Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?
zdroj: Adobe Stock

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili své zdraví. V duchu toho byste měli myslet na to, jaké tuky používáte k přípravě štědrovečerní večeře.

Máslo pod drobnohledem
Máslo obsahuje více nasycených tuků než klasické rostlinné oleje s výjimkou kokosového či nerafinovaného palmového oleje. Vyskytuje se v něm máselný tuk, mléčná bílkovina a také voda. Pro zdravého člověka je máslo základní potravinou, které se určitě nemusí obávat. Poslední roky se naopak ukazuje, že omega-6 mastné kyseliny nenasycených tuků se podílejí na tvorbě chronických zánětů těla a je dobré to s nimi nepřehánět. V rámci rozmanitosti a celkového pevného zdraví by se měl člověk snažit o přísun všech esenciálních mastných kyselin v přiměřeném množství: nasycené, nenasycené i polynenasycené omega-3 a 6. Tomu odpovídá pět čajových lžiček rostlinných olejů (slunečnice, řepka, olivový olej…), jedna čajová lžička másla nebo ghí a dvě čajové lžičky oříškových/semínkových olejů (sezamový, lněný apod.) Tímto způsobem získáte ideální kombinaci nenasycených a nasycených tuků. Lidé trpící srdečními potížemi by měli ale množství nasycených tuků držet na uzdě.

Máslo a smažení?
Smažíte každoročně řízky nebo kapra na másle? Tak letos opravdu nebudete! Ačkoliv chuť másla je nezaměnitelná, faktem je, že pro jeho nízký kouřový bod opravdu není vhodnou volbou. Mléčné bílkoviny v másle při teplotách vyvinutých při smažení podléhají nežádoucím reakcím. Při nich vznikají zdraví škodlivé látky, které opravdu se salátem jíst nechcete. Proto byste měli vybírat tuky s vyšším kouřovým bodem, které se jen tak nepřepálí a které jsou proto pro smažení vhodnější.

Když ne na másle, tak na olivovém oleji?
Všechny tuky mají své výhody, záleží jen na způsobu, jakým je použijete. Máslo a ghí mají vysoký obsah vitaminů A a B12, ale stejně jako kokosový olej obsahují nasycené tuky. Proto by se měly používat v omezeném množství. Jedná nedávná studie analyzovala devět analýz zahrnujících více než 600 000 účastníků studií a dospěla k závěru, že konzumace másla není spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění a může dokonce mírně chránit před cukrovkou druhého typu. Kdo se v tom má vyznat, že? Skoro to vypadá, že si na nás každých 10 let odborníci vymyslí něco jiného. Naproti tomu olivový olej je již dlouhá léta považován za jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Extra panenský olivový olej určitě není vhodný ke smažení, olivový olej pro teplou kuchyni ale použít hypoteticky můžete. Proč hypoteticky? Protože to prostě není chuťově dobré.

Sádlo, řepkový olej nebo ghí je značka ideál
Na čem toho kapra a řízky tedy osmažit? Na másle ne, přepaluje se už při 110 °C. Naproti tomu přepuštěné máslo, ghí, je na tom o poznání lépe – kouřový bod se pohybuje někde okolo 250 °C. Dále je vhodné sádlo, které je sice velmi kalorické, ale má vysoký kouřový bod. Tolik vhodný není ani hojně užívaný slunečnicový olej, který se spíše hodí pro restování. Nad ním vede, s kouřovým bodem 240 °C, olej řepkový. Je to jeden z nejdostupnějších olejů, který navíc vyniká vyváženým poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Ten je tedy po nás favoritem. Vysoké kouřové body mají také oleje jako je kokosový, arašídový nebo rýžový. Ty ale nechte na jiné kulinářské hody....

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...