Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?
zdroj: Adobe Stock

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách, které dokáží negativně zasáhnout do našeho metabolismu. Existuje jich celá řada, nicméně mezi nejběžnější patří kyselina fytoová.

Už význam slova antinutriční naznačuje, že jde o něco, co jde proti výživě. Tyto látky mohou zhoršovat vstřebávání a využitelnost živin, mohou ovlivňovat aktivitu některých enzymů, snižovat celkovou výživovou hodnotu a nebo se také dlouhodobě podílet na deficitu některých prvků. Patří sem například rostlinné inhibitory, lignany, které také působí jako fytoestrogeny, různé třísloviny, lektiny aj.

Kyselina fytoová a fytáty
Kyselina fytoová je hlavním zdrojem prvku fosforu v semenech rostlin, slouží tedy jako jakýsi zásobní zdroj fosforu pro klíčící rostlinku. Tato látka se velmi ochotně váže na minerální látky a stopové prvky, zejména měď, zinek, vápník a železo. Dělá to tak, že vás pak o něj během trávení ochuzuje, protože je zkrátka nepustí – váže se k nim s vysokou afinitou. Fytáty navíc snižují aktivitu některých trávicí enzymů, např. trypsinu nebo pepsinu. Nalezneme ji hlavně v celozrnných obilninách (žito, pšenice, ječmen..) a luštěninách včetně sójy a burských oříšků. Na fytáty je bohatá ale i řepka. Jak tedy zmírnit její negativní účinky? Do jisté míry to jde a pro konzumenty převážně rostlinné stravy je to relativně důležitá věc: dlouhým namáčením. Co do obsahu v pečivu se ji ale nemusíte tak bát. Více této látky obsahují vždy obaly zrn, klíčky a otruby. Jsou sice zdrojem vlákniny, ale všeho s mírou. Naopak v bílé mouce je této látky nejméně. V pečivu či jiných celozrnných obilninách se s ní zkrátka musí počítat.

Kdy může opravdu vadit?
Živiny a mikroprvky v živočišných výrobcích nejsou blokovány vlákninou a kyselinou fytoovou, proto v rámci racionálního jídelníčku obavy mít nemusíte. Minerální látky a stopové prvky doplňujete i těmito potravinami. Rizikové skupiny jsou ale hlavně vegetariáni a vegani, kteří mají svůj jídelníček bohatý na obiloviny, olejniny a luštěniny. Strava skládající se ze sójových výrobků, luštěnin a obilovin se pak může dlouhodobě stát deficitní. Z toho důvodu je např. již výše zmíněné namáčení namístě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...