Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Pomůže vám těchto 7 potravin

Jak snížit krevní tlak přírodní cestou? Pomůže vám těchto 7 potravin

Trpíte vysokým krevním tlakem? Pak asi víte, že byste to neměli přehánět se solí. Podle nejnovějších studií existuje ale ještě něco, co dokáže zvrátit výši tlaku ve váš prospěch. Řeč je o minerálech jako je vápník, hořčík a draslík.

Vysoký krevní tlak umí pořádně zavařit. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že ti, kteří jím trpí, by se měli zamyslet nad množstvím soli, které si denně dopřávají. Poměrně novou informací je ale tvrzení, že stejně důležité, jako vybírat potraviny s nízkým obsahem sodíku, je dostatečný příjem nejméně dvou ze tří energetických minerálů: vápníku, hořčíku a draslíku. 

Chcete snížit riziko mrtvice a infarktu téměř na polovinu? 
Zařaďte do jídelníčku těchto 7 pokladů přímo z lůna matky přírody. 

Bílé fazole
Jeden šálek bílých fazolí poskytne z doporučené denní dávky: 13 % vápníku, 30 % hořčíku a 24 % draslíku.
Tuto všestrannou luštěninu využijete v přílohách, polévkách, a dokonce i sladkých dezertech. Funguje jako bezmasý zdroj bílkovin, z toho důvodu se jedná o skvělou cestu pro vegetariány a vegany. 

Kiwi
Jeden kus kiwi poskytne z doporučené denní dávky: 2 % vápníku, 7 % hořčíku a 9 % draslíku.
Kiwi jsou v obchodech dostupné celoročně. Proto si je dopřávejte. Jezte je samotné, krájejte je do ovocných salátů, plátky klaďte na celozrnný chléb namazaný ořechovým máslem, přidávejte do smoothie nebo s nimi zdobte dezerty.

Broskve a nektarinky
Jedna střední broskev nebo nektarinka poskytne z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 3 % hořčíku a 8 % draslíku.
Mrazem sušené plátky broskví jsou při dietě na vysoký krevní tlak skvělou alternativou čerstvých broskví a nektarinek. Zobejte je jen tak, nebo přidávejte do smoothies či musli a salátů. Podobně poslouží i zmrazené čerstvé plody. Jen je nezapomeňte včas vyndat z mrazáku. 

Banány
Jeden střední banán obsahuje z doporučené denní dávky: 1 % vápníku, 8 % hořčíku a 12 % draslíku.
A jako bonus? Banány pomáhají snížit hladinu stresových hormonů. Tedy nejen, že sníží krevní tlak, ale také zaručí dobrou náladu. Mlsejte je jen tak, v ovesné kaši, sušenkách, smoothie, na celozrnném rohlíku s arašídovým máslem… Kreativitě se meze nekladou.

Quinoa
Půl šálku vařené quinoy poskytne z doporučené denní dávky: 1,5 % vápníku, 15 % hořčíku a 4,5 % draslíku.
Tato pseudo-obilovina neobsahuje lepek, vyniká vysokým obsahem bílkovin a má příjemnou ořechovou chuť. Kromě toho je bohatá na celou řadu fytonutrientů chránících zdraví spolu s působivým množstvím hořčíku. U kuchařů je oblíbená i pro rychlou přípravu – z tohoto srovnání nevychází dobře hnědá rýže, jejíž vaření je až 3× pomalejší. Za zmínku stojí i skutečnost, že rok 2013 byl Organizací spojených národů vyhlášen za rok quinoy. 

Brokolice
Jeden šálek vařené brokolice poskytne z doporučené denní dávky: 6 % vápníku, 8 % hořčíku a 14 % draslíku.
Brokolice je známým zdrojem fytonutrientů zvaných glukosinoláty, které pomáhají v boji s rakovinou. Užijete ji do zeleninových rizot, můžete z ní uvařit polévku, zdravé karbanátky, nebo ji podávat místo přílohy k masu.

Avokádo
Jedna polovina avokáda obsahuje z denní doporučené dávky: 1 % vápníku, 5 % hořčíku a 10 % draslíku.
Vedle minerálů a zdravých tuků, které prospívají srdci, obsahuje avokádo i karotenoidy, podporující celkové zdraví organismu. Tmavě zelená dužnina nabízí velké množství těchto sloučenin bojujících proti nejrůznějším chorobám.

