Herbicid glyfosát je znovu na scéně. Máme se ho obávat?

Herbicid glyfosát je znovu na scéně. Máme se ho obávat?
zdroj: Adobe Stock

Herbicid pocházející z amerického Missouri nedává spát řadě environmentalistů a lékařů stejně jako lesníkům, zahradníkům, zemědělcům a nyní i politikům. Glyfosátu má unikátní postavení v zemědělství, avšak stále více a více hlasů volá po jeho plošném zákazu.

Objevitelem tolik sporného pesticidu byl organický chemik John E. Franz, který za něj získal řadu ocenění. Glyfosát se poměrně rychle rozšířil po celém světě. Jedná se o širokospektrální herbicid, který se dnes nachází ve více než 752 přípravcích užívaných v zemědělství, lesnictví či zahradnictví a patří rovněž k nejvíce používaným aktivním složkám herbicidů obecně – u nás je známý hlavně Roundup na hubení plevele. Ten se například nedávno objevil i obilninách dětských cereálií...

Může glyfosát způsobit rakovinu?
Možná se ptáte, proč a čím je glyfosát tak nebezpečný, když je jinak tak hojně využívaný. Odpověď podává třeba Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která jej zařadila do skupiny 2A, tedy k látkám pro člověka pravděpodobně karcinogenním. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) došel ve studiích k poněkud odlišným závěrům. Podle jeho výsledků nedošlo k významnějšímu výskytu rakoviny vlivem glyfosátu. Tyto rozdíly v závěrech je možné vysvětlit použitím odlišných způsobů statistické analýzy dat. Zatímco IARC aplikovala vlastní postupy, EFSA respektovala použití metod uvedených v plánech experimentů. Jak mohou dvě významné instituce dojít k tak odlišným výsledků?

Studie dokazující rakovinu jsou většinou neprůkazné
V americkém časopise Public Health and Emergency vyšel v roce 2016 přehledový článek profesora Francisca Paumgarttena z National School of Public Health v Rio de Jaineiru. Ten velmi podrobně shrnoval výsledky epidemiologických studií týkajících se karcinogenity glyfosátu. Zmíněn je jak výsledek tvrdící, že ti, kteří jsou v rámci své profese dlouhodobě a opakovaně vystavováni působení vysokých dávek glyfosátu, mají 1,5krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny, tak i ten zmiňující velmi podobné číslo – 1,3krát. Toxický účinek dané látky je však podle odborníků téměř nemožné dokázat na základě retrospektivních studií, kde jsou informace o dávce odhadovány na základě odpovědí ANO/NE nebo expozice žádná, slabá, střední, silná. Glyfosát může mít údajně i negativní vliv na hormonální soustavu.

Svět není černobílý
Hořlavost, výbušnost, toxicita. Většina chemických látek má nějakou nebezpečnou vlastnost. Ta ale zdraví ohrožuje pouze za jistých okolností – třeba pokud absorbované množství dané toxické látky přesáhlo v organismu práh účinku. Regulace užívání chemických látek by proto neměla vycházet z pouhého konstatování jejich nebezpečí, ale ze skutečné analýzy reálných rizik. Celá řada studií ale dochází právě jen ke konstatování nebezpečí a neuvádí seriózní analýzu dat. A tak není snadné glyfosát jednoznačně vyzdvihnout nebo naopak zavrhnout. Důkazem toho je, že Evropská komise v prosinci 2017 došla k závěru, že spojitost s rakovinou a užíváním glyfosátu neexistuje a prodloužila jeho licencování na dalších 5 let.

Blýská se na lepší časy?
V Česku to vypadá tak, že potencionálně škodlivý Roundup byl původně určen jen k hubení plevele. Dnes se ale běžně využívá na poli k vysoušení semen před sklizní. Stříká se tak na obilí, řepku i slunečnici. Dobrá zpráva je, že na popud části odborné veřejnosti přesvědčené o škodlivosti Roundupu a glyfosátu zvažuje ministerstvo zemědělství jeho užívání omezit či zcela eliminovat. V posledních dnech však médii proběhla zpráva, že Ministerstvo zemědělství NEBUDE plošně glyfosát zakazovat a to z toho důvodu, že by toto rozhodnutí mohlo znevýhodnit české zemědělce.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Také by Vás mohlo zajímat

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos a produkty z něj: voda, mouka, cukr, olej či ocet. Čím se liší a jak je použít v kuchyni?

Kokos je k dostání v mnoha podobách. Všechny tyto produkty, které z něho pocházejí, jsou důležité pro zdraví organismu i krásu. Převážně díky tomu, že je bohatý na vitamíny a minerální látky, které potřebuje...

Čtěte dál
Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Cévní mozková příhoda – jaké jsou rizikové faktory a na jaké příznaky si dát pozor?

Vyskytuje se čím dál častěji, je nebezpečná a zákeřná – mrtvice. Podstatné je včasné odhalení a léčba. Objevuje se především ve vyšším...
Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Podpora zdraví plic a průdušek přírodní cestou

Správné fungování našich průdušek je potřeba k tomu, abychom mohli vést aktivní a dynamický život, bez únavy a dušnosti. Jejich ochrana...
Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Zlozvyky v péči o tělo: Co neprospívá vaší pleti, ale běžně to děláte?

Prostě si na něco zvyknete nebo máte pocit, že praktikováním určitého návyku pro sebe děláte to nejlepší, co můžete. Ale co, když je...
Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Jak podpořit tělo během mrazivých dnů a pomoci mu překonat zimní únavu

Zima přináší výzvy spojené s nízkými teplotami a zimní únavou, jež se může zmocnit těla i mysli. Klíčové je porozumět, jak se vyrovnat...
Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Správná obuv nebo vhodná strava. Jaká jsou preventivní opatření pro seniory v zimě?

Zimní období přináší kromě zasněžených strání a vánoční atmosféry i rizika spojená s úrazy a pády, zejména u seniorů. Tato skupina...
Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Otužování jako klíč k lepší imunitě a k vyšší kvalitě života

Zima se blíží a s ní přichází i čas, kteří si mnozí z nás jistě spojují s teplou dekou, čajem a bohužel často také s nachlazením. Proto...
Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Jak pracovat s imunitou dětí v podzimním období

Podzim je obdobím, které nám přináší krásně zbarvené listí, ale také častější nachlazení a chřipkové epidemie. Děti, zejména ty nejmladší,...
Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej jako nezdravější tuk do jídelníčku. Umíte ho správně používat?

Olivový olej se získává z olivovníku a jeho historie sahá do oblasti dnešní Sýrie a Iránu před více než 7 000 lety. Je známý především...
Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční záření a oči – jak vypadá účinná ochrana zvenku i zevnitř?

Sluneční světlo je neodmyslitelnou součástí našeho života, po dlouhé a tmavé zimě je návrat slunce naším nejčastějším přáním, avšak...
Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes se slaví Světový den dárců krve. Pojďte darovat!

Dnes, 14. června, slavíme Světový den dárců krve. Cílem je připomenout důležitost dárcovství a napumpovat do žil pár kapek života navíc....
Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron: jak podpořit jeho přirozenou tvorbu v mužském těle?

Testosteron je hlavní mužský pohlavní hormon, a proto ovlivňuje kvalitu života mužů v mnoha aspektech. Kromě zdraví obecně ovlivňuje...
Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Sonické vs. klasické zubní kartáčky. V čem nám moderní technologie pomáhá?

Čištění zubů je základní součástí každodenní hygieny, ale protože většina z nás nechce trávit pravidelnou hygienou příliš mnoho času,...