Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?

Víte, jak správně vybírat, skladovat a používat olivový olej?
zdroj: Adobe Stock

Stačí pár malých rad a tipů a každodenní vaření může získat zcela nový nádech. Přesně tak to je s olivovým olejem. Každá potravina vyžaduje správné zacházení a jsou to zejména pevné tuky a oleje, které vyžadují ještě o něco více pozornosti.

Olivový olej. Všudypřítomný, samozřejmý, nezbytný. Stejně jako sůl nebo pepř. Pokud ale chcete, aby vám sloužil tak, jak má, je třeba pečlivě dbát na jeho výběr, správně jej skladovat a také používat. Protože ve všech těchto třech aspektech péče o olivový olej se dá chybovat. A mnoho lidí v nich také chybuje. Co dělat, abyste mezi ně nepatřili i vy?

Všímejte si data sklizně i stupně lisování
Většina společností na láhvi uvádí den, kdy byly olivy sklizeny. Nebo datum, do něhož by měl být olej spotřebován. Vzhledem k tomu, že kvalita olivového oleje se časem zhoršuje, měli byste dbát na to, aby datum uvedené na láhvi bylo co nejvzdálenější. Další věc, které je dobré si při vlastním výběru všímat, je stupeň lisování. Ten nejvyšší je „extra panenský“, což znamená, že je olej vyrobený z prvního lisování oliv. „Za studena lisovaný“ je další termín, který by se měl objevit – protože teplo aplikované během procesu drcení může změnit chemii oleje.

Milovník tmy a chladu
Ačkoliv původně pochází ze slunných částí zeměkoule, teplo, světlo a vzduch jsou ve skutečnosti největší nepřátelé olivového oleje. Kterýkoliv z nich přiblíží jeho zkázu. Olivový olej naopak bude prospívat na tmavém a chladném místě. Při takovém správném skladování může láhev extra panenského olivového oleje vydržet až 20 měsíců, čistého nebo olivového oleje pro teplou kuchyni i dva roky. Pokud po otevření nevoní jako olivový olej nebo je vyloženě teplý, vyhoďte jej. Ochutnejte ho a případně vyhoďte.

Není olej jako olej. Ani ten olivový
Extra panenský olivový olej je skvělý na salátové dresinky, dipy a studené omáčky. V teplé kuchyni jej využijete pro úpravy při nízkých teplotách, jako je třeba jemné pražení. Na smažení však raději, kvůli nízkému kouřovému bodu, zapomeňte. Olej by se přepálil a začal být karcinogenní. Pro pečení se parádně hodí olivový olej, který je určený pro teplou kuchyni a má o něco nižší kvalitu. Zkuste nahradit každé použití másla v kuchyni olivovým olejem a uděláte něco pro své zdraví. Jasně zelený olio nuovo, první olivový olej z lisu, je tvořený z úplně první sklizně a je třeba jej spotřebovat rychle. Je plný drobných částeček oliv, díky čemuž zkáze podléhá mnohem dříve než typický olivový olej. Neměl by se vůbec zahřívat. Pokapejte si s ním chléb, saláty nebo využijte do pomazánek. Vyniká velmi jemnou chutí, kterou není třeba ničím dalším podtrhovat.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!