Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?
zdroj: Adobe Stock

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná forma masa, která má překvapivě příjemnou chuť. Jeho konzumace si získává stále větší popularitu. Jaké jsou nejčastější důvody, které k ní vedou?

1. Šetrnost k životnímu prostředí
Velká spotřeba vody, odpad, emise skleníkových plynů. To vše souvisí s nadměrnou konzumací a z ní plynoucí produkcí masa a pěstování rostlin pro zvířecí obživu. Hmyz je šetrný k životnímu prostředí. Vyžaduje méně půdy, lze jíst jeho celé tělo, zanechává méně odpadu, je studenokrevný. Potřebuje tedy méně potravy než teplokrevná zvířata. S tím také souvisí méně emisí skleníkových plynů.

2. Cenný zdroj bílkovin a dalších živin
Množství proteinů obsažených ve cvrččím mase se přibližně úměrně rovná tomu, které najdete v mase vepřovém. To znamená, že dodá potřebný stavební materiál svalům, a navíc mimořádně dobře zasytí. Kromě toho hmyz zpravidla sníte celý, a nejen jeho svalstvo, jako je tomu u kuřecího, krůtího, hovězího nebo vepřového masa. Hmyz dodá vápník, zinek, železo a vitamínu B12.

3. Etická forma masa
Mnoho lidí se zdržuje konzumace masa, protože nechce zvířatům působit bolest. Hmyz ale jedí i někteří vegetariáni! Struktura hmyzího nervového systému napovídá, že totiž necítí bolest. Zaměření se na hmyz jako na etický zdroj proteinů tak může snížit počet dalších forem hospodářských zvířat, které jsou využívány pro lidskou výživu.

4. Pomoc v boji s podvýživou
Vzhledem k výživnému složení plnému kvalitních bílkovin a tuků, a také velmi nízkým nákladům, může být hmyz ideálním prostředkem v boji s podvýživou a to zejména v oblastech, kde schází finance na kvalitní výživu nebo kde je kvalitní živočišná výživa nedostupná.

5. Podporuje hubnutí
Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků a nízkému množství sacharidů je hmyz ideální svačinkou podporující redukci hmotnosti. Dodá potřebné živiny a zasytí, takže vás zbaví rizika nutkavých chutí, nejčastěji na sladké, vedoucích k přejídání a nadváze či obezitě.

tip redakce ▾
 
Img

Betaglukany drží imunitu v pozoru a pomohou zkrátit rýmu i na dva dny

Posilování imunity patří v zimě mezi aktuální témata. Koho by nelákalo zvládnout zimní období bez chřipek, smrkání a kašlání? Jenže jak na to? Velmi účinným bojovníkem proti virům a...

6. Příjemná chuť
Chuť hmyzu je nad očekávání příjemná. Oříšková, jemná a často plně dle použitého koření či jiných potravin k němu přidaných. Má totiž tendenci přebírat chuť toho, s čím jej připravujete.

Tak odhoďte zábrany a vyzkoušejte ho taky!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...