Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Pomůže vám těchto 7 potravin

Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Pomůže vám těchto 7 potravin

Trpíte vysokým krevním tlakem? Pak asi víte, že byste to neměli přehánět se solí. Podle nejnovějších studií existuje ale ještě něco, co dokáže zvrátit výši tlaku ve váš prospěch. Řeč je o minerálech jako je vápník, hořčík a draslík.

Vysoký krevní tlak umí pořádně zavařit. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že ti, kteří jím trpí, by se měli zamyslet nad množstvím soli, které si denně dopřávají. Poměrně novou informací je ale tvrzení, že stejně důležité, jako vybírat potraviny s nízkým obsahem sodíku, je dostatečný příjem nejméně dvou ze tří energetických minerálů: vápníku, hořčíku a draslíku. 

Chcete snížit riziko mrtvice a infarktu téměř na polovinu? 
Zařaďte do jídelníčku těchto 7 pokladů přímo z lůna matky přírody. 

Bílé fazole
Jeden šálek bílých fazolí poskytne z doporučené denní dávky: 13 % vápníku, 30 % hořčíku a 24 % draslíku.
Tuto všestrannou luštěninu využijete v přílohách, polévkách, a dokonce i sladkých dezertech. Funguje jako bezmasý zdroj bílkovin, z toho důvodu se jedná o skvělou cestu pro vegetariány a vegany. 

Kiwi
Jeden kus kiwi poskytne z doporučené denní dávky: 2 % vápníku, 7 % hořčíku a 9 % draslíku.
Kiwi jsou v obchodech dostupné celoročně. Proto si je dopřávejte. Jezte je samotné, krájejte je do ovocných salátů, plátky klaďte na celozrnný chléb namazaný ořechovým máslem, přidávejte do smoothie nebo s nimi zdobte dezerty.

Broskve a nektarinky
Jedna střední broskev nebo nektarinka poskytne z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 3 % hořčíku a 8 % draslíku.
Mrazem sušené plátky broskví jsou při dietě na vysoký krevní tlak skvělou alternativou čerstvých broskví a nektarinek. Zobejte je jen tak, nebo přidávejte do smoothies či musli a salátů. Podobně poslouží i zmrazené čerstvé plody. Jen je nezapomeňte včas vyndat z mrazáku. 

Banány
Jeden střední banán obsahuje z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 8 % hořčíku a 12 % draslíku.
A jako bonus? Banány pomáhají snížit hladinu stresových hormonů. Tedy nejen, že sníží krevní tlak, ale také zaručí dobrou náladu. Mlsejte je jen tak, v ovesné kaši, sušenkách, smoothie, na celozrnném rohlíku s arašídovým máslem… Kreativitě se meze nekladou.

Quinoa
Půl šálku vařené quinoy poskytne z doporučené denní dávky: 1,5 % vápníku, 15 % hořčíku a 4,5 % draslíku.
Tato pseudo-obilovina neobsahuje lepek, vyniká vysokým obsahem bílkovin a má příjemnou ořechovou chuť. Kromě toho je bohatá na celou řadu fytonutrientů chránících zdraví spolu s působivým množstvím hořčíku. U kuchařů je oblíbená i pro rychlou přípravu – z tohoto srovnání nevychází dobře hnědá rýže, jejíž vaření je až 3× pomalejší. Za zmínku stojí i skutečnost, že rok 2013 byl Organizací spojených národů vyhlášen za rok quinoy. 

Brokolice
Jeden šálek vařené brokolice poskytne z doporučené denní dávky: 6 % vápníku, 8 % hořčíku a 14 % draslíku.
Brokolice je známým zdrojem fytonutrientů zvaných glukosinoláty, které pomáhají v boji s rakovinou. Užijete ji do zeleninových rizot, můžete z ní uvařit polévku, zdravé karbanátky, nebo ji podávat místo přílohy k masu.

Avokádo
Jedna polovina avokáda obsahuje z denní doporučené dávky: 1 % vápníku, 5 % hořčíku a 10 % draslíku.
Vedle minerálů a zdravých tuků, které prospívají srdci, obsahuje avokádo i karotenoidy, podporující celkové zdraví organismu. Tmavě zelená dužnina nabízí velké množství těchto sloučenin bojujících proti nejrůznějším chorobám.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...