Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo
zdroj: Adobe Stock

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na to, aby vaše dítě mělo dostatečný přísun nejen ovoce a zeleniny, ale také kvalitních luštěnin, obilovin a tuků. Podívejme se na to, jakým způsobem tyto suroviny do jídelníčku zařadit a zůstat při zásadách samostatného stravování dětí.

Dítě nejdříve jenom ochutnává
Od ukončeného šestého měsíce začněte miminku podávat první druhy ovoce a zeleniny. Většina pediatrů doporučuje začít s příkrmy v době oběda. Připravte nejlépe lokální druhy, například mrkev, brambory, květák, cuketu a jablko. Zeleninu krátce poduste, aby trochu změkla, ale zároveň se dobře držela v ruce. Později přidávejte pár kapek kvalitního, za studena lisovaného oleje.

Začínáme s obilovinami
Jako první sáhněte po rýži. Aby se dětem lépe jedla, můžete připravit jednoduché suši. Rýži povařte o něco déle a jako náplň můžete zvolit třeba mrkev nebo jinou oblíbenou zeleninu. Vynechte nori řasu. Další vhodnou alternativou je pohanka. Ta má poměrně specifickou chuť, ale vzhledem k vysokému obsahu cenných látek je žádoucí, aby si na ni děti zvykaly už od útlého věku. Pro metodu BLW stravování se skvěle hodí pohanková mouka. Mouku smíchejte s vodou v poměru 1:2 a na sucho opražte na pánvi. Vzniknou vám malé lívance, které můžete servírovat s kousky ovoce i zeleniny. Postupně zaveďte tímto způsobem také ostatní druhy. Nebojte se ani pšenice. S lepkem by se dítě mělo seznámit přibližně okolo 8. až 9. měsíce. Nabízejte i netradiční druhy obilovin. Stále populárnější je quinoa. Z té připravíte kaši k snídani nebo ji přidáte do luštěninových placiček. Fantazii se meze nekladou. Možná si lámete hlavu nad tím, jakým způsobem bude vaše dítě konzumovat kaši. Nebojte se mu nabídnout lžičku. Ovšem stále se držte metody BLW. Dítě si se lžičkou velmi rychle poradí a pochopí, jak funguje.

První luštěniny
Mezi rodiči nejsou příliš v oblibě kvůli obavám z případného nadýmání. Začněte proto s luštěninami, které jsou lehce stravitelné, například s červenou čočkou. Sáhnout můžete opět po mouce a připravit tak další alternativu lívanců nebo zakoupit těstoviny z červené čočky. Nebojte se zavádět stále nové druhy potravin. Od devátého měsíce sáhněte i po zelené čočce, hrachu nebo fazolích. Dbejte na zásady správné přípravy a v každém případě se vyhněte konzervám. Z luštěnin můžete připravit například placičky, které upečete v troubě.

Jídlo musí chutnat
Brzy zjistíte, jaké druhy potravin vašemu dítěti nepůsobí problémy s trávením. Proto se je nebojte kombinovat a k snídani upečte třeba banánové muffiny. Stále se ale vyhýbejte koření a to včetně soli a cukru. Důležité jsou tuky. To ostatně platí v případě jakékoliv metody stravování. Každý oběd doplňte pár kapkami rostlinného oleje. Později můžete přidávat například tahini, mandlové máslo nebo avokádo. 

Jak je to s masem a mléčnými výrobky?
Pokud plánujete zavést do dětského jídelníčku maso, počkejte až na první narozeniny. Maso je poměrně špatně stravitelné a Světová zdravotnická organizace proto doporučuje vyhýbat se mu minimálně do ukončeného 12. měsíce. S mléčnými výrobky můžete začít o něco dříve. Přibližně v 9. měsících zkuste nabídnout jogurt s vyšším obsahem tuku. 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...