Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte
zdroj: Adobe Stock

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti o jeho prospěšnosti a tím pádem přibývá příznivců alternativního stravování, které vylučuj živočišné produkty. Patříte do některé z těchto skupin? Potom by vás mohla zajímat rostlinná mléka.

Z ořechů, obilovin i semínek
Skutečně, rostlinné mléko je možné vyrobit prakticky ze všeho. Úplně nejlepší jsou ta doma vyrobená. Důvodem je čisté složení bez přídatných látek a také vysoký podíl hlavní složky. Příprava je velmi snadná a bez problému ji zvládne každý. Důvod číslo dvě zaujme každého. Je to totiž cena, která je ve srovnání s kupovanými produkty nižší. Z ořechů se nejčastěji používají mandle, které jsou nasládlé a skvěle se tak hodí do všech sladkých pokrmů. Všechny ořechy předem namočte, aby se spustily chemické procesy, díky kterým mléko bude lépe stravitelné. Další skupinou jsou obiloviny. Nejvíce se osvědčil oves. Namáčení vyžaduje podstatně kratší dobu, většinou přibližně 30 minut. Ze semínek sáhněte například po konopném. Pro vysoký obsah zdraví prospěšných vitamínů a minerálů patří konopné semínko mezi superpotraviny.

Náhražka kravského mléka
Rostlinné mléko můžete použít všude tam, kam jste dosud přidávali kravské. Každé má ale trochu jinou konzistenci, takže si pravděpodobně nevystačíte jen s jednou variantou. Na vaření se hodí rýžové. Je chuťově neutrální, cenově dostupné a určitě se stane stálicí mezi milovníky kávy. Oproti jiným druhům se totiž v horkém nápoji nesrazí a nápoj zjemní. Do sladkých jídel můžete použít mandlové, popřípadě lískooříškové. Rostlinná mléka připravená ze semínek, například konopného, jsou mnohem řidší než ostatní. Na zjemnění chuti se proto příliš nehodí. Byla by ale škoda je kvůli vysokému podílu cenných látek opomíjet. Přidejte si je proto do smoothie místo vody nebo je popíjejte samotné. Nezapomínejte ani na kokosové mléko, které je součástí mnoha pokrmů asijské kuchyně. Je hodně tučné a jako jediné rostlinné mléko obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny.

tip redakce ▾
 
Img

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány jako nezbytné zdroje těchto živin, na...

Varianta v prášku?
Je to sice elegantní řešení, ale pokud můžete, vyhněte se jim obloukem. Sušená rostlinná mléka se bohužel často neobejdou bez celé řady emulgátorů, stabilizátorů, sladidel a dokonce ani barviv. Takže spíše než porci vitamínů si připravíte chemický koktejl, který se vašemu tělu nebude zamlouvat. Pravda je taková, že to k sušenému mléku často svádí. To „normální“ v lednici nevydrží tak dlouho, je nepraktické na cesty a někomu nechutná například v ranní kávě. Když už po některém sušeném mléce sáhnete, pečlivě čtěte složení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...