Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina vyžaduje správné zacházení a jsou to zejména pevné tuky a oleje, které vyžadují ještě o něco více pozornosti.
Olivový olej. Všudypřítomný, samozřejmý, nezbytný. Stejně jako sůl nebo pepř. Pokud ale chcete, aby vám sloužil tak, jak má, je třeba pečlivě dbát na jeho výběr, správně jej skladovat a také používat. Protože ve všech těchto třech aspektech péče o olivový olej se dá chybovat. A mnoho lidí v nich také chybuje. Co dělat, abyste mezi ně nepatřili i vy?
Všímejte si data sklizně i stupně lisování
Většina společností na láhvi uvádí den, kdy byly olivy sklizeny. Nebo datum, do něhož by měl být olej spotřebován. Vzhledem k tomu, že kvalita olivového oleje se časem zhoršuje, měli byste dbát na to, aby datum uvedené na láhvi bylo co nejvzdálenější. Další věc, které je dobré si při vlastním výběru všímat, je stupeň lisování. Ten nejvyšší je „extra panenský“, což znamená, že je olej vyrobený z prvního lisování oliv. „Za studena lisovaný“ je další termín, který by se měl objevit – protože teplo aplikované během procesu drcení může změnit chemii oleje.
Milovník tmy a chladu
Ačkoliv původně pochází ze slunných částí zeměkoule, teplo, světlo a vzduch jsou ve skutečnosti největší nepřátelé olivového oleje. Kterýkoliv z nich přiblíží jeho zkázu. Olivový olej naopak bude prospívat na tmavém a chladném místě. Při takovém správném skladování může láhev extra panenského olivového oleje vydržet až 20 měsíců, čistého nebo olivového oleje pro teplou kuchyni i dva roky. Pokud po otevření nevoní jako olivový olej nebo je vyloženě teplý, vyhoďte jej. Ochutnejte ho a případně vyhoďte.
Není olej jako olej. Ani ten olivový
Extra panenský olivový olej je skvělý na salátové dresinky, dipy a studené omáčky. V teplé kuchyni jej využijete pro úpravy při nízkých teplotách, jako je třeba jemné pražení. Na smažení však raději, kvůli nízkému kouřovému bodu, zapomeňte. Olej by se přepálil a začal být karcinogenní. Pro pečení se parádně hodí olivový olej, který je určený pro teplou kuchyni a má o něco nižší kvalitu. Zkuste nahradit každé použití másla v kuchyni olivovým olejem a uděláte něco pro své zdraví. Jasně zelený olio nuovo, první olivový olej z lisu, je tvořený z úplně první sklizně a je třeba jej spotřebovat rychle. Je plný drobných částeček oliv, díky čemuž zkáze podléhá mnohem dříve než typický olivový olej. Neměl by se vůbec zahřívat. Pokapejte si s ním chléb, saláty nebo využijte do pomazánek. Vyniká velmi jemnou chutí, kterou není třeba ničím dalším podtrhovat.
Projděte si další články
Také by Vás mohlo zajímat

Leden jako měsíc rostlinné stravy – odlehčená strava přináší bonusy, ale i rizika
Veganství je poměrně třaskavé téma, na kterém se pravidelně objevují nemalé třenice mezi jeho zastánci a těmi, kdo si rádi dají dobrý steak. Existuje nespočet vtipů o veganech, diskutuje se v rámci environmentálních...
Čtěte dál
Dýňová semínka: Výborné pro imunitu, krásu i mužské zdraví

Krém z lískových oříšků: jak vybrat, aby byl chutný, ale i zdravý?

Výživa seniorů pro podporu vitality – jak se poprat se ztrátou svalové hmoty a změnou metabolismu?

Stravovací návyky – jak změnit roky zažitý jídelníček?

Jak by mělo vypadat správné sezónní stravování? Nejenom potraviny, ale i úprava je důležitá

Těstovinové saláty – jak na chutné a zároveň vyvážené kombinace

Strava okolo tréninku: co jíst před tréninkem a co je naopak vhodné zařadit až po něm?

Pažitka – na jakém místě ji pěstovat a jak si ji uchovat co nejdéle k využití v kuchyni?

Potraviny, které přirozeně obsahují hodně bílkovin

Rostlinné mlsání – tipy na doma, do práce nebo na výlety

Cardio vs. silový trénink aneb co je při hubnutí účinnější – 3. díl
