Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé druhy rýže na svém obalu mají a jiné ne? My vám tuto záhadu pomůžeme rozluštit.
Zrna parboiled neboli předpařené rýže se zpracovávají trochu jinak než jiné druhy. Jedno ale můžeme prozradit už nyní: parboiled rýže je lepším zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku a vitamínu B6, než rýže klasická, bílá.
Jak se rýže zpracovává?
Po sklizni rýže je nejprve odstraněn nepoživatelný obal a vzniká rýže hnědá. Pokud se druhým krokem zpracování odstraní otruby, vznikne rýže bílá. Zpracování předpařené rýže ale začíná ještě před odstraněním trupu. Rýže se jako celek namočí, spaří a usuší. Během těchto procesů dochází ke „vtlačení“ rozpuštěných vitamínů a minerálních látek z povrchových vrstev dovnitř. Zrno se tak stavá nutričně bohatší. Dále se již zpracování rýže tolik nemění. Spaření také umožní rýži zůstat pevnější a méně lepivou než běžná bílá rýže. Ošetření parou také nemá vliv na dobu varu, takže se předpařená rýže vaří stejně dlouho jako ostatní druhy, tedy něco kolem 20 minut. Obecně je ale o něco více „na zkus“. Malý rozdíl je také v barvě – syrová je mírně nažloutlá, po uvaření ale zbělá.
Nutriční stránka
Jeden šálek uvařené, předpařené rýže poskytne přibližně 40 g sacharidů a 1,5 g vlákniny. V porovnání s bílou rýží má ta předpařená až dvojnásobné množství vlákniny. Kromě toho má nízký glykemický index – okolo 40, bílá rýže má okolo 90. To znamená, že sacharidy nacházející se v předpařené rýži nevyvolávají tak náhlé zvýšení krevního cukru jako sacharidy obsažené v rýži bílé. Předpařená rýže je bohatá na vitamín B3 (niacin) – na šálek připadá téměř čtvrtina doporučeného denního příjmu, a také na kyselinu listovou. Hodnoty se pohybují v porovnání s rýží bílou až na dvojnásobném množství. Za zmínku stojí také obsah vápníku a železa, který je také téměř dvojnásobný v porovnání s rýží bílou.
Tak až budete příště v obchodě sahat po rýži, vyberte si tu parboiled a nebo ještě lépe, natural!
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
