Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?
zdroj: Adobe Stock

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná forma masa, která má překvapivě příjemnou chuť. Jeho konzumace si získává stále větší popularitu. Jaké jsou nejčastější důvody, které k ní vedou?

1. Šetrnost k životnímu prostředí
Velká spotřeba vody, odpad, emise skleníkových plynů. To vše souvisí s nadměrnou konzumací a z ní plynoucí produkcí masa a pěstování rostlin pro zvířecí obživu. Hmyz je šetrný k životnímu prostředí. Vyžaduje méně půdy, lze jíst jeho celé tělo, zanechává méně odpadu, je studenokrevný. Potřebuje tedy méně potravy než teplokrevná zvířata. S tím také souvisí méně emisí skleníkových plynů.

2. Cenný zdroj bílkovin a dalších živin
Množství proteinů obsažených ve cvrččím mase se přibližně úměrně rovná tomu, které najdete v mase vepřovém. To znamená, že dodá potřebný stavební materiál svalům, a navíc mimořádně dobře zasytí. Kromě toho hmyz zpravidla sníte celý, a nejen jeho svalstvo, jako je tomu u kuřecího, krůtího, hovězího nebo vepřového masa. Hmyz dodá vápník, zinek, železo a vitamínu B12.

3. Etická forma masa
Mnoho lidí se zdržuje konzumace masa, protože nechce zvířatům působit bolest. Hmyz ale jedí i někteří vegetariáni! Struktura hmyzího nervového systému napovídá, že totiž necítí bolest. Zaměření se na hmyz jako na etický zdroj proteinů tak může snížit počet dalších forem hospodářských zvířat, které jsou využívány pro lidskou výživu.

4. Pomoc v boji s podvýživou
Vzhledem k výživnému složení plnému kvalitních bílkovin a tuků, a také velmi nízkým nákladům, může být hmyz ideálním prostředkem v boji s podvýživou a to zejména v oblastech, kde schází finance na kvalitní výživu nebo kde je kvalitní živočišná výživa nedostupná.

5. Podporuje hubnutí
Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků a nízkému množství sacharidů je hmyz ideální svačinkou podporující redukci hmotnosti. Dodá potřebné živiny a zasytí, takže vás zbaví rizika nutkavých chutí, nejčastěji na sladké, vedoucích k přejídání a nadváze či obezitě.

6. Příjemná chuť
Chuť hmyzu je nad očekávání příjemná. Oříšková, jemná a často plně dle použitého koření či jiných potravin k němu přidaných. Má totiž tendenci přebírat chuť toho, s čím jej připravujete.

Tak odhoďte zábrany a vyzkoušejte ho taky!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...