Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte
zdroj: Adobe Stock

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti o jeho prospěšnosti a tím pádem přibývá příznivců alternativního stravování, které vylučuj živočišné produkty. Patříte do některé z těchto skupin? Potom by vás mohla zajímat rostlinná mléka.

Z ořechů, obilovin i semínek
Skutečně, rostlinné mléko je možné vyrobit prakticky ze všeho. Úplně nejlepší jsou ta doma vyrobená. Důvodem je čisté složení bez přídatných látek a také vysoký podíl hlavní složky. Příprava je velmi snadná a bez problému ji zvládne každý. Důvod číslo dvě zaujme každého. Je to totiž cena, která je ve srovnání s kupovanými produkty nižší. Z ořechů se nejčastěji používají mandle, které jsou nasládlé a skvěle se tak hodí do všech sladkých pokrmů. Všechny ořechy předem namočte, aby se spustily chemické procesy, díky kterým mléko bude lépe stravitelné. Další skupinou jsou obiloviny. Nejvíce se osvědčil oves. Namáčení vyžaduje podstatně kratší dobu, většinou přibližně 30 minut. Ze semínek sáhněte například po konopném. Pro vysoký obsah zdraví prospěšných vitamínů a minerálů patří konopné semínko mezi superpotraviny.

Náhražka kravského mléka
Rostlinné mléko můžete použít všude tam, kam jste dosud přidávali kravské. Každé má ale trochu jinou konzistenci, takže si pravděpodobně nevystačíte jen s jednou variantou. Na vaření se hodí rýžové. Je chuťově neutrální, cenově dostupné a určitě se stane stálicí mezi milovníky kávy. Oproti jiným druhům se totiž v horkém nápoji nesrazí a nápoj zjemní. Do sladkých jídel můžete použít mandlové, popřípadě lískooříškové. Rostlinná mléka připravená ze semínek, například konopného, jsou mnohem řidší než ostatní. Na zjemnění chuti se proto příliš nehodí. Byla by ale škoda je kvůli vysokému podílu cenných látek opomíjet. Přidejte si je proto do smoothie místo vody nebo je popíjejte samotné. Nezapomínejte ani na kokosové mléko, které je součástí mnoha pokrmů asijské kuchyně. Je hodně tučné a jako jediné rostlinné mléko obsahuje hlavně nasycené mastné kyseliny.

Varianta v prášku?
Je to sice elegantní řešení, ale pokud můžete, vyhněte se jim obloukem. Sušená rostlinná mléka se bohužel často neobejdou bez celé řady emulgátorů, stabilizátorů, sladidel a dokonce ani barviv. Takže spíše než porci vitamínů si připravíte chemický koktejl, který se vašemu tělu nebude zamlouvat. Pravda je taková, že to k sušenému mléku často svádí. To „normální“ v lednici nevydrží tak dlouho, je nepraktické na cesty a někomu nechutná například v ranní kávě. Když už po některém sušeném mléce sáhnete, pečlivě čtěte složení.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!