Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte
zdroj: Adobe Stock

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti o jeho prospěšnosti a tím pádem přibývá příznivců alternativního stravování, které vylučuj živočišné produkty. Patříte do některé z těchto skupin? Potom by vás mohla zajímat rostlinná mléka.

Z ořechů, obilovin i semínek
Skutečně, rostlinné mléko je možné vyrobit prakticky ze všeho. Úplně nejlepší jsou ta doma vyrobená. Důvodem je čisté složení bez přídatných látek a také vysoký podíl hlavní složky. Příprava je velmi snadná a bez problému ji zvládne každý. Důvod číslo dvě zaujme každého. Je to totiž cena, která je ve srovnání s kupovanými produkty nižší. Z ořechů se nejčastěji používají mandle, které jsou nasládlé a skvěle se tak hodí do všech sladkých pokrmů. Všechny ořechy předem namočte, aby se spustily chemické procesy, díky kterým mléko bude lépe stravitelné. Další skupinou jsou obiloviny. Nejvíce se osvědčil oves. Namáčení vyžaduje podstatně kratší dobu, většinou přibližně 30 minut. Ze semínek sáhněte například po konopném. Pro vysoký obsah zdraví prospěšných vitamínů a minerálů patří konopné semínko mezi superpotraviny.

Náhražka kravského mléka
Rostlinné mléko můžete použít všude tam, kam jste dosud přidávali kravské. Každé má ale trochu jinou konzistenci, takže si pravděpodobně nevystačíte jen s jednou variantou. Na vaření se hodí rýžové. Je chuťově neutrální, cenově dostupné a určitě se stane stálicí mezi milovníky kávy. Oproti jiným druhům se totiž v horkém nápoji nesrazí a nápoj zjemní. Do sladkých jídel můžete použít mandlové, popřípadě lískooříškové. Rostlinná mléka připravená ze semínek, například konopného, jsou mnohem řidší než ostatní. Na zjemnění chuti se proto příliš nehodí. Byla by ale škoda je kvůli vysokému podílu cenných látek opomíjet. Přidejte si je proto do smoothie místo vody nebo je popíjejte samotné. Nezapomínejte ani na kokosové mléko, které je součástí mnoha pokrmů asijské kuchyně. Je hodně tučné a jako jediné rostlinné mléko obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny.

tip redakce ▾
 
Img

Zahleňování a další mýty o mléčných výrobcích

Mléko a mléčné výrobky vzbuzují velkou kontroverzi na poli výživy. Na jedné straně jsou bohatými zdroji bílkovin a vápníku a jsou doporučovány jako nezbytné zdroje těchto živin, na...

Varianta v prášku?
Je to sice elegantní řešení, ale pokud můžete, vyhněte se jim obloukem. Sušená rostlinná mléka se bohužel často neobejdou bez celé řady emulgátorů, stabilizátorů, sladidel a dokonce ani barviv. Takže spíše než porci vitamínů si připravíte chemický koktejl, který se vašemu tělu nebude zamlouvat. Pravda je taková, že to k sušenému mléku často svádí. To „normální“ v lednici nevydrží tak dlouho, je nepraktické na cesty a někomu nechutná například v ranní kávě. Když už po některém sušeném mléce sáhnete, pečlivě čtěte složení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...