Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku
zdroj: Adobe Stock

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost, že obyčejné sádlo je pro lidské tělo nejen výživným, ale i zdravým zdrojem energie. Fakta hovoří jasně: nyní se nejedná o tuk tolerovaný, ale o tuk přímo žádaný.

Slanina má velmi špatnou pověst, protože je bohatá na nasycené tuky. A proč mají špatnou pověst nasycené tuky? Zejména kvůli hypotéze, že zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu. Podle toho nasycené tuky a cholesterol obsažené v živočišných potravinách zanášejí cévy, což vede ke vzniku srdečních chorob.

Cukr je tím, co zvyšuje riziko onemocnění srdce
Ve skutečnosti ale existuje řada rozsáhlých studií poukazujících na fakt, že nasycené tuky, jako je sádlo, mají na zdraví pozitivní vliv a že ti, kteří je konzumují, mají nižší riziko onemocnění srdce ve srovnání s těmi, kteří to nedělají. Za všechny může mluvit jedna z nejdéle probíhajících a největších studií o zdravotní péči, která kdy byla provedena. Tato studie sledovala po dobu 20ti let více než 80 000 zdravotních sester. Vědci tak zjistili, že konzumace nasycených tuků nemá vliv na zvýšení rizika onemocnění srdce, ale že jej zdvojnásobuje zvýšená konzumace sacharidů a hlavně jednoduchých cukrů.

Zde je pět důvodů, proč zařadit sádlo do svého jídelníčku:

1. Má podobný tukový profil jako mateřské mléko
Složení mastných kyselin v sádle se pozoruhodně podobá složení mastných kyselin mateřského mléka. To je pro dítě dokonalým jídlem s perfektním zdrojem tuku, který zabezpečí komplexní výživu.

2. Může snižovat depresi
Hlavní mastná kyselina nacházející se v sádle se nazývá kyselina olejová. Několik studií zjistilo, že konzumace této mastné kyseliny může pomáhat jedincům, kteří trpí depresemi.

3. Dodá vitamín D
Vitamín D je nezbytný pro dobré zdraví a pohodu. Ti, kteří žijí v severních státech naší zeměkoule, kde příliš nesvítí sluníčko, mohou mít problém zajistit si jeho dostatek. Tělo jej totiž vytváří samo, jen k tomu potřebuje sluneční záření. Pomoci může pouhá jedná lžička sádla denně.

4. Prospívá hormonální soustavě
Tolik lidí má potíže s hypotyreózou, funkcí nadledvinek, neplodností… Všechny tyto problémy jsou nějak spojeny s produkcí hormonů v těle. Při jejich regulaci hraje důležitou roli zdravá hladina cholesterolu a vitamínu D. A sádlo je zdrojem.

5. Nepřepaluje se
Sádlo je ideální tuk pro přípravu jídla při vysokých teplotách. Nasycené mastné kyseliny jsou stabilní a sádlo jako takové má vysoký kouřový bod. Proto se ani při vysokých teplotách nemění na škodlivé a potencionálně rakovinotvorné sloučeniny.

tip redakce ▾
 
Img

Změny ve vašem životě, které vám pomohou zhubnout bez držení diet

Chcete se dostat do svých oblíbených kalhot, které vám ještě před pár měsíci perfektně sedly, ale teď pláčou ve skříni? Nemusíte hned držet dietu, abyste se zbavili pár nadbytečných...

Hledejte kvalitu
Pokud se na základě výše zmíněných informací rozhodnete začlenit sádlo do svého jídelníčku, pamatujte v první řadě na jednu věc. Není jedno, jaké sádlo koupíte. Nekupujte jej v klasických obchodech s potravinami. Najděte si dobrého řezníka či výrobce sádla a nejprve se informujte, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. V tuku zvířat se totiž ukládají cizorodé, často toxické látky a těžké kovy a ty konzumovat nechcete. Přiměřená konzumace sádla je jistě zdravější než častá konzumace hydrogenovaných tuků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...