Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou

Červená řepa – obarví moč, nemůže ji každý, ale přesto je superpotravinou
zdroj: Shutterstock

Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám doma a ve škole jako dětem nutili. Byla by ale škoda kvůli tomu zanevřít na jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, proto řepě zkuste dát ještě šanci. Přestože se skutečně jedná o superpotravinu, její cena je velmi příznivá, řepa je nenáročná také na pěstování, dá se upravit na mnoho způsobů a pro své zdraví zkrátka nemůžete udělat lépe. Seznamte se s touto tradiční kořenovou zeleninou a zjistíte, že by u vás v kuchyni určitě neměla chybět.

Bohatý mix vitamínů a minerálů
Jako každá zelenina, také červená řepa je bohatá na vlákninu. Obsahuje také významné množství vitamínů ze skupiny B (zejména kyselinu listovou) a hodně vitamínu C. Z minerálu pak řepa nabízí mangan, hořčík, železo i draslík. Mangan je velmi důležitý pro zdravé fungování mozku i správné fungování celé nervové soustavy. Na tu má vliv i draslík, který je rovněž zodpovědný za kontrakce svalů, včetně srdce. Pokud si pravidelně dopřejete ve svém jídelníčku červenou řepu, dodáte svému tělu mnoho cenných látek a důležité antioxidanty, které bojují proti rakovinnému bujení. Řepa pomáhá snížit krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a také pomůže navýšit fyzickou výkonnost.

Červená řepa má jednoznačně mnoho zdravotních přínosů. Pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zpomaluje stárnutí, zlepšuje trávení a podporuje funkci močového ústrojí. Konzumace červené řepy také zajistí našemu tělu celkově lepší imunitu a umí urychlit zotavení po nejrůznějších onemocněních. Až si ale řepu dáte, nelekejte se červené barvy moči. Řepa totiž obsahuje velice silné barvivo, betain, a ten se v moči po její konzumaci mírně projeví.

Zkuste řepu pečenou nebo jako součást smoothie
V kuchyni se s touto surovinou určitě nudit nebudete. Červená řepa vám totiž nabídne opravdu mnoho možností úprav. Dá se jíst syrová, můžete ji naložit nebo péct. A to není zdaleka všechno. Základní a jednoduchou úpravou je zabalení očištěné řepy do alobalu s pár stroužky česneku a vložení do trouby na cca 180 °C. Takto ji můžete péct dvě hodiny, i déle. Hotovou řepu poté jen pokapete olivovým olejem, přidáte třeba vlašské ořechy a listovou zeleninu (polníček, rukolu nebo špenát), k tomu sýr dle libosti (k řepě se skvěle hodí kozí sýr) a chutné i zdravé jídlo je na světě. Takto upečenou řepu můžete ale také přidávat do jiných pokrmů, ať už do salátů nebo různých směsí. Z červené řepy si také můžete připravit chutné carpaccio nebo si dopřejte řepu v podobě šťávy. Do mixéru či odšťavňovače ji přidejte například k pomeranči, zázvoru, citronu, mrkvi nebo jablku. K těmto surovinám se řepa úžasně hodí.

Řepa ale není vhodná pro každého
Za určitých podmínek je ale dobré dát si na konzumaci řepy pozor. Pokud máte například potíže s játry či ledvinami, dopřejte si červenou řepu jen občas a v rozumném množství. Řepa totiž obsahuje větší množství šťavelanu vápenatého (je například také v rebarboře, špenátu či fazolích), který může mít při těchto potížích negativní vliv na činnost jater nebo ledvin. Pokud si také dáte naráz velké množství červené řepy, můžete poté trpět pálením jícnu. A přestože zatím nebyla studiemi prokázána souvislost mezi konzumací červené řepy a potížemi během těhotenství, je vhodné se v takových případech raději poradit předem s lékařem.

Ať patříte mezi odpůrce této zeleniny, nebo jste s řepou nikdy problém neměli, ale nekonzumujete ji, určitě ji nezavrhujte. Červená řepa vám nabízí nejen opravdu mnoho cenných látek, ale má také široké využití v kuchyni. Právě během podzimu a přicházející zimy se opravdu hodí ji využít a dodat tak snadno svému tělu spoustu vitamínů a minerálů. Možná si na vás díky tomu žádné nepříjemné nachlazení netroufne.

Zdroj: autor,  vitalweb.czwww.ncbi.nlm.nih.gov

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

S podzimem a dlouhými sychravými večery nastává období, kdy s ubýváním světla ubývá i naše energie a tím také chuť k pohybu. Trávíme více času doma, často u televize nebo u počítače, a pokud tomu všemu...

Čtěte dál
Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Podzimní období se nese ve znamení sklizně, přičemž toho bývá najednou tolik, že nelze všechno ihned spotřebovat. Přebytky by byla...
Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?

Většina odborníků se shodne na tom, že oběd bychom neměli vynechávat ani zanedbávat. Současně by měl být oběd nejvíce vydatným jídlem...
Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule jako základ kuchyně. Jak ji nakrájet bez slzení?

Cibule je nejběžnější, nejvšestrannější a zdaleka nejpoužívanější plodina v každé kuchyni. Je naprostým základem mnoha jídel typické...
Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

Dýně – se správným zacházením vám vydrží až do jara

S příchodem podzimu na trhu již běžně najdeme různé druhy dýně, například hokkaido, máslovou, špagetovou nebo patizon. Sice si své...
Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Tipy, jak jíst dobře a kvalitně v rámci low carb stravování

Jen málokterý výživový styl se dostal tolik do povědomí a je tak oblíbený, jako je nízkosacharidové stravování. Pokud chcete omezit...
Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Jaké sezónní potraviny byste si měli užít v červenci?

Léto už se ukazuje v plné síle a spousta druhů ovoce a zeleniny má právě teď svůj vrchol v podobě zrajících čerstvých plodů. V rámci...
Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Letní zavařování – jak zavařit v troubě, v hrnci nebo v myčce nádobí?

Bobule, rajčata, cukety… Letní období je typické úrodou, kterou je hřích nechat ležet ladem v případě, že ji nestihnete zpracovat hned....
Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Sezonní ovoce a zelenina pro měsíc červen

Teploty venku už jasně vybízejí ke konzumaci čerstvé a křupavé zeleniny i ovoce. Nastává období zrání a růstu mnoha skvělých potravin....
Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly co nejvíce vitamínů?

Zastánci zdravé stravy obvykle nejsou moc pro úpravu čerstvých plodů, a to kvůli strachu ze ztráty živin a také kvality. V tomto případě...
Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Znáte renkon? Tato exotická potravina má silnou tradici v Číně a mnoho prospěšných účinků na zdraví

Jako přísada do různých pokrmů je renkon již od nepaměti užíván v mnoha kulturách, v té čínské je používán pro jeho údajně nevyčerpatelnou...
Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Sezónní zelenina a ovoce pro měsíc květen

Během každého ročního období přichází na řadu určité druhy potravin, jejichž sezona vrcholí. Dokonce i tradiční čínská medicína doporučuje...
5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

5 druhů zeleniny, které dokážou zatočit s vašimi kily

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit a je tak skvělým pomocníkem při...