Červená řepa patří zcela právem mezi superpotraviny, ale bohužel ji řada z nás neocení, a to kvůli její nakládané verzi, kterou nám doma a ve škole jako dětem nutili. Byla by ale škoda kvůli tomu zanevřít na jeden z nejzdravějších druhů zeleniny, proto řepě zkuste dát ještě šanci. Přestože se skutečně jedná o superpotravinu, její cena je velmi příznivá, řepa je nenáročná také na pěstování, dá se upravit na mnoho způsobů a pro své zdraví zkrátka nemůžete udělat lépe. Seznamte se s touto tradiční kořenovou zeleninou a zjistíte, že by u vás v kuchyni určitě neměla chybět.
Bohatý mix vitamínů a minerálů
Jako každá zelenina, také červená řepa je bohatá na vlákninu. Obsahuje také významné množství vitamínů ze skupiny B (zejména kyselinu listovou) a hodně vitamínu C. Z minerálu pak řepa nabízí mangan, hořčík, železo i draslík. Mangan je velmi důležitý pro zdravé fungování mozku i správné fungování celé nervové soustavy. Na tu má vliv i draslík, který je rovněž zodpovědný za kontrakce svalů, včetně srdce. Pokud si pravidelně dopřejete ve svém jídelníčku červenou řepu, dodáte svému tělu mnoho cenných látek a důležité antioxidanty, které bojují proti rakovinnému bujení. Řepa pomáhá snížit krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a také pomůže navýšit fyzickou výkonnost.
Červená řepa má jednoznačně mnoho zdravotních přínosů. Pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zpomaluje stárnutí, zlepšuje trávení a podporuje funkci močového ústrojí. Konzumace červené řepy také zajistí našemu tělu celkově lepší imunitu a umí urychlit zotavení po nejrůznějších onemocněních. Až si ale řepu dáte, nelekejte se červené barvy moči. Řepa totiž obsahuje velice silné barvivo, betain, a ten se v moči po její konzumaci mírně projeví.
Zkuste řepu pečenou nebo jako součást smoothie
V kuchyni se s touto surovinou určitě nudit nebudete. Červená řepa vám totiž nabídne opravdu mnoho možností úprav. Dá se jíst syrová, můžete ji naložit nebo péct. A to není zdaleka všechno. Základní a jednoduchou úpravou je zabalení očištěné řepy do alobalu s pár stroužky česneku a vložení do trouby na cca 180 °C. Takto ji můžete péct dvě hodiny, i déle. Hotovou řepu poté jen pokapete olivovým olejem, přidáte třeba vlašské ořechy a listovou zeleninu (polníček, rukolu nebo špenát), k tomu sýr dle libosti (k řepě se skvěle hodí kozí sýr) a chutné i zdravé jídlo je na světě. Takto upečenou řepu můžete ale také přidávat do jiných pokrmů, ať už do salátů nebo různých směsí. Z červené řepy si také můžete připravit chutné carpaccio nebo si dopřejte řepu v podobě šťávy. Do mixéru či odšťavňovače ji přidejte například k pomeranči, zázvoru, citronu, mrkvi nebo jablku. K těmto surovinám se řepa úžasně hodí.
Řepa ale není vhodná pro každého
Za určitých podmínek je ale dobré dát si na konzumaci řepy pozor. Pokud máte například potíže s játry či ledvinami, dopřejte si červenou řepu jen občas a v rozumném množství. Řepa totiž obsahuje větší množství šťavelanu vápenatého (je například také v rebarboře, špenátu či fazolích), který může mít při těchto potížích negativní vliv na činnost jater nebo ledvin. Pokud si také dáte naráz velké množství červené řepy, můžete poté trpět pálením jícnu. A přestože zatím nebyla studiemi prokázána souvislost mezi konzumací červené řepy a potížemi během těhotenství, je vhodné se v takových případech raději poradit předem s lékařem.
Ať patříte mezi odpůrce této zeleniny, nebo jste s řepou nikdy problém neměli, ale nekonzumujete ji, určitě ji nezavrhujte. Červená řepa vám nabízí nejen opravdu mnoho cenných látek, ale má také široké využití v kuchyni. Právě během podzimu a přicházející zimy se opravdu hodí ji využít a dodat tak snadno svému tělu spoustu vitamínů a minerálů. Možná si na vás díky tomu žádné nepříjemné nachlazení netroufne.
Zdroj: autor, vitalweb.cz, www.ncbi.nlm.nih.gov
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Batáty: Jak si stojí v porovnání s klasickými bramborami?
Kdo se aspoň trochu zajímá o zdravý životní styl, určitě v poslední době zaznamenal postupný vzestup obliby sladkých brambor neboli batátů. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, který je důležitý...
Čtěte dál
Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika

Moderní zavařování – zkuste to letos jinak a snadněji!

Jarní superpotraviny, na které můžete narazit na lesních cestách i zahrádkách

Oblíbená letní zelenina, která dodá vodu, antioxidanty a vitamíny

Betakaroten a další karotenoidy, které prospívají vaší pokožce. Kde je najdete a jak vás chrání?

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Cibule jako poklad nejen naší kuchyně. Proč je tak výjimečná?

Kysané zelí – nenajdete důvod, proč si tuto výživnou bombu nedopřát

Zdravé i tradiční podzimní pochutiny, které stojí za to vyzkoušet!

Jak správně uchovávat sklizené potraviny na zimu

Obědy – jak si poskládat efektivní, rychlý a zdravý oběd?
