Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?
zdroj: Adobe Stock

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili své zdraví. V duchu toho byste měli myslet na to, jaké tuky používáte k přípravě štědrovečerní večeře.

Máslo pod drobnohledem
Máslo obsahuje více nasycených tuků než klasické rostlinné oleje s výjimkou kokosového či nerafinovaného palmového oleje. Vyskytuje se v něm máselný tuk, mléčná bílkovina a také voda. Pro zdravého člověka je máslo základní potravinou, které se určitě nemusí obávat. Poslední roky se naopak ukazuje, že omega-6 mastné kyseliny nenasycených tuků se podílejí na tvorbě chronických zánětů těla a je dobré to s nimi nepřehánět. V rámci rozmanitosti a celkového pevného zdraví by se měl člověk snažit o přísun všech esenciálních mastných kyselin v přiměřeném množství: nasycené, nenasycené i polynenasycené omega-3 a 6. Tomu odpovídá pět čajových lžiček rostlinných olejů (slunečnice, řepka, olivový olej…), jedna čajová lžička másla nebo ghí a dvě čajové lžičky oříškových/semínkových olejů (sezamový, lněný apod.) Tímto způsobem získáte ideální kombinaci nenasycených a nasycených tuků. Lidé trpící srdečními potížemi by měli ale množství nasycených tuků držet na uzdě.

Máslo a smažení?
Smažíte každoročně řízky nebo kapra na másle? Tak letos opravdu nebudete! Ačkoliv chuť másla je nezaměnitelná, faktem je, že pro jeho nízký kouřový bod opravdu není vhodnou volbou. Mléčné bílkoviny v másle při teplotách vyvinutých při smažení podléhají nežádoucím reakcím. Při nich vznikají zdraví škodlivé látky, které opravdu se salátem jíst nechcete. Proto byste měli vybírat tuky s vyšším kouřovým bodem, které se jen tak nepřepálí a které jsou proto pro smažení vhodnější.

Když ne na másle, tak na olivovém oleji?
Všechny tuky mají své výhody, záleží jen na způsobu, jakým je použijete. Máslo a ghí mají vysoký obsah vitaminů A a B12, ale stejně jako kokosový olej obsahují nasycené tuky. Proto by se měly používat v omezeném množství. Jedná nedávná studie analyzovala devět analýz zahrnujících více než 600 000 účastníků studií a dospěla k závěru, že konzumace másla není spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění a může dokonce mírně chránit před cukrovkou druhého typu. Kdo se v tom má vyznat, že? Skoro to vypadá, že si na nás každých 10 let odborníci vymyslí něco jiného. Naproti tomu olivový olej je již dlouhá léta považován za jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Extra panenský olivový olej určitě není vhodný ke smažení, olivový olej pro teplou kuchyni ale použít hypoteticky můžete. Proč hypoteticky? Protože to prostě není chuťově dobré.

Sádlo, řepkový olej nebo ghí je značka ideál
Na čem toho kapra a řízky tedy osmažit? Na másle ne, přepaluje se už při 110 °C. Naproti tomu přepuštěné máslo, ghí, je na tom o poznání lépe – kouřový bod se pohybuje někde okolo 250 °C. Dále je vhodné sádlo, které je sice velmi kalorické, ale má vysoký kouřový bod. Tolik vhodný není ani hojně užívaný slunečnicový olej, který se spíše hodí pro restování. Nad ním vede, s kouřovým bodem 240 °C, olej řepkový. Je to jeden z nejdostupnějších olejů, který navíc vyniká vyváženým poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Ten je tedy po nás favoritem. Vysoké kouřové body mají také oleje jako je kokosový, arašídový nebo rýžový. Ty ale nechte na jiné kulinářské hody....

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!