Malý zázrak jménem červená řepa. Snadno ji vysadíte a vypěstujete, skvěle chutná, v kuchyni ji lze připravit na bezpočet způsobů, a navíc její konzumace neobyčejně prospívá zdraví. Tato kořenová zelenina by ve vašem jídelníčku rozhodně chybět neměla.
Kořenová zelenina známá jako červená řepa nabízí spoustu esenciálních živin – je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu B9, manganu, draslíku, železa a vitaminu C. Její konzumace bývá spojována s četnými zdravotními benefity, včetně zlepšení krevního oběhu, snížení krevního tlaku a zvýšení fyzické výkonnosti. Mezi její přednosti patří i pestrá škála různých užití v kuchyni – můžete ji jíst syrovou, nakládat nebo péct. A to pořád není všechno.
Pěstování a skladování
Červená řepa není jen jedna, na trhu je dostupná celá řada druhů, které se liší barvou – můžete narazit na řepu žlutou, bílou, růžovou nebo tmavě fialovou. Dobrá zpráva je, že všechny chutnají víceméně podobně a zdravotní přínosy, které jejich konzumace přináší, jsou také téměř totožné.
Jak vybrat řepu, která vám bude opravdu chutnat? Pamatujte si jednoduché pravidlo: čím menší, tím sladší. Hledejte také řepu s nepoškozenými kořeny a pěknými zelenými listy. Když už si ji takto přinesete domů, stačí ji zbavit listů i kořenů a v lednici v této podobě vydrží až 3 týdny.
Pokud se rozhodnete si řepu vypěstovat, pak vězte, že vás to mnoho úsilí pravděpodobně stát nebude. Jedná se o jednoletou plodinu s vegetační dobou mezi 60 a 120 dny. Libuje si ve středně těžkých, hlubokých půdách, plných vláhy a živin. Neholduje čerstvě pohnojené a kyselé půdě, preferuje zásaditost. Sázet je ideální koncem dubna nebo začátkem května, kdy je již jisté, že její růst neohrozí mrazy.
Řepu skladujte stonkem vzhůru, v krabicích naplněných vlhkým pískem nebo rašelinou, uložených v suché kůlně nebo garáži, kde nemrzne. Dbejte na to, aby se jednotlivé bulvy nedotýkaly.
Vliv konzumace na zdraví
Jak jsme již výše naťukli, řepa je vyhledávána nejen pro specifickou chuť a variabilní užívání v kuchyni, ale také pro četné zdravotní benefity. Za těm vděčí živinám, jež obsahuje. Jedná se o mangan, který hraje významnou roli ve zdravém fungování mozku a celého nervového systému. V tucích je rozpustný vitamin K, který je důležitý pro správné srážení krve. Červená řepa dále obsahuje draslík, minerál a elektrolyt zapojený do bezpočtu klíčových procesů, včetně hladké funkce nervového systému a kontrakcí srdce i ostatních svalů. Známým antioxidantem pomáhajícím v boji proti škodlivým volným radikálům, který je kromě toho podstatný pro syntézu kolagenu, je vitamin C, který v červené řepě také najdete.
Červená řepa v kuchyni
V kuchyni dokážete s řepou učiněné divy – můžete ji jíst syrovou, nakládat, péci nebo i vařit. Nejzákladnější recept spočívá v tom, že očištěnou řepu zabalíte do alobalu s několika stroužky česneku a dáte péci na 180° na nějaké dvě hodinky, klidně déle. Výsledek pokapejte olivovým olejem, balzamikovým octem, přidejte rukolu a vlašské ořechy, případně balkánský sýr, a vychutnejte si lahodnou a zdravou večeři. Takto připravenou řepu můžete také krájet do salátů, přidávat do teplých i studených jídel nebo ji nakládat. Do zelného salátu můžete nastrouhat i syrovou řepu, z níž lze vytvořit i lahodné carpaccio – nakrájejte ji na plátky, postříkejte citronovou šťávou a posypejte chilli. Snězte buď hned nebo zalijte olivovým olejem a nechte do druhého dne uležet v lednici. Pokud máte žízeň, můžete si z řepy připravit šťávu – skvěle chutná v kombinaci se šťávou z pomeranče, máty, ananasu či jablka, citronu a zázvoru.
Zajímavosti
Červená řepa podporuje fungování lidského těla v ohledech, které by vás možná ani nenapadly. Podle některých studií šťáva z červené čepy podporuje fyzickou výkonnost. Může totiž zvyšovat množství kyslíku, který svaly během cvičení absorbují, což se pozitivně odrazí na jejich síle a funkčnosti. Jiné studie zase zjistily, že určité sloučeniny obsažené v řepě mohou narušit rakovinné bujení. Patří mezi ně třeba betain, což je pigment, který řepě dodává její charakteristickou barvu. A nelekejte se, slabě narůžovělá moč po požití červené řepy je zcela normální – až tak silné barvivo to je!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety
Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem dát si i sladké dobroty, jako jsou dorty, muffiny, koláčky apod. Co...
Čtěte dál
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek
