Skořice je typicky vánoční koření, které vždy provoní celou kuchyň. Pro mnohé lidi je tím pravým symbolem Vánoc. Neobejde se bez ní jablečný závin, skořicové sušenky, ale ani perník či svařák. Jablka se skořicí, to je dvojka, která k sobě prostě patří. Skořice má ale i svou stinnou stránku, o které už tolik lidí neví.
Není skořice, jako skořice
Skořice pochází ze skořicovníku a řadí se mezi nejstarší koření světa. Nejčastěji používáme skořici mletou, narazit ale můžeme i na skořici v podobě kůry. Tu je pak potřeba jen nastrouhat. V našich končinách má ale spíše estetickou funkci a kůru skořice používáme ke zdobení adventních věnců či jiných dekorací. Nejen tvarem se skořice může lišit. V obchodech narazíme hlavně na skořici čínskou, méně často na tzv. skořici cejlonskou. Tyto dvě odrůdy se liší nejen aromatem, ale i kvalitou – cejlonská skořice je považována za jemnější a lepší než více častá skořice čínská.
Proč skořice tak krásně voní?
Za typické aroma skořice mohou tzv. silice, éterické oleje, které svým vypařováním šimrají naše čichové buňky v nose. Pokud se koření skladuje moc dlouho, silice z něj postupně vyprchají a koření tak ztrácí na síle a aroma. Z toho důvodu je důležité, aby bylo koření správně skladováno, ideálně v dobře uzavřených kořenkách. Koření skladované několik let už bývá často vyčpělé, zvlášť když je skladováno v sáčcích, a je dobré ho vždy po čase vyměnit. To platí i pro skořici.
Kde je ten zakopaný pes?
Skořici často používáme zcela bez zábran a to i do dětských jídel jako příjemné dochucení kaší či jiných pokrmů. Mezi silice, které skořice obsahuje, patří však i nebezpečný kumarin, který je toxickou látkou. Při vyšších dávkách nad 0,1 mg/kg hmotnosti člověka je toxický pro játra. A nejde o dávku bohužel nijak nedosažitelnou. Dospělý člověk dosáhne na toto množství při konzumaci 2-3 g mleté skořice (samozřejmě v závislosti na hmotnosti člověka a typu skořice – i zde jsou rozdíly). Malému dítěti tedy stačí jen ovesná kaše s jablkem a posypaná skořicí. Z toho důvodu se doporučuje skořici a potraviny s obsahem skořice dětem spíše nedávat a rozhodně s tímto kořením spíše šetřit.
Mnoho dospělých lidí nevědomky tyto bezpečné limity přesahuje. Teď, když víte, že skořice není úplně nevinná, je dobré vědět, že bychom to s ní neměli přehánět, nicméně do závinu či perníku se ji nemusíte bát přidat. Co by to bylo za Vánoce bez vůně skořice, že?
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
