Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?
zdroj: Adobe Stock

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách, které dokáží negativně zasáhnout do našeho metabolismu. Existuje jich celá řada, nicméně mezi nejběžnější patří kyselina fytoová.

Už význam slova antinutriční naznačuje, že jde o něco, co jde proti výživě. Tyto látky mohou zhoršovat vstřebávání a využitelnost živin, mohou ovlivňovat aktivitu některých enzymů, snižovat celkovou výživovou hodnotu a nebo se také dlouhodobě podílet na deficitu některých prvků. Patří sem například rostlinné inhibitory, lignany, které také působí jako fytoestrogeny, různé třísloviny, lektiny aj.

Kyselina fytoová a fytáty
Kyselina fytoová je hlavním zdrojem prvku fosforu v semenech rostlin, slouží tedy jako jakýsi zásobní zdroj fosforu pro klíčící rostlinku. Tato látka se velmi ochotně váže na minerální látky a stopové prvky, zejména měď, zinek, vápník a železo. Dělá to tak, že vás pak o něj během trávení ochuzuje, protože je zkrátka nepustí – váže se k nim s vysokou afinitou. Fytáty navíc snižují aktivitu některých trávicí enzymů, např. trypsinu nebo pepsinu. Nalezneme ji hlavně v celozrnných obilninách (žito, pšenice, ječmen..) a luštěninách včetně sójy a burských oříšků. Na fytáty je bohatá ale i řepka. Jak tedy zmírnit její negativní účinky? Do jisté míry to jde a pro konzumenty převážně rostlinné stravy je to relativně důležitá věc: dlouhým namáčením. Co do obsahu v pečivu se ji ale nemusíte tak bát. Více této látky obsahují vždy obaly zrn, klíčky a otruby. Jsou sice zdrojem vlákniny, ale všeho s mírou. Naopak v bílé mouce je této látky nejméně. V pečivu či jiných celozrnných obilninách se s ní zkrátka musí počítat.

tip redakce ▾
 
Img

Může být veganství zdravé a bezpečné? Ano i ne!

Veganství. Výživový styl, druh vegetariánství, který je dnes tak rozšířený, že se stal předmětem mnohých spekulací a celé řady studií. Může být čistě rostlinná strava bezpečná pro vaše...

Kdy může opravdu vadit?
Živiny a mikroprvky v živočišných výrobcích nejsou blokovány vlákninou a kyselinou fytoovou, proto v rámci racionálního jídelníčku obavy mít nemusíte. Minerální látky a stopové prvky doplňujete i těmito potravinami. Rizikové skupiny jsou ale hlavně vegetariáni a vegani, kteří mají svůj jídelníček bohatý na obiloviny, olejniny a luštěniny. Strava skládající se ze sójových výrobků, luštěnin a obilovin se pak může dlouhodobě stát deficitní. Z toho důvodu je např. již výše zmíněné namáčení namístě.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...