Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?
zdroj: Adobe Stock

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní jablečný závin, skořicové sušenky, ale ani perník či svařák. Jablka se skořicí, to je dvojka, která k sobě prostě patří. Skořice má ale i svou stinnou stránku, o které už tolik lidí neví.

Není skořice, jako skořice
Skořice pochází ze skořicovníku a řadí se mezi nejstarší koření světa. Nejčastěji používáme skořici mletou, narazit ale můžeme i na skořici v podobě kůry. Tu je pak potřeba jen nastrouhat. V našich končinách má ale spíše estetickou funkci a kůru skořice používáme ke zdobení adventních věnců či jiných dekorací. Nejen tvarem se skořice může lišit. V obchodech narazíme hlavně na skořici čínskou, méně často na tzv. skořici cejlonskou. Tyto dvě odrůdy se liší nejen aromatem, ale i kvalitou – cejlonská skořice je považována za jemnější a lepší než více častá skořice čínská.

Proč skořice tak krásně voní?
Za typické aroma skořice mohou tzv. silice, éterické oleje, které svým vypařováním šimrají naše čichové buňky v nose. Pokud se koření skladuje moc dlouho, silice z něj postupně vyprchají a koření tak ztrácí na síle a aroma. Z toho důvodu je důležité, aby bylo koření správně skladováno, ideálně v dobře uzavřených kořenkách. Koření skladované několik let už bývá často vyčpělé, zvlášť když je skladováno v sáčcích, a je dobré ho vždy po čase vyměnit. To platí i pro skořici.

Kde je ten zakopaný pes?
Skořici často používáme zcela bez zábran a to i do dětských jídel jako příjemné dochucení kaší či jiných pokrmů. Mezi silice, které skořice obsahuje, patří však i nebezpečný kumarin, který je toxickou látkou. Při vyšších dávkách nad 0,1 mg/kg hmotnosti člověka je toxický pro játra. A nejde o dávku bohužel nijak nedosažitelnou. Dospělý člověk dosáhne na toto množství při konzumaci 2-3 g mleté skořice (samozřejmě v závislosti na hmotnosti člověka a typu skořice – i zde jsou rozdíly). Malému dítěti tedy stačí jen ovesná kaše s jablkem a posypaná skořicí. Z toho důvodu se doporučuje skořici a potraviny s obsahem skořice dětem spíše nedávat a rozhodně s tímto kořením spíše šetřit.

tip redakce ▾
 
Img

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního indického lékařství. Jejich účinnost spočívá také...

Mnoho dospělých lidí nevědomky tyto bezpečné limity přesahuje. Teď, když víte, že skořice není úplně nevinná, je dobré vědět, že bychom to s ní neměli přehánět, nicméně do závinu či perníku se ji nemusíte bát přidat. Co by to bylo za Vánoce bez vůně skořice, že?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Nové studie se shodují na stanovisku ohledně prospěšnosti mléka a mléčných výrobků

Mléko a mléčné výrobky, zejména ty tučné, bývají spojovány s různými zdravotními problémy, zejména kardiovaskulárního typu. Důkazy založené na výzkumech na toto téma však byly až do této doby poměrně nekonzistentní....

Čtěte dál
Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Které bylinky byste si zjara měli nasbírat do zásoby?

Zima se pomalu loučí a příroda se venku začíná zelenat. Nastává čas naplánovat si sbírání bylinek, které jsou právě v tomto období...
Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je snažší, než si myslíte – nakličte si mungo jednoduše ve sklenici

Klíčení luštěnin je považováno za něco, co spíše praktikují „alternativci" a milovníci rostlinné stravy. Určitě jste o něm už slyšeli,...
Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal: Další přírodní zázrak, který je příbuzný zázvoru a nástupcem kurkumy

Galangal u nás není příliš známý na rozdíl od svého příbuzného, zázvoru. To je ale škoda, protože má neméně zdravotních přínosů pro...
Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Sezamové semínko je jedním z nejbohatších zdrojů vápníku

Jsou nenápadná, ale výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Drobná sezamová semínka dokáží s tělem učiněné divy. U nás se na ně trochu...
Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Polyfenoly: Zázraky z rostlinné říše pomohou s diabetem i rakovinou

Tuky, sacharidy a bílkoviny slouží jako zdroj energie. Vitamíny, minerální látky a fytonutrienty, mezi které patří polyfenolické látky,...
Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Vyrobte si doma probiotický nápoj pomocí tibetské kefírové houby

Kefírová zrna, označovaná jako Tibetská houba, mají takřka zázračné schopnosti. Dokáží si poradit s celou řadou onemocnění, navrací...
V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V čem vám v kuchyni pomůže vinný kámen, psyllium nebo agar?

V rámci zdravého nebo alternativního vaření a pečení se občas setkáme s nástrahami, které nám ale pomohou vyřešit relativně nové stálice...
Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Jak správně uvařit těstoviny, aby se nelepily?

Domníváte se, že na tom nelze nic zkazit? Možná byste se divili, jakým způsobem mnozí vaří u nás těstoviny. Jak správně vařit špagety,...
Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Způsoby, jak obohatit ranní kávu o vitamíny a antioxidanty

Zapomínáte na vitamíny, ale kávu nevynecháte nikdy. Bez ní jako kdyby den nemohl správně začít. Proč tyto činnosti nespojit a nedostat...
V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

V čem tkví výhody poctivého kváskového chleba?

Možná jste si všimli, že výživoví odborníci často upřednostňují konzumaci žitného kváskového chleba před klasickým pečivem z bílé mouky....
Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková strava není jen o bezlepkovém chlebu. Jak se zorientovat v potravinách?

Bezlepková dieta je pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl, pro dalšího trend, který touží vyzkoušet. Tento styl stravování...
Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Jak správně připravovat jednotlivé typy čajů?

Čaj je druhým nejrozšířenějším nápojem na světě, ihned po vodě. Vítaným bonusem jsou prospěšné látky, které jsou v čaji obsaženy. Aby...
Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je skvělým ochucovadlem s vysokým obsahem bílkovin

Lahůdkové droždí je rozšířené mezi vegetariány a vegany jako skvělé dochucovadlo nejrůznějších pokrmů od omáček až po různé pomazánky....
Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Jablečný ocet: Kdy je zdraví prospěšný a kdy naopak může uškodit?

Ocet se nachází v každé domácnosti. Avšak octů existuje hned celá řada. Jak je na tom ocet jablečný? Jedná se vskutku o elixír mládí?...