Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo
zdroj: Adobe Stock

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na to, aby vaše dítě mělo dostatečný přísun nejen ovoce a zeleniny, ale také kvalitních luštěnin, obilovin a tuků. Podívejme se na to, jakým způsobem tyto suroviny do jídelníčku zařadit a zůstat při zásadách samostatného stravování dětí.

Dítě nejdříve jenom ochutnává
Od ukončeného šestého měsíce začněte miminku podávat první druhy ovoce a zeleniny. Většina pediatrů doporučuje začít s příkrmy v době oběda. Připravte nejlépe lokální druhy, například mrkev, brambory, květák, cuketu a jablko. Zeleninu krátce poduste, aby trochu změkla, ale zároveň se dobře držela v ruce. Později přidávejte pár kapek kvalitního, za studena lisovaného oleje.

Začínáme s obilovinami
Jako první sáhněte po rýži. Aby se dětem lépe jedla, můžete připravit jednoduché suši. Rýži povařte o něco déle a jako náplň můžete zvolit třeba mrkev nebo jinou oblíbenou zeleninu. Vynechte nori řasu. Další vhodnou alternativou je pohanka. Ta má poměrně specifickou chuť, ale vzhledem k vysokému obsahu cenných látek je žádoucí, aby si na ni děti zvykaly už od útlého věku. Pro metodu BLW stravování se skvěle hodí pohanková mouka. Mouku smíchejte s vodou v poměru 1:2 a na sucho opražte na pánvi. Vzniknou vám malé lívance, které můžete servírovat s kousky ovoce i zeleniny. Postupně zaveďte tímto způsobem také ostatní druhy. Nebojte se ani pšenice. S lepkem by se dítě mělo seznámit přibližně okolo 8. až 9. měsíce. Nabízejte i netradiční druhy obilovin. Stále populárnější je quinoa. Z té připravíte kaši k snídani nebo ji přidáte do luštěninových placiček. Fantazii se meze nekladou. Možná si lámete hlavu nad tím, jakým způsobem bude vaše dítě konzumovat kaši. Nebojte se mu nabídnout lžičku. Ovšem stále se držte metody BLW. Dítě si se lžičkou velmi rychle poradí a pochopí, jak funguje.

První luštěniny
Mezi rodiči nejsou příliš v oblibě kvůli obavám z případného nadýmání. Začněte proto s luštěninami, které jsou lehce stravitelné, například s červenou čočkou. Sáhnout můžete opět po mouce a připravit tak další alternativu lívanců nebo zakoupit těstoviny z červené čočky. Nebojte se zavádět stále nové druhy potravin. Od devátého měsíce sáhněte i po zelené čočce, hrachu nebo fazolích. Dbejte na zásady správné přípravy a v každém případě se vyhněte konzervám. Z luštěnin můžete připravit například placičky, které upečete v troubě.

Jídlo musí chutnat
Brzy zjistíte, jaké druhy potravin vašemu dítěti nepůsobí problémy s trávením. Proto se je nebojte kombinovat a k snídani upečte třeba banánové muffiny. Stále se ale vyhýbejte koření a to včetně soli a cukru. Důležité jsou tuky. To ostatně platí v případě jakékoliv metody stravování. Každý oběd doplňte pár kapkami rostlinného oleje. Později můžete přidávat například tahini, mandlové máslo nebo avokádo. 

tip redakce ▾
 
Img

Jídlo do tlapky – revoluce v příkrmech miminek se stává stále oblíbenější

V období okolo šestého měsíce věku dítěte obvykle začínají být děti přikrmovány. Nejen že je důležitá potravina, která je miminku nabídnuta, ale i způsob jejího podání. Zkuste zaměnit...

