Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?
zdroj: Adobe Stock

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná forma masa, která má překvapivě příjemnou chuť. Jeho konzumace si získává stále větší popularitu. Jaké jsou nejčastější důvody, které k ní vedou?

1. Šetrnost k životnímu prostředí
Velká spotřeba vody, odpad, emise skleníkových plynů. To vše souvisí s nadměrnou konzumací a z ní plynoucí produkcí masa a pěstování rostlin pro zvířecí obživu. Hmyz je šetrný k životnímu prostředí. Vyžaduje méně půdy, lze jíst jeho celé tělo, zanechává méně odpadu, je studenokrevný. Potřebuje tedy méně potravy než teplokrevná zvířata. S tím také souvisí méně emisí skleníkových plynů.

2. Cenný zdroj bílkovin a dalších živin
Množství proteinů obsažených ve cvrččím mase se přibližně úměrně rovná tomu, které najdete v mase vepřovém. To znamená, že dodá potřebný stavební materiál svalům, a navíc mimořádně dobře zasytí. Kromě toho hmyz zpravidla sníte celý, a nejen jeho svalstvo, jako je tomu u kuřecího, krůtího, hovězího nebo vepřového masa. Hmyz dodá vápník, zinek, železo a vitamínu B12.

3. Etická forma masa
Mnoho lidí se zdržuje konzumace masa, protože nechce zvířatům působit bolest. Hmyz ale jedí i někteří vegetariáni! Struktura hmyzího nervového systému napovídá, že totiž necítí bolest. Zaměření se na hmyz jako na etický zdroj proteinů tak může snížit počet dalších forem hospodářských zvířat, které jsou využívány pro lidskou výživu.

4. Pomoc v boji s podvýživou
Vzhledem k výživnému složení plnému kvalitních bílkovin a tuků, a také velmi nízkým nákladům, může být hmyz ideálním prostředkem v boji s podvýživou a to zejména v oblastech, kde schází finance na kvalitní výživu nebo kde je kvalitní živočišná výživa nedostupná.

5. Podporuje hubnutí
Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků a nízkému množství sacharidů je hmyz ideální svačinkou podporující redukci hmotnosti. Dodá potřebné živiny a zasytí, takže vás zbaví rizika nutkavých chutí, nejčastěji na sladké, vedoucích k přejídání a nadváze či obezitě.

tip redakce ▾
 
Img

Betaglukany drží imunitu v pozoru a pomohou zkrátit rýmu i na dva dny

Posilování imunity patří v zimě mezi aktuální témata. Koho by nelákalo zvládnout zimní období bez chřipek, smrkání a kašlání? Jenže jak na to? Velmi účinným bojovníkem proti virům a...

6. Příjemná chuť
Chuť hmyzu je nad očekávání příjemná. Oříšková, jemná a často plně dle použitého koření či jiných potravin k němu přidaných. Má totiž tendenci přebírat chuť toho, s čím jej připravujete.

Tak odhoďte zábrany a vyzkoušejte ho taky!

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...