Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?

Skořice obsahuje toxický kumarin. Jaké množství už může být škodlivé?
zdroj: Adobe Stock

Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní jablečný závin, skořicové sušenky, ale ani perník či svařák. Jablka se skořicí, to je dvojka, která k sobě prostě patří. Skořice má ale i svou stinnou stránku, o které už tolik lidí neví.

Není skořice, jako skořice
Skořice pochází ze skořicovníku a řadí se mezi nejstarší koření světa. Nejčastěji používáme skořici mletou, narazit ale můžeme i na skořici v podobě kůry. Tu je pak potřeba jen nastrouhat. V našich končinách má ale spíše estetickou funkci a kůru skořice používáme ke zdobení adventních věnců či jiných dekorací. Nejen tvarem se skořice může lišit. V obchodech narazíme hlavně na skořici čínskou, méně často na tzv. skořici cejlonskou. Tyto dvě odrůdy se liší nejen aromatem, ale i kvalitou – cejlonská skořice je považována za jemnější a lepší než více častá skořice čínská.

Proč skořice tak krásně voní?
Za typické aroma skořice mohou tzv. silice, éterické oleje, které svým vypařováním šimrají naše čichové buňky v nose. Pokud se koření skladuje moc dlouho, silice z něj postupně vyprchají a koření tak ztrácí na síle a aroma. Z toho důvodu je důležité, aby bylo koření správně skladováno, ideálně v dobře uzavřených kořenkách. Koření skladované několik let už bývá často vyčpělé, zvlášť když je skladováno v sáčcích, a je dobré ho vždy po čase vyměnit. To platí i pro skořici.

Kde je ten zakopaný pes?
Skořici často používáme zcela bez zábran a to i do dětských jídel jako příjemné dochucení kaší či jiných pokrmů. Mezi silice, které skořice obsahuje, patří však i nebezpečný kumarin, který je toxickou látkou. Při vyšších dávkách nad 0,1 mg/kg hmotnosti člověka je toxický pro játra. A nejde o dávku bohužel nijak nedosažitelnou. Dospělý člověk dosáhne na toto množství při konzumaci 2-3 g mleté skořice (samozřejmě v závislosti na hmotnosti člověka a typu skořice – i zde jsou rozdíly). Malému dítěti tedy stačí jen ovesná kaše s jablkem a posypaná skořicí. Z toho důvodu se doporučuje skořici a potraviny s obsahem skořice dětem spíše nedávat a rozhodně s tímto kořením spíše šetřit.

tip redakce ▾
 
Img

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního indického lékařství. Jejich účinnost spočívá také...

Mnoho dospělých lidí nevědomky tyto bezpečné limity přesahuje. Teď, když víte, že skořice není úplně nevinná, je dobré vědět, že bychom to s ní neměli přehánět, nicméně do závinu či perníku se ji nemusíte bát přidat. Co by to bylo za Vánoce bez vůně skořice, že?

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí se nožem, ale často končí v odpadkovém koši. Stejně jako jiné pecky...

Čtěte dál
Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Těhotenství neomlouvá přejídání. Jaké jsou zásady stravování v tomto období?

Říká se, že těhotenství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Je bezesporu plné očekávání, radosti, ale také strachu, aby vše...
Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Jak může strava pomoci se syndromem suchých očí?

Zdravé stravování podporuje všechny v těle fungující systémy. Ani oči nejsou výjimkou. I ony totiž potřebují vitamíny a minerály, které...
Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Flavonoidy: Bojují proti rakovině i redukují tvorbu vrásek. Kde všude je najdeme?

Počet lidí, kteří onemocní rakovinou neustále narůstá. Může za to nezdravý životní styl, absence pohybu, stále více znečištěné životní...
Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Vitamín D v zimě: Jak poznáme, že nám chybí a můžeme si nechat jeho hladinu zjistit?

Pokud se vyhýbáte slunci, trpíte alergií na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, můžete být ohroženi nedostatkem vitamínu D. Ten...
Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Jaký tuk je nejvhodnější pro smažení kapra a řízků?

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Chcete si dopřát, co máte rádi s těmi, které máte rádi. I to ale můžete činit chytře a tak, abyste neohrozili...
Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bílá, mléčná, na vaření nebo hořká: Co se vyplatí sledovat na obalech čokolád?

Bereme je z regálů bez toho, aniž bychom si přečetli jejich složení. Obzvláště o Vánocích, kdy jejich spotřeba stoupá, by nám mělo...
Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy potřebují správnou péči, jedině tak mohou být zdraví prospěšné

Ořechy jsou cenným zdrojem zdravých tuků. Nikdy by proto ve vašem jídelníčku neměly chybět. Udržují váš metabolismus ve zdravé kondici,...
Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Chemie v kuchyni: Jak funguje kypřicí prášek a co se děje při kynutí?

Určitě vás někdy zajímalo, co stojí za tím, že kypřicí prášek nakypří a že kynuté těsto vykyne. Těmito procesy jsme obklopení dnes...
Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jíte, jíte a nemáte dost. Kdy vám mozek řekne, že už jste sytí?

Jste vyhladovělí a sedáte si k voňavému talíři, který je plný dobrého jídla. Kdo by odolal a odpočítával si ideální dobu, po kterou...
Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Jídlo do tlapky – nechte dítě, aby si zvolilo samo

Pokud jste se rozhodli pro stravování metodou BLW (zkratka pro Baby Led Weaning), v češtině známou jako jídlo do tlapky, dbejte na...
Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Co jsou to antinutriční látky a jak nám mohou uškodit?

Možná jste o nich už někdy slyšeli ve spojitosti s ořechy a luštěninami. Jedná se o látky přirozeně se vyskytující v rostlinných plodinách,...
Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Bezlepkové pečení nemusí být těžké, stačí jen vědět, na co si dávat pozor

Lepek plní velmi těžko zastupitelnou funkci v pečení. Nahrazení jeho role jde vždy jen částečné a výsledek nikdy nebude zcela dokonalý....
Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Tipy na zdravou mikulášskou nadílku pro vaše děti

Děti netrpělivě očekávají příchod Mikuláše, čerta a anděla. Zkuste letos pro své děti vytvořit zdravý mikulášský balíček. Možností...
Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Chemie v kuchyni: Proč nám slunečnicová semínka občas při pečení zmodrají?

Slunečnicová semínka jsou oblíbenou součástí semínkových směsí, müsli i raw tyčinek, ale i celozrnného pečiva či čistozrnných chlebů....