobře fungující metabolismus. Rádi byste v klidu povečeřeli, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám, jak se správně večer najíst, jaké suroviny zvolit a jak je kombinovat, aby to tělo ocenilo.

O večeři koluje mnoho mýtů, pojďme si je tedy vyvrátit. Nejčastěji se říká, že bychom si měli poslední jídlo dát v pět hodin a pak už nic nejíst. A pokud nebudeme jíst později večer, rozhodně nemůžeme přibrat. Jenže to bychom museli jít spát v osm hodin, což dělá asi málokdo. Najíst byste se měli přibližně tři hodiny před spaním, takže pro každého bude doba večeře jiná. Správné načasování je základ. Příliš brzká večeře způsobí, že poté půjdete spát hladoví, v opačném případě si půjdete lehnout s plným břichem. Ani jedno není dobré a odrazí se to na kvalitě spánku. Pokud večeříte dříve a chodíte spát pozdě, můžete si dopřát i druhou (menší) večeři.

Co by nemělo u večeře chybět
Je důležité dbát na skladbu vaší večeře. Složením by měla připomínat oběd, ale v menší podobě a lépe stravitelný. I zde by se měly potkat veškeré makroživiny, a také zelenina jako zdroj vlákniny. Večeři si můžete připravit studenou i teplou, to záleží na vašich preferencích. Většinou tíhneme k teplé verzi během zimy a v létě naopak preferujeme více čerstvých surovin a zeleniny. Základem jsou bílkoviny, které si tělo neumí ukládat do zásoby, proto je důležité je přijímat ve stravě, a to včetně večerního jídla. Bílkoviny mají sytící efekt a pomáhají regenerovat svalové tkáně. Dobré jsou luštěniny, vejce, sýry, ryby nebo bílé maso a mléčné výrobky.

Sacharidů se nebojte
K večeři byste neměli vynechávat ani sacharidy, přestože trend jejich omezování velí je ve večerních hodinách vůbec nekonzumovat. Vybírejte si ale sacharidy komplexní, které vás lépe zasytí díky vláknině. Volte celozrnný nebo žitný chléb, celozrnnou rýži, těstoviny, bulgur nebo pohanku. Co ale vynechte, jsou sladkosti. V takovém případě bude docházet k ukládání energie v podobě tuků a může vám to způsobit i noční buzení. Pokud večer musíte mít něco sladkého, vsaďte třeba na tvaroh s méně sladkým ovocem (maliny, borůvky,..). Stejné je to i v případě slazených nápojů či alkoholu.

Vynechávat není nutné ani zdroje tuků. Jsou nezbytné pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, mají vliv na konzistenci jídla a jsou samozřejmě také nositelem chuti. Během večeře bychom měli dát přednost nenasyceným tukům, což představují různé rostlinné oleje. Také je vhodný rybí tuk, fajn jsou i ořechy, semínka nebo třeba avokádo. K večeři si určitě nedávejte tučné maso nebo tučné sýry, přesolené uzeniny a smažené pokrmy.

Co si tedy dát k večeři?
Skvělou volbou mohou být polévky. Například masový vývar s dostatečným množstvím zeleniny a s trochou zavářky. Použít můžete třeba jáhly, celozrnnou rýži, kroupy nebo pohanku. Pokud zvolíte zeleninový krém, zjemněte ho zakysanou smetanou či jogurtem. Pro dostatek bílkovin můžete přidat také vejce, luštěninu, šunku nebo sýr. Základem by měla být vždy zelenina. V zimě volte tepelně upravenou, během teplého období čerstvou. Skvělá je grilovaná zelenina nebo ratatouille. K ní si můžete dopřát pečenou rybu, krůtí nebo kuřecí plátek, dobré je i vejce nebo luštěnina. K salátu se nebojte přidat také kousek avokáda a plátek chleba, zkuste třeba jeho nízkosacharidovou verzi.

A pokud máte rádi spíše rychlé a studené večeře, vsaďte na pomazánky. Mohou být připravené z luštěnin, tvarohu nebo třeba z rybiček ve vlastní šťávě. Přidejte kvalitní žitné nebo celozrnné pečivo, zeleninu a chybu rozhodně neuděláte.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Žaludeční vředy – příčinou může být bakterie, ale i faktor, který zažíváme dnes a denně

Když se řekne podzim, tak romantiky napadne barevné listí, horký čaj a heboučká deka, kdo má své zkušenosti pravděpodobně se bude víc obávat zhoršené nálady a únavy. Málo koho však napadne, že příznaky...

Čtěte dál
I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

I na podzim příroda plodí! Vychutnejte si švestky, houby, jablka nebo patizon

Sezona čerstvých lokálních potravin stále pokračuje, i pro měsíc září pro vás tedy máme další tipy, co si právě v této době dopřát....
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Čerstvost, kvalita a chuť opravdového jídla, nebo raději sáhnete po prášku?

Kdokoliv se o jídlo a výživu jako takovou jen trochu zajímá, určitě si všiml trendů posledních let, mezi které patří nejen návrat k...
Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Jak se vyhnout zácpě na dovolené? Pomůže rozpohybování střev i denní rituály

Dovolenkový čas je často skloňován v samých superlativech. Ovšem někteří z nás se na něj přesto netěší. Mají k tomu řadu důvodů. Přesto...
Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Houbařská sezóna je tu – desatero správného zacházení s houbami

Přestože letošní houbařská sezona začala velmi váhavě, a to díky převládajícímu suchu, konec července přinesl vydatné zlepšení a na...
Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Nafouklé břicho, pálení žáhy či žaludeční nevolnost. Jak si poradit s trávicími problémy na dovolené?

Letní radovánky jsou jednoznačně spojené nejen s vodou, sluncem a opalováním, ale také s pojídáním cizokrajné kuchyně, poznáváním nových...
Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Jak řešit akutní průjmová onemocnění na dovolené?

Užívat si porcelánovou mísu místo krás prázdninové destinace, to zní jako noční můra. Přesto v některých situacích se tento příběh...
Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Není bílkovina jako bílkovina – jak zvýšit využitelnost bílkovin v rostlinné stravě?

Maso, mléko, vejce, luštěniny….kdo by nedokázal vyjmenovat alespoň některé zdroje bílkovin. Už méně lidí však ví, že mezi bílkovinami...
Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Trápí vás po jídle migrény, nevolnosti nebo vyrážka? Možná máte nedostatek enzymu DAO

Enzym diaminoxidáza, DAO, hraje v těle důležitou roli. Jeho nedostatek může způsobit určité příznaky a nepříznivě se podepsat na prospívání...
Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Zbavte se nepříjemností při zažívání: dodržujte základní principy, ověřené našimi předky

Podle ájurvédy jsme to, co jíme, jak myslíme a jednáme. Všechno tedy začíná zažíváním. Hlavními faktory, které určují náš den, naši...
Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

Různé druhy octů a jejich využití v kuchyni

S olivovým olejem a sójovou omáčkou tvoří základní vybavení většiny spíží. Začátečníci i ostřílení kuchtíci jej používají při přípravě...
Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vejce z pohledu výživy – kolik obsahují bílkovin a opravdu se musíme bát cholesterolu?

Vajíčka patří mezi tradiční symboly blížících se Velikonoc, a není divu – během těchto svátečních dní vejce různě zdobíme, barvíme...