Trpíte vysokým krevním tlakem? Pak asi víte, že byste to neměli přehánět se solí. Podle nejnovějších studií existuje ale ještě něco, co dokáže zvrátit výši tlaku ve váš prospěch. Řeč je o minerálech jako je vápník, hořčík a draslík.
Vysoký krevní tlak umí pořádně zavařit. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že ti, kteří jím trpí, by se měli zamyslet nad množstvím soli, které si denně dopřávají. Poměrně novou informací je ale tvrzení, že stejně důležité, jako vybírat potraviny s nízkým obsahem sodíku, je dostatečný příjem nejméně dvou ze tří energetických minerálů: vápníku, hořčíku a draslíku.
Chcete snížit riziko mrtvice a infarktu téměř na polovinu?
Zařaďte do jídelníčku těchto 7 pokladů přímo z lůna matky přírody.
Bílé fazole
Jeden šálek bílých fazolí poskytne z doporučené denní dávky: 13 % vápníku, 30 % hořčíku a 24 % draslíku.
Tuto všestrannou luštěninu využijete v přílohách, polévkách, a dokonce i sladkých dezertech. Funguje jako bezmasý zdroj bílkovin, z toho důvodu se jedná o skvělou cestu pro vegetariány a vegany.
Kiwi
Jeden kus kiwi poskytne z doporučené denní dávky: 2 % vápníku, 7 % hořčíku a 9 % draslíku.
Kiwi jsou v obchodech dostupné celoročně. Proto si je dopřávejte. Jezte je samotné, krájejte je do ovocných salátů, plátky klaďte na celozrnný chléb namazaný ořechovým máslem, přidávejte do smoothie nebo s nimi zdobte dezerty.
Broskve a nektarinky
Jedna střední broskev nebo nektarinka poskytne z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 3 % hořčíku a 8 % draslíku.
Mrazem sušené plátky broskví jsou při dietě na vysoký krevní tlak skvělou alternativou čerstvých broskví a nektarinek. Zobejte je jen tak, nebo přidávejte do smoothies či musli a salátů. Podobně poslouží i zmrazené čerstvé plody. Jen je nezapomeňte včas vyndat z mrazáku.
Banány
Jeden střední banán obsahuje z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 8 % hořčíku a 12 % draslíku.
A jako bonus? Banány pomáhají snížit hladinu stresových hormonů. Tedy nejen, že sníží krevní tlak, ale také zaručí dobrou náladu. Mlsejte je jen tak, v ovesné kaši, sušenkách, smoothie, na celozrnném rohlíku s arašídovým máslem… Kreativitě se meze nekladou.
Quinoa
Půl šálku vařené quinoy poskytne z doporučené denní dávky: 1,5 % vápníku, 15 % hořčíku a 4,5 % draslíku.
Tato pseudo-obilovina neobsahuje lepek, vyniká vysokým obsahem bílkovin a má příjemnou ořechovou chuť. Kromě toho je bohatá na celou řadu fytonutrientů chránících zdraví spolu s působivým množstvím hořčíku. U kuchařů je oblíbená i pro rychlou přípravu – z tohoto srovnání nevychází dobře hnědá rýže, jejíž vaření je až 3× pomalejší. Za zmínku stojí i skutečnost, že rok 2013 byl Organizací spojených národů vyhlášen za rok quinoy.
Brokolice
Jeden šálek vařené brokolice poskytne z doporučené denní dávky: 6 % vápníku, 8 % hořčíku a 14 % draslíku.
Brokolice je známým zdrojem fytonutrientů zvaných glukosinoláty, které pomáhají v boji s rakovinou. Užijete ji do zeleninových rizot, můžete z ní uvařit polévku, zdravé karbanátky, nebo ji podávat místo přílohy k masu.
Avokádo
Jedna polovina avokáda obsahuje z denní doporučené dávky: 1 % vápníku, 5 % hořčíku a 10 % draslíku.
Vedle minerálů a zdravých tuků, které prospívají srdci, obsahuje avokádo i karotenoidy, podporující celkové zdraví organismu. Tmavě zelená dužnina nabízí velké množství těchto sloučenin bojujících proti nejrůznějším chorobám.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
