Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?

Majonéza – kolik při hubnutí a co s načatou skleničkou po svátcích?
zdroj: Shutterstock

Mezi položky, které si alespoň jednou za rok vložíte do nákupního košíku, patří určitě majonéza. Štědrovečerní večeře bez klasického bramborového salátu by totiž leckde nebyla úplná. I tak ale můžete mít pocit, že přidáním majonézy do své oblíbené vánoční přílohy škodíte svému zdraví nebo riskujete nějaké to kilo navíc. Majonéza je již mnoho let na pranýři a už nějakou dobu si lebedí ve škatulce „nezdravá potravina“. Je tohle označení oprávněné? A můžeme si ji (nejen o Vánocích) v klidu dopřát, nebo bychom na ni v rámci zdravé výživy měli zapomenout?

Máme se bát konzumace majonézy?
Mezi zdánlivě nezdravé potraviny se majonéza řadí zejména kvůli vysokému obsahu tuku. Problém s ní ale mají lidé také kvůli snadné a rychlé kazivosti. Ano, obsahem jsou mimo jiné i syrová vejce, proto má řada lidí rovněž strach ze střevních potíží. Ovšem toho se bát nemusíte v případě kupované majonézy, kde jsou vejce kontrolována. Větší riziko v tomto směru představuje podomácku vyrobená verze. Taková domácí majonéza ale má i své výhody. Přesně víte, z čeho jste ji připravili, kvalita a výběr surovin je čistě na vás. Zvolíte si pouze čerstvé ingredience bez umělých dochucovadel, éček nebo snad barviv. Suroviny pro její výrobu navíc máte určitě vždy doma. Základem majonézy je rostlinný olej, žloutky, citronová šťáva a hořčice. Přidat můžete podle chuti také sůl nebo pepř. Chutnou domácí majonézu tak máte v mžiku na stole.

Pozor na složení i množství majonézy
Stejně jako je tomu u všech ostatních potravin, také v případě majonézy záleží především na množství, které konzumujeme. V rozumné míře a s těmi správnými surovinami může být majonéza vhodnou součástí vyváženého jídelníčku. Jak už bylo řečeno, základ tvoří žloutky a rostlinný olej. Dále v ní najdete vždy nějakou okyselující složku (ocet, citronová šťáva apod.) a může být dochucena kořením nebo hořčicí. Většina majonéz na našem trhu bývá vyrobena z řepkového oleje, který je považován z hlediska obsahu a poměru mastných kyselin za nejvhodnější. Vypadá to tedy, že na majonéze není vlastně nic špatného. Tak proč ji někteří odborníci odmítají?

Problém může být v její energetické hodnotě a také ve způsobu použití. Nevhodně použitá je majonéza například jako součást už tak tučných a kalorických pokrmů, což jsou třeba smažené hranolky, smažený sýr apod. Takový pokrm je energeticky velice náročný a vy se tak snadno dostanete v rámci denního kalorického příjmu dost vysoko. Pokud ale zůstanete u doporučeného denního množství, což je zhruba jedna polévková lžíce denně (přibližně 15 ml majonézy), zvýšeného kalorického příjmu se bát nemusíte. A kdy si ji tedy můžete v klidu dopřát?

Do salátu a k bagetě ano, ke smaženým jídlům raději ne
Majonéza je díky své krémové konzistenci a obsahu rostlinného oleje ideálním doplňkem nejrůznějších salátů, celozrnných obložených baget, případně se skvěle hodí jako dip k pečené zelenině nebo libovému masu. Nezbytnou ingrediencí je také při přípravě bramborového salátu. Ještě chutnější a lehčí verze ale dosáhnete, když majonézu naředíte bílým jogurtem a tuto směs pak do svého bramborového salátu použijete. Energetický příjem můžete také snížit tím, že si zvolíte light verzi, která obsahuje méně tuku. Zde ale musíte počítat s trochu odlišnou (méně výraznou) chutí.

Pokud tedy váháte, zda majonézu bez obav jíst, nebo se jí vyhnout, máme pro vás celkem jasnou odpověď. K salátům a „kaloricky příznivým“ pokrmům (pečené maso, vařené brambory, celozrnné bagety) si ji klidně dopřejte, ke smaženému jídlu (řízek, hranolky, smažený sýr) raději ne. Samozřejmě si hlídejte denní množství. Hodí se také číst pozorně etikety. Jednotlivé druhy a značky majonézy se liší použitým množstvím soli, cukru nebo i dalších látek. Jedině tak můžete mít jistotu, že si kupujete majonézu z kvalitních surovin. Jak již ale bylo řečeno, snadno si ji připravíte i sami doma.

