Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?
zdroj: Adobe Stock

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní jablečný závin, skořicové sušenky, ale ani perník či svařák. Jablka se skořicí, to je dvojka, která k sobě prostě patří. Skořice má ale i svou stinnou stránku, o které už tolik lidí neví.

Není skořice, jako skořice
Skořice pochází ze skořicovníku a řadí se mezi nejstarší koření světa. Nejčastěji používáme skořici mletou, narazit ale můžeme i na skořici v podobě kůry. Tu je pak potřeba jen nastrouhat. V našich končinách má ale spíše estetickou funkci a kůru skořice používáme ke zdobení adventních věnců či jiných dekorací. Nejen tvarem se skořice může lišit. V obchodech narazíme hlavně na skořici čínskou, méně často na tzv. skořici cejlonskou. Tyto dvě odrůdy se liší nejen aromatem, ale i kvalitou – cejlonská skořice je považována za jemnější a lepší než více častá skořice čínská.

Proč skořice tak krásně voní?
Za typické aroma skořice mohou tzv. silice, éterické oleje, které svým vypařováním šimrají naše čichové buňky v nose. Pokud se koření skladuje moc dlouho, silice z něj postupně vyprchají a koření tak ztrácí na síle a aroma. Z toho důvodu je důležité, aby bylo koření správně skladováno, ideálně v dobře uzavřených kořenkách. Koření skladované několik let už bývá často vyčpělé, zvlášť když je skladováno v sáčcích, a je dobré ho vždy po čase vyměnit. To platí i pro skořici.

Kde je ten zakopaný pes?
Skořici často používáme zcela bez zábran a to i do dětských jídel jako příjemné dochucení kaší či jiných pokrmů. Mezi silice, které skořice obsahuje, patří však i nebezpečný kumarin, který je toxickou látkou. Při vyšších dávkách nad 0,1 mg/kg hmotnosti člověka je toxický pro játra. A nejde o dávku bohužel nijak nedosažitelnou. Dospělý člověk dosáhne na toto množství při konzumaci 2-3 g mleté skořice (samozřejmě v závislosti na hmotnosti člověka a typu skořice – i zde jsou rozdíly). Malému dítěti tedy stačí jen ovesná kaše s jablkem a posypaná skořicí. Z toho důvodu se doporučuje skořici a potraviny s obsahem skořice dětem spíše nedávat a rozhodně s tímto kořením spíše šetřit.

Mnoho dospělých lidí nevědomky tyto bezpečné limity přesahuje. Teď, když víte, že skořice není úplně nevinná, je dobré vědět, že bychom to s ní neměli přehánět, nicméně do závinu či perníku se ji nemusíte bát přidat. Co by to bylo za Vánoce bez vůně skořice, že?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...