Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Pomůže vám těchto 7 potravin

Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Pomůže vám těchto 7 potravin

Trpíte vysokým krevním tlakem? Pak asi víte, že byste to neměli přehánět se solí. Podle nejnovějších studií existuje ale ještě něco, co dokáže zvrátit výši tlaku ve váš prospěch. Řeč je o minerálech jako je vápník, hořčík a draslík.

Vysoký krevní tlak umí pořádně zavařit. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že ti, kteří jím trpí, by se měli zamyslet nad množstvím soli, které si denně dopřávají. Poměrně novou informací je ale tvrzení, že stejně důležité, jako vybírat potraviny s nízkým obsahem sodíku, je dostatečný příjem nejméně dvou ze tří energetických minerálů: vápníku, hořčíku a draslíku. 

Chcete snížit riziko mrtvice a infarktu téměř na polovinu? 
Zařaďte do jídelníčku těchto 7 pokladů přímo z lůna matky přírody. 

Bílé fazole
Jeden šálek bílých fazolí poskytne z doporučené denní dávky: 13 % vápníku, 30 % hořčíku a 24 % draslíku.
Tuto všestrannou luštěninu využijete v přílohách, polévkách, a dokonce i sladkých dezertech. Funguje jako bezmasý zdroj bílkovin, z toho důvodu se jedná o skvělou cestu pro vegetariány a vegany. 

Kiwi
Jeden kus kiwi poskytne z doporučené denní dávky: 2 % vápníku, 7 % hořčíku a 9 % draslíku.
Kiwi jsou v obchodech dostupné celoročně. Proto si je dopřávejte. Jezte je samotné, krájejte je do ovocných salátů, plátky klaďte na celozrnný chléb namazaný ořechovým máslem, přidávejte do smoothie nebo s nimi zdobte dezerty.

Broskve a nektarinky
Jedna střední broskev nebo nektarinka poskytne z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 3 % hořčíku a 8 % draslíku.
Mrazem sušené plátky broskví jsou při dietě na vysoký krevní tlak skvělou alternativou čerstvých broskví a nektarinek. Zobejte je jen tak, nebo přidávejte do smoothies či musli a salátů. Podobně poslouží i zmrazené čerstvé plody. Jen je nezapomeňte včas vyndat z mrazáku. 

Banány
Jeden střední banán obsahuje z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 8 % hořčíku a 12 % draslíku.
A jako bonus? Banány pomáhají snížit hladinu stresových hormonů. Tedy nejen, že sníží krevní tlak, ale také zaručí dobrou náladu. Mlsejte je jen tak, v ovesné kaši, sušenkách, smoothie, na celozrnném rohlíku s arašídovým máslem… Kreativitě se meze nekladou.

Quinoa
Půl šálku vařené quinoy poskytne z doporučené denní dávky: 1,5 % vápníku, 15 % hořčíku a 4,5 % draslíku.
Tato pseudo-obilovina neobsahuje lepek, vyniká vysokým obsahem bílkovin a má příjemnou ořechovou chuť. Kromě toho je bohatá na celou řadu fytonutrientů chránících zdraví spolu s působivým množstvím hořčíku. U kuchařů je oblíbená i pro rychlou přípravu – z tohoto srovnání nevychází dobře hnědá rýže, jejíž vaření je až 3× pomalejší. Za zmínku stojí i skutečnost, že rok 2013 byl Organizací spojených národů vyhlášen za rok quinoy. 

Brokolice
Jeden šálek vařené brokolice poskytne z doporučené denní dávky: 6 % vápníku, 8 % hořčíku a 14 % draslíku.
Brokolice je známým zdrojem fytonutrientů zvaných glukosinoláty, které pomáhají v boji s rakovinou. Užijete ji do zeleninových rizot, můžete z ní uvařit polévku, zdravé karbanátky, nebo ji podávat místo přílohy k masu.

Avokádo
Jedna polovina avokáda obsahuje z denní doporučené dávky: 1 % vápníku, 5 % hořčíku a 10 % draslíku.
Vedle minerálů a zdravých tuků, které prospívají srdci, obsahuje avokádo i karotenoidy, podporující celkové zdraví organismu. Tmavě zelená dužnina nabízí velké množství těchto sloučenin bojujících proti nejrůznějším chorobám.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...