Co se zbytkem majonézy po Vánocích
Nevíte, co s otevřenou majonézou po svátcích? Připravte si tenhle jednoduchý dip, kterým můžete okouzlit návštěvy nebo ho připravit v rámci silvestrovského pohoštění! Hodit se může na zeleninu, brambory, nebo na obložené pečivo. Potřebujete 250 g řeckého jogurtu, 2 lžíce majonézy, ½ menší šalotky, 3 střední nakládané okurky, 2 lžíce bílého vína, pepř, sůl a pažitku. Jogurt vyšlehejte s majonézou, přidejte nadrobno nastrouhanou šalotku, na malé kousky nakrájené okurky a dobře promíchejte. Dochuťte vínem, přidejte čerstvě namletý pepř, trochu soli dle chuti, a nakonec vmíchejte pažitku.

Zdroj: autor

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Novoroční péče o játra a žlučník. Jak podpořit tyto orgány po náročném závěru roku?

Hodování úspěšně skončilo. Ruku v ruce s novoročními předsevzetími, týkajícími se stravy, cvičení nebo lepšího života celkově je dobré se zaměřit na péči o játra a žlučník. Pokud se o ně dobře postaráte...

Čtěte dál
Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Odlehčete tělu po vánoční náloži – stačí malé změny ve stravě

Vánoce jsou, ať už chcete nebo ne, obdobím, které hází bombu do stravovacích zvyků mnoha lidí. Převážně díky většímu kontaktu s rodinou...
Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Kolik kalorií má vaječňák, vosí hnízdo nebo bramborový salát? Vánoce prakticky

Vánoce nejsou pouze obdobím klidu a míru, ale bohužel také stresu a hodování. Během svátků se velké části z nás dramaticky změní jídelníček...
Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Proč dát letos šanci kaprovi před řízkem

Kapr je v naší zemi jedním z nejčastějších druhů ryb a snad všichni jej máme spojeného právě se štědrovečerní večeří. Nicméně v posledních...
Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Citrusy a Vánoce – proč je milujeme a jak je využít v kuchyni i pro výzdobu?

Mandarinky, pomeranče, grepy – citrusy, jejichž hlavní sezóna je pro nás nepřirozeně v zimě. Proč tomu tak je a odkud se k nám vlastně...
Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Přírodní vs. syntetické esence ve vánočním pečení. Jak to poznat na etiketě?

Esence do pečení jsou velké téma, které je potřeba rozebrat z mnoha úhlů. Používáme je běžně do cukroví, různých dalších laskomim,...
Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Vaječný koňak: odkud pochází vánoční tradice a čím se řídit při jeho nákupu?

Co krásnějšího může být, než když sedíte v teple domova, se svojí rodinou, užíváte si vánoční atmosféru u tradičních českých pohádek,...
Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Netradiční adventní výzva na prosinec – týdenní malé výzvy za zdravým životním stylem

Advent je pro mnohé z nás obdobím radosti a čekání na Vánoce, pro mnohé jsou naopak adventní týdny spojené se stresem z nákupu dárků,...
Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Adventní půst – znáte jeho pravou podstatu?

Blíží se první adventní neděle. Pro mnohé z nás je to symbol, že se blíží Vánoce a my můžeme konečně zapálit první svíčku na adventním...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

MCT oleje: zázrak, nebo jen další marketingový tah?

Většina lidí si dá stěží rovnítko mezi oleje a zdravý životní styl. Co byste ale řekli na to, že existuje skupina olejů, která se liší...
Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Vysoký cholesterol netrápí jen starší generace. Jakým potravinám se preventivně vyhýbat?

Ač to možná každý neví, cholesterol k životu potřebujeme. Bez něj se neobejde žádná buňka v lidském těle, protože je důležitý pro syntézu...
Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Pocit plnosti, těžkost v žaludku, zácpa, pálení žáhy – první pomoc na trávicí obtíže

Trávicí obtíže se stávají častým důvodem návštěvy lékárny – a okolo svátku teprve. Nepříjemné problémy v oblasti břicha dokážou potrápit,...