Jak podpořit stravou střevní mikroflóru?

Jak podpořit stravou střevní mikroflóru?
zdroj: Adobe Stock

První měsíce nového roku vždy patří různým výzvám, odlehčování a péči o sebe po zatěžkávacím prosinci. Velmi oblíbený je suchý únor, ve kterém se zříkáme veškerého alkoholu. Zaměřte se také na svá střeva a dopřejte jim výživu a péči.

Co je střevní mikroflóra
Ne nadarmo se říká, že trávicí trakt až z 80 % zodpovídá za sílu imunitního systému. Střevní mikroflóra je souhrn bakterií v tlustém střevě, které mají na starost přeměnu nestravitelných zbytků potravin, hlavně vlákniny, na další metabolity a plyny. Určitě si dokážete představit, jakou paseku dokáže narušená střevní mikroflóra nadělat. Tomuto stavu říkáme disbióza a má širokou škálu dopadů na náš organismus. Střevní mikroflóru dokáže narušit dlouhodobý nezdravý životní styl, stres, častá konzumace alkoholu (!), cukru, bílé mouky a tučného jídla. Problémy s největší pravděpodobností pocítíte také po užívání antibiotik a některých dalších léků.

Probiotika
Střevní mikrobiom, ať už je zdravý a v pořádku, či narušený jinými vlivy, potřebuji péči a neustálou podporu. Ne vždy stačí pouhá strava, občas je potřeba sáhnout po doplňcích stravy. Koncentrované probiotika pravidelně podávejte předčasně narozeným a nekojeným dětem, dále dětem, které se narodily císařským řezem a osobám, které trpí alergií nebo ekzémem. Doporučuje se s užíváním začít i v případě, pokud vám lékař předepíše antibiotika. Probiotika by měla být zařazena vždy mezi dvě dávky antibiotik tak, aby nedošlo k nežádoucím kontraindikacím. Pokud trpíte chronickým onemocněním střev, měly by u vás být probiotika samozřejmostí.

Kromě doplňků nezapomeňte upravit svůj jídelníček a zařazujte pravidelně potraviny, ve kterých se probiotika přirozeně nacházejí. Mezi ně patří například kefír a další kysané mléčné výrobky, ale také třeba kyselé zelí a kvašená zelenina. Dobrých výsledků dosáhnete i pravidelnou konzumací krátce podušených jablek. Drůbeží vývar dokáže zázraky, pokud trpíte akutními problémy. Přidejte k němu špetku kurkumy, která má protizánětlivé účinky a už za pár dní se dostaví minimálně zlepšení. Naopak se vyhněte bílému cukru a lepku, a to přinejmenším na dobu, dokud budete pociťovat nějaké problémy.

Zůstaňte zdraví po celý rok
Jestli se vám podařilo dostat akutní problémy pod kontrolu, máte na půl vyhráno. Důležité je si zdravou střevní mikroflóru také udržet. K tomu vám dopomůže vyvážený jídelníček, který bude zahrnovat minimum technologicky zpracovaných potravin a naopak více potravin bohatých na vlákninu. Vláknina funguje jako výživa pro střevní bakterie, proto je její denní příjem v dostatečném množství velmi důležitý.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Psychosomatika – když jsou výsledky v pořádku, ale vy víte, že je něco špatně

Trápí-li nás nějaký zdravotní problém, prvním řešením bývá návštěva lékaře. Co když ale ani po mnohých vyšetřeních a léčebných procesech stále nedochází ke zlepšení? Nabízí se otázka, kterou bychom si...

Čtěte dál
Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků: opravdu pomohou ke štíhlejší postavě, nebo jsou to jen vyhozené peníze?

Spalovače tuků, stálice regálů v obchodech s doplňky stravy, často přitahují pozornost sportovců a těch, kdo chtějí snížit svou tělesnou...
Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Prevence je základ: Nestyďte se a pravidelně choďte na gynekologii

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou základním kamenem péče o zdraví ženy. Tyto preventivní prohlídky nejenže umožňují identifikovat...
Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda v kosmetickém ošetření – pomocník nebo prokletí pleti?

Voda je životně důležitá pro správné fyziologické fungování pokožky. Zdravá pokožka obsahuje 10 až 20 % veškeré vody v lidském těle....
Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně...
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...