Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách, které dokáží negativně zasáhnout do našeho metabolismu. Existuje jich celá řada, nicméně mezi nejběžnější patří kyselina fytoová.
Už význam slova antinutriční naznačuje, že jde o něco, co jde proti výživě. Tyto látky mohou zhoršovat vstřebávání a využitelnost živin, mohou ovlivňovat aktivitu některých enzymů, snižovat celkovou výživovou hodnotu a nebo se také dlouhodobě podílet na deficitu některých prvků. Patří sem například rostlinné inhibitory, lignany, které také působí jako fytoestrogeny, různé třísloviny, lektiny aj.
Kyselina fytoová a fytáty
Kyselina fytoová je hlavním zdrojem prvku fosforu v semenech rostlin, slouží tedy jako jakýsi zásobní zdroj fosforu pro klíčící rostlinku. Tato látka se velmi ochotně váže na minerální látky a stopové prvky, zejména měď, zinek, vápník a železo. Dělá to tak, že vás pak o něj během trávení ochuzuje, protože je zkrátka nepustí – váže se k nim s vysokou afinitou. Fytáty navíc snižují aktivitu některých trávicí enzymů, např. trypsinu nebo pepsinu. Nalezneme ji hlavně v celozrnných obilninách (žito, pšenice, ječmen..) a luštěninách včetně sójy a burských oříšků. Na fytáty je bohatá ale i řepka. Jak tedy zmírnit její negativní účinky? Do jisté míry to jde a pro konzumenty převážně rostlinné stravy je to relativně důležitá věc: dlouhým namáčením. Co do obsahu v pečivu se ji ale nemusíte tak bát. Více této látky obsahují vždy obaly zrn, klíčky a otruby. Jsou sice zdrojem vlákniny, ale všeho s mírou. Naopak v bílé mouce je této látky nejméně. V pečivu či jiných celozrnných obilninách se s ní zkrátka musí počítat.
Kdy může opravdu vadit?
Živiny a mikroprvky v živočišných výrobcích nejsou blokovány vlákninou a kyselinou fytoovou, proto v rámci racionálního jídelníčku obavy mít nemusíte. Minerální látky a stopové prvky doplňujete i těmito potravinami. Rizikové skupiny jsou ale hlavně vegetariáni a vegani, kteří mají svůj jídelníček bohatý na obiloviny, olejniny a luštěniny. Strava skládající se ze sójových výrobků, luštěnin a obilovin se pak může dlouhodobě stát deficitní. Z toho důvodu je např. již výše zmíněné namáčení namístě.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
