Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku
zdroj: Adobe Stock

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost, že obyčejné sádlo je pro lidské tělo nejen výživným, ale i zdravým zdrojem energie. Fakta hovoří jasně: nyní se nejedná o tuk tolerovaný, ale o tuk přímo žádaný.

Slanina má velmi špatnou pověst, protože je bohatá na nasycené tuky. A proč mají špatnou pověst nasycené tuky? Zejména kvůli hypotéze, že zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu. Podle toho nasycené tuky a cholesterol obsažené v živočišných potravinách zanášejí cévy, což vede ke vzniku srdečních chorob.

Cukr je tím, co zvyšuje riziko onemocnění srdce
Ve skutečnosti ale existuje řada rozsáhlých studií poukazujících na fakt, že nasycené tuky, jako je sádlo, mají na zdraví pozitivní vliv a že ti, kteří je konzumují, mají nižší riziko onemocnění srdce ve srovnání s těmi, kteří to nedělají. Za všechny může mluvit jedna z nejdéle probíhajících a největších studií o zdravotní péči, která kdy byla provedena. Tato studie sledovala po dobu 20ti let více než 80 000 zdravotních sester. Vědci tak zjistili, že konzumace nasycených tuků nemá vliv na zvýšení rizika onemocnění srdce, ale že jej zdvojnásobuje zvýšená konzumace sacharidů a hlavně jednoduchých cukrů.

Zde je pět důvodů, proč zařadit sádlo do svého jídelníčku:

1. Má podobný tukový profil jako mateřské mléko
Složení mastných kyselin v sádle se pozoruhodně podobá složení mastných kyselin mateřského mléka. To je pro dítě dokonalým jídlem s perfektním zdrojem tuku, který zabezpečí komplexní výživu.

2. Může snižovat depresi
Hlavní mastná kyselina nacházející se v sádle se nazývá kyselina olejová. Několik studií zjistilo, že konzumace této mastné kyseliny může pomáhat jedincům, kteří trpí depresemi.

3. Dodá vitamín D
Vitamín D je nezbytný pro dobré zdraví a pohodu. Ti, kteří žijí v severních státech naší zeměkoule, kde příliš nesvítí sluníčko, mohou mít problém zajistit si jeho dostatek. Tělo jej totiž vytváří samo, jen k tomu potřebuje sluneční záření. Pomoci může pouhá jedná lžička sádla denně.

4. Prospívá hormonální soustavě
Tolik lidí má potíže s hypotyreózou, funkcí nadledvinek, neplodností… Všechny tyto problémy jsou nějak spojeny s produkcí hormonů v těle. Při jejich regulaci hraje důležitou roli zdravá hladina cholesterolu a vitamínu D. A sádlo je zdrojem.

5. Nepřepaluje se
Sádlo je ideální tuk pro přípravu jídla při vysokých teplotách. Nasycené mastné kyseliny jsou stabilní a sádlo jako takové má vysoký kouřový bod. Proto se ani při vysokých teplotách nemění na škodlivé a potencionálně rakovinotvorné sloučeniny.

Hledejte kvalitu
Pokud se na základě výše zmíněných informací rozhodnete začlenit sádlo do svého jídelníčku, pamatujte v první řadě na jednu věc. Není jedno, jaké sádlo koupíte. Nekupujte jej v klasických obchodech s potravinami. Najděte si dobrého řezníka či výrobce sádla a nejprve se informujte, v jakých podmínkách jsou zvířata chována. V tuku zvířat se totiž ukládají cizorodé, často toxické látky a těžké kovy a ty konzumovat nechcete. Přiměřená konzumace sádla je jistě zdravější než častá konzumace hydrogenovaných tuků.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny: pozdně letní ovoce s mimořádně prospěšnými účinky pro naše zdraví

Ostružiny jsou vzácné drahokamy – kdo má to štěstí a narazí na ně v lesích či na stráních, užije si bohatou chuť a přijme také mnoho zdraví prospěšných látek. Máme pro vás několik zajímavostí!

Čtěte dál
Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Zatočte s celulitidou – jak si pomoci stravou k hladké kůži?

Plavková sezona je v plném proudu, a ještě zdaleka nekončí. Pokud Vás trápí nevzhledné ďolíčky na stehnech a hýždích, není úplně pozdě...
Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Banány: podle čeho vybírat ty správné kusy?

Ovocný „chléb“, který chutná jen tak samotný nebo jako součást nepečených i pečených dezertů. Ve veganské kuchyni může banán dokonce...
Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Jak skloubit letní sportovní aktivity a vhodné stravování?

Společně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání...
10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

10+1 otázek: Jak se stravovat v létě a čemu se naopak raději vyhýbat?

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku...
Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky: pikantní, plné vitaminu C, všestranné a hlavně chutné. Co dál o nich víme?

Papriky patří spolu s rajčaty a okurkou mezi základní druhy zeleniny, které si během léta užíváme. Můžeme je pěstovat na zahrádkách...
Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Broskve: omladí, hydratují a podpoří trávení

Jejich sametový povrch láká k pohlazení, omamná vůně a očividná šťavnatost zase k zakousnutí. Broskve jsou nejen krásné, ale také velmi...
Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Stravování ovlivňuje naši psychiku více, než si myslíme. Co zařadit a co naopak vynechat?

Je obecně známé, že zdravá a vyvážená strava pozitivně ovlivňuje fyzické zdraví. Špatným životním stylem si přivozujeme řadu nepříjemných...
Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Vodní meloun pro nejlepší letní osvěžení. Jak poznat ten zralý a šťavnatý?

Ačkoliv nepatří mezi naše lokální a sezónní plodiny, je vodní meloun mimořádně oblíbený a to hlavně v létě. Byla by škoda se jej zříkat...
Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Ananas: exotické ovoce, které pomáhá při trávení. Jak ho ideálně naporcovat?

Kdy jindy než v létě si rádi vychutnáme krásně vychlazený, zralý ananas. Díky přirozené sladkosti a šťavnatosti mnohdy zachutná a osvěží...
Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Jak sloučit grilovačky s hubnutím a zdravým životním stylem

Sezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování...
Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Ekologické zemědělství: V čem tkví jeho výhody a proč má smysl ho podporovat?

Bio potraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jsou ale skutečně zdravější než potraviny z konvenčního zemědělství?...