Červená řepa: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni

Červená řepa: vliv konzumace na zdraví a rady na využití v kuchyni
zdroj: Shutterstock

Malý zázrak jménem červená řepa. Snadno ji vysadíte a vypěstujete, skvěle chutná, v kuchyni ji lze připravit na bezpočet způsobů, a navíc její konzumace neobyčejně prospívá zdraví. Tato kořenová zelenina by ve vašem jídelníčku rozhodně chybět neměla.

Kořenová zelenina známá jako červená řepa nabízí spoustu esenciálních živin – je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu B9, manganu, draslíku, železa a vitaminu C. Její konzumace bývá spojována s četnými zdravotními benefity, včetně zlepšení krevního oběhu, snížení krevního tlaku a zvýšení fyzické výkonnosti. Mezi její přednosti patří i pestrá škála různých užití v kuchyni – můžete ji jíst syrovou, nakládat nebo péct. A to pořád není všechno.

Pěstování a skladování
Červená řepa není jen jedna, na trhu je dostupná celá řada druhů, které se liší barvou – můžete narazit na řepu žlutou, bílou, růžovou nebo tmavě fialovou. Dobrá zpráva je, že všechny chutnají víceméně podobně a zdravotní přínosy, které jejich konzumace přináší, jsou také téměř totožné.

Jak vybrat řepu, která vám bude opravdu chutnat? Pamatujte si jednoduché pravidlo: čím menší, tím sladší. Hledejte také řepu s nepoškozenými kořeny a pěknými zelenými listy. Když už si ji takto přinesete domů, stačí ji zbavit listů i kořenů a v lednici v této podobě vydrží až 3 týdny.

Pokud se rozhodnete si řepu vypěstovat, pak vězte, že vás to mnoho úsilí pravděpodobně stát nebude. Jedná se o jednoletou plodinu s vegetační dobou mezi 60 a 120 dny. Libuje si ve středně těžkých, hlubokých půdách, plných vláhy a živin. Neholduje čerstvě pohnojené a kyselé půdě, preferuje zásaditost. Sázet je ideální koncem dubna nebo začátkem května, kdy je již jisté, že její růst neohrozí mrazy.

Řepu skladujte stonkem vzhůru, v krabicích naplněných vlhkým pískem nebo rašelinou, uložených v suché kůlně nebo garáži, kde nemrzne. Dbejte na to, aby se jednotlivé bulvy nedotýkaly.

Vliv konzumace na zdraví
Jak jsme již výše naťukli, řepa je vyhledávána nejen pro specifickou chuť a variabilní užívání v kuchyni, ale také pro četné zdravotní benefity. Za těm vděčí živinám, jež obsahuje. Jedná se o mangan, který hraje významnou roli ve zdravém fungování mozku a celého nervového systému. V tucích je rozpustný vitamin K, který je důležitý pro správné srážení krve. Červená řepa dále obsahuje draslík, minerál a elektrolyt zapojený do bezpočtu klíčových procesů, včetně hladké funkce nervového systému a kontrakcí srdce i ostatních svalů. Známým antioxidantem pomáhajícím v boji proti škodlivým volným radikálům, který je kromě toho podstatný pro syntézu kolagenu, je vitamin C, který v červené řepě také najdete.

Červená řepa v kuchyni
V kuchyni dokážete s řepou učiněné divy – můžete ji jíst syrovou, nakládat, péci nebo i vařit. Nejzákladnější recept spočívá v tom, že očištěnou řepu zabalíte do alobalu s několika stroužky česneku a dáte péci na 180° na nějaké dvě hodinky, klidně déle. Výsledek pokapejte olivovým olejem, balzamikovým octem, přidejte rukolu a vlašské ořechy, případně balkánský sýr, a vychutnejte si lahodnou a zdravou večeři. Takto připravenou řepu můžete také krájet do salátů, přidávat do teplých i studených jídel nebo ji nakládat. Do zelného salátu můžete nastrouhat i syrovou řepu, z níž lze vytvořit i lahodné carpaccio – nakrájejte ji na plátky, postříkejte citronovou šťávou a posypejte chilli. Snězte buď hned nebo zalijte olivovým olejem a nechte do druhého dne uležet v lednici. Pokud máte žízeň, můžete si z řepy připravit šťávu – skvěle chutná v kombinaci se šťávou z pomeranče, máty, ananasu či jablka, citronu a zázvoru.

Zajímavosti
Červená řepa podporuje fungování lidského těla v ohledech, které by vás možná ani nenapadly. Podle některých studií šťáva z červené čepy podporuje fyzickou výkonnost. Může totiž zvyšovat množství kyslíku, který svaly během cvičení absorbují, což se pozitivně odrazí na jejich síle a funkčnosti. Jiné studie zase zjistily, že určité sloučeniny obsažené v řepě mohou narušit rakovinné bujení. Patří mezi ně třeba betain, což je pigment, který řepě dodává její charakteristickou barvu. A nelekejte se, slabě narůžovělá moč po požití červené řepy je zcela normální – až tak silné barvivo to je!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem dát si i sladké dobroty, jako jsou dorty, muffiny, koláčky apod. Co...

Čtěte dál
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 a K2 – jaká je jejich optimální hladina v krvi a proč jsou tak důležité?

Vitamin D3 se dříve považoval za zásadní pouze pro vstřebávání vápníku jako prevence osteoporózy a správný růst a vývoj kostí. V současné...
Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi a jeho benefity pro zdraví. Věděli jste, že můžete za jistých podmínek jíst i slupku?

Kiwi je velice oblíbený druh exotického ovoce zejména během zimního období. Možná nevypadá na první pohled tak přitažlivě, jako třeba...
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Co je zdravé, nemusí být dietní a naopak. Najděte balanc!

Je lepší stravovat se dietně s nízkým obsahem kalorií, nebo jíst zdravě a nehlídat tolik množství? Není úplně jednoduché jasně odpovědět....
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

Neokrádejte se o živiny ze stravy. Jak zabezpečit efektivní vstřebávání vitamínů a minerálů?

V každé potravině se nachází určité spektrum živin důležitých pro náš organismus. Podle toho, co nám právě schází nebo čeho máme nedostatek,...
Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Jaké lokální ovoce byste si měli dopřát v srpnu?

Sezona lokálního ovoce je právě v plném proudu. V našich kuchyních to voní ovocnými koláči s borůvkami nebo s meruňkami. Vrcholí také...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...
V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

V kondici i na dovolené: Jak zůstat fit i během volných dnů?

Dovolená se nese většinou ve znamení nicnedělání, alespoň co se týká jinak pravidelného pohybu. Je pravdou, že vaše forma po pár dnech...