Jak je to s masem a mléčnými výrobky?
Pokud plánujete zavést do dětského jídelníčku maso, počkejte až na první narozeniny. Maso je poměrně špatně stravitelné a Světová zdravotnická organizace proto doporučuje vyhýbat se mu minimálně do ukončeného 12. měsíce. S mléčnými výrobky můžete začít o něco dříve. Přibližně v 9. měsících zkuste nabídnout jogurt s vyšším obsahem tuku. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Podobné, ale přesto jiné: Římský kmín má jinou chuť, kterou ale oceníte

Římský kmín neboli šabrej kmínovitý se stal oblíbeným kořením po celém světě a tvoří základ hned několika významných kuchyní – mexické, indické, asijské nebo africké. Je to také druhé nejoblíbenější dochucovadlo...

Čtěte dál
I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

I babičky věděly, že maso je sváteční. Máme pro vás alternativy

Maso, vejce a mléčné výrobky nejsou jedinými zdroji bílkovin. Celozrnné obiloviny, luštěniny i ořechy jsou také jejich významným zdrojem....
Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Tajemství fytoestrogenů – zbaví vás návalů i výkyvů nálad při menopauze

Menopauza se dříve nebo později dotkne každé ženy. Toto období je náročné zejména psychicky. Přijetí určitých fyzických změn totiž...
Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Největší chyby, kterých se můžete při keto dietě dopustit

Dnes velmi populární systém stravování založený na nízkém příjmu sacharidů zaručuje rychlý úbytek hmotnosti. Ve vší té nadšenosti z...
Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Poctivé vývary: zeleninový, slepičí i ten z kostí. Čím nám prospívají?

Říká se, že polévka je grunt a poctivý vývar vás znovu postaví na nohy. Doporučuje se při nachlazení, při kocovině i jako obyčejný...
Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány...
Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Migrénovník: Bylinka, která vám pomůže od bolesti hlavy i migrény

Pokud doma rádi pěstujete rostliny a zároveň se zajímáte o léčivou sílu bylinek, máme pro vás skvělý tip. Jeho latinský název je iboza...
Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Co musí splňovat čokoláda, aby byla opravdu zdraví prospěšná?

Vánoce se kvapem blíží a spolu s nimi i pečení cukroví. Jednou z oblíbených přísad je i čokoláda. V tomto případě se vyplácí sáhnout...
Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Prevencí přibírání na váze je fungující metabolismus. Jak ho nakopnout ještě před Vánoci?

Zpomalený metabolismus umí napáchat pořádnou neplechu. Dokonce umí znesnadnit hubnutí a zapříčinit přibírání. V nadcházejícím vánočním...
Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Jak předejít typické únavě po obědě? Dodržujte tato pravidla

Vracíte se z oběda zpět do práce a dostaví se únava, pocit ospalosti a naprostá nechuť pokračovat v další činnosti. Poznáváte se? Tyto...
Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

Potraviny podporující vznik zánětu, kterým je opravdu dobré se vyhýbat

O zdraví prospěšných potravinách čteme dnes a denně. O potravinách, které v těle mohou spouštět zánět, se už tak často nemluví. Ty...
Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Potraviny plné bílkovin: Sestavujte z nich zdravé a syté snídaně

Snídaně je základ ne. Pokud je vhodně sestavená, zajistí energii, z níž budete těžit minimálně do oběda, ale skvělý základ položí pro...
Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Hořká chuť potlačuje chutě a pomáhá při hubnutí. Jaké potraviny si dopřávat?

Sladké k snídani, ke kávě a tzv. na nervy. Slané zobání na večer. Ani kyselé nezanedbáváme – dopřáváme si kyselé okurky, kysané zelí,...
Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Vyzkoušejte do cukroví sladidlo xylitol – chrání před zubním kazem a nezvedá hladinu inzulínu

Ať už jde o bílý cukr, třtinový cukr, med, javorový nebo rýžový sirup, všechny podoby mají jedno společné – obsahují glukózu a fruktózu,...
Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Kysané zelí: Jaké množství je pro tělo opravdu prospěšné?

Levné, chutné, zdravé. Všechno, jen ne nudné. Takové je kvašené zelí, které je u nás oblíbené téměř stejně jako kyselé okurky. Je cenným...