Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?
zdroj: Adobe Stock

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi takové bohužel nepatří, zato obsahují významné množství vitamínu C, který v zimě tolik potřebujeme. Otázkou je, co je pro nás potřebnější. Máme nebo nemáme tedy jíst citrusy?

Pomeranče, mandarinky, citróny, grepy. Můžeme si je koupit kdekoliv a kdykoliv. Řada z nás má třeba vůni mandarinek spojenou s Mikulášem a Vánocemi, což je pozůstatek z dob našich rodičů či prarodičů, kdy se jednalo o nedostatkové zboží, které bylo dostupné jen málokdy a zpravidla právě v tomto svátečním čase. Pro naše předky představovala taková skutečnost svátek – vážili si oblíbené exotické pochutiny a těšili se na ni mnohdy celý rok. Mandarinky si potom šetřili, aby si je co možná nejvíce vychutnali a požitek z jejich konzumace co možná nejvíce prodloužili. Rozhodně nelze říci, že by se na jejich stole mandarinky objevovaly každý den.

Zelenina a ovoce jsou nyní dostupné celý rok
Když je u nás zima, v zemích, kde se exotické ovoce pěstuje, zrovna sklízí tu největší úrodu. Prosinec a leden jsou tedy měsíce, kdy nacházíme citrusů na našich pultech nejvíce. Otázkou ale je, zdali je to pro nás přirozené je konzumovat? Musely urazit takovou dálku, aby se k nám dostaly a jak je známo, vitamín C je velmi nestabilní vitamín, který se na světle a vzduchu rychle ničí. Má vůbec ovoce, které muselo přeletět mnohdy i kontinent pro nás ještě nějakou nutriční „zprávu“? Citrusy jsou bezesporu významným zdrojem vlákniny a různých fytonutrientů. Termicky se ale jedná o potraviny, které naše tělo ochlazují. Dle východních učení bychom se měli soustředit na potraviny se zahřívajícím potenciálem. Zkusili jste například někdy na sobě, jak na vás působí, když si dáte k snídani jogurt a pomeranč a nebo si připravíte teplou ovesnou kaši nebo si dopřejete polévku? Schválně to někdy zkuste, je v tom velký rozdíl. Citrusy jsou pro tělo ochlazující, přináší do něj osvěžení a chlad, proto je tak milujeme v létě, v zimě jsou jejich účinky ale nežádoucí.

Co je u nás sezónní, je pro tělo přirozené
Naši předkové neměli přístup k potravinám z celého světa. Jedli to, co v daném období darovala půda. Co bylo dostupné v krajině, kde žili. Byli zdravější, pohyblivější a štíhlejší než my. Více vydrželi. Měli silnější imunitní systém. Protože se chovali přirozeně. Konzumovali to, co pro ně bylo přirozené. Pro člověka je totiž vždycky nejlepší jíst to, co vyrostlo v jeho bezprostředním okolí. Nebo alespoň v zemi, kde žije. My bychom v zimě měli konzumovat jablka, hrušky, červenou řepu, brambory, zavařeniny a kompoty. Zapomenout nesmíme ani na významný zdroj vitamínu C – kysané zelí. Místo toho ale ve velkém jíme mandarinky, grepy, pomeranče a citróny, které jsou nám často doporučovány jako zdroj vitamínu C pro zimní období. Zkuste si dát místo pomeranče či čerstvě vymačkaného grepového džusu ovesnou kaši se zavařenými švestkami ze zahrady, skořicí a medem. Taková svačina/snídaně prospěje nejen tělu, ale i duši.

tip redakce ▾
 
Img

Exotické superpotraviny, u kterých se vyplatí konzumovat jejich české varianty

S plodinami z exotických zemí se v posledních letech roztrhl pytel. Všichni z nich blázní, všichni je musí vyzkoušet. Protože jsou „prý“ mimořádně zdravé. To je sice pravda, mnohdy...

Rada na závěr?
Jezte to, co je přirozené. Neradíme vám, abyste citrusy nejedli vůbec, ale buďte s nimi umírnění. Zaměřte se na jiné, lepší zdroje vitamínu C – šípek, rakytník, brokolici, růžičkovou kapustu, kysané zelí či jinou kvašenou zeleninu.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...