Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?
zdroj: Adobe Stock

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi takové bohužel nepatří, zato obsahují významné množství vitamínu C, který v zimě tolik potřebujeme. Otázkou je, co je pro nás potřebnější. Máme nebo nemáme tedy jíst citrusy?

Pomeranče, mandarinky, citróny, grepy. Můžeme si je koupit kdekoliv a kdykoliv. Řada z nás má třeba vůni mandarinek spojenou s Mikulášem a Vánocemi, což je pozůstatek z dob našich rodičů či prarodičů, kdy se jednalo o nedostatkové zboží, které bylo dostupné jen málokdy a zpravidla právě v tomto svátečním čase. Pro naše předky představovala taková skutečnost svátek – vážili si oblíbené exotické pochutiny a těšili se na ni mnohdy celý rok. Mandarinky si potom šetřili, aby si je co možná nejvíce vychutnali a požitek z jejich konzumace co možná nejvíce prodloužili. Rozhodně nelze říci, že by se na jejich stole mandarinky objevovaly každý den.

Zelenina a ovoce jsou nyní dostupné celý rok
Když je u nás zima, v zemích, kde se exotické ovoce pěstuje, zrovna sklízí tu největší úrodu. Prosinec a leden jsou tedy měsíce, kdy nacházíme citrusů na našich pultech nejvíce. Otázkou ale je, zdali je to pro nás přirozené je konzumovat? Musely urazit takovou dálku, aby se k nám dostaly a jak je známo, vitamín C je velmi nestabilní vitamín, který se na světle a vzduchu rychle ničí. Má vůbec ovoce, které muselo přeletět mnohdy i kontinent pro nás ještě nějakou nutriční „zprávu“? Citrusy jsou bezesporu významným zdrojem vlákniny a různých fytonutrientů. Termicky se ale jedná o potraviny, které naše tělo ochlazují. Dle východních učení bychom se měli soustředit na potraviny se zahřívajícím potenciálem. Zkusili jste například někdy na sobě, jak na vás působí, když si dáte k snídani jogurt a pomeranč a nebo si připravíte teplou ovesnou kaši nebo si dopřejete polévku? Schválně to někdy zkuste, je v tom velký rozdíl. Citrusy jsou pro tělo ochlazující, přináší do něj osvěžení a chlad, proto je tak milujeme v létě, v zimě jsou jejich účinky ale nežádoucí.

Co je u nás sezónní, je pro tělo přirozené
Naši předkové neměli přístup k potravinám z celého světa. Jedli to, co v daném období darovala půda. Co bylo dostupné v krajině, kde žili. Byli zdravější, pohyblivější a štíhlejší než my. Více vydrželi. Měli silnější imunitní systém. Protože se chovali přirozeně. Konzumovali to, co pro ně bylo přirozené. Pro člověka je totiž vždycky nejlepší jíst to, co vyrostlo v jeho bezprostředním okolí. Nebo alespoň v zemi, kde žije. My bychom v zimě měli konzumovat jablka, hrušky, červenou řepu, brambory, zavařeniny a kompoty. Zapomenout nesmíme ani na významný zdroj vitamínu C – kysané zelí. Místo toho ale ve velkém jíme mandarinky, grepy, pomeranče a citróny, které jsou nám často doporučovány jako zdroj vitamínu C pro zimní období. Zkuste si dát místo pomeranče či čerstvě vymačkaného grepového džusu ovesnou kaši se zavařenými švestkami ze zahrady, skořicí a medem. Taková svačina/snídaně prospěje nejen tělu, ale i duši.

tip redakce ▾
 
Img

Exotické superpotraviny, u kterých se vyplatí konzumovat jejich české varianty

S plodinami z exotických zemí se v posledních letech roztrhl pytel. Všichni z nich blázní, všichni je musí vyzkoušet. Protože jsou „prý“ mimořádně zdravé. To je sice pravda, mnohdy...

Rada na závěr?
Jezte to, co je přirozené. Neradíme vám, abyste citrusy nejedli vůbec, ale buďte s nimi umírnění. Zaměřte se na jiné, lepší zdroje vitamínu C – šípek, rakytník, brokolici, růžičkovou kapustu, kysané zelí či jinou kvašenou zeleninu.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...