Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?
zdroj: Adobe Stock

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina vyžaduje správné zacházení a jsou to zejména pevné tuky a oleje, které vyžadují ještě o něco více pozornosti.

Olivový olej. Všudypřítomný, samozřejmý, nezbytný. Stejně jako sůl nebo pepř. Pokud ale chcete, aby vám sloužil tak, jak má, je třeba pečlivě dbát na jeho výběr, správně jej skladovat a také používat. Protože ve všech těchto třech aspektech péče o olivový olej se dá chybovat. A mnoho lidí v nich také chybuje. Co dělat, abyste mezi ně nepatřili i vy?

Všímejte si data sklizně i stupně lisování
Většina společností na láhvi uvádí den, kdy byly olivy sklizeny. Nebo datum, do něhož by měl být olej spotřebován. Vzhledem k tomu, že kvalita olivového oleje se časem zhoršuje, měli byste dbát na to, aby datum uvedené na láhvi bylo co nejvzdálenější. Další věc, které je dobré si při vlastním výběru všímat, je stupeň lisování. Ten nejvyšší je „extra panenský“, což znamená, že je olej vyrobený z prvního lisování oliv. „Za studena lisovaný“ je další termín, který by se měl objevit – protože teplo aplikované během procesu drcení může změnit chemii oleje.

Milovník tmy a chladu
Ačkoliv původně pochází ze slunných částí zeměkoule, teplo, světlo a vzduch jsou ve skutečnosti největší nepřátelé olivového oleje. Kterýkoliv z nich přiblíží jeho zkázu. Olivový olej naopak bude prospívat na tmavém a chladném místě. Při takovém správném skladování může láhev extra panenského olivového oleje vydržet až 20 měsíců, čistého nebo olivového oleje pro teplou kuchyni i dva roky. Pokud po otevření nevoní jako olivový olej nebo je vyloženě teplý, vyhoďte jej. Ochutnejte ho a případně vyhoďte.

tip redakce ▾
 
Img

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný olej, který je doslova nabitý zdraví prospěšnými...

Není olej jako olej. Ani ten olivový
Extra panenský olivový olej je skvělý na salátové dresinky, dipy a studené omáčky. V teplé kuchyni jej využijete pro úpravy při nízkých teplotách, jako je třeba jemné pražení. Na smažení však raději, kvůli nízkému kouřovému bodu, zapomeňte. Olej by se přepálil a začal být karcinogenní. Pro pečení se parádně hodí olivový olej, který je určený pro teplou kuchyni a má o něco nižší kvalitu. Zkuste nahradit každé použití másla v kuchyni olivovým olejem a uděláte něco pro své zdraví. Jasně zelený olio nuovo, první olivový olej z lisu, je tvořený z úplně první sklizně a je třeba jej spotřebovat rychle. Je plný drobných částeček oliv, díky čemuž zkáze podléhá mnohem dříve než typický olivový olej. Neměl by se vůbec zahřívat. Pokapejte si s ním chléb, saláty nebo využijte do pomazánek. Vyniká velmi jemnou chutí, kterou není třeba ničím dalším podtrhovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Komentáře

Také by Vás mohlo zajímat

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Které sušenky jsou vhodné k snídani a kterým se naopak vyhýbat?

Snídáte rádi sladká jídla? Přesto pamatujte, že snídaně by měla být především zdravá a vyvážená, řešit snídani koupí koblihy či baleného croissantu není ten nejlepší přístup. Zvolit můžete i sušenky, stačí...

Čtěte dál
Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky jsou zdravou pochoutkou, pozor si však dejte na přítomnost alergenu

Rozinky, nebo též hrozinky, jsou snad nejoblíbenějším sušeným ovocem. Podle původu a odrůdy hroznů, ze kterých jsou vyráběny, rozlišujeme...
Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Vyhněte se chemii v jídle a začněte jíst čistě. Čím se řídit?

Neustále porovnáváme, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nezdravé. Škatulkujeme, třídíme a soudíme. Můžeme ale s určitostí říci, že...
Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Víte, jaký je rozdíl mezi vegetariánem a flexitariánem?

Na konzumaci rostlinných plodin založený, polo-vegetariánský způsob stravování podporuje konzumaci kvalitního masa z ověřených zdrojů,...
Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Jak připravit chutné zdravé pokrmy z jáhel, pohanky a krup?

Bílé pečivo a produkty z bílé mouky se postupně stávají výživovou hrozbou dnešní doby. Nadměrná konzumace představuje zdravotní riziko...
Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Jakou zeleninu jíst v zimě? Překvapivě je vhodná i ta mražená

Neustále je nám zdůrazňováno, že musíme jíst každý den alespoň 3 porce zeleniny denně. Co ale v zimě? Je vhodné jíst syrovou zeleninu...
Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Strava podle krevních skupin: Co je vhodné a nevhodné pro 0, A, B a AB?

Vyzkoušeli jste kdejakou dietu či výživový styl, nic nefunguje a vy jste stále bezradní? Vyzkoušejte stravu podle krevních skupin....
Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

Citrusy v zimě: Jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?

V zimě se potřebujeme zahřát. Logicky bychom tedy měli jíst potraviny, které zahřátí podpoří a jsou tzv. zahřívající. Citrusy mezi...
Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Lněný olej může být zázračně zdravý, ale i vysoce škodlivý. Na co si dávat pozor?

Len patří v našich končinách mezi tradiční plodiny. Velkou oblibu si našla lněná semínka a poslední roky se do popředí dostává i lněný...
Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Víte, co znamená slovo parboiled na krabicích s rýží?

Také jste se již několikrát zamysleli nad tím, co vlastně znamená, když je rýže parboiled? Je to nějaký druh nebo odrůda? Proč to některé...
Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Důvody proč zařadit sádlo do svého jídelníčku

Po několika letech mediální masáže informací, že tuky jsou špatné – a zejména ty živočišné – může být pro někoho těžké přijmout skutečnost,...
Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Držíte ketodietu? Tak nezapomeňte na tyto důležité živiny

Strava, která vám umožní být v ketóze, může zapříčinit nedostatek některých důležitých živin. Stejně jako jiné režimy, které vyčleňují...
Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Hmyz je hitem zdravé výživy. Proč je stále více populární?

Podle statistik hmyz do pravidelného jídelníčku zařadily už bezmála 2 miliardy lidí. Je to cenný zdroj proteinů, etická a udržitelná...
Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

Rostlinná mléka: Nejlepší jsou domácí, na sušená raději zapomeňte

V poslední době se zvyšuje množství lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí pít kravské mléko. Hromadí se také pochybnosti...
Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Opravdu je bezpečné jíst i pecku z avokáda?

Avokáda jsou dnes velmi oblíbená. Přidávají se do smoothies, omáček, kaší, pomazánek, salátů. Pecka, která už způsobila nejedno říznutí...