Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku
zdroj: Adobe Stock

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost, že obyčejné sádlo je pro lidské tělo nejen výživným, ale i zdravým zdrojem energie. Fakta hovoří jasně: nyní se nejedná o tuk tolerovaný, ale o tuk přímo žádaný.

Slanina má velmi špatnou pověst, protože je bohatá na nasycené tuky. A proč mají špatnou pověst nasycené tuky? Zejména kvůli hypotéze, že zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu. Podle toho nasycené tuky a cholesterol obsažené v živočišných potravinách zanášejí cévy, což vede ke vzniku srdečních chorob.

Cukr je tím, co zvyšuje riziko onemocnění srdce
Ve skutečnosti ale existuje řada rozsáhlých studií poukazujících na fakt, že nasycené tuky, jako je sádlo, mají na zdraví pozitivní vliv a že ti, kteří je konzumují, mají nižší riziko onemocnění srdce ve srovnání s těmi, kteří to nedělají. Za všechny může mluvit jedna z nejdéle probíhajících a největších studií o zdravotní péči, která kdy byla provedena. Tato studie sledovala po dobu 20ti let více než 80 000 zdravotních sester. Vědci tak zjistili, že konzumace nasycených tuků nemá vliv na zvýšení rizika onemocnění srdce, ale že jej zdvojnásobuje zvýšená konzumace sacharidů a hlavně jednoduchých cukrů.

Zde je pět důvodů, proč zařadit sádlo do svého jídelníčku:

1. Má podobný tukový profil jako mateřské mléko
Složení mastných kyselin v sádle se pozoruhodně podobá složení mastných kyselin mateřského mléka. To je pro dítě dokonalým jídlem s perfektním zdrojem tuku, který zabezpečí komplexní výživu.

2. Může snižovat depresi
Hlavní mastná kyselina nacházející se v sádle se nazývá kyselina olejová. Několik studií zjistilo, že konzumace této mastné kyseliny může pomáhat jedincům, kteří trpí depresemi.

3. Dodá vitamín D
Vitamín D je nezbytný pro dobré zdraví a pohodu. Ti, kteří žijí v severních státech naší zeměkoule, kde příliš nesvítí sluníčko, mohou mít problém zajistit si jeho dostatek. Tělo jej totiž vytváří samo, jen k tomu potřebuje sluneční záření. Pomoci může pouhá jedná lžička sádla denně.

4. Prospívá hormonální soustavě
Tolik lidí má potíže s hypotyreózou, funkcí nadledvinek, neplodností… Všechny tyto problémy jsou nějak spojeny s produkcí hormonů v těle. Při jejich regulaci hraje důležitou roli zdravá hladina cholesterolu a vitamínu D. A sádlo je zdrojem.

5. Nepřepaluje se
Sádlo je ideální tuk pro přípravu jídla při vysokých teplotách. Nasycené mastné kyseliny jsou stabilní a sádlo jako takové má vysoký kouřový bod. Proto se ani při vysokých teplotách nemění na škodlivé a potencionálně rakovinotvorné sloučeniny.

tip redakce ▾
 
Img

Změny ve vašem životě, které vám pomohou zhubnout bez držení diet

Chcete se dostat do svých oblíbených kalhot, které vám ještě před pár měsíci perfektně sedly, ale teď pláčou ve skříni? Nemusíte hned držet dietu, abyste se zbavili pár nadbytečných...

Hledejte kvalitu
Pokud se na základě výše zmíněných informací rozhodnete začlenit sádlo do svého jídelníčku, pamatujte v první řadě na jednu věc. Není jedno, jaké sádlo koupíte. Nekupujte jej v klasických obchodech s potravinami. Najděte si dobrého řezníka či výrobce sádla a nejprve se informujte, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. V tuku zvířat se totiž ukládají cizorodé, často toxické látky a těžké kovy a ty konzumovat nechcete. Přiměřená konzumace sádla je jistě zdravější než častá konzumace hydrogenovaných tuků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...