Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?
zdroj: Adobe Stock

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina vyžaduje správné zacházení a jsou to zejména pevné tuky a oleje, které vyžadují ještě o něco více pozornosti.

Olivový olej. Všudypřítomný, samozřejmý, nezbytný. Stejně jako sůl nebo pepř. Pokud ale chcete, aby vám sloužil tak, jak má, je třeba pečlivě dbát na jeho výběr, správně jej skladovat a také používat. Protože ve všech těchto třech aspektech péče o olivový olej se dá chybovat. A mnoho lidí v nich také chybuje. Co dělat, abyste mezi ně nepatřili i vy?

Všímejte si data sklizně i stupně lisování
Většina společností na láhvi uvádí den, kdy byly olivy sklizeny. Nebo datum, do něhož by měl být olej spotřebován. Vzhledem k tomu, že kvalita olivového oleje se časem zhoršuje, měli byste dbát na to, aby datum uvedené na láhvi bylo co nejvzdálenější. Další věc, které je dobré si při vlastním výběru všímat, je stupeň lisování. Ten nejvyšší je „extra panenský“, což znamená, že je olej vyrobený z prvního lisování oliv. „Za studena lisovaný“ je další termín, který by se měl objevit – protože teplo aplikované během procesu drcení může změnit chemii oleje.

Milovník tmy a chladu
Ačkoliv původně pochází ze slunných částí zeměkoule, teplo, světlo a vzduch jsou ve skutečnosti největší nepřátelé olivového oleje. Kterýkoliv z nich přiblíží jeho zkázu. Olivový olej naopak bude prospívat na tmavém a chladném místě. Při takovém správném skladování může láhev extra panenského olivového oleje vydržet až 20 měsíců, čistého nebo olivového oleje pro teplou kuchyni i dva roky. Pokud po otevření nevoní jako olivový olej nebo je vyloženě teplý, vyhoďte jej. Ochutnejte ho a případně vyhoďte.

tip redakce ▾
 
Img

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný olej, který je doslova nabitý zdraví prospěšnými...

Není olej jako olej. Ani ten olivový
Extra panenský olivový olej je skvělý na salátové dresinky, dipy a studené omáčky. V teplé kuchyni jej využijete pro úpravy při nízkých teplotách, jako je třeba jemné pražení. Na smažení však raději, kvůli nízkému kouřovému bodu, zapomeňte. Olej by se přepálil a začal být karcinogenní. Pro pečení se parádně hodí olivový olej, který je určený pro teplou kuchyni a má o něco nižší kvalitu. Zkuste nahradit každé použití másla v kuchyni olivovým olejem a uděláte něco pro své zdraví. Jasně zelený olio nuovo, první olivový olej z lisu, je tvořený z úplně první sklizně a je třeba jej spotřebovat rychle. Je plný drobných částeček oliv, díky čemuž zkáze podléhá mnohem dříve než typický olivový olej. Neměl by se vůbec zahřívat. Pokapejte si s ním chléb, saláty nebo využijte do pomazánek. Vyniká velmi jemnou chutí, kterou není třeba ničím dalším podtrhovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukry: Proč sladkou chuť vnímáme jako odměnu a jak cukr působí na mozek?

Cukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní...

Čtěte dál
Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoční pokrmy pro vaší štíhlou linii

Velikonoce jsou pro mnohé pouze svátky dobrého jídla a pití. Pojměte je letos trochu jinak. Zaměřte se na to podstatné, na rodinu,...
Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Všechna sacharidová jídla nejsou špatná – tyto si můžete dopřát bez výčitek

Pokud se některé živině křivdí více, než by se mělo, jsou to sacharidy. Existuje spousta nízkosacharidových diet, které podporují jejich...
Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Noční směna tělo vyčerpá. Jak správně jíst a předejít tak únavě?

Práce na směny je náročná sama o sobě a o to více, když jde o směny noční. Mladý člověk vydrží hodně, s postupujícím věkem se ale regenerace...
Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Jak připravit lehčí a zdravější velikonoční nádivku?

Velikonoční hody jsou po postním období opravdu kalorickou bombou. Tradiční pochoutky nejsou zrovna dietní a nízkotučné. Pokud si chcete...
Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

Mýty o zdravé výživě, kterým byste měli přestat věřit

„Vegani musí zákonitě trpět nedostatkem bílkovin.“ nebo „ Když chci zhubnout, musím vysadit sacharidy.“ a nebo „Bílý cukr je jed.“...
Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Potraviny, které příznivě působí na zažívání a střevní mikroflóru

Probiotika jsou mikroorganismy žijící ve střevech, kde plní řadu pro tělo významných funkcí včetně udržování silné imunity. I proto...
Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Stévie: Bezkalorická alternativa cukru, kterou můžete pěstovat i doma

Minimum kalorií a příjemná sladká chuť. To jsou základní charakteristiky stévie, rostlinky, která poslouží jako zdravá alternativa...
Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte

Průmyslově zpracované potraviny jako jsou různé sladkosti, masné výrobky, ale i různá dochucovadla, obsahují éčka. Proč některá z nich...
Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Zelené řasy obohatí váš jídelníček o jód a cenné železo

Když se řekne řasy, každý druhý si možná vybaví zelené řasy v rybníce. Ne všechny řasy jsou však zdraví nebezpečné. O tom svědčí i...
Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Sušené datle: Zdravá náhrada bílého cukru

Ve snaze se vyhýbat bílému rafinovanému cukru stále hledáme vhodnější alternativy ke slazení. Jednou takovou, která je navíc zcela...
Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Tuky a oleje: Na čem vařit, co si namazat na chleba a jakým tukům se vyhýbat?

Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé?...
Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Celerová šťáva a její nežádoucí účinky – zázraky od očisty nečekejte

Očista pomocí šťávy z řapíkatého celeru nyní válcuje české sociální sítě i internet. Slibuje ozdravení organismu po všech stránkách....
Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Alternativy kávy, které stojí za to vyzkoušet, když tu pravou nemůžete

Bez kávy si mnozí z nás nedokáží představit den. Ze zdravotních důvodů si ji ale ne každý může dopřávat. Nebo vám zkrátka káva nechutná?...
Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Kefír, zákys nebo podmáslí – jak se vyznat v zakysaných mléčných výrobcích?

Snad každý zdravý jídelníček obsahuje zakysané mléčné produkty, které jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale také působí...