Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku
zdroj: Adobe Stock

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost, že obyčejné sádlo je pro lidské tělo nejen výživným, ale i zdravým zdrojem energie. Fakta hovoří jasně: nyní se nejedná o tuk tolerovaný, ale o tuk přímo žádaný.

Slanina má velmi špatnou pověst, protože je bohatá na nasycené tuky. A proč mají špatnou pověst nasycené tuky? Zejména kvůli hypotéze, že zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu. Podle toho nasycené tuky a cholesterol obsažené v živočišných potravinách zanášejí cévy, což vede ke vzniku srdečních chorob.

Cukr je tím, co zvyšuje riziko onemocnění srdce
Ve skutečnosti ale existuje řada rozsáhlých studií poukazujících na fakt, že nasycené tuky, jako je sádlo, mají na zdraví pozitivní vliv a že ti, kteří je konzumují, mají nižší riziko onemocnění srdce ve srovnání s těmi, kteří to nedělají. Za všechny může mluvit jedna z nejdéle probíhajících a největších studií o zdravotní péči, která kdy byla provedena. Tato studie sledovala po dobu 20ti let více než 80 000 zdravotních sester. Vědci tak zjistili, že konzumace nasycených tuků nemá vliv na zvýšení rizika onemocnění srdce, ale že jej zdvojnásobuje zvýšená konzumace sacharidů a hlavně jednoduchých cukrů.

Zde je pět důvodů, proč zařadit sádlo do svého jídelníčku:

1. Má podobný tukový profil jako mateřské mléko
Složení mastných kyselin v sádle se pozoruhodně podobá složení mastných kyselin mateřského mléka. To je pro dítě dokonalým jídlem s perfektním zdrojem tuku, který zabezpečí komplexní výživu.

2. Může snižovat depresi
Hlavní mastná kyselina nacházející se v sádle se nazývá kyselina olejová. Několik studií zjistilo, že konzumace této mastné kyseliny může pomáhat jedincům, kteří trpí depresemi.

3. Dodá vitamín D
Vitamín D je nezbytný pro dobré zdraví a pohodu. Ti, kteří žijí v severních státech naší zeměkoule, kde příliš nesvítí sluníčko, mohou mít problém zajistit si jeho dostatek. Tělo jej totiž vytváří samo, jen k tomu potřebuje sluneční záření. Pomoci může pouhá jedná lžička sádla denně.

4. Prospívá hormonální soustavě
Tolik lidí má potíže s hypotyreózou, funkcí nadledvinek, neplodností… Všechny tyto problémy jsou nějak spojeny s produkcí hormonů v těle. Při jejich regulaci hraje důležitou roli zdravá hladina cholesterolu a vitamínu D. A sádlo je zdrojem.

5. Nepřepaluje se
Sádlo je ideální tuk pro přípravu jídla při vysokých teplotách. Nasycené mastné kyseliny jsou stabilní a sádlo jako takové má vysoký kouřový bod. Proto se ani při vysokých teplotách nemění na škodlivé a potencionálně rakovinotvorné sloučeniny.

Hledejte kvalitu
Pokud se na základě výše zmíněných informací rozhodnete začlenit sádlo do svého jídelníčku, pamatujte v první řadě na jednu věc. Není jedno, jaké sádlo koupíte. Nekupujte jej v klasických obchodech s potravinami. Najděte si dobrého řezníka či výrobce sádla a nejprve se informujte, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. V tuku zvířat se totiž ukládají cizorodé, často toxické látky a těžké kovy a ty konzumovat nechcete. Přiměřená konzumace sádla je jistě zdravější než častá konzumace hydrogenovaných tuků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti ve stravování získáváme již v tom nejútlejším věku – jako miminka. Vše...

Čtěte dál
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...
Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Časté chyby v dětském jídelníčku – chybí zelenina, luštěniny a vejce

Děti a dospívající potřebují mnohem více živin než dospělý člověk. Je totiž potřeba pokrýt také jejich energetické potřeby k růstu...
Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Snídat nebo nesnídat? Jak snídání ovlivňuje hubnutí

Většina odborníků se shoduje na tom, že se bez snídaně nedá úspěšně a zdravě začít den. Faktem ovšem je, že ne všichni snídat nutně...
Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

Fast food a zdravá strava – jde to dohromady? Ano, za určitých podmínek

O zdravý životní styl se sice zajímáme stále více a také se více staráme o to, odkud suroviny pocházejí a zda splňují naše speciální...