Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo
zdroj: Adobe Stock

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na to, aby vaše dítě mělo dostatečný přísun nejen ovoce a zeleniny, ale také kvalitních luštěnin, obilovin a tuků. Podívejme se na to, jakým způsobem tyto suroviny do jídelníčku zařadit a zůstat při zásadách samostatného stravování dětí.

Dítě nejdříve jenom ochutnává
Od ukončeného šestého měsíce začněte miminku podávat první druhy ovoce a zeleniny. Většina pediatrů doporučuje začít s příkrmy v době oběda. Připravte nejlépe lokální druhy, například mrkev, brambory, květák, cuketu a jablko. Zeleninu krátce poduste, aby trochu změkla, ale zároveň se dobře držela v ruce. Později přidávejte pár kapek kvalitního, za studena lisovaného oleje.

Začínáme s obilovinami
Jako první sáhněte po rýži. Aby se dětem lépe jedla, můžete připravit jednoduché suši. Rýži povařte o něco déle a jako náplň můžete zvolit třeba mrkev nebo jinou oblíbenou zeleninu. Vynechte nori řasu. Další vhodnou alternativou je pohanka. Ta má poměrně specifickou chuť, ale vzhledem k vysokému obsahu cenných látek je žádoucí, aby si na ni děti zvykaly už od útlého věku. Pro metodu BLW stravování se skvěle hodí pohanková mouka. Mouku smíchejte s vodou v poměru 1:2 a na sucho opražte na pánvi. Vzniknou vám malé lívance, které můžete servírovat s kousky ovoce i zeleniny. Postupně zaveďte tímto způsobem také ostatní druhy. Nebojte se ani pšenice. S lepkem by se dítě mělo seznámit přibližně okolo 8. až 9. měsíce. Nabízejte i netradiční druhy obilovin. Stále populárnější je quinoa. Z té připravíte kaši k snídani nebo ji přidáte do luštěninových placiček. Fantazii se meze nekladou. Možná si lámete hlavu nad tím, jakým způsobem bude vaše dítě konzumovat kaši. Nebojte se mu nabídnout lžičku. Ovšem stále se držte metody BLW. Dítě si se lžičkou velmi rychle poradí a pochopí, jak funguje.

První luštěniny
Mezi rodiči nejsou příliš v oblibě kvůli obavám z případného nadýmání. Začněte proto s luštěninami, které jsou lehce stravitelné, například s červenou čočkou. Sáhnout můžete opět po mouce a připravit tak další alternativu lívanců nebo zakoupit těstoviny z červené čočky. Nebojte se zavádět stále nové druhy potravin. Od devátého měsíce sáhněte i po zelené čočce, hrachu nebo fazolích. Dbejte na zásady správné přípravy a v každém případě se vyhněte konzervám. Z luštěnin můžete připravit například placičky, které upečete v troubě.

Jídlo musí chutnat
Brzy zjistíte, jaké druhy potravin vašemu dítěti nepůsobí problémy s trávením. Proto se je nebojte kombinovat a k snídani upečte třeba banánové muffiny. Stále se ale vyhýbejte koření a to včetně soli a cukru. Důležité jsou tuky. To ostatně platí v případě jakékoliv metody stravování. Každý oběd doplňte pár kapkami rostlinného oleje. Později můžete přidávat například tahini, mandlové máslo nebo avokádo. 

tip redakce ▾
 
Img

Jídlo do tlapky – revoluce v příkrmech miminek se stává stále oblíbenější

V období okolo šestého měsíce věku dítěte obvykle začínají být děti přikrmovány. Nejen že je důležitá potravina, která je miminku nabídnuta, ale i způsob jejího podání. Zkuste zaměnit...

Jak je to s masem a mléčnými výrobky?
Pokud plánujete zavést do dětského jídelníčku maso, počkejte až na první narozeniny. Maso je poměrně špatně stravitelné a Světová zdravotnická organizace proto doporučuje vyhýbat se mu minimálně do ukončeného 12. měsíce. S mléčnými výrobky můžete začít o něco dříve. Přibližně v 9. měsících zkuste nabídnout jogurt s vyšším obsahem tuku. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období doslova nabité životem a silou ve svých účincích. Pro člověka je to ideální...

Čtěte dál
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...
Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Výhody, které tělu přináší konzumace omega-3 mastných kyselin

Nenasycené mastné kyseliny omega-3. Všude se o nich mluví a píše. Všude se doporučuje jejich konzumace. Proč z nich vlastně všichni...