Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?
zdroj: Adobe Stock

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi takové bohužel nepatří, zato obsahují významné množství vitamínu C, který v zimě tolik potřebujeme. Otázkou je, co je pro nás potřebnější. Máme nebo nemáme tedy jíst citrusy?

Pomeranče, mandarinky, citróny, grepy. Můžeme si je koupit kdekoliv a kdykoliv. Řada z nás má třeba vůni mandarinek spojenou s Mikulášem a Vánocemi, což je pozůstatek z dob našich rodičů či prarodičů, kdy se jednalo o nedostatkové zboží, které bylo dostupné jen málokdy a zpravidla právě v tomto svátečním čase. Pro naše předky představovala taková skutečnost svátek – vážili si oblíbené exotické pochutiny a těšili se na ni mnohdy celý rok. Mandarinky si potom šetřili, aby si je co možná nejvíce vychutnali a požitek z jejich konzumace co možná nejvíce prodloužili. Rozhodně nelze říci, že by se na jejich stole mandarinky objevovaly každý den.

Zelenina a ovoce jsou nyní dostupné celý rok
Když je u nás zima, v zemích, kde se exotické ovoce pěstuje, zrovna sklízí tu největší úrodu. Prosinec a leden jsou tedy měsíce, kdy nacházíme citrusů na našich pultech nejvíce. Otázkou ale je, zdali je to pro nás přirozené je konzumovat? Musely urazit takovou dálku, aby se k nám dostaly a jak je známo, vitamín C je velmi nestabilní vitamín, který se na světle a vzduchu rychle ničí. Má vůbec ovoce, které muselo přeletět mnohdy i kontinent pro nás ještě nějakou nutriční „zprávu“? Citrusy jsou bezesporu významným zdrojem vlákniny a různých fytonutrientů. Termicky se ale jedná o potraviny, které naše tělo ochlazují. Dle východních učení bychom se měli soustředit na potraviny se zahřívajícím potenciálem. Zkusili jste například někdy na sobě, jak na vás působí, když si dáte k snídani jogurt a pomeranč a nebo si připravíte teplou ovesnou kaši nebo si dopřejete polévku? Schválně to někdy zkuste, je v tom velký rozdíl. Citrusy jsou pro tělo ochlazující, přináší do něj osvěžení a chlad, proto je tak milujeme v létě, v zimě jsou jejich účinky ale nežádoucí.

Co je u nás sezónní, je pro tělo přirozené
Naši předkové neměli přístup k potravinám z celého světa. Jedli to, co v daném období darovala půda. Co bylo dostupné v krajině, kde žili. Byli zdravější, pohyblivější a štíhlejší než my. Více vydrželi. Měli silnější imunitní systém. Protože se chovali přirozeně. Konzumovali to, co pro ně bylo přirozené. Pro člověka je totiž vždycky nejlepší jíst to, co vyrostlo v jeho bezprostředním okolí. Nebo alespoň v zemi, kde žije. My bychom v zimě měli konzumovat jablka, hrušky, červenou řepu, brambory, zavařeniny a kompoty. Zapomenout nesmíme ani na významný zdroj vitamínu C – kysané zelí. Místo toho ale ve velkém jíme mandarinky, grepy, pomeranče a citróny, které jsou nám často doporučovány jako zdroj vitamínu C pro zimní období. Zkuste si dát místo pomeranče či čerstvě vymačkaného grepového džusu ovesnou kaši se zavařenými švestkami ze zahrady, skořicí a medem. Taková svačina/snídaně prospěje nejen tělu, ale i duši.

Rada na závěr?
Jezte to, co je přirozené. Neradíme vám, abyste citrusy nejedli vůbec, ale buďte s nimi umírnění. Zaměřte se na jiné, lepší zdroje vitamínu C – šípek, rakytník, brokolici, růžičkovou kapustu, kysané zelí či jinou kvašenou zeleninu.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Sezóna dýní je ideální pro ochutnání oblíbeného dýňového latté, uvaření výživné polévky, která zahřeje i upečení dýňového koláče. Ale také pro bližší seznámení se s dýňovými semínky nebo lahodným, po oříškách...

Čtěte dál
Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Oblíbený komerční ořechový krém má doma většina českých domácností. Vzbuzuje ale mnoho otázek ohledně vysokého obsahu cukru, palmového...
Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stárnutí je nevyhnutelnou součástí života a přináší s sebou řadu změn v tělesném i duševním zdraví. Příprava na stáří, je proces, který...
Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Stravovací návyk – důležitý prvek, který ovlivňuje náš život, a především naše zdraví. Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, zvyklosti...
Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Zkuste se nyní zamyslet nad tím, nakolik a v čem se liší vaše strava v zimě a v létě. Pokud si položíte otázku, jestli by se měla lišit,...
Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Těstoviny jako takové jsou zdrojem hlavně sacharidů a často se v souvislosti s nimi setkáte s tvrzením, že nepatří do lehčího nebo...
Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Jistě znáte rčení, že „forma se dělá v kuchyni“. Strava je opravdu velmi důležitá, ale celá řada lidí hledá ve vhodném složení jídelníčku...
Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Pažitka neboli šnytlík je oblíbenou bylinkou mnoha kuchyní. Není divu, jedná se o chutnou rostlinku s ostřejší chutí, svěžím aroma,...
Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Aktuálním trendem ve stravě jsou bílkoviny. I ti, co zrovna nezvedají těžkou váhu třikrát týdně, leckdy mají v jídelníčku nejrůznější...
Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Asi každého občas přepadne chuť na něco sladkého. Může to být jen tak odpoledne ke kávě, nebo třeba během nějaké oslavy, kde je zvykem...
Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl

V posledním díle této série se podíváme na „tradiční“ cardio, které je stále velmi populární u lidí usilujících o přeměnu postavy....
Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Jak nebýt „ledňáčkem“ a udržet si dobrou formu dlouhodobě?

Velká část lidí si dává každoroční předsevzetí, která ve většině případů nedodrží. Není se bohužel čemu divit. Proto jsme si pro vás...
Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

Vzorový jídelníček pro Štědrý den – pochutnejte si bez výčitek!

V nedávném článku nazvaném Jak si udržet formu přes Vánoce jsme se bavili o tom, jestli a za jakých okolností má cenu řešit jídelníček...