Červená řepa: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni

Červená řepa: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Malý zázrak jménem červená řepa. Snadno ji vysadíte a vypěstujete, skvěle chutná, v kuchyni ji lze připravit na bezpočet způsobů, a navíc její konzumace neobyčejně prospívá zdraví. Tato kořenová zelenina by ve vašem jídelníčku rozhodně chybět neměla.

Kořenová zelenina známá jako červená řepa nabízí spoustu esenciálních živin – je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu B9, manganu, draslíku, železa a vitaminu C. Její konzumace bývá spojována s četnými zdravotními benefity, včetně zlepšení krevního oběhu, snížení krevního tlaku a zvýšení fyzické výkonnosti. Mezi její přednosti patří i pestrá škála různých užití v kuchyni – můžete ji jíst syrovou, nakládat nebo péct. A to pořád není všechno.

Pěstování a skladování
Červená řepa není jen jedna, na trhu je dostupná celá řada druhů, které se liší barvou – můžete narazit na řepu žlutou, bílou, růžovou nebo tmavě fialovou. Dobrá zpráva je, že všechny chutnají víceméně podobně a zdravotní přínosy, které jejich konzumace přináší, jsou také téměř totožné.

Jak vybrat řepu, která vám bude opravdu chutnat? Pamatujte si jednoduché pravidlo: čím menší, tím sladší. Hledejte také řepu s nepoškozenými kořeny a pěknými zelenými listy. Když už si ji takto přinesete domů, stačí ji zbavit listů i kořenů a v lednici v této podobě vydrží až 3 týdny.

Pokud se rozhodnete si řepu vypěstovat, pak vězte, že vás to mnoho úsilí pravděpodobně stát nebude. Jedná se o jednoletou plodinu s vegetační dobou mezi 60 a 120 dny. Libuje si ve středně těžkých, hlubokých půdách, plných vláhy a živin. Neholduje čerstvě pohnojené a kyselé půdě, preferuje zásaditost. Sázet je ideální koncem dubna nebo začátkem května, kdy je již jisté, že její růst neohrozí mrazy.

Řepu skladujte stonkem vzhůru, v krabicích naplněných vlhkým pískem nebo rašelinou, uložených v suché kůlně nebo garáži, kde nemrzne. Dbejte na to, aby se jednotlivé bulvy nedotýkaly.

Vliv konzumace na zdraví
Jak jsme již výše naťukli, řepa je vyhledávána nejen pro specifickou chuť a variabilní užívání v kuchyni, ale také pro četné zdravotní benefity. Za těm vděčí živinám, jež obsahuje. Jedná se o mangan, který hraje významnou roli ve zdravém fungování mozku a celého nervového systému. V tucích je rozpustný vitamin K, který je důležitý pro správné srážení krve. Červená řepa dále obsahuje draslík, minerál a elektrolyt zapojený do bezpočtu klíčových procesů, včetně hladké funkce nervového systému a kontrakcí srdce i ostatních svalů. Známým antioxidantem pomáhajícím v boji proti škodlivým volným radikálům, který je kromě toho podstatný pro syntézu kolagenu, je vitamin C, který v červené řepě také najdete.

Červená řepa v kuchyni
V kuchyni dokážete s řepou učiněné divy – můžete ji jíst syrovou, nakládat, péci nebo i vařit. Nejzákladnější recept spočívá v tom, že očištěnou řepu zabalíte do alobalu s několika stroužky česneku a dáte péci na 180° na nějaké dvě hodinky, klidně déle. Výsledek pokapejte olivovým olejem, balzamikovým octem, přidejte rukolu a vlašské ořechy, případně balkánský sýr, a vychutnejte si lahodnou a zdravou večeři. Takto připravenou řepu můžete také krájet do salátů, přidávat do teplých i studených jídel nebo ji nakládat. Do zelného salátu můžete nastrouhat i syrovou řepu, z níž lze vytvořit i lahodné carpaccio – nakrájejte ji na plátky, postříkejte citronovou šťávou a posypejte chilli. Snězte buď hned nebo zalijte olivovým olejem a nechte do druhého dne uležet v lednici. Pokud máte žízeň, můžete si z řepy připravit šťávu – skvěle chutná v kombinaci se šťávou z pomeranče, máty, ananasu či jablka, citronu a zázvoru.

Zajímavosti
Červená řepa podporuje fungování lidského těla v ohledech, které by vás možná ani nenapadly. Podle některých studií šťáva z červené čepy podporuje fyzickou výkonnost. Může totiž zvyšovat množství kyslíku, který svaly během cvičení absorbují, což se pozitivně odrazí na jejich síle a funkčnosti. Jiné studie zase zjistily, že určité sloučeniny obsažené v řepě mohou narušit rakovinné bujení. Patří mezi ně třeba betain, což je pigment, který řepě dodává její charakteristickou barvu. A nelekejte se, slabě narůžovělá moč po požití červené řepy je zcela normální – až tak silné barvivo to je!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

Rakytník – účinky, využití a návod na přípravu čaje, oleje, džemu či masti

S nadcházejícím podzimním obdobím, chladnějším a proměnlivějším počasím a díky tomu i větším výskytem nemocí, pracuje náš imunitní...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...