Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná forma masa, která má překvapivě příjemnou chuť. Jeho konzumace si získává stále větší popularitu. Jaké jsou nejčastější důvody, které k ní vedou?
1. Šetrnost k životnímu prostředí
Velká spotřeba vody, odpad, emise skleníkových plynů. To vše souvisí s nadměrnou konzumací a z ní plynoucí produkcí masa a pěstování rostlin pro zvířecí obživu. Hmyz je šetrný k životnímu prostředí. Vyžaduje méně půdy, lze jíst jeho celé tělo, zanechává méně odpadu, je studenokrevný. Potřebuje tedy méně potravy než teplokrevná zvířata. S tím také souvisí méně emisí skleníkových plynů.
2. Cenný zdroj bílkovin a dalších živin
Množství proteinů obsažených ve cvrččím mase se přibližně úměrně rovná tomu, které najdete v mase vepřovém. To znamená, že dodá potřebný stavební materiál svalům, a navíc mimořádně dobře zasytí. Kromě toho hmyz zpravidla sníte celý, a nejen jeho svalstvo, jako je tomu u kuřecího, krůtího, hovězího nebo vepřového masa. Hmyz dodá vápník, zinek, železo a vitamínu B12.
3. Etická forma masa
Mnoho lidí se zdržuje konzumace masa, protože nechce zvířatům působit bolest. Hmyz ale jedí i někteří vegetariáni! Struktura hmyzího nervového systému napovídá, že totiž necítí bolest. Zaměření se na hmyz jako na etický zdroj proteinů tak může snížit počet dalších forem hospodářských zvířat, které jsou využívány pro lidskou výživu.
4. Pomoc v boji s podvýživou
Vzhledem k výživnému složení plnému kvalitních bílkovin a tuků, a také velmi nízkým nákladům, může být hmyz ideálním prostředkem v boji s podvýživou a to zejména v oblastech, kde schází finance na kvalitní výživu nebo kde je kvalitní živočišná výživa nedostupná.
5. Podporuje hubnutí
Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků a nízkému množství sacharidů je hmyz ideální svačinkou podporující redukci hmotnosti. Dodá potřebné živiny a zasytí, takže vás zbaví rizika nutkavých chutí, nejčastěji na sladké, vedoucích k přejídání a nadváze či obezitě.
6. Příjemná chuť
Chuť hmyzu je nad očekávání příjemná. Oříšková, jemná a často plně dle použitého koření či jiných potravin k němu přidaných. Má totiž tendenci přebírat chuť toho, s čím jej připravujete.
Tak odhoďte zábrany a vyzkoušejte ho taky!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