Otevřít galerii

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Dodržováním těchto čtyř zásad se zbavíte neustálých chutí na sladké

Chutě na sladké chodí bez vyzvání, nejčastěji v odpoledních hodinách. Mysleli jste, že vás zachrání sladké, rádoby zdravé sušenky? Ne tak úplně. Řešíte následek, ale ne příčinu. Někde ve svém jídelníčku...

Čtěte dál
Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Zdraví na talíři: Hlíva ústřičná prospěje vaší imunitě a sníží vysoký krevní tlak

Jen těžko byste hledali houbu, která je pro zdraví přínosnější, než je hlíva ústřičná. Oproti klasickým hřibům, kozákům, či křemenáčům...
Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Koření vhodná do chladného počasí, která vás prohřejí zevnitř

Nejenom teplé nápoje jsou dobré pro zahřátí organismu. Vyzkoušejte zahřívající koření, která vychází z principů ájurvédy, tradičního...
Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Látky, kterými podpoříte činnost mozku. Máte jich ve stravě dostatek?

Mozek je sídlo našich myšlenek. Doslova nejdůmyslnější orgán. Pro jasný a šťastný život, který plyne z mentálního a duševního zdraví,...
Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku pro její protirakovinné účinky

Patříte mezi ty, kteří nemají rádi zeleninu a konzumují ji jen velmi sporadicky? Bude vám odpuštěno, pokud si budete pravidelně několikrát...
Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

Chemie v kuchyni: Je namáčení luštěnin opravdu nutné?

To, že ořechy a luštěniny obsahují celou škálu zdraví prospěšných látek, není žádná novinka. Ve vašem jídelníčku by proto tyto potraviny...
Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Proč pít mátový čaj i přesto, že nás na podzim nezahřeje

Lidé po celém světě milují mátový čaj pro jeho uklidňující, mentolovou chuť a příjemnou, svěží vůni. Kromě toho ale přináší pití mátového...
Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Milovníci sushi, pozor! Syrové ryby mohou představovat riziko

Sashimi, California roll, Nigiri, Maki… Tolik možností, tolik chutí a tolik rozmanitosti! Pokrm, který se nyní dostává i do supermarketů,...
Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Jak účinně předcházet nachlazení? Poradíme vám, co a v jaké formě si připravit

Podzim už je tu a spolu s ním nestálé počasí, které je důvodem častého nachlazení. Vyhněte se pro jednou lékárně a zaměřte se raději...
Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Superpotravina Maca peruánská: Je pro nás lepší extrakt nebo prášek?

Kořen Macy peruánské má účinky, které pozitivně ovlivňují široké spektrum zdravotních potíží. Přitom jde o nenápadnou kořenovou zeleninu...
Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Kyselé okurky: Proč je my Češi tak milujeme?

Jak křoupou, příjemně zaštipují, jejich sladko-kyselá chuť se rozpouští na jazyku… Ne, nemluvíme o čokoládových bonbonech s chilli,...
Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Jak bojovat stravou proti nepříjemné zimomřivosti?

Máte také stále studené ruce, špičku nosu, prsty u nohou a zdá se vám, že se prostě nedokážete zahřát? Určitě nejste sami. Jako každoročně....
Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Rýmovník: Bylinka, díky které se vám bude rýma vyhýbat obloukem

Zlepšit zdraví i vzhled pokožky, očistit tělo, ochránit před nachlazením, zmírnit artritické bolesti, stejně jako stres a úzkost nebo...
Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Vyhýbáte se rafinovanému cukru? Pak vyzkoušejte pracharandu, sladidlo našich babiček

Tradiční česká kuchyně skrývá řadu pokladů, na něž jsme mnohdy málem zapomněli. Jedním z nich je dávné sladidlo našich babiček zvané...
Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Kofein: Jak nejlépe využívat jeho účinků?

Nenávidíme jej i milujeme zároveň. Víme, že když ho přijmeme moc, bolí nás hlava. Ale také víme, že dokáže skvěle nakopnout a dodat...