Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?
zdroj: Adobe Stock

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili své zdraví. V duchu toho byste měli myslet na to, jaké tuky používáte k přípravě štědrovečerní večeře.

Máslo pod drobnohledem
Máslo obsahuje více nasycených tuků než klasické rostlinné oleje s výjimkou kokosového či nerafinovaného palmového oleje. Vyskytuje se v něm máselný tuk, mléčná bílkovina a také voda. Pro zdravého člověka je máslo základní potravinou, které se určitě nemusí obávat. Poslední roky se naopak ukazuje, že omega-6 mastné kyseliny nenasycených tuků se podílejí na tvorbě chronických zánětů těla a je dobré to s nimi nepřehánět. V rámci rozmanitosti a celkového pevného zdraví by se měl člověk snažit o přísun všech esenciálních mastných kyselin v přiměřeném množství: nasycené, nenasycené i polynenasycené omega-3 a 6. Tomu odpovídá pět čajových lžiček rostlinných olejů (slunečnice, řepka, olivový olej…), jedna čajová lžička másla nebo ghí a dvě čajové lžičky oříškových/semínkových olejů (sezamový, lněný apod.) Tímto způsobem získáte ideální kombinaci nenasycených a nasycených tuků. Lidé trpící srdečními potížemi by měli ale množství nasycených tuků držet na uzdě.

Máslo a smažení?
Smažíte každoročně řízky nebo kapra na másle? Tak letos opravdu nebudete! Ačkoliv chuť másla je nezaměnitelná, faktem je, že pro jeho nízký kouřový bod opravdu není vhodnou volbou. Mléčné bílkoviny v másle při teplotách vyvinutých při smažení podléhají nežádoucím reakcím. Při nich vznikají zdraví škodlivé látky, které opravdu se salátem jíst nechcete. Proto byste měli vybírat tuky s vyšším kouřovým bodem, které se jen tak nepřepálí a které jsou proto pro smažení vhodnější.

Když ne na másle, tak na olivovém oleji?
Všechny tuky mají své výhody, záleží jen na způsobu, jakým je použijete. Máslo a ghí mají vysoký obsah vitaminů A a B12, ale stejně jako kokosový olej obsahují nasycené tuky. Proto by se měly používat v omezeném množství. Jedná nedávná studie analyzovala devět analýz zahrnujících více než 600 000 účastníků studií a dospěla k závěru, že konzumace másla není spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění a může dokonce mírně chránit před cukrovkou druhého typu. Kdo se v tom má vyznat, že? Skoro to vypadá, že si na nás každých 10 let odborníci vymyslí něco jiného. Naproti tomu olivový olej je již dlouhá léta považován za jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Extra panenský olivový olej určitě není vhodný ke smažení, olivový olej pro teplou kuchyni ale použít hypoteticky můžete. Proč hypoteticky? Protože to prostě není chuťově dobré.

tip redakce ▾
 
Img

Ghí a přepuštěné máslo není totéž! V čem se liší?

Tuky se těší našemu velkému zájmu. Vedle kokosového oleje zažívá ohromný boom i znovuobjevené ghí (ghee), kterému nikdo neřekne jinak, než přepuštěné máslo. Věděli jste ale, že to není...

Sádlo, řepkový olej nebo ghí je značka ideál
Na čem toho kapra a řízky tedy osmažit? Na másle ne, přepaluje se už při 110 °C. Naproti tomu přepuštěné máslo, ghí, je na tom o poznání lépe – kouřový bod se pohybuje někde okolo 250 °C. Dále je vhodné sádlo, které je sice velmi kalorické, ale má vysoký kouřový bod. Tolik vhodný není ani hojně užívaný slunečnicový olej, který se spíše hodí pro restování. Nad ním vede, s kouřovým bodem 240 °C, olej řepkový. Je to jeden z nejdostupnějších olejů, který navíc vyniká vyváženým poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Ten je tedy po nás favoritem. Vysoké kouřové body mají také oleje jako je kokosový, arašídový nebo rýžový. Ty ale nechte na jiné kulinářské hody....

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...